Keresés

Részletes keresés

Balu az I Creative Commons License 2000.06.13 0 0 112
Kérdésedre válaszolva a fogyasztás a "fűtő" berendezéseknél tényleg nő, de ez az elektronikai berendezésekre nem igaz. A lámpák fényesebben világítanak, viszont ha fűtesz maximum hamarabb lesz meleg és a hőszabályzó (vagy te mert meleged van) leszabályoz. Különben nem az elmü növelte a feszültséget. Itt keleten volt alacsonyabb mint nyugaton (IECC), most, illetve 96-tól kezdve folyamatosan 2005-ig a határértékeket is beleértve (+-) megpróbáljuk legalább ebben és az árakban utolérni öket.
Előzmény: Domi (111)
Domi Creative Commons License 2000.06.12 0 0 111
Arról még nem került a szó, hogy a közelmúltban történt 220-ról 230 V-ra való áttérés befolyásolta-e valamelyest a havi fogyasztások növekedését. Az összes fogyasztó-berendezés tisztában volt Ohm törvényével és lecsökkentette a rajta áthaladó áramerősséget?
Törölt nick Creative Commons License 2000.06.11 0 0 110
Kedves Qqberci, hát ez nem egészen ugyanaz a név. Az enyém nem is jut eszembe már, bele kellene lapoznom a saját szagértői jelentésembe. Akire én gondoltam, az 94 tájban hagyott ottan egy fegyügyeletet és landolt az ELMÜ-nél. Sikló? (vagy tán inkább csikló?) volt az ernyő, nem tudom. Az utódja az Óh, Lajos volt, ki nevéhez méltó módon egy ma nagyon szidott kvázimonopóliumtól jött.

Ha szeretnéd ezt az intermodulációt, akkor fel fogom terjeszteni a magasságos modulátoroknak a recipét.

Magam csak egy fogyasztó vagyok, ki főleg informatikai célokra vételez. De mert a wigwamomat éppen átalakítom, ezért teljesen modernizálnom kell az elektromos hálózatomat. A társasházunkban pedig bele szoktam ugatni a könyvelőm életébe, kinek sok szép sportolni valója szokott támadni e becses műintézetel.

További kapcsolatom is van e becses céggel, mert a wigwamom előtt terpeszkedik a sportpályájuk. A sportcsarnok üzemeltetőjével alkalamoadtán tán még tomahawkot is kell váltani, mert a szegény intézetet az anyagi csődtől megmentendő, rendszeresen kiadják a csarnokot rendezvény céljaira.

Ez még nem lenne baj, de túl sok tüzes víz fogy, erről pedig komoly interdiszciplináris kutatások kimutatták, hogy a véralkahol szint és a kibocsájtott fizikai hangnyomás között pozitív korreláció áll fent. Talán még a törvény kitételt is megszolgálja eme megfigyelés. Ha a hőmérséklet csökken, egyszer tán még diffegyeneletet is fel fogunk állítani erre.

Persze sokkal jobb lenne, ha ez a valaki másvalamit állítana fel, és minket hagyna aludni, de legalább is topni.

Qqberci Creative Commons License 2000.06.11 0 0 109
Üdv néked, Nagyonmagashomlokú Rézbörü!

Azt hiszem, nem ugyanarra a Dejoe-re gondolunk. Akire én hivatkoztam, annak elsö és utolsó munkahelye volt az ELMÜ, hálózati mérnökként kezdte és vezérigazgatóként, 65 évesen ment tavaly nyögdíjba. Egyébként sem volt rá jellemzö, hogy istállóállapotokat hozzon létre vagy akár csak megtürjön. Játsszunk rendör-barkóbát: akire én gondolok, annak a neve B-vel kezdödik és örcsök-kel folytatódik.

Sajnos, reggel elutazom, de még addig megpróbálom továbbvinni a témát. Van egyébként egy "Igy csal az ELMÜ" kezbetü topic is, ami mostanság éledt fel. Ott egy energiaértékesitö kolléga fejtette ki a nézeteit (én müszaki vagyok) nagyon tisztességesen. Lehet, hogy nem volna haszontalan, a a Tisztelt Modulátorok, bocs, moderátorok összegyúrnák a két topicot, és akkor kialakulhatna egy kis fogyasztóvédelmi kerekasztal(ka).

Előzmény: Törölt nick (108)
Törölt nick Creative Commons License 2000.06.10 0 0 108
Kedves Qqberci, az a benyomásom, hogy elsődezsőddel nekem már volt indirekte dolgom, amikor előző helyén hátrahagyott istálló ganazjozásban kellett vasvilla kezelési útmutatókat alkotnom. Többen vagyunk itt, akik feszült érdeklődéssel várjuk, hogyan folytatódik a történet.
Előzmény: Qqberci (101)
I Creative Commons License 2000.06.10 0 0 107
A számlával kapcsolatban nincs ötletem. Szerintem azért nem annyira kiugró (+25 kWh).

Persze hogy elromolhat. De általában a Fogyasztók javára. De nem lehet kizárni az ellenkezőjét sem.

Még mindig él ez a lehetőség. Be kell menni bármelyik fogyasztói irodára (azért szeretjük, ha a területileg illetékes irodára). Hozni kell egy villanyszámlát is. Általában két hétre adjuk oda. Aztán majd el lehet dönteni a további teendőket. Először érdemes ezt kiprobálni.

Előzmény: rebecca (106)
rebecca Creative Commons License 2000.06.10 0 0 106
Lakótelepi lakásban lakom az áramot világításra, és a háztartási gépekhez használjuk. Hogy lehet az, hogy kb 8 éven keresztül 110 kwh (+-5) a havi fogyasztás, az utolsó 3 leszámlázott hónapban 125-127 kwh. A decemberi számlát sem értem, hogy a + 4 nappal hogy lett 150 kwh.
Nincs újabb fogyasztó, és mióta nappal dolgozom a TV sem megy egész nap. Elromolhat a villanyóra?

Régen volt olyan lehetőség, hogy az ELMŰ ügyfélszolgálatán lehetett kölcsönözni egy műszert amit a konnektor és a fogyasztó közé iktatva meg lehetett mérni mi mennyit fogyaszt a háztartásban. Létezik ez még?

Balu az I Creative Commons License 2000.06.09 0 0 105
Szerbusz Berci kedves ajánlatodat köszönöm de ügyeletet NEM és főleg nem a Kunigundában ((annyira azért nem vagyok pletykás)(adalék: de úgy tudom már nem libafos, és nem merci hanem megint audi)), amúgy remegve várom melyik a nyertes a három fogyasztói csoport közül (remélem még ma 22:10 esti bagolyhoz illően te ezen órákban teszed meg hozzászolásodat)

Kedves "I" szomorúan tapasztaltam hogy ma nem írtál remélem nem bántottalak meg

Üdv minden gályázónak jó pihenést mindenkinek a hétvégére
Remélem a háromnevü királysága is csak pünkösdi, és tovább áll a LIPTONHOZ. Az utobbi hetekben erre utaló jeleket tapasztaltam :))

SZIASZTOK

I Creative Commons License 2000.06.09 0 0 104
Tisztázzunk néhány dolgot, nehogy valakit meglepetés érjen (ELMŰre vonatkoztatva). A többi szolgáltató gyakorlatát nem ismerem.

1. A szolgáltató nem szereli fel a Fogyasztó által hozott mérőt, bárhonnan is hozta.

2. Ha a Fogyasztó úgy gondolja, hogy a mérő hibás azt jelezheti a szolgáltatónak, amit az köteles kivizsgálni. Fizetési halasztás nincs, hacsak a fogyasztás nem haladja meg az előző év(ek) azonos időszakára vetített fogyasztás kétszeresét.

A vizsgálat: egyfázisú mérő vizsgálata történhet a helyszínen vagy laborban (ELMŰ, OMH). Háromfázisú mérő csak laborban.

Menete: a szolgáltató lecsereli a mérőt (természetesen a Fogyasztó jelenlétében), elhelyezi egy ládában, amit zárópecséttel lát el, kiálítja a cseréről a megfelelő papírokat (cserekarton, állás, gyáriszám, aláírás, stb.), elszállítja a laborba, a Fogyasztó értesítést kap a vizsgálat időpontjáról, ha akar részt vehet rajta, hatósági tanú előtt felbontják a dobozt és bemérik a mérőt, jegyzőkönyv készül a mérésről amit megküldenek a Fogyasztónak, áramszolgáltatónak is, az abban foglaltak szerint fognak eljárni, tehát jogos vagy nem jogos.
A leszerelt mérő már nem kerül vissza a hálózatra.

Hitelesítési év: 1F 15 év, 3F 10 év, a csere a szolgáltató kötelessége (jelenleg külső kivitelező végzi)

Valóban (villamosenergia-törvény alapján), ha a mérő hitelesítése lejárt, akkor az nem szolgálhat számlázás alapjául.

Előzmény: eksön_ (103)
eksön_ Creative Commons License 2000.06.09 0 0 103
Én is csak most találtam meg a topikot. Előrebocsátom nem vagyok mérnök, így a fizikához sem konyítok.

Nyugodt szívvel állíthatom, hogy az energia fizikai jellemzőivel való manipulálás egyetlen áramszolgáltatónál sem a csalás módja. Két ok miatt sem, a legtöbb magyarországi áramszolgáltatónak manipulálás nélkül is komoly gondot okoznak az elavult hálózatok, a feszültségesés bizonyos szakaszokon, és az ebből származó komoly, ám csak becsülhatő veszteségek. A másik ok, mint azt találóan valaki megjegyezte, hogy ennél jóval egyszerűbb módon is manipulálhatnak (de persze nem teszik) , mint céltartalékképzés, árbevételelhatárolás, a hálózati veszteség alá vagy túl-becslése, a beszedett hálózatfejlesztési hozzájárulások elszámolása, stb. De ez nem áramszolgáltatós jelenség, hanem igaz minden kettős könyvelést vezető cégre.

Mindenkinek módjában áll a számlát megreklamálni, és a LB irányadó eseti döntése értelmében számlareklamáció esetén a fogyasztó állításával szemben a szolgáltatónak kell ellenbizonyítással élni, azaz bizonyítania, hogy a kár a fogyasztó hibájából keletkezett. (Ez Matáv számla kapcsán született döntés) Azt jelenti, hogyha mondjuk otthon szétkapcsol a vonalad 3 óra internetezés után és újra indul a 150 forint akkor te ezt szépen bejelented, ő meg bizonyítja, hogy te vagy a hibás. Tehát nem elég azt bizonyítania, hogy nem ő a hibás. Ez mind szép is, de ki az a hülye ai havi kb 500 Ft-ért pereskedni indul - bár reklamálni elég határozottan lehet.

Aki nincs megelégedve az áramszolgáltató által nála fölszerelt mérővel, természetesen beszerezhet saját maga is hitelesített mérőt és követelheti, hogy az áramszolgáltató azt szerelje föl. Egy ferraris mérő ára kb. 6000 Ft, de ennél van sokkal jobb elektronikus, aminek az ára kb. 10-12 rongy. Persze az igazán jó áramszolgáltatók új mérőként már csak ilyet tesznek föl. Ha valaki úgy hiszi, hoyg a mérője csal, kérheti a cserét, vagy az újrahitelesítést, de (nyilván a szolgáltatóval egyeztetve) leszereltetheti és maga elviheti beméretni egy hitelesítő laborba, akár az OMH-hoz, de az gagyi, akár valamelyik magántársaság laborjába. Én véletlenül ismerek egy ilyen labort:-) Aztán érdemes azt is megnézni, hogy a mérő hitelesítése nem járt-e le, (ezek vagy 10 vagy 15 évre szólnak) és egy áramszolgáltató hálózatát kivéve, több százezer lejárt hitelesítésű mérő van a hálózaton. Jogszerűen annak alapján nem számlázhat a szolgáltató.

dent Creative Commons License 2000.06.09 0 0 102
Hali!

Okes, ez ertheto. De miert pukkant le a tema ennyire?

Udv.

Előzmény: Qqberci (48)
Qqberci Creative Commons License 2000.06.08 0 0 101
Nos, Balukám, nem pusztán azért, hogy hárfázzak az idegeiden, de kénytelen vagyok még egy kicsit nyújtani a dolgot. A hangsúly ugyanis nem azon van, hogy zaftos pletykákkal szórakoztassuk a negyérdemü publikumot, hanem hogy láthatóvá váljon, hogy tud egy nem kellöen rövid pórázon tartott szolgáltató kicseszni a fogyasztóival. Ha pletykára vágysz, vegyél egy Kacsamagazint vagy egy Sztorit, vagy ülj be ügyeletbe a Kunigundán.

Az ELMÜ 1999 évi eredménye (nyeresége) 9,75 milliárd forint volt.

A reális, müszakilag indokolható hálózati veszteség nem 13,8 %, hanem legfeljebb 8 %. Ez azt jelenti, hogy ha a fennmaradó 5,8 %-ot el lehetne tüntetni vagy ennek az árát be lehetne valahogy szedni a vétlen fogyasztóktól, akkor a tulajdonosnak további 5,8 milliárd Ft hullana a zsebébe. Ez 1999-re vetítve 15,55 milliárd.

Nehezen járható út a veszteség forrásának megtalálása. Kevés adat van hozzá, és a tulaj qrva türelmetlen. A veszteség változása éves periodicitást mutat, és a vesztség értéke, mely 1989-ig 8,4 % környékén stagnált, 1995-re pedig elérte a jelenlegi értéket.

Egy ELMÜ-s mérnök Elsö Dezsö megbízása alapján 1997-ben próbálta meg elöször tudományos alapon meghatározni, melyik fogyasztói kör termeli a veszteséget, és háromnegyed év alatt elég meggyözö eredményt produkált. Mivel azonban az éves periodocotású folyamatot nem tudta fél év alatt megváltoztatni, a gót elnök kirúgta.

Mindenesetre holnap megnézhetjük, mi is az, hogy fogyasztói kör, bár neked, kedves Balu, nem lehet idegen az, hogy Á-díjas, T-díjas meg tarifális, de hátha a többieket is érdekli.

No, pááá

Előzmény: Balu az I (100)
Balu az I Creative Commons License 2000.06.08 0 0 100
Kedves barátom "I" most mé bánc nee báncsá má
JÓ /azé/
Szerbusz Berci egyszer valami jó kis csalást is hallunk már ??? (vagy ez egy soha véget nem érő esti folytatásos virtuális teleregény amiben nem derül fény az igazságra)
a pletykák is érdekelnek :))
azat nagyon szeretem
Maradok öszinte tisztelője vagyok aki vagyok

Kérjük a fenntiek szíves tudomásulvételét

Bp. 2000. június. 08

I Creative Commons License 2000.06.08 0 0 99
Én már nem is merek szólni ennyi okos ember között.

"Később jöttem" -- nem elég későn barátom.

Előzmény: Balu az I (97)
Qqberci Creative Commons License 2000.06.07 0 0 98
Régi szakmabeli vagyok, egyik nagyapám asztalos volt, a másik villanyszerelö, én meg most villamosszékekkel foglalkozom.

Azok kedvéért, akik a TITÁSZ termöletén, vagy DÉMÁSZ-országban laknak: a TITÁSZ-nál használt Union Fenosa számlázási rendszer alaphelyzetben ráteszi a számlára az egyéves fogyasztási grafikont. Szegeden viszont baj van, mert a Pegasus eddig a számlagyártásban nem annyira jeleskedett, inkább csak emberkéket rugdosott seggbe a cégközpontban.

Ezzel az áramszolgáltatói körkép teljes, mehetünk tovább egy lépéssel.

Mint minden keresekedö cég, az áramszolgáltató is abból él, hogy drágábban adja el azt, amit vett. Hogy mennyit adott el, azt a számlázási rendszerei megmutatják. Azt is tudni kell viszont, hogy mennyit vett.

Venni három helyröl lehet:
- az MVM (bocs, tulajdonképp formailag OVIT) országos hálózatából. Erre a hálózatra "termelnek" az alaperömüvek és a jelentösebb nem alaperömüvi rendszerek.
- valamelyik másik áramszolgáltatótól
- valamelyik, a szolgáltató területén lévö kis erömütöl (ilyen az ELMÜ területén nem sok van, pl a Kvassai erömü vagy a Dunapack saját erömüve, stb.

Az átadási pontokon az átmenö energiát nem éppen havonta mérik, és lefrosszabb esetben is negyedórás bontású információja az energiaértékesítésnek a forgalomról. Az adatgyüjtést VAX-okhoz illesztett Landis&Gyr rendszerek végzik.

Mielött valakiben felmerülne, hogy ipari titkokat szellöztetek, meg kell mondanom, hogy minden itt megjelenö információ a cégek éves üzleti jelentésében (nyilvános, mert Rt-k), az MVM statisztikai évkönyvében, illetve a Magyar Elektrotechnika megfelelö számaiban megtalálhatók.

Ahogy egy áramszolgáltató jövedelmezöségének lényeges befolyásolója az árréstömeg (lásd jóval lentebb), egy másik nagyon lényeges tényezö az úgynevezett "hálózati veszteség".

Amikor ezt a kifejezést halljátok, ne csak a trafók és kábelek vas- és rézveszteségére gondoljatok. Ez a fogalom a vételezett és az eladott villamos energia különbségét takarja, azt az energiamennyiséget, amivel a szolgáltató nem tud elszámolni. Ez az érték az ELMÜ esetében 1999-ben a vételezett villamos energia 13,8 %-a volt. Egy(1) százalék hálózati veszteség durván egy(1) milliárd Ft árbevételkiesést jelent!

No, a mai leckének vége, holnap innen folytatjuk, pááá.

Előzmény: I (96)
Balu az I Creative Commons License 2000.06.07 0 0 97
Kedves jó öreg barátom "I"
Ne csak okoskodj mondj okosakat is

//mi van teeee.......
kérdésed köszönöm késöbb jöttem

Kedves Yoo a befizetett összeg számomra nem mond semmit ebből nem lehet a fogyasztásodra csak részben következtetni. A számla az elfogyasztott kWh-is tartalmazza enbből már lehet a fogyasztásodra következtetni és ehhez érdemben hozzászolni (igaz gondolom mint mindenkit téged is csak az érdekel mennyit fizetsz)
MÁS
a havi átalány nem átverés ha sokallod a havi fogyasztást telefon az ELMÜ-nek és akár havi 10 kWh-ra is állíthatod a fogyasztást (TE határozhatod meg a havi átlag fogyasztást)
TIP :))
Ha sokat fogyasztasz igy kamatmentes kölcsönhöz juthatsz az ELMÜ-től majd év végén törlesztesz addig neked kamatozik
(ha évközben emelik az árat és idöben nem emeled a fogyasztást vesztesz) :(
Beindulhat a házi határidős "áram" tözsde
ha jól játszol nyersz :))
T Pajszer tudom hogy illetlenség kételkedni, de én ilyen tipus vagyok 700 kWh ?????? 1000 kWh ???
Az X atkákat is fenntartással kezelem
Csodák nincsenek
1 gondnok van
2 feledékeny tulaj van
3 roszindulatu szomszéd van
4 hibás fogyasztói tulajdonu háztatrási készülék van
önmagától 700kWh ?, 1000kWh ? mérő ora elöfordulási aránya a fehér hollóéval vetekszik
1 van üresjárás kb átlag max 1-2 kWh havonta az egy évben max 24 kWh /ha van :)/
2 néha van "számsor összegabajodás" VISZONT AZ ÁLTALÁBAN EGY NAGYSÁGRENDDEL NAGYOB TÉVEDÉS és általában maradandó azaz felderithető
Most ennyi
Pajszer nem bántani akartalak csak hitetlen tamás vagyok nálam ez alap beállítás
Az igazság odaát van

I Creative Commons License 2000.06.07 0 0 96
A javaslatod célravezető lehet (mi több átveszem, jó pap holtig tanul).

Amit leírtál próbáld meg elmondani egy Fogyasztónak szemtől szembe. Tízből kilenc úgysem érti, hogy miről van szó. Csak az Elmű lehet a hibás. A mérő rossz, cseréljék ki. Legtöbben már eleve ilyen lelkiállapotban jelentkeznek.

Természetesen tisztában vagyok vele hogy minnél öregebb a mérő, annál jobban téved, a Fogyasztók javára. De elég nehéz ezt elmagyarázni. Főleg abban az esetben, amikor mérőcsere történik és az ember azt veszi észre, hogy most többet fizet, több lett a fogyasztás. Pedig semmi változás nem állt be a szokásokban, házt. gépparkban. Pedig az egy teljesen új mérő (a felújítottban már lennék ennyire biztos, bár az is "be van mérve", elnézést hitelesítve). Nyilván az már helyesebben méri a fogyasztást, kiütközően az előzőekhez képest. De mint mondottam, akkor a Fogyasztó szerint az is rossz, cseréljék ki. És jelmondatunkat idézem, de szerintem ezt te is tudod: "A Fogyasztónak mindig igaza van." Úgylegyen.

Tényleg Szaki vagy, kedves Qqberci. Csak ámulok és bámulok. Ésss ésss honnan tudsz te ennyi mindent???

Na remélem csak sikerül elmondanod a nagy csalást. Alig várom.

Előzmény: Qqberci (94)
Törölt nick Creative Commons License 2000.06.06 0 0 95
Én itt csak várom az esti mesét minden nap. Én is érintve vagyok, mert mostan cseréltetek villanyórát (3 fázis, stb. stb.), teljes elektromos rendszer repül éppen a lakásban, és lesz helyette új. Kérjük a folytatásos rémregényünket naponta.

A melegre való tekintettel ma mellőzöm a tüzes vizet, de még a hideg söröt is, inkább kiállok szellőködni az erkélyre, mert megjött a szél. Nem topni, de vitorlázni kellene menni ilyenkor (jó kis éjszakai túrára).

Szóval csupa fül vagyok. Vajh mi is lesz a mese vége?

Előzmény: Qqberci (94)
Qqberci Creative Commons License 2000.06.06 0 0 94
Pályinkás jó estét az uraknak!

Én minden nap szeretném elmondani a nagy csalást, de az egyre csak csúszik. No, nem baj, egyszer majd csak sorra kerül.

Kedves Pajszer!

Ha tényleg biztos vagy benne, hogy senki nem használta a villanyodat, és mégis forgott a mérö, akkor légy erös, a mérönek van igaza. Szerezz egy megbizható villanyszerelöt, vagy ha magad is jártas vagy a müszaki dolgokban, akkor egy lakatfogót. Ez egy olyan szerkezet, amivel a vezeték megbontása (és a plombák szétbarmolása) nélkül lehet áramot mérni. Csupán át kell vele fogni a vezetéket, (_egyet!_) és leolvasható a rajta folyó áram. Tedd rá a lakatfogót a mérö utáni fázisvezetékre, majd legjobb tudásod szerint áramtalanitsd a házat. Ha a lakatfogó ilyenkor is mutat áramot, akkor baj van. Valahol valamilyen vezeték eldörzsölödött, vagy a bojler fütötest egy tél utáni kevés vizzel történö bekapcsolásnál elrepedt, és a nedves falakon vagy a vizcsöveken folydogál az áram. Ez életveszélyes, és hacsak nem anyósod szokott ott nyaralni, ki kell javítani!

Havi átalány: nem biztos, hogy az ELMÜ-nél rendesen elö lett készitve ez a dolog. El kellett volta mondai a tisztelt fogyasztóknak, hogy annak érdekében, hogy az év végi elszámolásnál ne érjen senkit kellemetlen meglepetés (irgalmatlan nagy villanyszámla) az éves fogyasztást 11 részre osztoták, és ezt ajánlották meg, mint havi átalányt.

A "talpasok", a leolvasók pedig sokszor roszul értelmezett jószándékból "olvassák elöre" a méröt, mondván, hogy ma olcsóbban fizeted ki, mint holnap.

I!

A mérö felépitése olyan, hogy ha elhasználódik, akkor késni kezd, vagyis a fogyasztó javára téved.

Yoo!

Az ÉDÁSZ-nál, a DÉDÁSZ-nál, az ELMÜ-nél és az ÉMÁSZ-nál azonos, egy EAS nevü számlázási rendszer üzemel. Ha bemész a kirendeltségre és megmondod a fogyasztói számodat, akkor a TAKUINF és TAKUZOP tranzakciókkal meg lehet nézni az elözö évi fogyasztásaidat a TAKTKON tranzakcióval pedig azt, hogy melyik hónapban mennyit fizettél.

No, mára ennyi.

Yoo Creative Commons License 2000.06.06 0 0 93
Húúúúúúú! Qqberci, ez tisztára úgy hanzik, mint egy összeesküvés. Tulajdonképpen azért néztem bele a topicba, mert nekem is fejtörést okoz mostanában a villanyszámla.
Kiváncsi lennék a véleményetekre, vajon ennyire megemelték a villany árát, vagy nálam romlott el valami, vagy palira vesznek?
Szóval: 1999. okt.-nov.-ig kb 5-6 ezer forint volt a villanyfogyasztásunk, (előtte 4500 fölé nem nagyon ment), aztán jött a téli szezon, és mivel a központi fűtés is használ valamennyi áramot (családi ház), természetesnek vettem, hogy ez emelkedni fog. Lett is 8-9 ezer ft, ami azért nem kevés, de nekem még a szemem sem rebbent, bár tudnám másra is költeni. Azután jött 2000., és szépen lassan felkúszott a számlánk 14 ezer ft-ig. Az első olyan hónap számlája, amikor már nem fűtöttünk még mindig több volt 11 ezernél (majd 12), ami már egy kicsit érthetetlen. Most a legutolsó 7500-at mutat, és én hülye már ennek is örülök, mert ugye mégsem 10ezer. Sokat gondolkoztam. A fogyasztási szokásainkon nem változtattunk. Új háztartási gépet nem vettünk, lerobbant, sokat fogyasztó cuccaink nincsenek. Volt olyan hónap, amikor szinte alig kellett mosogatni, (éjszakai árammal működő bojlerünk van), mert kevésszer ettünk itthon, mégis, akkor is 10 ezer fölötti számlánk volt. Nem folytatunk pazarló életmódot, a többi számlánk (gáz, viz) teljesen normálisnak mondhatóak. A számlás azt olvassa le, amit az óra mutat, többször ellenőriztük. Most akkor mi van? Tényleg ennyire drága a villany, vagy mi csinálunk rosszul valamit, vagy átb@sznak minket? Ha igen, van tippetek? Már előre félek, milyen összeget fognak nekem kiszámolni átalánynak. Örömmel vennék bármilyen tanácsot, ha nem itt, akkor emilben. Köszi, üdv, Yoo
I Creative Commons License 2000.06.06 0 0 92
Nem tudok mit hozzászólni. Talán a mérők bevizsgálasa megoldás lehet, de tapasztalatom szerint ez sem segít mindig. Kivéve ha a hitelesítése lejárt. Általában akkor jogos a panasz.

Ha jól tudom (és remélem jól, nem mondok hülyeséget, bár a számlázáshoz nem nagyon értek, műszakis vagyok) akkor volt egy utolsó "nagy leolvasás", ami azt jelenti, hogy a leolvasók utoljára, rendesen, nem becsült mérőállást olvastak le. Elméletileg. Ismerve a leolvasók helyzetét (jún. 30. kirúg), nem érdekelte őket a leolvasás. Leadták az utolsó anyagukat és kész, viszontlátásra. Így elég sok helyen "becsült mérőállás" született. Esetleg jóval több is a kelleténél. De azt hiszem, esetükben ez érthető, de nem elfogadható. Beszéltem olyan Fogyasztóval, akinek a fogyasztása kb. 200 kWh havonta. Most utoljára kapott egy 1000 kWh szóló számlát. A leolvasó a szerintem a környéken sem járt. Természetesen sztornó.

Előzmény: Pajszer (91)
Pajszer Creative Commons License 2000.06.06 0 0 91
Üdv Qqberci és "I"!!
Igazatok van, illik pontosítanom. Nos, DÉDÁSZ a szolgáltató, mert déli a part. Csak otthon, családi pongyola szóhasználattal nekünk csak "ELMÜ"... Jogos az észrevétel, ne bántsuk az ELMÜ-t (bár mindjárt az is fogom), ha nem szükséges.
A nyaraló voltaképpen többlakásos társasház, lakáson kívüli konnektor, áramlopás kizárva. Kb. november tájékán a gondnok ellenőrzi az összes órát ("lecsapja" a feledékeny lakókéit) + egy külön főkapcsolóval áramtalanítja az egész házat. Kb. márciusban kerül ismét áram alá a ház. Május közepéig a bojler órája 700 kW-ot ment előre, a világítás mérője kb. 1000 kW-ot. Tényleg nem fogyasztott senki áramot, nyilván nem írnék ide kíváncsian, ha nem így lenne, és a lakást sem használhatták idegenek. A házban még egy ilyen esetről hallottam, éppen a mostani hétvégén, talán van/lesz több is.
Ki fogjuk fizetni a "fogyasztást", nem érdemes ugrálni, kezdettől fogva elutasítást tapasztalunk.
Egyszerűen csak érdekelt, mi lehet egy ilyen "csoda" magyarázata.

A másik érdekesség: megérkezett hozzánk is az ELMÜ (ez esetben valóban az) "Liptonos" levele. Az általuk vázolt átlagszámítási módszer kb. 1600 Ft-tal magasabb átalány-előirányzatot hozott ki, mint kellett volna. (havi átlagfogyasztás az elmúlt év összfogyasztása alapján, beszorozva a mostani fajlagos díjjal) Na most mi a teendő? Év végére lesz közel egy évnyi túlfizetésem?? (Most kb. havi 1800 Ft a villanyszámla, előirányoztak 3400-at) Megint baleknak akar nézni valaki?

Infókat köszi előre is.
P.

Előzmény: Qqberci (87)
Qqberci Creative Commons License 2000.06.05 0 0 90
Hozzá tartozik az igazsághoz, hogy a feszültségtekercs által létrehozott kb 22 mA nem mindíg elégséges ahhoz, hogy a mérö meginduljon. Ha azonban a környezet kissé vibrál, rezeg, akkor zek az Arno-Ferraris rendszerü mérök bizony lassan-lassan megmozdulnak. No, de nem itt van a baj, havi 22 Ft-ért be sem szabad ma már kapcsolni a modemet.

Folyt.köv.

Előzmény: I (89)
I Creative Commons License 2000.06.05 0 0 89
Nem. Csak borzasztó kiváncsi vagyok. Tudom csúnya öreg, vénember leszek. De akkor is. Én miért nem tudok ilyeneket? Pedig ott dolgozom és ismerek néhány embert.

Az előző írásod érdekes. Van benne valami. De szerintem ha ez így van az nem jó. És akkor igaza van a kedves Fogyasztónak.

Előzmény: Qqberci (88)
Qqberci Creative Commons License 2000.06.04 0 0 88
"I", te rosszabb vagy, mint a BSA!
Előzmény: I (86)
Qqberci Creative Commons License 2000.06.04 0 0 87
Elöször is, kedves Pajszer!

1./ Attól függöen, hogy a Balaton északi vagy déli partján vagy, az ÉDÁSZ-hoz vagy a DÉDÁSZ-hoz tartozol.
2./ A fogyasztásmérönek van egy feszültségtekercse, meg egy áramtekercse. A feszültségtekercs impedanciája 50 Hz-n kb 10 kOhm. Ha a mérö anno ugy lett felszerelve, hogy a feszültségtekercs a hálüzat felöl nézve az áramtekercs _mögött_ van, akkor a mérö mérni fogja az önfogyasztását (a saját müködéséhez szükséges energiát) is. Ez persze nem sok, havonta kb 1 (EGY) kWh.
3./ Ha bojlerböl nem használod ki a meleg vizet, attól az még idövel kihül, és a következö fütési (éjszakai) periódusban újra fel lesz melegítve az általad kifizetendö energiával.
4./ Az is elö szokott fordulni, hogy a házon kívül van valahol egy konnektor, ahonnan az élelmes szomszéd nagyszerüen és ingyen tud müködtetni (távollétedben) minden olyan ketyerét, aminek a használata egyébként pénzbe kerülne.

Következö penzumunkban, hogy "I" se unatkozzon, rá fogunk térni a békés fogyasztókkal kifizettetendö el nem használt villamos energia rejtélyére.

No, pááá

I Creative Commons License 2000.06.02 0 0 86
Egy kérdésem van. Honnan a francból tudsz te ennyi mindent???

De tényleg.

Előzmény: Qqberci (83)
I Creative Commons License 2000.06.02 0 0 85
Balatoni nyaraló és az ELMŰ??? Na ott még nem vagyunk jelen. Talán egy másik áramszolgaltató.

Amit eltudok képzelni a mérőkkel kapcsolatban az az üresjárás, természetesen ha tényleg áramtalanítottál mindent. De mind a kettővel, egyszerre??? Elég hihetetlenül hangzana. Pontosan kellenne tudni a többlet kWh-ot. (két havi, mennyi a havi??, és mind a két mérőn??)

Valóban elég furcsa a helyzet.

Előzmény: Pajszer (84)
Pajszer Creative Commons License 2000.06.02 0 0 84
Üdvözlöm a T. Szakértő Urakat, bátorkodnék egy offtopik hozzászólással alkalmatlankodni, bár a címhez mégiscsak illeszkedne a dolog.
Adalékok: balatoni nyaraló, két mérőóra (bojler+világítás), nyár végén órák leolvasva, mérőállások beküldve, ház áramtalanítva, lezárva, ősszel a számlák kifizetve. Tavaszi nyitáskor órák valami furcsa megérzés miatt megnézve, (ez egyébként hihetetlen, mert még eddig ilyen nem volt, hogy pillantás lett vetve az órákra), óraállások többet mutatnak, mint az őszi leálláskor. Kb. két havi fogyasztással többet. Értetlenkedés, hümmögés, ELMÜ nem hisz. Adu a kézben: a vízóra mozdulatlan!! azaz tízezredre ugyanannyit mutat, mint az augusztusi leolvasáskor és bejelentéskor, tehát bojler vizet nem forralhatott. ELMÜ kacag: forralhatott, csak nem lett elhasználva!! Így nincs vízfogyasztás, csak a jó kis áram lett felhasználva. Értetlenkedés: ki az a hülye, aki két hónapig csak forral, de nem használ??
Patthelyzet. Nos, szakértő Urak, mi lehet a bibi?? Van megoldás?? Mehet (az egyébként felújított) óra magától akkor is, ha le van csapva??
Qqberci Creative Commons License 2000.06.02 0 0 83
No, csak hogy ébren tartsuk a topicot hét végére:nézzük meg, mi is értendö bele egy áramszolgáltató müködési költségébe.

Hát, például, az elnök autója.

Endresz elnök 1995 óta boldogitja az ELMÜ-t.
Akkor kapott egy Audit, ugyanolyat, mint a vezérigazgató.

Ez volt a No1.

Ezt ellopták. Meglett. majd megint ellopták. (Lopós fajta ez a balkáni népség.) Béreltek neki egy másikat, amíg meglesz az új.

Ez volt a No2.

Meglett az új.

Ez volt a No3.

Ezt egy angyalföldi nehézfiú kinyitotta az oldalán konzervnyitóval, mert az elnök kitiltotta az ELMÜ Sporttelepröl. Javítani kellett. Addig béreltek neki egy másikat.

Ez volt a No4.

Aztán megunta No3-at, és odaadta Csokinyuszi vezérigazgatónak. Öneki meg vettek egy újat.

Ez volt a No5.

Eztet meg megint ellopták (lásd Balkán, mint fent) amig Öfelsége vacsorált. Mondhatnánk, köszörüs koltón után szabadon:

Tegnap itt járt Endreszimre
Jaj, de nagyon bevacsorált.
Egy Audiba került.

Most béreltek neki egy libafos-zöld Mercédeszt. Lehet, hogy ez már elöléptetés?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!