Keresés

Részletes keresés

Utas2 Creative Commons License 2000.08.29 0 0 3650
Zolibá,

kösz a homájt, a végén mindig ugyanoda lyukadunk ki, amiben te is, én is 1etértünk:
súlyos hiba volt (van) a Malév privatizációját ilyen sokáig halogatni. Azok részéről, akik ezt művelik.

takilaci,

lehet, hogy Zaventem környékéről a stílus már népieschnek tűnik, én azonban lenni (érzelmileg erősen emócionált...) madzsar utas(ch), aki néha felemelni szavát bizonyos dógok tapasztalván.

És nem Mercivel járok.

A MEL-ről persze én is tudok (gy. k. Minimum Equipment List), meg arról is, hogy lehet "kiégett indexxel" repülni.

Pusztán furcsáltam kissé. Azt még lehet, ugye?

Üdv.

zolibá Creative Commons License 2000.08.29 0 0 3649
Sziasztok!

Most olvastam a híreket. Itt egy
Index hír MALÉV statisztikákról
.
Tulajdonképpen semmi bajom vele, csak az érdekelne, hogy ki és honnan szedte hogy a Szalonikiben történt buli "Majdnem baleset" kategóriába tartozik?
Tudomásom szerint a repülőgép sérülésével járó repesemény bizony BALESET-nek minősül.

kaptejn Creative Commons License 2000.08.29 0 0 3648
Ne keserits elemes:)
/kaptejn
Előzmény: lms (3646)
kaptejn Creative Commons License 2000.08.29 0 0 3647
Szumma-szummarum, egy kanyi fillert sem szabad fegyverre kolteni!
/kaptejn
Előzmény: savaz (3645)
lms Creative Commons License 2000.08.29 0 0 3646
Sok fejlesztesi projectben a munka/penz/ido legalabb ketharmada a fejlesztok muszaki maszturbaciojara megy el. Ez szerintem az Eurofighter-re is all (VR sisak a pilotanak, stb). Nagyvallalatok projectjei is gyakran ebbe fulladnak, foleg ha sok lelkes fiatal zseni lat munkahoz...
Előzmény: savaz (3645)
savaz Creative Commons License 2000.08.29 0 0 3645
Kedves cserny!

Ha már felvetettük a MIG-29 és az Eurofighter összehasonlítását, menjümk is végig rajta.
A két gép nem egy kategória. A tervezésük között eltelt több mint egy évtized, ami alatt megjelentek olyan új vívmányok, mint a Fly by wire vezérlés, az instabil kialakítás, az adatbuszrendszerek, kompozit anyagok etc.
ezek következtében az Eurofighter, ami vadászbombázó(!), közeli légi harcban is összemérhető a Mig-29-el. Egyéb feladatokra a Mig- 29 nem alkalmas. Lehet rá bombát függeszteni (nem sokat) és azt is csak jó időben , míg az Eurofighterrel kompatibilis, illetve kompatibilissá tehető a legtöbb nyugati fegyverrendszer (precíziós bombák, Maverick, hajó elleni rakéták, radar elleni rakéták stb.), teherbírása vetekszik egy II.Vh-s B-17-es bombázóval.
Az Eurofighter drága gép. A fejlesztő konzorcium hatékonysága nem összemérhető az amerikai óriáscégekkel, de arra azért ügyeltek, hogy üzemeltetése egyszerű legyen és olcsó.
A Migeket sem ingyen kaptuk, a Magyarországgal szemben felhalmozott orosz adósságból "írták le" az elenértéket, de az ötlet felmerülésétől a szerződés aláírásáig az oroszok folyamatosan emelték az árát. Ma is azért áll java részük kibelezve, mert nem nagyon hajlandók biztosítani az alkatrészellátást, és amit adnak azért is csillagászati árat kérnek.

A dolgok tehát árnyaltabbak, mint egy elfogult kelet-nyugat szembenállás. Vegyük ezt is figyelembe.

Előzmény: cserny (3638)
zolibá Creative Commons License 2000.08.29 0 0 3642
Hamster:
Azt nem is írtad oda, hogy az oldaladon másodikként szereplő tájképen (Budapest kb. Cinkota felett fényképezve) a kép jobb szélén középtájt látható kisebb lakótelep szerénységem lakhelye. :-))) Tán még én is kint vagyok a loggiánkon, csak éppen nem látszom. :-))))

Az F70 és B737 fülkékhez a kommentárt hamarosan küldöm.

Előzmény: Hamster (3631)
zolibá Creative Commons License 2000.08.29 0 0 3641
Utas2:
Nem tudom, mennyire vagy birtokában a meghibásodások tudományának, de minden esetre tartok egy kis felhomályosítást. :-)
Egy berendezés élettartama során, annak technikai állapota folyamatosan változik. A meghibásodások gyakorisága is. Ugyanakkor a repülőgépek (és mindenféle dolgok) tervezésénél ezt a változási folyamatot is figyelembe veszik. A berendezést úgy tervezik, hogy egész tervezett életartama alatt a meghibásodási rátája ne növekedjen egy bizonyos érték fölé. Ezzel biztosítják, hogy kellően megbízható legyen egy szerkezet.
Ezen előrelátás mellett is történnek véletlenszerű meghibásodások. Ilyen esetben a berendezést lecserélik. A lecserélés közben sok dolog történik. Új berendezést kell előkeríteni, amit be lehet rakni, a leépítettet laborba kell küldeni, hogy kiderüljön mi baja van, stb.
Az új berendezést előkeríteni sem mindíg olyan egyszerű. A tartalék alkatrészek raktárkészletét statisztikai alapokon határozzák meg, mivel a felesleges raktározás egy csomó pénzt köt le, illetve sokba kerülhet. Éppen ezért, ha egy olyan kütyü döglik be, ami nagyon ritkán szokott, az valószínűleg nincs raktáron. Ilyenkor be kell szerezni. Erre vannak ellátó bázisok a világban. Onnan azonban házhoz kell szállítani a berendezést. Ez is idő.
Mindezen felül olyan helyen is történhet meghibásodás, hogy a hozzáférés komoly megbontási munkát igényel. Továbbá a helyreállítási technológia is lehet időigényes.
Szóval mindezek figyelembevételével nem különleges esemény, ha egy repülőgép valami miatt akár egy, kettő, vagy több napot is áll egy hiba miatt. (Ennek az üzembentartó nagyon nem örül ugyan) És ez indokolhat nyugodtan egy járatkimaradást. Főleg olyan, kis gépszámú légitársaságnál, mint a MALÉV.
Ez van. Ezt kell elfogadni. Pénz nélkül (Értsd: sok gép nélkül) ez az ipar akadozva megy néha. Ezen a MALÉV privatizációja vagy sok sok pénz belepumpálása segíthet. De ez már közlekedéspolitikai kérdés. :-)))
Előzmény: Utas2 (3639)
kaptejn Creative Commons License 2000.08.29 0 0 3640
Jaj, ne legyetek mar ilyenek!
Egy ekkora gep kismillio alkatreszbol all es egyaltalan nem csoda ha buherolni kell. Amugy ebben a szakmaban az, hogy valami megerett a cserere egyaltalan nem azt jelenti, hogy roncs a szerkezet.
Nomeg annak kell orulni, ha inkabb elhalasztanak egy felszallast, inkabb minthogy feleroltessenek egy valoban "roncsot"!
(Jobb, ha lentrol kivankozol fel a gep fedelzetere, mint onnan fentrol lekivankozni:)
Szoval csak visszafogottan:)
/kaptejn
Előzmény: Utas2 (3639)
Utas2 Creative Commons License 2000.08.29 0 0 3639
Az ember mindig csak késve értesül kicsit - pláne a szűkszavú Malév-közleményekből meg semmit sem tud meg (nem kéne már csinibaba szóvivőt valamilyen hozzábbértőre cserélni???), szóval:

Tisztelt Malévos illetékesek! Ha bármelyikük is olvassa...

SZART VETTÜNK???

Mi az, hogy az újonnan beszerzett (10 éves)- és átvizsgált!!! 767-es gépen olyan alkatrészt kellett cserélni, amely miatt megint járatkimaradás volt (BUD-NYC)?

Hát mi ez? Roncsderbi, vagy közforgalmú repülés?

Bocs a túlzásért, de a rossz kommunikáció miatt kezdem végképp nem érteni, mi történik...

cserny Creative Commons License 2000.08.28 0 0 3638
A mostani Haditechnikaban lattam egy reklamot Daimler-Chrysler-tol ami a MIG29-t reklamozza. Szerintem nagyon elcsesztek ugyanis a reklamszoveg szerint Bulgaria ilyen felujitott gepekkel vedi a legteret. Na ha valami akkor az itteni vezetok a Balkan-feeling-tol probalnak menekulni ezert ez a reklam szerintem inkabb taszit. A MIG-29t szerintem inkabb Euro-konform gepnek kellene beallitani mint egy europai alternativat. Talan nem artana utana nezni hogy nem lehetne e az Eurofigther helyere valahogy besuvasztani mivel teljesitmenyben messze felulmulja azt. Tudnivalo hogy a fejlesztes sokkal dragabb mint a gyartas, es konnyu elkepzelni micsoda horribilis osszegeket koltottek a Eurofighter kifejlesztesere. Sokkal jobban jartak volna ha megveszik az oroszoktol a licencet es azt gyartjak esetleg nemileg modositva az elektronikat.
Előzmény: cserny (3637)
cserny Creative Commons License 2000.08.28 0 0 3637
Es akkor meg nem volt szo az F-18 Hornet-rol mivel szerintem inkabb ez merheto ossze a Mig 29-l. Egyebkent ha jol hallottam a vadaszgepnel nem csak maga a gep szamit, hanem sokkal inkabb az "extrak" azaz a felrakhato/beepitheto eszkozok, fegyverek. Ez alighanem szinten jo alkalom arra hogy megvagjak a kuncsaftot.
Előzmény: takilaci (3627)
lms Creative Commons License 2000.08.28 0 0 3636
Zoliba: gázkarpult két oldalán forgó "babkocsi kerekek" a vízszintes vezérsík trimmkerekei voltak.

Koszonom a valaszt. (Ha most azt mondom, hogy gyanitottam, az olyan nagykepunek hangzana, pedig tenyleg.) Egyebkent robot vezette a gepet, mert az egesz fordulot csak annyi elozte meg, hogy az egyik pilota egy kis gombon tekert valamit, amitol a mellette levo (mechanikus) kijelzo 1143-rol 1121-re fordult (a pontos szamokra persze nemlekszem de nagysagrendben ilyesmik voltak).

Egyebkent mintha trimmelesnek neveznek azt is, amikor a hajtomuteljesitmeny-valtoztatas miatti bolintomozgast kell kiegyenliteni. Vagy nem.

De mara ennyit a tudomany es a technika analfabetajatol;
Udv///Laci

Előzmény: zolibá (3625)
lms Creative Commons License 2000.08.28 0 0 3635
itt vagyok, de csak piheneskepp. tegnap este jottem meg dublinbol es azonnal meg kellett irnom a friss elmenyeket (mert jovo heten megint megyek, dublinba es stockholmba :-) Udv///Laci
Előzmény: kaptejn (3634)
kaptejn Creative Commons License 2000.08.28 0 0 3634
Szia elemes, hat te is itt vagy:)
/kaptejn (brja:)
Előzmény: lms (3633)
lms Creative Commons License 2000.08.28 0 0 3633
takilaci: A cikk említésével az volt a célom, hogy bemutassak egy másfajta (nem szakmai) megközelítési módot is. Ez egy ilyen.

Ertem. A szamok, meg inkabb a kulonbsegek, jo nagyok. Epp ezert kicsit motoszkal bennem a kisordog, az elokeszito becsleseknel nagyon szeles tartomanyban lehet tologatni a parametereket.

Udv///Laci

Hamster Creative Commons License 2000.08.28 0 0 3631
Megint egy kis élménykedés, gondolom már mindenkinek hiányoztak a jó kis elmosódott, zöldes árnyalatban játszadozó képeim :)


Kattins ide
Mátyásföldi repülőnap, 2000. augusztus 19.

Hamster

lms Creative Commons License 2000.08.28 0 0 3630
Feltetelezem, a szamok tartalmaztak a NATO-kompatibilis (tehat a jelenleginel joval tobb) repult orak koltsegeit is (alkatresz, karbantartas, kero). Sajnos momentan nincs elottem a cikk: a MiG 29 eseten a gyari orosz hajtomuvekkel, vagy azok (takarekosabbra) lecserelesevel volt ekkora a szamla? A gyari orosz hajtomuvek eseten nem teljesen igazsagos az osszehasonlitas (nagy az elteres a rendelkezesre allas tekinteteben).
Előzmény: takilaci (3627)
kakukkmadár Creative Commons License 2000.08.28 0 0 3628
> Lécci, homályosíts már fel, mert a végén hülyén fogok meghalni.

Ez megtörténhet amúgy is ;-))) *beszólt*

Előzmény: takilaci (3626)
zolibá Creative Commons License 2000.08.28 0 0 3625
Sziasztok!

Tartottam egy ki szünetet, de behoztam a lemaradásom a topic olvasásában. :-)))

lms:
Akkor válaszolnék a kérdéseidre.

A szárny kilépőélén (fékszárnysín burkolat, csűrő, ...) elhelyezett pálcikák az úgy nevezett statikus kisütők. Arra szolgálnak, hogy a repülőgépen a levegővel történő súrlódás miatt felgyülemlett statikus töltést elvezessék vissza a levegő felé.

A gázkarpult két oldalán forgó "babkocsi kerekek" a vízszintes vezérsík trimmkerekei voltak. Ezek segítségével lehetséges a vízszintes vezérsík trimmelése abban az esetben, ha az elektromos működtetésű trimm bedöglene. A gépet valószínűleg esetedben a robot vezethette. A fordulókban a magasság tartása végett a gép orrát megemelik. Az állásszög növelését a robot a magassági kormány kitérítésével, majd a magassági kormány aerodinamikai terhelésének vízszintes vezérsíkra történő áttestálásával (trimmeléssel) hozza létre. A trimmkerekek mind automata, mind elektromos kézi trimmelés esetén forognak. Ezért láthattad, hogy a fordulókban erősen pörögtek.

Előzmény: lms (3617)
lms Creative Commons License 2000.08.28 0 0 3624
KLM es A321: jaigen, persze, azok Aer Lingus gepek voltak, csak epp valami "code share" eredmenyekeppen KLM jaratszamot is kaptak, es a jegyunkon a KLM szam volt. Szoval Budapest - Amsterdam - Dublin (es vissza) reputem, es az Amsterdam Dublin szakaszon zold-feher gepekkel.

///Laci

(Egyebkent a Schipol-on nagyon megtetszettek az MD11 gepek. Jo nagy (majdnem mint egy 747), murisan nez ki a gep hasa alatt kozepen is van egy fofuto, meg a fuggoleges vezersikba epitett hajtomu (nem csak a szivotorok mint a Tu154-ben hanem az egesz hajtomu, olyan erzesem volt tole, hogy a gurulouton egy elesebb fordulonal konnyen letorhet az egesz :-)

Előzmény: takilaci (3620)
jarod_ Creative Commons License 2000.08.28 0 0 3623
A szárnyból a leírt módon kiálló micsodák úgynevezett statikus kisütok, amit tévesen villámhárítónak is szoktak aposztrofálni.
Arra szolgál, hogy amikor a repülogép különbözo elektromos töltésu levegotömegeken halad keresztül, akkor az elektrosztatikusan feltöltodött géptest ezek segítségével süsse ki felgyülemlett elektromosságát :-)

Általában ezek a kisütok a repülogépek szárnyvégén és a vezérsík vagy a törzs leghátsó pontján vannak felszerelve.

Előzmény: Thomas (3622)
Thomas Creative Commons License 2000.08.28 0 0 3622
Szerintem a szárnyból kiálló micsodák lehetnek a turbulencia elkerulését szolgáló "készségek" is. Pár evtizede mutattak be a Deltában ilyet, hogy a madarak szárnyát figyelve jottek ra a szelcsatorna kiserletekben. Többek között akkor ezzel magyaraztak azt is, hogy elkezdik felálló végűre csinálni egyes gépek szárnyait is. Egyébként nézd meg a sas madarat repülés közben, csak ne ilyezd meg a csapkodásoddal :-))
Előzmény: lms (3617)
Utas2 Creative Commons License 2000.08.28 0 0 3621
Kissé megkésve:

Kedves takilaci,

most akkor "csak" utas rangból beszélve: jómagam csupán parkoló gépben ültem botkormány mögött. De asszem az UTASforgalmi repülés az UTASért van. Aki persze gyakran zöldfülű és az amatőr érdeklődésnél nem "fejlődik" tovább. Azért van néhány kivétel.

Kedves 3color,

az előzőekhez hozzátéve: nemtom, mit jelent a nagygépes repülési tapasztalat, nekem csupán eddig több, mint 200 landolás jutott osztályrészül. Túlnyomó többségben az utastérben. De azért ott is ragad valami a magamfajta "érdeklődőbb" típusra. Meg aztán olyan is van, hogy nemcsak az öregebb pilcsik tanulják meg egy idő után a fenekükkel is érezni a gépet, így van ezzel az utas is olykor...

Továbbra is állítom, hogy az említett leszállásnál oktatási célokra használták a gépet, dehát végülis leszálltunk, ez a lényeg...
:)

Bújkál bennem a kisördög, a GulfAirtől beszerzett (tudjátok, amelyik zuhant a múlt héten) 10 éves "új" 767-esen máris gond volt...

Egyébként milyen a gép?

kakukkmadár Creative Commons License 2000.08.28 0 0 3619
na, amint igértem:

http://www.extra.hu/kakukk

(a link beírásához láma vagyok, eccer vki megmutat6ná:-)

szal, kisrepcsire klikk, oszt a Képek között van.

A képek magukért beszélnek. Az 1iken én is rajta vagyok, a helyes megfejtők között kisorsolunk egy "Kottás-dalos könyv sükét némáknak" reprint kiadást.

Más:
Voltam a 7végén a Ferihegyi Skanzenben.
1. Ismét csak fent az infármációnál lehet jegyet kapni. Ha vmi MALÉV-os (kisbetűvel kellett volna írnom?:) fickó olvasná: jó lenne nem szivatni az exxeri magyar embert, s jegyautomatát kitenni a placcra, pls.
2. Hát vazzzeg, lezárták a 134-es fülkét is! Kérdem embertől, h miért? Hát mertet rongálját, meg ilyenek. Dehát olyan jóságos képem van (megjegyzéseket mellőzni kéretik:-), h minket beenged, ha vigyázok. Fényképező persze sehol. Ha a helyzet nem változik, akkor ad 1. nem lesz, aki bemenjem, ad 2. nézegethetem Hamster fotóit a fülkéről :-)))

Szal, azért javasolok is vmit: 7végén óránként 10 percre felügyelet mellett meg kéne nyitni a pilótafülkét.

byte: kakukkmadár

Előzmény: Mézga (3602)
lms Creative Commons License 2000.08.27 0 0 3618
A story magazin szerint Pálfy ( nem G, hanem biopon 2) repülni tanul, mit tudtok róla milyen gépen és hol?

Nem lehet, hogy a story magazin csak azt akarta az olvasok tudtara adni, hogy ki az illetot kirugjak a tv2-tol...?

Előzmény: hókuszpók (3614)
lms Creative Commons License 2000.08.27 0 0 3617
Haho,

Nagyon esnek lefele mostanaban a repulok :-(
De ez egy masik topix.

A heten Dublinban jartam 737-400 es A321 gepekkel.

Az A321-en a KLM pilotai sajnos kereken elzarkoztak attol, hogy menet kozben beuljek a hatuk moge, igy a joystick-et uzem kozben nem tudtam megtekinteni. Viszont a kb 60 eves negycsikos azt mondta, hogy neki ugy fel percig tartott mire megszokta (a szarvkormany utan). Majd vigyorogva hozzatette, hogy ezen a gepen nem is nagyon kell kormanyozni :-)

Muszaki kerdes: a 321-esen a szarnyakbol hatrafele tobb helyen alltak ki olyan 20-30 centis palcikak; minden fekszarny megvezeto csonakbol egy-egy, aztan a csurolapokbol negy, vegul a szarny vegen levo "winglet"-bol vagy 5. Nem tudtam elkepzelni mire valo ez. Villamharitok? Vagy az uzemanyag leereszto csovecskek?

Az AMS-BUD 737-400-ast ket pelyhes allu vezette, a haromcsikost olyan 25 evesnek neztem, fekete fulig ero napszemuveg, szokitett haj tuskesre felzselezve, es legalabb a bal oldalon fulbevaloja is volt. Diszkoba keszult vagy onnan jott :-? A kapitany lehetett mar vagy 30 de legalabbis nem sokkal tobb. Ok ugy a Dunakanyar tajan beengedtek a cockpitbe, bar mondtak, hogy beszelgetni nem fogunk, mert most sok lesz a dolguk. Leulni nincs hova :-(tenyleg nem volt), igy amikor hallom az oveket becsatolni jelzest, menjek a helyemre :-((( Viszont meg idoben megfigyeltem, hogy kozepen a gazkar ket oldalan volt egy-egy babakocsi-kerek vagy mi a szosz, amelyek (legalabbis a fordulok kozben) elenken forogtak elore majd hatrafele (volt rajtuk 1-1 feher jelzes). Abban a par percben amig ott alltam, a karikak maguktol forogtak, de ez meg lehetett a robot is.

A 737 eleg silany allapotban volt, az ules karfaja egyszer csak a kezemen maradt, amit aztan mosolyogva atnyujtottam a rovid haju legikisasszonynak. Kicsit kesobb a toilet ajtaja esett szet, mikozben (ugyanez) kisasszony megprobalta kinyitni mikozben en a pilotafulkeben kuksoltam. Amikor megkerdeztem tole, vajon a szarnyak megvannak-e meg, valahogy nem ertette a viccet. Bar talan csak az angoltudasunk kozos reszevel lehetett gond.

Udv///Laci

Előzmény: Mézga (3616)
Mézga Creative Commons License 2000.08.25 0 0 3616
Ha én nem is lehettem ott Pápán:((((, de helyettem lement egy kolléganőm férje és csinált képeket, majdan felteszem v.hová őket.

Egyébként szerinte irtó klassz, volt, pontosan elmagyárázták, hogy mennyit spórolnak nekünk a bezárással, szóval inkább örüljünk. Az emberekkel meg monden rendben van.

Nézők még Kanadából is jöttek (régi desszantosok és repülősők), akik elhatározták hogy ott kint múzeumot csinálnak a reptér és az ott szolgálók emlékére.

A repülés irtó jó volt, a srácok sokat mutattak. A zászlólevonás meg olyan amilyen lehetett. Csendes és picit könnyes.

Kíváncsi vagyok, hogy a Lányi ezt komolyan gondolta és akkor kap érte lecseszést, vagy csak olyan koncként dobták oda a nyilatkozatát, hogy "lám, mi is megmondjuk a magunkét"

Mézga

Törölt nick Creative Commons License 2000.08.25 0 0 3615
Hi!

Nekünk azt mondták, hogy kb. 16db 21-es jövő hét elején még átjön ide, megy egy kört a reptér felett. (Kecskemét)
Ha igaz, tényleg jönnek (ma már nincs bent senki, akitől meg tudnám kérdezni), akkor fel fogom venni videóra. Legalább ennyi maradjon.

hókuszpók Creative Commons License 2000.08.25 0 0 3614
Kedves Takilaci, Mézga!

Köszönöm a frappáns válaszokat, már el is kezdtem lopkodni a szomszéd építkezésről a kavicsokat.................reszkessen az ellenség, ha határsávban ólálkodik. ( Nato kompatibilis kavics 1" átmérőjű, és a PIF magazinhoz adott csúzlival lőhető ki)

Mit hallottatok róla tényleg összevonják a kisgépes kelet- nyugat tájékoztatót? A story magazin szerint Pálfy ( nem G, hanem biopon 2) repülni tanul, mit tudtok róla milyen gépen és hol?

Jó repülést hétvégére! ( remélem tudok repülni mert a hangárkulcs elveszett)

A politikáról annyit, hogy OV-t utoljára egy AN 26 rámpájánál láttam (fényképen). Földművelésügyi miniszrerünk a bolsevikok aknamunkáját és a vetést (a Magyar búzát) helikopterről szemlélte, ergo szeretnek repülni. Sebaj Lányi et. méltóképp búcsúztatta el a 21eseket.
( kíváncsi vagyok tudja -e, hogy a gép elején az a hosszú cső nem az ellenség lepuffantására való, hanem egészen másra?)

Egyébként van más politikai alternatíva?
Ha az Egri Reptéren jártok beszélgessetek el a lópásztorral érdekes világnézete van (mindig ott legelteti a pacikat a reptér környékén) lehet, hogy Regős Bendegúz lenne a jó miniszterelnök.

Előzmény: Mézga (3604)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!