Keresés

Részletes keresés

barnetto Creative Commons License 2001.02.05 0 0 23
Sziasztok!
A tanácsotokat kérném. A gardéniámat az ősszel vettem, tele bimbóval. Egy virágja sem nyílik ki, mikor egészen megduzzadnak, akkor a tövük elszárad és lepotyognak. Új bimbókat viszont hoz.
Ezen kivül most még észrevettem, hogy fátyolvékony, pókhálószerű valami van a levelei között. Lényt nem látok. És még a levelei is potyognak. Mi baja lehet?
üdv. barnetto
Megyesi Éva Creative Commons License 2000.11.07 0 0 22
barnetto, az Abutilonról jó dolgokat találtatok. Olyan igényei vannak, mint a mediterrán növ.-nek általában. Ha meleg helyen telel legyengül, de ha tavsszal visszavágod helyre jön. Csak látni fogod, ahogy szenved a meleg lakásban. Sajnos tényleg kevés jót hallottam a virágboltosok növény ismeretérol, bár nem akarom oket bántani, de néha tényleg elolvashatnának egy-két könyvet. Engem a vevok a 'szobatujával'szoktak kikergetni a világból, amikor azt keresik, mert egy virágboltban ezt javasolták a meleg lakásba. Olyan, hogy 'szobatuja' nincs. Ezek ált. hamisciprusok, s nem lakásba valók. Ott tönkremennek.
Előzmény: barnetto (13)
barnetto Creative Commons License 2000.11.07 0 0 21
Kedves Éva!
Köszönöm, ha még a mészmentes tápoldat nevét is megmondanád...
Előzmény: Megyesi Éva (20)
Megyesi Éva Creative Commons License 2000.11.07 0 0 20
Szia barnetto! A Gardenia kényes darab. Igenis kell a lágy víz az öntözéshez, különben vége! Savanyú földbe kell ültetni, ha erre kerül a sor. Nem szereti a hom. ingadozást. Valóban világos helyre tedd, nyáron mehet a szabadba, félárnyékba. Télen a huvöset kedvelné o is, 15 C körül. Télen kevesebbet kell öntözni, néha hagyni kell, hogy kiszáradjon a földje. Persze módjával...Tavasztól mészmentes tápoldattal kezeld augusztusig.
Előzmény: barnetto (12)
barnetto Creative Commons License 2000.11.07 0 0 19
Hálásan köszönöm, bizakodom.
Előzmény: pireisz (18)
pireisz Creative Commons License 2000.11.07 0 0 18
Szerintem akkor sem fog elpusztulni, ha minden levelét elhullajtja, csak nem szabad most agyonlocsolni, maradjon meg a töve és ha visszvágod biztosan tavasszal újra ki fog hajtani. A virág pedig mindig lehullik, ha változtatják a helyét, illetve más időjárási körülmények közé kerül.
Előzmény: barnetto (17)
barnetto Creative Commons License 2000.11.06 0 0 17
Nagyon kösz, de ezt már én is megtaláltam és beazonosítottam, hogy Abutilont vettem.
A gondom, hogy az én könyvem szerint ez a növény 12°C-on szeretne telelni, amit én a lakótelepen nem tudok biztosítani. Az igényét a növényke is jelzi sajnos, hullanak a levelei, virágai. Sajnálom és attól tartok, elpusztul. A Te könyved szerint is?
üdv.barn.
Előzmény: pireisz (16)
pireisz Creative Commons License 2000.11.06 0 0 16
A könyv szerint: A szobahárs Sparmannia africana puha, fehéres szőrzettel borított almazöld levelű fácska. Hűvös szobában egész évben hozza fehér,kicsi virágait. Porzói érintésre lassan szétterülnek. Két év alatt másfél méter is lehet, kéthetente tápozni kell. Tavasszal átültetni. Télen kevesebb víz kell.
Abutilon:Selyemmályva, fásodó szárú, juharforma levelekkel, virágai harang alakúak, többféle szinű lehet. Meleg, napos helyet igényel, terebélyesre megnőhet. Kéthetente tápozni kell, minden évben átültetni. télen kevesebbet kell öntözni, vissza lehet metszeni.
Tehát az egyik fa, a másik fásodó szárú, a levelei hasonlóak, csak a szobahársé ezek szerint kisebb és a szobahársnak fehérek a levelei.
Előzmény: barnetto (14)
Maci Creative Commons License 2000.11.05 0 0 15
Szerintem a virágbolti eladóknak fogalmuk sincs hogy mit árulnak. Lényeg hogy eladják a cuccot. A tulaj megmondja mennyiért, azt vegye-vigye a honpolgár. De ezért vagyunk többen, hogy eszmét cseréljünk, és valahol ez a fórum is ezért van. A selyemmályvával szerintem azt csináld, hogy ha nincs hideg helyed akkor hagyd békén, csak akkor locsold ha száraz nagyon. Elkínlódik tavaszig, akkor ültesd át, vágd vissza, és adj neki vizet meg napot.
barnetto Creative Commons License 2000.10.31 0 0 14
Csak azért frissítem, mert senki sem válaszol.:-(
barnetto Creative Commons License 2000.10.28 0 0 13
Közben megnéztem a könyveimet. A szobahársként vett növény "Abutilon/selyemmályva" névre hallgat.
Hogy lehet így növényeket árusítani? És osztják a tanácsokat, mint az áldást. Mérges vagyok.
Éva, Te mit szólsz hozzá? Miért nem mondja az eladó, hogy nem tudom, ha egyszer nem tudja. Nekem jobban tetszene.
Ráadásul a könyv szerint ez a növény nálam el fog pusztulni télen, vagy mi didergünk 12°C-ban.
Előzmény: barnetto (12)
barnetto Creative Commons License 2000.10.27 0 0 12
Sziasztok! SOS!!!
Ma vettem egy Gardéniát a Kertészeti Egyetem kiállításán. Az eladótól próbáltam érdeklődni, hogy mik az igényei? Azt mondta, sok víz és sok fény. Próbáltam a lágy vízről is faggatni, + hogy kényes stb. Aszonta: ÁÁÁ, nem, semmi ilyen nincs. Van valakinek vmi használható anyaga erről a csuda növényről? Nagyon szeretném, ha megmaradna, már beszélgetek vele. Bódító az illata.
Más. Vettem még egy másik szobanövényt, amire az egyik helyen azt mondták, hogy szobahárs, a másik helyen vmi általam nem ismert latin nevet mondtak és állították, hogy nem szobahárs. A növény levelei télleg nem hasonlítanak a normál hársra, inkább juharszerűek, de nem annyira szeldeltek. Sárga, 5 cm átmérőjű, nem illatos, boglárkaszerű virágjai vannak. Felismeri valaki, hogy mi lehet ez? És mik az igényei?
Sokszor nagyon felületes, nem használható az eladók infója. Az egyik helyen a kőtörőfűről azt állították, hogy pázsitviola.
pireisz Creative Commons License 2000.10.25 0 0 11
Talán téli jázmin? Ami sárga?
Előzmény: Conor01 (7)
pireisz Creative Commons License 2000.10.25 0 0 10
Én nem tudom, milyen jázmin ez, amelyik indákat hoz. Nekem a kertben van kétféle jezsámen, egy szimpla, aminek négy szirma van és egy dupla, amelyik teltvirágú, mindkettő már elég nagy bokor.
A gardénia egy rendkívül kényes növény, először is a föld, de már a cserépben abba van beültetve, aztán a víz, amivel öntözzük, még véletlenül sem lehet csapvíz, mert már meg is öltük, az eső se hasznos, mert a levelein sem tűri a vizet, az enyém ezért pusztult el, a virág meg az esővíztől rettenetesen megcsúnyult. Szóval már megint nem maradt meg, ez nem fagytűrő és ügy tűnik nyáron sem lehet kivinni az udvarra, kifejezetten hűvös helyet szeret.
Előzmény: Conor01 (7)
ensingmosing Creative Commons License 2000.10.14 0 0 9
Hello!

Amúgy azt mondják hogy a Gerdénia az egyik legnehezebben gondozható növény. Én is nagy on szeretnék egyet kettőt mert szeretem a kihívásokat és szeretném megérezni hogy milyen ennek a híres növénynek az illata mert nagyon áradoznak róla. De mind ez nagyon szép és jó de akkor ott van annak a ténye is hogy nem tudom honnan a frászból kerítsek neki mészmentes földet mert hogy állítólag azt szereti és abban fejlődik optimálisan. Úgyhogy ha tudtok címeket vagy hivatkozásokat hogy hol vannak gardéniák esetlag jázminok na meg mészmentes föld azt szívesen meghallgatom.
Köszike!

Maci Creative Commons License 2000.05.20 0 0 8
Nem tudom, és láttam külföldön csomó helyen jázmint, (loptam is) , mindenhol tűző napon volt,egyszerűen a kerítésre felfuttatva. Meg a golgotavirág is, (azt is loptam). A cserépben tartott jázminról majd referálok, de volt két tövem amit egyszerűen kiültettem a földbe, télire betakartam, és most gyönyörűen hajt. Majd erről is referálok hogy virágzik-e. Ha igen, lehet hogy nem érdemes cserépben kínozni őket. Bár a plumbágoval nem mertem kisérletezni mert csak egy tövem van
Előzmény: Megyesi Éva (5)
Conor01 Creative Commons License 2000.04.09 0 0 7
Szisztok!
A héten vetem egy cserepes jázmint az egyik dísznövénykertészeti árudában. Ott azt a tájékoztatást adták, hogy mérsékelt öntözés s kb.20C mellett egész évben virágozni fog, kisebb pihenőkkel, amikor a növény fejlődik (indákat hoz). Ezekkel az információkkal vettem meg. Most akkor el fog pusztulni?

A másik kérdésem a gardéniával kapcsolatos lenne. Szintén itt láttam virágzó növényeket. Nagyon kellemes az illata, de nem tudom megvegyem-e. Hogyan kell gondozni a gardéniákat? Nem szeretném végignézni a növény pusztulását.
Köszönöm, sziasztok

Előzmény: Megyesi Éva (5)
Megyesi Éva Creative Commons License 2000.04.06 0 0 6
Nem nagyon tudok ajánlani igazán illatos virágú, mély árnyékot kedvelo növényt az erkélyedre. A pistike mellett még ültethetsz lobéliát, begóniát, verbénát, de egyik sem illatos.
Előzmény: norasz (3)
Megyesi Éva Creative Commons License 2000.04.06 0 0 5
Valóban a huvöset szereti a jazmin, de télen nyáron. Valóban nem kell visszavágni kora tavasszal, mert akkor nem virágzik juniusban. Visszavágni mindig virágzás után kell. Lehet, hogy túl korán vágtad vissza tavaly? Próbálj használni virázásindító tápoldatot.Idén nagyon sok virág kell, hogy legyen a növényeden, ha tavaly sokat nott.
Előzmény: Maci (4)
Maci Creative Commons License 2000.04.04 0 0 4
Köszi Éva.
Abban tudsz-e segíteni, hogy mit kell tennem hogy a jázmin virágozzék. A könyv szerint télen hidegben kell tartani, nem kell visszavágni, tavasszal át kell ültetni, és napos, meleg helyre tenni. Tavaly igy tettem, nyárra gyönyörű zöld lett, óriásira nőtt, és hozott három és fél virágot. Most télen szintén hidegben volt, hajt szépen. Friss földben van, nem hiszem hogy még tápozni kéne. Szeretném ösztönözni, mert eszméletlen illata van.
Van ötleted? Köszi!
Előzmény: Megyesi Éva (2)
norasz Creative Commons License 2000.04.04 0 0 3
Nagyon szeretem a jazmin, a gardenia es a magnolia illatat. Sajnos a teraszunk nem kap tul sok napot (nehany ora) meg a leander sem tudott kinyilni. Lehet-e valamit tennem, hogy en is elvezhessem ezeket a novenyeket? Vagy van-e olyan arnyekot kedvelo virag, aminak hasonloan eros illata van. (Egyebkent pistikevel van korbeultetve minden, mert azt talaltam egyedul, ami szines es birja a korulmenyeket).
Megyesi Éva Creative Commons License 2000.02.27 0 0 2
Szerintem is legegyszerubb a forralt-hutött víz. Vagy ha hozzájutsz savanyú tozeghez, abból kb. 2-3l-t hálóba téve merítsd egy vödör vízbe, s egy éjszaka után kész a mészmentes öntözovíz.( Újabban a földet is literben mérik!)
Előzmény: Maci (0)
katicabogar Creative Commons License 2000.02.21 0 0 1
Hello
Ha kertes hazban laksz, vagy meg tudod oldani, szerintem a legjobb,ha gyujtessz esovizet,vagy holevet.Nekem tutira bejott, nagyon szepek lettek a novenyek tole.
Előzmény: AstorA (-)
Maci Creative Commons License 2000.02.11 0 0 0
Vagy felforralsz vizet és kihűtve azzal locsolod, vagy vízlágyítót használsz, csak akkor hagyni kell leülepedni és leszűrni. Szerintem az a baj, hogy tullocsolod, a jázmin nálam hidegben telel kevés vízzel.februárban átülteted és locsolod. remélem nem mondtam rosszat.
Előzmény: AstorA (-)
AstorA Creative Commons License 2000.01.26 0 0 topiknyitó
Ha valakinek esetleg már van tapasztalata a jázminfélékkel, legyen kedves segíteni! Nemrég költöztem el új lakásba és ennek örömére beújítottam egy szép cserép gardéniát. Nagyon régóta vágytam már rá, és azt hittem, kitanultam (könyvekből) minden gondozási tudnivalót. Ám jött az első kérdés: hogyan kell lágy vizet csinálni??? Majd a második: miért sárgul a növény levele?
Segítség!!! Nagyon szeretem a növényemet és nem akarom elveszteni!!!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!