Lehet, hogy ez is sima volt. De az akciós burkolólapok, amit a Baumaxban vettek, sajnos csak másodosztályúak voltak.:))
Egyébként most kiástak egy olyan fa szerkezetet (két félkör alakú fa, amit össze lehetett illeszteni, és a kőtömb két végére ráhúzni, így lehetett görgetni a kőtömböket), de ezt sem található az ábrázolásokon.
Egy új ötlet szerint pedig papir(usz)sárkányokkal emelték fel a köveket. (Az origón olvastam)
"Egyébként a piramis nem is volt lépcsős, mert alabástrom lapokkal burkolták, így szép sima és fehér volt. Csak sajnos nem túl időjárásálló. De a fáraó lelke nem lépcsőzhetett fel ezen az égbe. "
Remélem ez elég lépcsős :-))))
"Azt is hozzá kell tennem, bárha kiásták a piramis körüli várost, még mindig nem találtak ábrázolást az építésére vonatkozóan. "
A nagy piramisok valóban nem. De Egyiptom tele van lépcsős piramisokkal, amik mindig is azok voltak. Meg van egy csomó egyenes falú is. Úgyhogy ebből semmilyen következtetést nem lehet levonni.
>Miért hiszi mindenki azt, hogy Héraklész oszlopai a giblaltári szorosnál voltak?
Ez egy nagyon régi, tán még az ókorból származó hagyomány. Egyébként ennek megítélésénél vedd figyelembe, hogy Odüsszeusz (aki valóban történelmi személyiség) utazásait egyesek úgy értelmezik, hogy ő Izlandon is járt! Da abban szinte mindenki megegyezik, hogy kiment az Atlanti-óceánra. Igaz, az ő útjainak egyetlen tanúja Homérosz, azonban a trójai háború és az Ödüsszeia megírása között alig néhány száz év telt el, azaz szinte bizonyosra vehető, hogy ennek van valóságalapja.
Szerintem nem a többi mesterséges magaslathoz kell
hasonlítani a piramisokat, ugyanis a maya piramis meg zikkurat azzal a lényeges különbséggel rendelkezik, hogy azoknak a tetején volt a lényeg (szentély), ahova az emberek felnéztek az ott levők meg lenéztek mindenkire. Az Eiffel torony isch. A pécsi TV torony meg nem szentély. A dunaújvárosi víztorony szintén nem az.
A piramis ebből a szempontból is értelmetlen.
Ezért részemről még marad az erőmű, homoksíugrópálya, etc.
Viszont aki olvasott egy kitsit a fengshuiról, az érdekesnek találhatja hogy a kínaiak szerint viszont a piramis a legnegatívabb hatással bíró alakzat. Ártó meg baljós meg miegyéb.
Azt is hozzá kell tennem, bárha kiásták a piramis körüli várost, még mindig nem találtak ábrázolást az építésére vonatkozóan.
Egyébként a piramis nem is volt lépcsős, mert alabástrom lapokkal burkolták, így szép sima és fehér volt. Csak sajnos nem túl időjárásálló. De a fáraó lelke nem lépcsőzhetett fel ezen az égbe. Legfeljebb sífelvonózhatott. :))
És még egy kósza, ide nem tartozó gondolat : Miért hiszi mindenki azt, hogy Héraklész oszlopai a giblaltári szorosnál voltak? Héraklész Kisázsiában élt, nem lehet hogy tévednek 180 fokot az oszlopok, ezen túl Atlantisz helyének irányában? Mi a fenének ment volna el a puszta Nyugatra, amikor az ókorban mindenki inkább Keletre vágyott? Lásd Great Sándor.
Azért Ré végigkíséri az egyiptomi történelmet. Majdnem minden fáraónak volt Ré-t tartalmazó neve, még Ehnatonnak is (Aton-Ré). Ezenkívül Amont is emlegették Amon-Ré ként, ahogy Ré Harachtit is.
Alvilági párjával, Ozirisszal alkották a vallás tengelyét.
A fáraók titulusa közé tartozott a "Ré fia", és csak haláluk után azonosultak Ozirisszal és halhatatlanná váltak.
Azért az merész kijelentés, hogy ez nem volt vallás. Voltak papjaik, ritusaik, szent ünnepeik, áldoztak isteneiknek, komplett túlvilágképpel rendelkeztek. Mi kéne még egy valláshoz?
Én olvasmányaim alapján is Ehnaton reformja volt az első monoteista vallás. Sőt, némelyek szerint annyira az volt, hogy a zsidókra/Mózesre is olyan nagy hatással volt, hogy ezért kezdték ebbe az irányba alakítani a vallásokat (mert azért korábban volt ott aranyborjú meg minden).
Az egyiptomiak vallása meg mai ésszel szinte fölfoghatatlan. Igazából nem is volt olyan, hogy vallás, meg istenhit, mindez maga volt a mindennapi élet.
Még azt se lehet mondani, hogy Ré állt mind fölött, mert az istenek elég zavaros kapcsolatokban álltak egymással, és a mi gondolkodásunkat már nagyon bebetonozták a görög-római panteonról való ismeretek (civakodó, antropomorf istenek)
Az egyiptomiak előszerettel képeztek isteni 'hármasságokat' ill. 'kilencségeket', aztán azokban benne volt minden fontos.
Memphisz idejében a Ptah volt úgymond a főisten, aztán mikor Théba lett a központ akkor Ámon. A fáraók ugyanakkor előszerettel azonosították magukat Hórusszal, és az óbirodalom hanyatlása idején lettek úgymond Ré fia, mert előtte maguk voltak az isten, aki minden fölött uralkodik.
Azért ez egy döbbenetes gondolat, hogy egy ember egyenrangúnak tartja magát minden istennel, nem gyermeke, nem isteni eredetű a hatalma, hanem maga az isten.
Kedves Redhut!
Erre csak azt tudom mondani, hogy aki hinni akar az hisz...
A szfinsszel kapcsoatban nem az erózióra gondoltam, hanem arra, hogy egy komolyabb sivatagi vihar, villámcsapás, vagy akármi is megrongálhatta annyira a fejet, hogy kicsit helyre kelljen pofozni.
A piramisok épitési ideje szerinted is cca. 700 évre húzódik szét, ami aligha támasztja alá azt az elgondolást, hogy valami ennél sokkal régibb dolognak,eseménynek az emlékére épitették, egységes terv alapján.
Annak ellenére, hogy ez jól hangzik, Ré nem a görög mitológia kissé diktatórikus Zeuszának megfelelő fő-főisten volt(megjegyzem nekem sokkal érdekesebb a tény, hogy - amenyre tudom - Ekhnaton vallása az első dokumentált egyisten hivő vallás). Nem akarok hülyeséget irni, hátha valaki más itt többet tud erről.
A nagy piramis szellőzői : könnyen dobálózunk itt ezer évekkel. A piramisok az ie. 13.000 évi Orion állást mutatják elméletoleg, viszont a szellőző nyilás 1000 évvel későbbi, az ie. 12.000 évi állás szerint épült? Erre nem lehet azt mondani, hogy az már mindegy.cca. ugyanakkor volt, mert a csillagászok ennél azért pontosabban tudnak datálni. Egy szellőzőnyilás meg elég kicsi ahhoz, hogy aránylag kis szórást engedjen meg - 1000 éves eltolódást semmi esetre sem.
És a kedvencem : Virakocha vs. vikingek. A dolog elég jól doumentált, majd ha egyszer rájövök , hol olvastam, cimeket is mellékelek. De a lényeg, hogy a vikingek hajózási útvonalát régészeti bizonyitékok alapján követő kutatások valószinüsitik, hogy bőven lejuthattak a Yucatán magasságába 1000 körül. Azt meg nem tartanám csodának, ha a korabeli alacsony, sötét szinhatású, szakálltalan és nem nagyon hajózó indiánokra meglehetősen erős hatást gyakorolt egy hajónyi magas , szőke, szakállas viking a maga "ellenálhatatlan" módján...Érdekelne a " sem evező, sem vitorla " tipusú szöveg forrása, mivel a "Virakocha / szakáll / keletre távozik és majd egyszer visszatér " vezértémát a toltékok hagyták az aztékokra, akik aztán emiatt fogadták kedvezően a spanyolokat. A toltékok viszont nem hagytak irásos feljegyzéseket maguk után. Plusz az aztékok se nagyon a kedves jezsuiták tevékenykedése nyomán.
szia
A szfinxben nem az a poén, hogy az erózió miatt újrafaragták, hanem az erózió maga. Ez ugyanis nem keletkezhetett később, mint kb. i.e. 10000, ugyanis azóta az éghajlatváltozás miatt nagyon kevés a csapadék (napjainkban úgy tudom, kb. 6-8 évente esik). Egyébként erről és a szarkofágról olvashatsz egy nagyon cool oldalon a www.guardians.net/egypt -en.
"Napimádók" valóban csak Ekhnaton idejében voltak amikor is Atont tartották a főistennek. Megmaradt azonban RÉ, mint a panteonjuk mindenkori feje, ő végigkísérte a mitológiájukat.
A gizai piramisokat hivatalosan i.e. 2500 környékére datálják, az ún. Óbirodalom idejére. Ekkor és a Középbirodalomban (i.e. 2000-1800 kb.) épültek piramisok, bár ez utóbbiak már jóval kisebbek és gyengébb minőségűek.
Hogy miért pont az Orion? Nem tudni, de az is tény, hogy a nagy piramis ún szellőző járatai is ennek a csillagképnek egy-egy csillagára mutatnak. Persze nem most, hanem kb. 12000 évvel ezelőtt. Kicsit sok itt a véletlen nem?
A Viracocha szakállas ábrázolás is éléggé furcsa, lévén az őslakosok genetikailag szőrtelenek, honnan az ötlet? Feljegyzéseikben megtalálható egy nép, "akik a tengerről jöttek, nagy hajókkal, melyet nem hajtott sem evező, sem vitorla..."
Vikingek? Nemá..
Van egy másik szobor is, amelyik egy kifejezetten negroid arcot ábrázol. Ezt honnan copizták, ha a két földrész között nem volt kapcsolat?
És a nikotin meg kokain nyomok az egyiptomi múmiákban...
sötöbö...
Visszatérve egy percre a szfinxre, azzal semmi gondom, hogy újra-arcolták : viszont ezt akár azzal is meg lehet magyarázni, hogy egyszerűen az időjárás viszontagságaitól nem védett fejrész erősen sérült, és muszáj volt valami javitást végezni rajta, hogy kinézzen valahogy. Rém kinos, ha egy baromi nagy, de láthatólag teljesen leamortizálódott szobor áll az ember királyi udvarától egy kőhajitásra. Amig van logikus és egyszerű magyarázat, addig én hajlok efelé.
Mivel a Kheopsz szarkofágot nem láttam saját szeműleg, erre nem tudok mit mondani, de annakidején a Húsvét szigeti szobrokra ius azt mondták, + a Stonehenge -re, hogy emberi erő ( értsd : gépi nélkül) nem tudhatta felépiteni, de aztán jött valaki, és egy kis józan paraszti ésszel megoldotta a "lehetetlent". Azért mert ezekre eddig még senki sem találta újra fel őseink valamely egyszerű, de zseniális megoldását, nem mondhatjuk, hogy biztosan idegenkezűségről van szó. Az egyiptomiak mellesleg egyetlen uralkodó alatt voltak kifejezetten napimádók ( bocs a pongyola megfogalmazásért), de általában ( pár ezer évig ) elég szines panteonnal rendelkeztek.
Minden máson túl : a piramosikat több emberöltő alatt sikerült felhúzni. Érdekelne, tudja e valaki az emlitett "Orion-csoport" piramisok datálását? Ugyanis lehetséges pl., hogy összevissza időrendben épültek, esetleg közben épitettek más piramisokat is másutt, másfelöl, ha egy korban is épültek.
Aztán, hogy mást ne mondjak, ha egy tetszőleges piramishalmazt veszünk, és elég időt adunk játékos kedvű egyéneknek, akkor valószinűleg találnak az elmúlt mondjuk 20.000 év alatt olyan égboltot, amelyiken valamelyik csillagkép megfelelően hasonlit...
Teotihuacan-ra szintén valami ilyesmi vonatkozik. A kép amit emlitettem egy maja dombormű, amin - némi fantáziával - egy vezérlőkabinban ülő férfi látható. De a maják diszitőmániája mellett még sok másnak is ki lehet nevezni a képet, igy elég komolytalan.
A piramisok és zikkuratok épitése nem áll tőlünk olyan távol - lásd Eiffel torony! Kb. ugyanazzal a jól megfogható céllal : az erő, hatalom, vagy szellemi nagyság fitogtatása a nép előtt, régen az istenek nevében, ma inkább a tudomány dicsőitésére ( még mindig tart a "ki épit magasabb toronyházat " verseny, pedig aligha számit 1-2 emelettel több)
( az Antarktisz térképet ismerem, ez pl. tényleg jó kérdés)
Ouzó : a piramis, mint homoksilesikló, ez nagyon tetszik:))
1, Az egyiptomiak a napot imádták, melynek sugarai a felhők közül a piramishoz hasonlóan tűztek a földre.
2, A fáraó lelke ezen a lépcsőn szállt az égbe.
3, Szerinted?
Különben piramisuk, zikkuratok szerte a világon megtalálhatók. Az ókoriak nem emeltek épületeket értelmetlenül. Az, hogy mi nem tudtuk megfejteni az indítékot...
Semiramis függőkertjei : az okot tudjuk, az ember bármire képes egy nőért. Ráadásul volt értelme, célja.
Az alexandriai világítótoronynak is volt némi haszna. Meg értelme.
A Rhodoszi Kolosszus : Egyrészt nem is volt olyan nagy mint a piramisok, másrészt meg a szobrokat mindig szerette az ember, ld. szabadságszobor Amerikában. Tehát ennek is volt értelme.
De egy gúla?
Azt viszont elhiszem, hogy lehetett erőmű, időjárás-szabályozó, homoksíugrópálya.
Üdv:
"De miért pont az Orion? És miért csinált volna
bárki is egy csillagképnek ilyen ábrázolást, amihez ekkora építkezés kellett?"
Az Orion és a Tejút földi megfelelőjét építhették a piramisokkal (+ a Nílus). Ha jól emlékszem, ez is egyféle datálási próbálkozás lehetett. Utána kell néznem, hogyan is volt pontosan, de azt hiszem, valahogy úgy, mint az alább írt Teotihuacanban.
"b" válasz: nem tudom.
"Egy akármilyen nép, még ha vallásos érzülettel is viseltetik az Orion iránt, akkor inkább lefesti, kőbe faragja, nem hordja oda a fél országot, hogy építkezzen."
Gondolod te. Azért az ókor hét csodájából csak egy maradt fenn napjainkra: a Kheopsz piramis...
Gondolom, valami igazán maradandót akartak alkotni, és ez sikerült.
De miért pont az Orion? És miért csinált volna
bárki is egy csillagképnek ilyen ábrázolást, amihez ekkora építkezés kellett?
Ez így egész egyszerűen nem logikus, nem életszerű.
Pont annyira, mint mikor a tudósok a polinéziai szigeteken lévő kikötők építését, amik 8-10 t kőtömbökből vannak összerakva, és a legközelebbi sziget, amelyiken ilyen kő fellelhető, 1000 km-re van, namármost erre a hivatalos magyarázat az, hogy a bennszülöttek a katamaránjaikon odavitorláztak és elhozták. Namármost szerintem nincs olyan hülye bennszülött törzs, aki évtizedeket hajózik az óceánon az életét kockáztatva, hogy kikötőt építsen magának, majd eldobja a nagy kőszállító katamaránokat, és kisebbeket épít, amiknek aztán nem is kell kikötő.
Egy akármilyen nép, még ha vallásos érzülettel is viseltetik az Orion iránt, akkor inkább lefesti, kőbe faragja, nem hordja oda a fél országot, hogy építkezzen.
Üdv:
Ouzo
Nos amikor elugrasz a földtől, akkor a földet pontosan akkora erővel köd arréb, mint amivel elugrasz. Nos ha úgy tudsz elugrani, hogy a földet nem lököd meg, akkor olan impulzusod lett, aminek nincs ellenimpulzusa.
Üdv:
Ouzo
Végigolvastam a topicot, az elejéről látványosan hiányzik néhány hozzászólás, többnyire az Enlil nevű egyén szövegei.
Ami a filiszteusokat illeti. A zsidó nép honfoglalása kb. Kr.e. 1250-re tehető. Az persze egészen biztos, hogy ahol a Biblia hatalmas népről számol be, az leginkább egy néhány ezer fős törzs lehetett. Szinte bizonyos, hogy Izrael (a Biblia szerint eddigre már rég létező) 12 törzséből max. 3-4 volt ott, a többi csak később csatlakozott hozzájuk. Az a Bibliából is kiolvasható, hogy amikor a zsidók és a filiszteusok találkoztak egymással (jópár, kb. 100 évvel a "honfoglalás" után), akkor a filiszteusoké nagyobb, és fejlettebb nép volt, mint Izrael. Ennek megfelelően sorozatban le is győzték őket, teljes megsemmisítésüket csak úgy kerülhették el, hogy vándoroltak a pusztában jobbra-balra. Kb Saul idejére (kb. 1012-1004) alakult ki egy olyan zsidó erő, ami már képes volt letelepedni, és államot alapítani. Azonban még ekkor is nagyjából Palesztina 1/10-e volt csak az övék. Majd Dávid elfoglalta Jebuz városát a hegyen, ebből lett Jeruzsálem. Innen datálódik a zsidóság (regionális) hatalma. Az államuk a legnagyobb Salamon idején (kb. 956-925) elfoglalták egész Palesztinát, sőt még azon túl is terjeszkedtek, de a filiszteusokat még ekkor, Irael legnagyobb katonai hatalma idején sem tudták leigázni. Azok sokkal később, folyamatosan olvadtak be az eddigre már magasabb kultúrát felmutató zsidóságba.
Luxorban azért ábrázoltak szfinxeket kosfejjel, mert az ókori Thébában (Uaszet) Amon volt az újbirodalom idején a főisten, szent állata a kos. Gondolom ez mindent megmagyaráz. És pont ez az: jónéhány egyiptomi szobrot láttam már, de még mind arányos volt. A nagy szfinxet kivéve, ami pont ezért gyanús. Az alább írt magyarázat eléggé kézenfekvő. És hogy miért csak a fejet faragták újjá? A test az idők folyamán szinte mindig a homok alatt volt, erről ókori feljegyzések is vannak.
Az Antarktiszról pedig létezik egy bizonyítottan középkori térkép, amin már látszi az is, hogy sokadik másolat. Ezen a térképen a szárazföldi rész felismerhető alakja látható. Hogyan lehetséges ez, mikor ezt az alakot csak az 1920-as években sikerült a modern eszközökkel feltérképezni? (Ugyanis szinte állandóan jég alatt van).
Kheopsz szarkofágját, ha képen vagy élőben láttad, akkor tudhatod, hogy egy darab gránitból faragták ki. A belseje tökéletesen SIMA és szögletes. Az odahívott szakember szerint modern gyémántfejes fúróberendezéssel is rendkívül nehéz lenne egy ilyen szabályos belső kivájása, az ókoriakkal meg egyenesen lehetetlen.
Chitzén Itzát írtam véletlenül Teotihuacan helyett, bocsánat. Itt van egy templom, amelynek sarokkövei a középpontban levő megfigyelőpontból pontosan jelzik, hogy hol kel a nap a tavaszi/őszi napfordulókon. Igen ám, de mára a föld tengelyének lassú elfordulása miatt ezek a kövek "pontatlanná váltak". Csillagászatilag visszaszámolták, hogy a sarokkövek kb. 13000 évvel ezelőtt álltak pontosan a helyükön...
Az űrhajós, akire gondolsz azt hiszem a Nazca sivatagban található, őt még nem is említettem.
Két dolgot szeretnék hozzáfűzni két előző megjegyzéshez
- a szfinxek esetében nem lehet egyszerű copy-ról beszélni az oroszlános/nőfejű szfinx és a kismillió egyéb, ilyen olyan templom környékén található ehhez képest kisméretű szfinx esetében, mivel pl. Luxorban kifejezetten kos-szfinxek találhatóak. A testük arányos a kosfejhez. Ha simán a kairói nagy szfinx mintájára készült volna, akkor hogy jön a képbe a kos? Pláne más arányokkal ( amikor ezek készültek, a szfinxnek azt hiszem már női feje kellett legyen).
Redhut! Érdekelne a listából melyiknél mire is gondolsz pontosan? Tudom, hogy ezeket szokták emlegetni sok mással együtt, pl. a szaharai falfestmények. Az Antarktisz kép engem is érdekelne, hogy jött létre, Virakocha esetében szerintem kielégitő valószinűségű a viking magyarázat, a többinél viszont csak tippem van, mire gondolsz, mert ki ezt, ki azt szokott kiemelni. A piramisokról meg a szfinxről már volt szó korábban, de Kheopsz szarkofágját hirtelen nem tudom hová tenni. Chitzen I-nél esetleg a "kvázi űrhajósnak tűnő ember" rajzra gondolsz vajon ?
szia
Egyébként egy ősi civilizációra több jelzést találhatunk, sorolnám:
- középkori Antarktisz-térkép
- virakocha szakállas ábrázolása Dél-Amerikában
- Szfinx, "Hall of records"
- Kheopsz szarkofágja
- A nagy piramis, ahogy van
- Chitzén Itza
"Az Orionnal (a csillagképpel) való kapcsolattal csak az a bajom, hogy 3 db pontból építették fel a földi mását... 3 db pont (csillag) pedig sok másik csillagképben is van."
Nem csak 3 piramisról van szó. Északon (Abu Roas) és délen is megtalálható az Orion két további csillagának megfelelő kisebb piramis.
A szfinx pedig több szempontból is öregebbnek látszik, mint a hivatalos verzió. Az egyik a testén található erózió, ezt már itt elírták. A másik a fej-test aránytalansága, valamint a fej sokkal jobb állapota. Ez arra utal, hogy az eredetileg oroszlánszobor fejét - amely erősen erodálódott - az Óbirodalom idején újrafaragták, talán Kephrén szobraként. Az összes többi szfinxábrázolás ennél fiatalabb, valószínűleg mind innen copy.
Olyan impulzus, aminek nincs ellenimpulzusa. Mielőtt lehülyéznél, jusson eszedbe, hogy Diracot is lehülyézték, amikor bebizonyította a monopol létezését. Igaz, ő valamivel okosabb volt mint én.
(pár százszor)
Nem egy új ötlet, erről beszélgetünk. Lentebb lettek emlegetve a hindu mitológiában fellelhető hajtóművek, amiket higany meg ilyesmi hajtott, bár szerintem ez nem így van, hanem egységimpulzus hajtómű lehetett és a higany valamilyen fura keringetésével érték el ezt.
Hogy vilagosabb legyek, nemet, szasz volt. Erdekes, hogy ott szuletett Hermann Oberth is, a nemet raketafejlesztes jelentos tagja, von Braun mellett. Ebben a, valamikor tiszta nemet varosban, ma csak 2% a nemet. Ennek ellenere egy tabla hirdeti, hogy Vlad Tepes, Drakula neven elhiresult kepzeletbeli "roman" hos, szuletett az egyik hazban. Hamar Bram Stoker Transylvaniaba helyezte alkotasanak figurajat, nosza romanok, dokumentaljuk is egy marvanytablaval. Az igazsagra ugyse fog rajonni senki.
Ez tényleg nagy ötlet.
Olvastam pár okkult művet meg sci-fit bőven, de ez egyikben sem merült föl ;-)
Szerintem írj belőle könyvet, majd kiadja az Édesvíz, Hollywood megveszi, és utolérheted Dänikent :-)))))
(tényleg nagyon tetszik!)
Ez jó ! És eszembe jutott róla, az egyetlen dolog, amit eddig még nem hozott fel senki ( azt hiszem ) - miszerint hogy nem az UFOK látogattak el hozzánk, hanem mi az UFOkhoz! Vagyis mindneféle magasan fejlett civilizációkról, meg UFO-król szó volt, de azt senki sem feltételezte valahogy , hogy az ember esetleg egy korábbi korban már járt az űrbe ( mármint saját fejlesztésben! ). Továbbá kitaláltam még valamit, vagyis kössük össze a kellemest a hasznossal alapon, mi van, ha az EGYES vidékeken honos, akár UFO-nak is magyarázható mondák, képek stb. arról szólnak, hogy MÁS vidékeken akkoriban létezett, mai szemmel magasan fejlett kultúrák repülőn deritették fel a tájat?
Hallott már valaki ilyen feltételezésről?
( ugyan én nem gondolom komolyan, de kiváncsi lennék?)
Hát mi inkább az elektronika és a miniatürizálás terén alkottunk nagyot. De pl. a gépészet, a motorok(hajtóművek), az űrutazás, az energiatermelés terén meglehetősen elmaradottak vagyunk. Meg még a fizika területén is. Egy nagyobb intelligenciával rendelkező ember talán pusztán elméleti síkon messzebre juthat a fizikában (pl.:Einstein) , és olyan törvényeket ismerhet meg, amik kihasználásához nem feltétlenül szükséges felépíteni egy szilíciumvölgyet, meg baromi bonyolult elektronikát, finommechanikát, rémisztő speciális ötvözeteket, műanyagokat, etc.