Keresés

Részletes keresés

Joka Creative Commons License 2002.04.05 0 0 128
Engem is nagyon érdekelne az a termesztőoszlop!?!
A tűz nem károsít többet, mint amit segít?
Előzmény: Frint (122)
pireisz Creative Commons License 2002.04.05 0 0 127
Helló Frint! Ezt a termesztőoszlop dolog nagyon érdekelne! Én tavaly egy régi vasvázat, amiben nagy üvegdemizsont tartottak kibéleltem nylonnal és teleraktam földdel, oldalt lyukakat vágtam bele és ide ültettem a verbénákat és petúniákat. Nagyon nehéz volt beledugdosni, mivel már tele volt földdel, de nem tudtam kiönteni, mert rettenetesen nehéz volt. Viszont igen szépen virágoztak a verbénák.
Előzmény: Frint (122)
outdownS Creative Commons License 2002.04.04 0 0 126
Zizzzz! A csattanó maszlag az jó (na nem emberi fogyasztásra), hanem azt jelzi, nitrogénben gazdag a talaj. Tyúkhúrod nincs esetleg? Csalán?

Öntözni lesz mivel?

Előzmény: zizzz (123)
outdownS Creative Commons License 2002.04.04 0 0 125
Most nekem sem volt kedvem a kertben dolgozni ebben a szeles időben, ezért csak olvasgattam. De nekem már van egy őszel berakott, beoltott, meg egy megkezdett tavaszi komposztom, én ráérek. Hogy Neked mikor lesz kész, ha csak elmélkedsz rajta....

(-:)

Előzmény: Törölt nick (121)
Tozatu Creative Commons License 2002.04.03 0 0 124
És Zizzzzzz,más gyomot nem ismersz,mert egyesek jelzőnövényként is szuperálnak.Nagyapámék földje is homokos volt,mégis megtermelt mindent.
Előzmény: zizzz (123)
zizzz Creative Commons License 2002.04.03 0 0 123
Sziasztok,

Sajnos nem raktam el az oldalt a könyvjelzőbe, de majd ha lesz időm előkutatom. Viszont a hétvégén rájöttem, hogy van csattanó maszlagom is! Rettenetesen mérgező, 20 mag elfogyasztása halálos. Sajnos ki kell pusztítani, pedig nagyon szép ám! Tanácsokat megfogadom, köszönöm mindenkinek. Egyébként behatóan tanulmányoztam húsvétkor a nyírségi talajt, és pont olyan, mint a mogyoródi. Merthogy ott van a homokozónk. Pont ugyanazok a gyomnövények vannak. A nyírségi felmenőim pedig eléggé jártasak a kertművelésben. Sőt, kiderült, hogy jó fej mogyoródon a szomszéd bácsi, aki többszáz ölön kerészkedik húsz éve. Egészen jól alakulnak a dolgok. És, ha minden kötél szakad, építek homokvárat. zizzz

Előzmény: outdownS (120)
Frint Creative Commons License 2002.04.03 0 0 122
Sziasztok!
Elmentem 1 hétre tanulni, vizsgázni - hát nem teleírjátok a topicot? :)))
Örülök, hogy sokakat érdekel a téma.
Az a bizonyos mésznitrát az a Kalciumnitrát. 2 kg-os zacskóban lehet kapni, fehér színű granulátum, vízben tökéletesen oldódó kítűnő lomb és műtrágya. Üvegházi minőségben árulják, elérhető áron. Én előírt töménységben a paprika+paradicsompalánták intenzív növekedésekor használom, töményen biztosan sokmindent kiéget,de gyommagvak ellen használjatok tüzet. Tuti biztos tipp, sokezer éve működik, garantáltan bio. ( a tyúkhúr magja 50 évig is megőrzi a csíraképességét, a tarackok akár 15 év(!) szárazság után is képesek életre kelni.)
A legegyszerűbb, legnagyszerűbb és legszebb komposztálóról már sokszor írtam: ez a termesztőoszlop, aki 1x kipróbálja garantáltan beleszerelmesedik. A biokertészek könyvéből bárkinek szívesen eküldök komposztálással kapcsolatos szakanyagot, az indexes postafiókom még nem működik, de a banhegyil@lab.hu címem OK.
Törölt nick Creative Commons License 2002.04.02 0 0 121
Kedves Kileso!
Nekem tobb konyvem is irja ezt a bizonyos specialis mesznitratot, amit a komposztra kell szorni.
Ha fontos, megnezem, hogy pontosan mely konyvek, most atneztem tobbet is a komposztalas miatt.
Előzmény: outdownS (119)
outdownS Creative Commons License 2002.04.02 0 0 120
Kedves zizzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz!

Nekem sem jön be az oldal. Mindenesetre a kert nagyját füvesítsd be, még ha csak ideiglenesen is, az védi és javítja a talajt, amíg kialakítod a végleges tervet. Ahol a fű fölöslegessé válik, csak kiemeled gyeptéglaként, és ha szőrével lefelé összerakod, jó föld érik belőle.

Előzmény: zizzz (116)
outdownS Creative Commons License 2002.04.02 0 0 119
Kedves Kukucs! Speciális mésznitrátról még csak nem is hallottam - de ha úgy teszel, ahogy Áfony tanácsolja, nagy baj nem lehet. Abban az esetben, ha a komposzt mégis gyomosítana, még kis korukban kihúzkodod, és a komposztra hordod őket. Mert egy dolog van, ami "tuttira" bejön: a kertben mindig akad munka. Meg gyom!
Előzmény: Törölt nick (114)
Törölt nick Creative Commons License 2002.04.02 0 0 118
Kedves zizzz!
Nekem nem jon be a www.kgt.gau.hu .
Valami dns hibat jelez.
Mi volt a pontos url, ami Neked mukodott?
Előzmény: zizzz (116)
tibor0322 Creative Commons License 2002.04.02 0 0 117
- A homoknak szerintem 1 nagy titka van, azt víznek hívják. Tehát ha tudsz öntözni, akkor jó esélyeid vannak a bő termésre.
1. Ha egyszerre túl sok esik, akkor elmoshatja a felső termörészt (ez a legrosszabb)
2. Túl sok eső nem tud rá esni, mert a víz mindig elfolyik
3. Ha túl kevés esik, akkor a rövid gyökérzetű növények kiéghetnek, elszáradhatnak
- Homokon csodálatos volt a zöldség (petrezselyem, sárgarépa), szép volt a hagyma; ha volt eső, szép volt a saláta, eper (ez fa alatt volt, így kicsit jobban bírta a szárazságot is), meg bármi megtermett, ha volt víz(eső) (dinnyénk nem mindig ért be, de a sütőtök többször sikerült)
- Tarackot én csak égetném, kikapált rész 1 hetes szárazság után esőre képes volt gyökeret ereszteni, teljesen kiirtani szerintem nem nagyon lehet.
- A talajerózió miatt esetleg gaz helyett füvesítésen gondolkoznék, persze ez attól függ, hogy mit akarsz/tudsz a kerttel kezdeni.
Nekünk konkrétan szőlőnk volt homokon, és a vége fele szoktunk rá, hogy inkáb füvesítjük a szőlő alját, közét (nedvességet jobban tartja), meg gyümölcsfásítjuk (árnyékban több nedvesség maradhat)
- Szomszédunk néha csak felszántotta a földjét, iszonyatos mennyiségű gaz tudott nőni rajta, semmi más (egyszer cirokkal próbálkozott, de az sem sikerült igazán!)
Előzmény: zizzz (111)
zizzz Creative Commons License 2002.03.29 0 0 116
Kedves OutdownS!

Köszönöm a választ. Ma utánanéztem, és az akác valóban sok nitrogént köt meg a talajban. Holnap megyek a kertbe, veszek gyommintákat, aztán szépen kielemezgetem őket, melyik milyen. (Az eredmény majd árulkodik a föld (hmmm, homok)minőségéről is. Nagyon jó kis site-okat találtam az elemezgetéshez, pl. a www. kgt.gau.hu-t. Ezt nézegetve már rájöttem (tavaly nyári emlékeim között kutatva), hogy van védett növénykém is a gyomok között. Sőt, van homoki ballagófüvem is, ami nem védett, de nagyon tetszik a neve. Perszem attól még csak dudva. Amelyeket nem sikerül lenyomozni, elviszem a nagyihoz, ő igazán profi a témában, csakhát a Nyírségben lakik. De homok ott is van bőven. Üdv, zizzz

ps.: Nyugodtan üss annyi "z"-t, ammennyi még kényelmes.

Előzmény: outdownS (113)
Áfony Creative Commons License 2002.03.29 0 0 115
Szia Kukucs!
Ezekkel a gyommagokkal csak az a bibi, hogy bármit túlélnek. De egyszerűen a felmagozott gyomokat és a gyökérről terjedőket ne tedd a komposztálóba. Igy is hamar meg fog telni. Áfony
Előzmény: Törölt nick (114)
Törölt nick Creative Commons License 2002.03.29 0 0 114
Bocs, biztos rosszul fogalmaztam.
A lenyeg, hogy a normal komposztalokra a konyveim azt mondjak, hogy specialis mesznitrattal kell kiirtani a gyommagokat, nehogy mindenhol kikeljenek, ahova a komposztot kiszorjuk.
Erre a majdnem zart valtozatra meg azt mondjak, hogy 80 C-fokos homerseklet van benne, es az elpusztitja ezeket, es tuttira nem kelnek ki.
Előzmény: outdownS (110)
outdownS Creative Commons License 2002.03.28 0 0 113
Bocsánat, nem zizegtem eléggé! + 1 z!
Előzmény: outdownS (112)
outdownS Creative Commons License 2002.03.28 0 0 112
Kedves zizz!

A gyomokat is lehet komposztálni, de célszerű ezt a magok érése előtt tenni velük, különben a komposzttal együtt gyommagokat is fogsz terjeszteni. Ám ha van elég helyed, egy sarokban áss egy sekélyebb gödröt, ide hordd össze a dudváidat, és felejtsd ott kb. 2 évre. Ebből nem lesz olyan komposzt, amit széthordhatsz a kertben, de a helyére lehet valami fát vagy bokrot ültetni majd. Ha ezt nem tudod megoldani, a gazokat most az egyszer el kell égetni.

A homoktalaj - termékenység ellentmondás érdekes. Lehet az oka, hogy az akác is képes a gyökérzetével nitrogént megkötni. De lehet, hogy sovány talajt kedvelő gyomok nőttek rajta. (-:)

Mindenesetre, ha termelni akarsz valamit, előtte dolgozz bele sok szerves trágyát. A homok az nyeli.

Előzmény: zizzz (111)
zizzz Creative Commons License 2002.03.28 0 0 111
Sziasztok kedves kertészkedők!

Én egy leendő kertészkedő vagyok. Ugyanis nemrég vettünk egy kb. 500 négyzetméteres homokozót. Tavaly nyáron kb. két méteres gazerdő nőtt rajta, de jövő tavasszal-nyáron már szeretnék rá kicsike pihenőkertet és icike-picike (paradicsom-retek-hagyma-kóstolót termő)kertecskét varázsolni. Ebben az évben még építkezés lesz rajta, ezért sok mindent nem tudok vele csinálni, de addig is lehetne talán egy kis talajjavítást végezni, esetleg a kerítéshez egy-két valamit ültetni. Már olvastam néhány könyvet, ill. topicot a témában, de kissé össze vagyok zavarodva. A nagyszemű homokos talajt ugyanis meglehetősen rossz termőföldnek mondják. Ezt értem is. Viszont most azt olvastam, hogy a gaz is csak ott nő meg 2 méteresre, ahol jó a föld. Ez a "kert" egyébként még soha nem volt művelve, néhány éve egy akácerdőt irtottak ki róla. Sajnos csak 2 fát hagytak(((. Most akkor a gaznak higgyek vagy a homoknak? Azt már tudom, hogy mondjuk akáclomb-trágyával lehet rajta javítani. DE kell-e, ha ekkora a gaz. Ezenkívül pedig az is kérdéses, hogy mit csináljak a kiirtott rengeteg dudvával (szerintem jó néhány tarackoló típus is éldegél ott vígan). A gyomokat lehet komposztálni? Köszönöm előre is, ha valaki tudja ezekre a választ.
zizzz, a lelkes kezdő (aki igazából egész gyerekkorát kertben töltötte)

outdownS Creative Commons License 2002.03.28 0 0 110
Nincs véleményem, mert nem is értem a kérdést.

Mit akarsz csírátlanítani, és miért?

Előzmény: Törölt nick (109)
Törölt nick Creative Commons License 2002.03.28 0 0 109
O.K. Az alja meg a nyithatosag tiszta. Koszi.
Van velemenyed arrol, hogy az elterjedtebb, levegosebb valtozatot kell csiratlanitani, a zartabbat meg allitolag nem?

Előzmény: outdownS (108)
outdownS Creative Commons License 2002.03.27 0 0 108
Gondolj arra, hogy a komposztot ki is kell majd szedni. Ezért a "majdnem teljesen zárt" nem jó ötlet, legfeljebb 3 oldalát építhetnéd betonból, az elejére valami nyitható megoldás kell (pl. sínek közé becsúsztatható lécek).

De ami nem giliszta-barát, az nem komposztáló... A giliszták rágják meg a korhadó anyagot, így tudják aztán a mikroorganizmusok tovább emészteni. Tehát bármiből is van az oldala, az alja csak az anyaföld lehet, hogy a giliszták le-föl mászkálhassanak a hőmérséklet és a nedvesség függvényében. Amíg új a komposztod, gilisztákat is hordjál bele, ha találsz ásás közben!

Meleg nyáron bármilyen komposztálóban összeérik az anyag. Általában a tavaszi munkákkal összehordott kupac az őszi ültetésekhez jó lesz, a nyári gyomlálások + őszi takarítás gyűjteménye a következő tavaszra jó. Ebből már azt is látod, hogy komposztálóból minimum kettő kell, de hárommal nyugodtabb lehetsz.

Az anyagát a pénztárcád szerint válaszd...

Előzmény: Törölt nick (106)
Vidovszky Creative Commons License 2002.03.27 0 0 107
Tessék felvenni kéremszépen a Kedvencekbe a "Közhírré tétetik" topic-ot!
És tessék használni!
Törölt nick Creative Commons License 2002.03.27 0 0 106
Kedves Talajmuvelok!
A bio-kerteszeti topicban ajanlottak, hogy ide is kuldjem el a kerdesemet:
Erdeklodnek, hogy milyen tapasztalatotok van komposztalokkal kapcsolatban, es mit tudtok ajanlani.
Meg nem csinaltam semmilyet, de nagyon kellene mar, es ketfelerol is lattam mar leirast.
Az egyik fabol is keszulhet, es olyan, hogy levegozni is tudjon. Nyilvan ez az egyszerubb.
A masikrol annyit tudok, hogy majdnem teljesen zart, pl. betonbol keszulhet, a tetejen van egy nyilas, ahol be lehet pakolni, es onnan kap esot, vagy lehet vizet locsolni ra, ha nem esett eso, alul pedig elszivaroghat a felesleges viz, es ki lehet szedni az erett anyagot.
A baj az, hogy korrekt leirast nem lattam rola, pedig azt mondjak, hogy sokkal gyorsabban erik/bomlik benne az anyag. Allitolag 70-80 C-fokig is felmegy benne a homerseklet, es nem kell semmi vegyszer a gyomok es betegsegek kiirtasahoz. Hatranya, hogy nem giliszta-barat.
Van valakinek ilyen? Konnyu elkesziteni?
A valaszokat elore is koszonom.
q.

hbrigitta Creative Commons License 2002.03.21 0 0 105
Szia Frint, Köszi a tanácsot, megpróbálok ilyeneket keresni
Brigi
Frint Creative Commons License 2002.03.21 0 0 104
Kedves Brigi, a fóiakertészeteket kellene megnézni, ők valószínűleg nagyban vásárolnak palántaföldet, például Sükösdről. De a Zala megyében található Pötréte község határában is rettenetesen jó tőzeges földkeverék van, egy ottani céggel is kapcsolatba lehet lépni. A szállítás többe kerül általában, mint a talaj :(
(a bolti virágföldek zacskóján ott vannak a címek, tel.számok)Frint
Előzmény: hbrigitta (103)
hbrigitta Creative Commons License 2002.03.20 0 0 103
Sziasztok!

Abban szeretnék segítséget kérni, hogy tudtok-e valakit aki jó minőségű földet / ha lehet trágyázott / szállít Szigethalom környékén?
kb. 4m3 kellene

Előre is köszönöm a segítséget.

Brigi

Frint Creative Commons License 2002.03.20 0 0 102
A talajkeverékekről:
"A" típusú Virágföld
(pH savanyú)

Felhasználható: savanyú kémhatású virágföldet génylő növények termesztő közegeként.Alapanyagok: Shagnum moha tőzeg, síkláp tőzeg, gilisztahumusz, agyag. Savanyú virágföldet kedvelő növények: Afrikai ibolya, Alokázia, Ananász, Begónia(leveles), Calathea, Flamingo, Gardénia, Gloxinia, Hortenzia, Ixóra, Kankalin, Páfrányok általá-ban, Szobafenyő, stb.

"B" típusú Virágföld
(pH 6,5 - 7) semleges

Laza szerkezetű, barna színű, idegen szagtól mentes termesztő közeg. Tápanyagellátottsága, levegőháztartása megfelel általában minden növény számára. Felhasználható: cserepes és balkon növények, díszkerti fák, bokrok, cserjék, stb. termesztő közegeként. Alapanyagok: Shagnum moha tőzeg, síkláp tőzeg, gilisztahumusz, agyag, folyami homok.

"C" típusú Virágföld
(pH >7) enyhén lúgos, szikes(?)

...no, ilyannel még nem volt dolgom, illetve a kertem ilyen jellegű, a legtöbb fűszernövény kedveli, utánanézek, biztos, hogy van sok olyan növény, ami kifejezetten ilyet kíván.

Frint Creative Commons License 2002.03.18 0 0 101
Nemrég vetettem, és hála a korai tavasznak, már sziklevélben vannak a növénykéim :) Jó lett a talajkeverék, könnyen ki tudnak bújni a csírák!
outdownS Creative Commons License 2002.03.16 0 0 100
Gratula a 100-hoz! (-:)
Előzmény: Frint (99)
Frint Creative Commons License 2002.03.14 0 0 99
A magok egy ún.szaporítóládába lettek elvetve, szemenként, csipesszel...A paprikás láda 80x30cm-es, és abba kb.800szem mag fér, a paradicsomos 65x35cm-es, abba bk.600szem mag lett egyenlő térközre elvetve. Ha jól sikerül, a 80-90%-ból növényke lesz. A paprika a lakásban van, de ha kikel akkor egy déli fekvésú teliablakos helyiségbe kerül,(ott már vár rá a paradicsom) és ott egy akváriumfűtővel(!) fűtök rájuk. Lesz áramszámlám...ezeket leszámítva egészen normális fickó vagyok :))
Előzmény: Vidovszky (96)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!