Keresés

Részletes keresés

Magnat Creative Commons License 2002.02.24 0 0 263
Sziasztok,

tud valaki segíteni abban, hogy mennyi lehet egy .357-es Magnum töltény csőtorkolati energiája, egy átlagos forgóból kilőve? Az 1000-1050 J mennyire jó sacc?
gvass1, mintha a te lapodon láttam volna egy összefoglaló táblát a különböző lőszertípusok paramétereiről, de most sehol sem találom ... :-(

gvass1 Creative Commons License 2002.02.19 0 0 262
hi,
"A sigpro tárkapacitása kevés az IPSC -hez?"

Nem, hanem a csak-fesztelenitos megoldasa miatt csak - a nalunk nem tul nepszeru - Production kategoriaban van ertelme indulni vele. BTW: az USP-be az Expert nagyobb kapacitasu tarjai is jok.

"Más: van esély 9 mm -estől eltérőt engedélyeztetni önvédelemre?"

Barmit engedelyeztethetsz onvedelemre(ha mar kapsz ra engedelyt:-(() amihez letezik FMJ-lovedekes loszer, legfeljebb nincs ertelme.

"Mert
egy sigpro 2340 .357 SIG -gel igen jól hangzik :-) De nem lehet olyan rossz a .40 S&W változat sem..."

Papiron.
Ugyanis a .357 SIG fegyver nem hoznak be, a loszer ara megfizethetelen, es FMJ-lovedeknel veszelyesen nagy az atutese.

A .40 SW nagyon jo kaliber, de a loszerar itt is legalabb 60%-kal magasabb a 9 mm lugernel, es ugye egy onvedelmi fegyver annyit er, amennyit gyakorolsz vele, igy jobb az olcsobb loszer mellett donteni.

Előzmény: Gróf Úr (261)
Gróf Úr Creative Commons License 2002.02.19 0 0 261
Helló!

Feladtad ám a leckét! Szubjektív véleményem szerint pont a három legpofásabb pisztoly maradt fent a rostán :-)))
A sigpro tárkapacitása kevés az IPSC -hez? Más: van esély 9 mm -estől eltérőt engedélyeztetni önvédelemre? Mert egy sigpro 2340 .357 SIG -gel igen jól hangzik :-) De nem lehet olyan rossz a .40 S&W változat sem...

Előzmény: gvass1 (260)
gvass1 Creative Commons License 2002.02.19 0 0 260
hi,
onvedelemre, es pontloveszetre en is a sigpro 2009-et javallanam, onvedre+IPSC-re inkabb az USP-9-et, esetleg a Steyr M-et (ez raadasul a legolcsobb a harom kozul).

De persze megintcsak azt kell mondanom, hogy probalja ki, es amivel a legjobban megy.

Előzmény: Gróf Úr (259)
Gróf Úr Creative Commons License 2002.02.19 0 0 259
A gyakorlatával nem lesz hiba, lőtértag, mifene, lassan összejön a sport megszerzésire az ideje (meg az eredménye) :-)

Szóval, mit ajánlasz? Én személy szerint a sigproba áááájultam bele... Egész egyszerűen SZÉP.

Előzmény: gvass1 (258)
gvass1 Creative Commons License 2002.02.19 0 0 258
hi,
akkor meg a legfontosabb informacio: mennyi loveszeti gyakorlata van (elsosorban nagykaliberu ontolto pisztollyal)?

Ha 500-1000 lovesnel kevesebb, akkor vegyen forgot, es ne az utcan tanulja meg eles helyzetben a pisztoly kezelesenek alapjait.

Előzmény: Gróf Úr (257)
Gróf Úr Creative Commons License 2002.02.19 0 0 257
Köszönöm a segítséget!

A kézméretről: az illetőnek az én FÉG GRP9 hosszúm épp kényelmes, tehát valami ilyesmi vagy nagyobb lenne kézreeső. Amúgy szép darab ember :-)

A stukker napi rejtett viselésre lenne, alkalmanként céllövészetre, de nem a lövészet az elsődleges szempont ;-)

A kaphatók listájáról össze tudsz állítani egy ajánlási sorrendet?

Köszönettel: LC

Előzmény: gvass1 (256)
gvass1 Creative Commons License 2002.02.19 0 0 256
hi,
szep ez a lista, de anelkul, hogy tudna az ember, hogy kinek kellene konkretan, az illeto mennyi gyakorlattal rendelkezik, nem lehet pontozni.

Azt, hogy kinek mi az idealis fegyver, szamtalan tenyezo befolyasolja, pl. a kezmerete.

Egy nagy kezu ember alig bir megfogni egy Kahr K9-et, egy kis kezunek meg peldaul egy USP vagy P7M13 markolata lehet tul vaskos.

Egyebkent az alant felsoroltak kozul ujonnan kapni itthon csak a Glock 17 (kb. 180 e), sigpro (180 e), Steyr M (150 e), es HK USP (190 e) tipusokat lehet rendszeresen.

Előzmény: Gróf Úr (254)
blekpúder Creative Commons License 2002.02.18 0 0 255
glock egy kicsit nagyobb kaliberben. .40 s&w vagy .45 acp. önvédelemre király.
Előzmény: Gróf Úr (254)
Gróf Úr Creative Commons License 2002.02.18 0 0 254
Uraim,

"álmodozni jó" jeligére kérném szíves szakértéseteket. 1-t?l 10-ig kellene pontozni az alábbi szépségeket, önvédelmi fegyverként való hasznosítás szempontjából:

CZ 75(BD)
GLOCK 17
HK USP
HK P7M13
HK P2000
KAHR K9
MAKAROV PMM12
sigpro 2340
STEYR M

Ha valamelyikhez tudtok egy közelít? és aktuális új/használt árat írni azt is örömmel megköszönöm. Ha valamilyen kommentárotok lenne azt is örömmel veszem (a fegyver.org -os leírásokat olvastam, onnan a lista)

El?re is hálás: LC

killerlynx Creative Commons License 2002.01.30 0 0 253
Hogy sikerült a hétvégi lődözés?
Neked van saját fegyvered (esetleg az MCM a tiéd)?

LYNX

Előzmény: Ender Wiggin (252)
Ender Wiggin Creative Commons License 2002.01.25 0 0 252
Hmmmm. Szép darab. A hátsó irányzék a tokhoz van rögzítve, ha jól látom és az első is fix. A szánt csak középen lehet megfogni ugye?

Na igen. Számolgatni talán nem kellett volna az első tíz után, vagy legalább kisebb arccal. A tanulságot levontam, hétvégén pedig megyek és megpróbálom űberelni MCM-el. A puskás számok nem vonzanak nagyon, talán csak a sziluett az, amit majd megpróbálok egyszer.

Üdv.: Ender

Előzmény: killerlynx (251)
killerlynx Creative Commons License 2002.01.25 0 0 251
Sajnos nincs képem, de ha rákeresel biztos találsz a neten valamit.
Nekem egy Hammerli 208s van. Kívülröl ütött-kopottnak tűnik, de nagyon jó darab.
Hoppá, találtam valamit:
http://www.hammerliusa.com/hammerli_208_sport_pistol.htm
Sanos a lőszer rohadt drága, és ugye itthon tilos újratölteni. Bár ez még semmi egy rendes puskalőszerhez képest. Az tízszer ennyi is lehet. És egy verseny mondjuk száz lövéses, akkor kitudod számolni milyen húzós puskával versenyezni. De nincs is jobb dolog...
A számolgatós duma az már jó! :) Ez már a "profikra" emlékeztet.
Nekem az a tapasztalatom, hogyha nem nézed meg az első tizet akkor a második is lehet ugyanolyan, de ha már tíz lövés után kalkulálni kezdesz akkor tuti a hiba.

Lynx

Előzmény: Ender Wiggin (250)
Ender Wiggin Creative Commons License 2002.01.25 0 0 250
Hali killerlynx!

Van képed róla? Akár privátban is megnézném, vagy honlapcím a gyártóról (azért erre én is rákeresek).

A 40 pénz tényleg húzós a .22-ért. Nagyon szeretnék nagyobb kaliberrel is lőni (9x19/.45 ACP), de az 50 Ft/para ár ezeddig elriasztott. Ahogy írtam, legutóbb rájöttem, hogy nagyon jó eredményt lehet lőni MCM-Vostok párosítással is. Ha a második tíz úgy ment volna, mint az első, akkor 192 lett volna a vége, az nekem meg már elég is lenne, hogy az egyesületben mindenkit "leverjek".

Előzmény: killerlynx (249)
killerlynx Creative Commons License 2002.01.22 0 0 249
Szia Ender!

Nekem van egy Hammelim. De a klubfegyverrel (MCM) ugyanolyan eredményt tudok elérni mint a sajátommal.
A lőszer meg akkor számít, ha már sokat gyakoroltál és magabiztosan hozol egy jó szintet.
Én SK lőszert használok, gyakorolni a konzervdobozosat, versenyre asszem a Gold Match-et. A probléma, hogy ennek is jól felment már az ára. 40 Ft körül egy .22LR lőszer már kicsit húzós.

Előzmény: Ender Wiggin (248)
Ender Wiggin Creative Commons License 2002.01.16 0 0 248
Nagyon kihalt a topic, gondoltam felhozom egy kicsit.

Szóval, nem bírtam tovább fülvédő nélkül és szombaton újra kezembe fogtam a kedvest (MCM). Szépen kezdtünk összefagyni, de legnagyobb meglepetésemre az első tíz lövés (még mindig Vostok lőszerrel) eredménye 96 volt. Ennek örömére a második tizet úgy sikerült szétszórnom, hogy a végeredmény csak 176 lett. Ezzel szinte önmagamnak válaszoltam meg a kérdésemet, miszerint az embertől sokkal-sokkal több függ, mint a lőszertől.

Ender Wiggin Creative Commons License 2002.01.11 0 0 247
Hali gvass1!

Lassan belenyugszom az MCM-be. Csősúllyal nem is néz ki rosszul. Jelenleg vashüvelyes (Vosztok?) lőszerrel nyomulok, az "edzőm" szerint ennek satuból is van vagy 4-5 cm szórása, de az ára csak 6 ft/db. Mennyit számít egy jobb minőségű - persze drágább is - lőszer használata. A mostanival a legjobb eredményem 182 kör volt (első nemhivatalos versenyemen pedig 176). Reálisan várható, hogy jobb lőszerrel az eredmény is jobb, vagy a szórás és a célzás szórása statisztikailag valamennyire kioltják egymást?

Előzmény: gvass1 (246)
gvass1 Creative Commons License 2002.01.11 0 0 246
hi,
null kilometeres MCM ara Nemetorszagban vagy 250 euro. Ott ertekelik.

Szoval egy jo allapotu hasznaltert itthon a 20-30 ezer penz nem osszeg.

(Null kilometeres kocsibol OK, nade nobol ez 30 eves korod utan mar nem nagyon fog menni, csak jo kis bejaratott:-))

Beretta 87 Cheetah: hobbi cellovofegyvernek az is jo, de ha versenyezni akarsz, akkor 300 ezer forintos ar alatt az MCM-nek nincs versenytarsa.

Persze, ha hajlando vagy kisebb zsak penzt kiadni egy Hammerli 208 vagy 280-as modellert...

(Ami meg jo: az orosz IZS-35 100 ezer felett, de az gyakorlatilag nincs a piacon.)

Előzmény: Ender Wiggin (244)
unguided Creative Commons License 2002.01.10 0 0 245
Egy jól bekopott MC jobban tud lőni, mint maga az ember. :))))))))
Ezenkívül messze olcsóbb, jól ismertek az erős és gyenge oldalai is. Nem veszel vele zsákbamacskát. Persze vitrinbe nem a legjobb választás... :)))
Előzmény: Ender Wiggin (244)
Ender Wiggin Creative Commons License 2002.01.10 0 0 244
Hali Mijafranc és gvass1!

Az ötlet jó, nem értem miért nem jutott eszembe :-)

Gábor! Köszönöm a válaszokat. Az MCM-el egy bajom van, mégpedig hogy nem lehet 0 kilométerest venni. Ez amolyan hozzáállás kérdése dolog, de motorból, kocsiból, nőből és ezek szerint a fegyverből sem szeretem a használtat. Az olyan MÁS.
Ha már a CZ-122 ennyire nem a szíved csücske, mi a véleményed a Beretta 87 Target-ről. A Kaliberes tesztben csak pár szó esett róla, mint a Cheetah (remélem jól írtam) családjába tartozóról. Az ára most 115 eHUF. Szép, de a tok itt sem acél.

Előzmény: Mijafranc (243)
Mijafranc Creative Commons License 2002.01.10 0 0 243
T. Ender Wiggin

(Ha már itt vagyok,bocs hogy beszólok ide is)
Próbáld meg a következőt:
Vegyél egy Express újságot.Nézd meg az álláshirdetés, vagy oktatás vagy hasonló című rovatot.
Keress olyat hogy személy és vagyonőri tanfolyam fegyverismereti vizsgával.
Telefonálj nekik és közöld velük hogy Te csak a fegyvervizsgára szeretnél jelentkezni...

Előzmény: Ender Wiggin (237)
Mijafranc Creative Commons License 2002.01.10 0 0 242
Na így legyen egy lottó ötösöm :-)

Sejtettem, hogy meg fox előzni. :-))

Előzmény: gvass1 (240)
Mijafranc Creative Commons License 2002.01.10 0 0 241
Helló

>>Flober (Flauber?)pisztoly 18 éven felülieknek engedély nélkül vásárolható.<<
Ez így van.
>>Nem gázpisztoly? <<
Nem, ui. gázpityuhoz érvényes mexerzési engedél kell a rendőrségtől (+ még egy csomó minden előtte)

>>Ha nem, mit tud,<<
Szvsz nem sokat,pl nagyon jól mutat levélnehezéknek, ajtót kitámasztani stb.

>> miért engedély nélküli?<<
Ui a csőtorkolati energiája 7.5 J alatti,így a jelenlegi joxabályok szerint nem minősül lőfegyvernek,így bármely nagykorú egyén szabadon megveheti.

Előzmény: Törölt nick (239)
gvass1 Creative Commons License 2002.01.10 0 0 240
hi,
Semmikeppen nem gazpisztoly, mert az engedelykoteles!

A flobert fegyverek kis teljesitmenyu toltenyt lonek, mely kulsore olyan, mint egy igazi elesloszer, de nincsen benne lopor, csak a csappantyuelegy lovi ki a lovedeket.

Hazankban szabadon valo forgalmazashoz az ilyent kilovo fegyver torkolati energiajanak is 7,5 J alatt kell lenni. 4, 6, 9 mm-es flobertek vannak forgalomban, a 4 es 6 mm-esek szobai celloveszetre valok, a 9 mm-es semmire sem jo, de nagyot durran, igy riasztopisztoly helyett elmegy.
Lasd meg: www.keseru.hu

Van meg a gumilovedekes fegyver, ami on/otthonvedelemre valo, es jogilag ebbe a kategoriaba tartozik, ha a 7,5 J alatti valtozatot tekintjuk.

Előzmény: Törölt nick (239)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.09 0 0 239
Üdv! Tudatlan kérdésem a tudókhoz: egy pesti fegyverbolt kirakatában kiirva: Flober (Flauber?)pisztoly 18 éven felülieknek engedély nélkül vásárolható. Nem gázpisztoly? Ha nem, mit tud, miért engedély nélküli?
Előzmény: gvass1 (238)
gvass1 Creative Commons License 2002.01.09 0 0 238
hi,
1. fegyverismereti vizsgara a teruletileg illetekes rendorkapitanysag fegyvereng. osztalyan kell jelentkezni (Bp-n ez a Teve utca), ott adnak csekket es vizsgaidopontot.

2. Lehet javitani a sutesen, de minek? Az MCM toredek arert sokszorta jobb sportpisztoly, pontosabb, es teljesen acelbol van.

Előzmény: Ender Wiggin (237)
Ender Wiggin Creative Commons License 2002.01.09 0 0 237
Hali gvass1!

Köszi a gyors válaszokat. Hogy csinálod, hogy szinte mindig online vagy?

További kérdéseim is vannak, ha nem unod még:

1. A fegyverismereti vizsgát hol kell letenni? Police, vagy valami vizsgabizottság?

2. A CZ-122 sütéséről tudom, hogy írtad, hogy kemény, de ezen egy jobb fegyvermester nem tud változtatni? Ismersz olyan boltot, vagy egyesületet, ahol kézbe lehetne fogni egy 122-t, esetleg lőni is lehetne vele? A lőszerérzékenységről csak annyit, hogy a koszos MCM mellett hülyére zsírzott vashüvelyessel már megtanultam mi az. Szerintem annál bármi csak jobb lehet.

Előzmény: gvass1 (236)
gvass1 Creative Commons License 2002.01.08 0 0 236
hi,
1. a fegyverismereti vizsgajegyzet, ami forgalomban van, az kozrohej targyat kepezi, tele van brutalis hibakkal, fokent a maroklo/gaz-riaszto resze (a vadasz nagyjabol rendeben van).
Latszik, hogy szerzoje PA-63 es P9R pisztolyon kivul mast meg nem latott.

A fegyverismereti vizsga sajnos egy nevetseges valami, ha elolvasod a fegyver-org anyagait, akkor nem erhet meglepetes.

2. A rajtengedelyt tudtommal kivalthatod barmikor az adott versenyeveben, de ezek a szoveccsegek allandoan kavarnak.

Előzmény: Ender Wiggin (235)
Ender Wiggin Creative Commons License 2002.01.08 0 0 235
Hali gvass1!

Az Inox tiszta, az ERVA stimmel. A Hornet-et köszi.

Közben jutott még eszembe két kérdés.

1. A fegyverismereti vizsgához állítólag van egy "jegyzet", amit tudni kell. A címe: "Amit a fegyverismereti vizsgán tudni kell". Na ebből kaptam egy elég régi darabot kölcsön, de ez kapásból a vadászfegyverekkel kezd, majd az önvédelmi és gáz- riasztó maroklőfegyvereket tárgyalja. Sportfegyverről szó sincs így külön. Van erre specifikus jegyzet, vagy a vizsgán általában minden lőfegyvert ismerni kell? Maga a jegyzet amúgy még nekem (kezdő szint, és megfelelő laikusság) is megdöbbentő hibákat mutatott fel. Ilyen pl., hogy a 7,5 J határhoz a lövedék tömegétől függetlenül hozzárendel egy torkolati sebesség értéket. Más hibákat is találtam, de azok most nem jutnak eszembe. A globális kérdés az, hogy van-e ennél jobb jegyzet (elektronikusan? neten?).
2. Az egyesületemnél közölték, hogy egyrészt megemelték a rajtengedély árát (6000 HUF-ra) másrészt csak január 8-ig lehet(ett) kiváltani. Ha ez igaz, akkor elbuktam ezt az évet, de nem hiszem, hogy igaz lenne. Ha nem igaz, akkor ki terjeszt ekkora baromságot?

Előzmény: gvass1 (234)
gvass1 Creative Commons License 2002.01.08 0 0 234
hi,
ez erosen vicces.
Marhogy az "MCM Inox" ugyanis ez semmi mas, mint egy tonkrehasznalt oreg MCM, amit az ERVA-loteresek lenikkeleztettek, es ilyen felirattal raktak ki a kepet...

Rozsdamentes MCM nem volt, volt viszont aluszanos .22 Short kaliberu gyorstuzleo sportpisztoly valtozata.

A .22 Hornet egy kozponti gyujtasu, palack alaku huvelyu vadasz(puska) tolteny, sokkalta nagyobb telejsitmenyu, mint a .22 LR. Manapsag a Taurus keszit hozza 10" csohosszu vadaszrevolvert (Raging Hornet).

A CZ-122-rol nekem meglehetosen rossz velemenyem van, szep ugyan, de rossz a sutese, es nagyon loszererzekeny.

Előzmény: Ender Wiggin (233)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!