Keresés

Részletes keresés

Creative Commons License 2002.04.30 0 0 238
Sziasztok!

1964-ben érettségiztem, hát már régen volt... Azóta is szivesen emlékszem régi iskolámra. Itt nem olvastam róla, lehet hogy nem tudjátok: Mikus Gyula tanár úrat a múlt hónapban temették. Akik ismerték, szerették. A temetésen Freisinger tanár urat ismertem fel, régi tanárokat és diákokat nem. Talán a hosszú idő miatt, ami eltelt, nehézségbe ütközik a felismerés. Nekünk nem volt osztályfőnök, de körbe ment a hir a temetésről és majdnem a fél osztály jelen volt. Nagyon sajnáljuk.

juc Creative Commons License 2002.04.28 0 0 237
Sziasztok ex és nem ex Toldysok!!!

Itt az alapítóasszony... Feltámasztom a topicot, h. lehessen azért a Toldyról is olvasni itt a Fórumon.
Kicsit megszűntem, mert külföldre távoztam időközben, de nem feledtem a topicot, no meg az Almamátert sem...

Üdvözlet mindenkinek, és halljak ám Rólatok! No meg pl. arról, h. mi lett a filmmel?

Juc

Teknőc Creative Commons License 2002.03.27 0 0 236
Megint próbálkozom, hátha nem csak ketten vagyunk a téglavető kollégával.

Pályabúcsúztató a Toldyban

Április 27-én vidám hangulatban búcsúztatjuk a salakpályát, amelynek a helyén nemsokára -- nem csalás, nem ámítás, a hír igaz! -- tornacsarnok épül. Hurrá!
Minden öregdiákot szeretettel várunk. Részletes kiírás a fenti linken.

Teknőc Creative Commons License 2002.02.12 0 0 234
Vagy két héttel ezelőtt Szabó István filmrendezőről készítettek portréfilmet az iskola épületében. (Ha valaki még nem tudná: ő is a Toldyba járt, ahol egyebek között Haumann Pétert is rendezte. :-)) Egy kicsit volt szerencsém közreműködni a dologban, amennyiben a tévések kérésére régi fényképeket hajtottam föl a romos épületről, meg Földi Béláról, meg satöbbi. Viszont rögtön elfelejtettem, hogy mikor és milyen címen adják. :-( Amire emlékszem, hogy valószínűleg a királyi egyes televízilóban lesz, és valamilyen új portrésorozat első darabja, és nem is olyan sokára. (Ez olyan, mint egy rossz matekpélda, ahol az egyik szemtanú arra emlékszik, hogy a rendszám két szélső jegye összeadva prímszám, a másik meg, hogy visszafelé olvasva öttel nem osztható számot ad.) Súlyosbítja a helyzetet, hogy nincs is műsorújságom. Igaz, királyi tévém se nagyon, mert nem kötötték be a kábelt.
Tehát több szem vihart arat alapon arra kérlek, hogy árgus szemmel figyeljétek a tévéműsort, és jajveszékeljetek itt gyorsan és hangosan, ha adják.
A fényképekre vonatkozó kérések alapján azt gondolom, hogy nemcsak Szabó István és a fizika előadó fog szerepelni a filmben, hanem toldys történetek is lesznek diákokról és tanárokról.

(Sose felejtem el a konferálást, amit a 140 éves jubileumon a Madáchban hallottam egy akkori negyedikes diáktól, aki a műsort vezette. Kb. így: "Szégyenkezve vallom be, hogy a Toldynak még csak egy Oscar-díjasa van. Mentségünkre legyen mondva, hogy van olyan iskola, amelyiknek egy sincs. Szabó István következik.")

Teknőc Creative Commons License 2002.02.01 0 0 232
Nerdy Creative Commons License 2002.01.26 0 0 231
hát igen

B U M

Előzmény: cin-cin (230)
cin-cin Creative Commons License 2002.01.26 0 0 230
Látta valaki a – talán – most csütörtöki Népszabó Budapest mellékletét? Írtak benne arról, hogy milyen sokáig a Toldy teraszáról lőtték el a delet. Azzal fejezték be a cikket, hogy nemrégiben gondolkodtak a hagyomány fölelevenítéséről, de végül letettek róla, mert ha túl hangos lenne, az zavarná a szomszédokat, ha meg csak olyan egyszerű, akkor úgysem hallatszana különösképpen a mai nagyvárosi zaj mellett... Azért kár...
cin-cin
Sámat Creative Commons License 2002.01.20 0 0 229
Ez a téglás dolog nekem sem rémlik.
(Bár nagy "só" volt mindig, hogy mikor nekünk óránk volt, odaát grimaszoltak, integettek hazzánk. Az egyik wc-be is simán be lehetett látni onnan. A téli hógolyócsatákról nem is beszélve. Én mindig azt néztem, hogy az udvaron nagy lelkesen mindig felépítettek egy falat, majd másnap ugyanazzal a szorgalommal lebontották (tátok) :)

Talán valaki más tud segíteni...

Előzmény: Törölt nick (227)
Nerdy Creative Commons License 2002.01.19 0 0 228
én sajna nem
Előzmény: Törölt nick (227)
habcsok Creative Commons License 2002.01.13 0 0 226
???
Előzmény: Törölt nick (225)
Sámat Creative Commons License 2001.12.30 0 0 224
BUÉK mindenkinek !!!
Előzmény: Nerdy (223)
Nerdy Creative Commons License 2001.12.29 0 0 223
BUÉK !
Előzmény: lao-ce (222)
lao-ce Creative Commons License 2001.12.19 0 0 222
222!
Sámat Creative Commons License 2001.12.19 0 0 221
Én is Boldog Ünnepeket kívánok mindenkinek.

Sziasztok.

Előzmény: Nerdy (220)
Nerdy Creative Commons License 2001.12.18 0 0 220
Boldog karácsonyt mindenkinek !
Előzmény: cin-cin (219)
cin-cin Creative Commons License 2001.11.30 0 0 219
Szia, Nerdy!
Igazad van! No és a fia pedig a mi osztályunkba járt, én nagyon bírtam.
Korábban volt itt kérdés, hogy mikortól kezdődtek a szerenád adások. Annyira emlékezni vélek, hogy közülünk elmentek páran egy-két tanárhoz, és az „Üdv rád és házad népére...” című kánont elénekelték. Tehát ez 1972-ben volt. Hogy ennél korábban is volt-e, azt olyanoktól tudhatnánk meg, akik még előttünk jártak a Toldyba.
A mi bankettünk a Pest-Budában volt, ahonnan átvándoroltunk a Busuló Juhászba, de közben még a Mátyás templom előtt az éj közepén részleteket adtunk elő Karinthy: Az emberke tragédiájából, amit még korábban megtanultunk, csak arra nem emlékszem mi célból is... :-)) Biztosan valami színi előadást csináltunk.
üdv,
cin-cin
Előzmény: Nerdy (218)
Nerdy Creative Commons License 2001.11.22 0 0 218
Szia cin-cin!

Nagyon örülök neked.
Az említett nevek majdnem mind ismerősek, végre valaki a múlt századból.
Egyet javítanék, az énektanárnő Keszthelyi Csabánévolt, nem Gyuláné.

Előzmény: cin-cin (216)
Taknyocska Creative Commons License 2001.11.21 0 0 217
Jó estét!

Gondoltam írok, ha már más dolgom nincsen. Én még mindig ezen nevezetes intézmény tanulója vagyok. Több, kevesebb sikerrel, de haladok is benne. Üdvözlök minden volt és jelenlegi diákot, no meg tanárt :))

Volt egy kérdés, hogy mikor fedezték fel a Bástya neű mulató helyet :)), még alább olvashatjuk, nem tudom mikor, de örülök neki, hogy valakinek volt esze és elkezdett oda járni, mert Ági néni, Marika néni, no meg Gabi bácsi, fontos része az iskolaéletnek, már mindenki tudja kikről beszélek :))) De sajnálattal közlöm, hogy lassan kihal egy generáció, az ifjabbakat alig lehet látni ilyesfajta helyeken. Azt hsizem ennyit írtam.

cin-cin Creative Commons License 2001.11.19 0 0 216
Hahó mindenki!
Csak ritkán járok az Indexen, akkor is inkább olvasgatok, mint írok, és amúgy is inkább a Tasztalra járok, de eszembe jutott, hátha van Toldy topik is. És lőn!! Éljen!!
Nerdy: most már nem vagy egyedül: én 72-ben értem.
Több osztályfőnököm volt, olasz tagozatra jártam. Az elsős ofőnk sajnos férjhez ment és várandósan elment a férjével Olaszországba. Aztán jött Szlávikné, aki akkortájt kezdett tanítani. Nem kedveltük igazán, nálunk a beceneve először Lepke volt, mert a vörös hajában valami nagy masni-féle szalagot hordott, aztán ahogy egyre kevésbé kedveltük, a végén Molylepke lett belőle... Ő is elment szülni, így harmadiktól Pesti anyó lett az ofőnk, de ő sem örvendett nagy közszeretetnek.
Tanáraink: sajnos Pataki Gyuszi bácsi nem tanított semmit nálunk, de csodálatos ember volt!
Magyar: Freisi
Töri: elsőben Freisi, utána Féja, majd a nagy Pappné, aki még a "Társadalmunk alapjai" vagy mi is volt a neve tantárgyat is tanította.
Én Freisit szerettem a talán a legjobban összes tanárunk közül, nagyon tudott, jó volt a humora, volt velünk pl. osztálykiránduláson is! Féját nem szerettem, mert nagyon sajnáltam, hogy elvette II.tól Freisitől a történelem tanítását, és azzal kezdte az elején, hogy őt nem érdekli, mit csinálunk az óráján, csak ne zajongjon, aki nem figyel.Na szóval, milyen tanár az ilyen!
Aztán meg hogy' elhúzta a csíkot valamelyik gimnázium vezetőjének...
Matek: hát persze, hogy Vígh Jocó!! Úgy tudtuk, hogy ő is „lebukott” a középiskolai oktatásba, valami 56-os dolga miatt, de ez akkor csak ilyen suttogás-szinten volt téma. Az azért látszott rajta, hogy szinte csak szórakozott velünk, de mindent tisztességgel leadott.
Földrajz: Kelemen Lívia, aki sokunk legnagyobb ledöbbenésére feleségül vétetett az akkoriban még nős Féja által...
Kémia: Pesti anyó, amikor pedig ofőnk lett, kicsit Dolgosné, aki nagyon jó tanár volt.
Biológia: Molnár „Biosz Laci" László, rengeteg sztorival...
Rajz: Szövényi Lux Géza, régivágású öregúr, akit szerintem Pataki ig. úr vett oda, biztos, hogy politikailag nem volt jó helyen az öreg...
Ének: Keszthelyi Gyuláné, szegényke... az énektanároknak rettentően sanyarú sorsuk szokott lenni
Torna: fiúknak Csanádi Ferenc egy kis ideig, előtte még az öreg tornaedző, hú, hogy is hívták?!
lányok: fele Lotti néni, fele Bolemányi, Bolesz Irén
Orosz: a nem szakosoknak többen is, leginkább Kosztudi Deszpo, a végtelenül kedves és teljesen nem tanárnak való görög emigráns asszony,
Angol: a nem tagozatosoknak, húúú, hát erre már talán csak ők emlékeznek, de volt Bacsóné, akit nagyon nem szerettek, na erre emlékszem...
A fél osztály orosz tagozatos volt, nekik Szilágyiné volt a tanárjuk, meg talán Bácskai Kati kicsikét
Az olaszosoknak, hajh! ott volt Totya, Sárközi Péterné, elsőben, aztán amikor ő elment a férjével Olaszországba, jött Szomráki Béla, aztán ő is elment (olasz feleségével Olaszországba...) aztán jött még egy kedves tanárnő, aki ha jól emlékszem a Szilágyiból járt át tanítani, hogy le tudjunk érni, de a neve nincs előttem most.
Fizika: Rajki Emma, húú, nagyon szigorú, de jó tanár volt.
Földrajzból vagy biológiából, nem emlékszem tisztán, volt egy tanárunk, Tóth Lajos, aki a II.év elejére a Vadászati Világkiállítás rendezésének előkészítése örvén disszidált Kanadába. Na, ő volt még rohadtul szigorú!
Mikus Gyula minket nem tanított, de a felsőbb évesektől mindig azt hallottam, hogy jó fej volt nagyon.
Mi gyakorlati foglalkozásra a Szilágyiba jártunk át, gyalog kellett menni - elvileg még az Alagúton át is - sőt volt valami idős nyugdíjas bácsi talán, aki kísért minket, de legtöbbször fölpattantunk a 16-osra a Lánchídnál, és hipp-hopp, átértünk. Varrtunk a Szilágyiban, az alagsorban, szoknyát, blúzt, talán még kabátot is?
Na, hirtelenjében ennyit a nosztalgiáról...
szervusztok mindenkinek!!
cin-cin
Nerdy Creative Commons License 2001.11.19 0 0 215
Nem tudom elhinni, hogy csak ennyin emlékezünk a régi iskolánkra.
Szégyen!!!!!!!!!!!!
Előzmény: Maci-hg (214)
Maci-hg Creative Commons License 2001.11.11 0 0 214
Én is itt vagyok , nem vesztem el ,csak ezer+1 dolgom adódott az utóbbi időben . Most már lassan rendeződnek a dolgok hamarosan jelentkezem ,olvasni addig is olvasom a lapot.
Üdv. mindenkinek: Maci
Sámat Creative Commons License 2001.11.11 0 0 213
Csak azert irok, hogy lassatok, nem vesztem el. Olyan lehangoltak vagytok neha, hogy ilyen kevesen vagyunk. Hozzateszem nem ok nelkul...
En fokent olvasgatok (erre gondolom rajottetek :-)

Sziasztok: Sámat

Nerdy Creative Commons License 2001.10.31 0 0 212
Hát igen, vannak olyan topicok ahová én is csak ezért nézek be, hogy elszórakozzak egy kicsit.
Én sem értem, hogy hová lettek a Toldyba jártak? Mi rengetegen voltunk egy-egy osztályban, most meg itt alig vagyunk.
Ki érti ezt?
Előzmény: Teknőc (211)
Teknőc Creative Commons License 2001.10.31 0 0 211
Olvasgasd csak a Móricz topicját, ott mindig van valami botrány. Én szórakozni járok oda. Na, az aztán pörög! Inkább süllyedjünk, mint hogy itt is olyan dolgokról legyen szó. :-)
Nerdy: igen.
Előzmény: colorstar (210)
colorstar Creative Commons License 2001.10.29 0 0 210
Sullyedunk!!
Nincs tobb Toldy-s szerte e hazaban?
Nerdy Creative Commons License 2001.10.05 0 0 209
Na, sikerült már megfejteni?
Előzmény: Teknőc (208)
Teknőc Creative Commons License 2001.09.29 0 0 208
Finomabban, kedves QAY... Ezt a nevet itt mindenki felismeri, akinek fel kell... De igen. A postafiók alatt csakugyan a neved melletti címet értettem, és ott vár egy levél a megfejtéssel.
Előzmény: QAY (206)
QAY Creative Commons License 2001.09.29 0 0 207
Sajnos nem vagyok teljesen tisztában a postafiók fogalmával.A saját e-mailemről van szó?
Előzmény: Teknőc (205)
QAY Creative Commons License 2001.09.29 0 0 206
Teknőc!
Ismerős név,csak nem az a Teknőc,aki nem idegenkedik a matematikától, illetve a számtechtől?
Előzmény: Teknőc (205)
Teknőc Creative Commons License 2001.09.28 0 0 205
QAY, colorstar!
Olvassátok ti a postafiókot? Küldtem levelet ööö... szóval t idővel ezelőtt.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!