Keresés

Részletes keresés

Horusz Creative Commons License 2000.07.08 0 0 516
"különben a Romeo és Júlia sem jó színmű, mert a főhősök elbuknak a végén és ezzel azt mondja a darab, hogy ne legyünk szerelmesek?"
A hősök nem azért buktak el, mert szerelmesek voltak, hanem azért, mert a két család gyűlölte egymást. A darab azt mondja: nem szabad végletekben gondolkodni, gyűlölni egymást, előítéleteket alkalmazni bizonyos csoportokra (a darabban: a másik család összes tagjára).

A darab tanulságán egyébként maga Shakespeare is elgondolkodhatott volna...

Előzmény: Devil Inside (510)
Horusz Creative Commons License 2000.07.08 0 0 515
Nem tudom, milyen humorról beszéltek, de a FC nem volt humoros film, szatíra akart lenni, mint ahogy az AB is, de igazán nem az volt egyik sem. Egy átlagos lázadó (pl. Tyler) nem a rendszer alapértékei után vágyik (mint Lester a piros kocsi és szőke nő után), hiszen ezzel azt bizonyítja, hogy a rendszer végső soron jó. Viszont az igazi lázadó az, akinek értelmes koncepciója van a jövőre nézve, és értelmes céljai eléréséhez értelmes eszközöket rendel (nem győzöm itt a nevelést hangsúlyozni).

A két lázadónak semmilyen jövőképe nem volt, és ezzel azt sugallta a film, hogy ez minden rendszerek legjobbika, amin túl nem létezik semmi sem, hisz a lázadónak is a fogyasztói társ. értékei kellenek (tehát végső soron, mert ezek reális értékek), vagy éppen csak rombolni képes (ti. végső soron, mert nincs/nem lehet jobb). Végül a két lázadó elbukott: az egyik zselé alak volt, a másik pedig agyatlan majom, aki csak rombolni volt képes, ezért végezte ki őket Hollywood, abból a szemszögből nézve a dolgokat, jogosan.

Ezért azt az állításom, hogy ezek propagandafilmek, továbbra is fenntartom, hiszen a fogyasztói társ. mellett érvelnek, érdekes, közvetett módon, nem úgy, hogy mellette sorakoztatnak fel érveket, hanem hogy nem mutatnak helyette semmi újat. Bírálják, de nem eléggé. Ezért ezek tkp. a pozitív oldal negatív lenyomatai: a nem nem igennel egyenlő. Amíg nincs más, addig az van, ami éppen van. Remélem, értitek.

Csinált tehát Hollywood egy kis állázadást, hadd lássa a nép, hogy van ám ennek a rendszernek kritikája is. Ráadásul elég tudatosan kerültek ezek így egymás mellé: a FC a hülyébbeknek, az AB az intelligensebbeknek szólt.

VadalmaX Creative Commons License 2000.07.08 0 0 514
szia ks, ez a vita egyszermar lezajlott itt, nezz utana a Sissova-Horusz tengelyen, oket is lehetetlen volt meggyozni, de azert most is megprobalom:
melysegesen egyetertunk az AB-FC osszevetesedben, es pont te irod, hogy az FC annyiban jobb, hogy kigunyolja az egesz lazadas-mitoszt, valoban errol van szo, az FC egy verbeli filmszatira, de kozben hihetetlenul preciz latlelet egy megtebolyodo emberrol, szoval kar ezt a filmet folyton csak a tarsadolkritika/szatira oldalarol nezni, nekem ez a film inkabb olyan kafkas dolog volt, a perben vagy a kastelyban sem az a lenyeg - allitsanak barmit a gimnaziumi irodalomkonyvek - hogy milyen qrvara embertelen lett a modern tarsadalom es milyen hiabavalo vagy nevetseges szellel szemben vizelni, hanem az a folyamat, amelyben vegigkiserjuk a fohos lelki/szellemi leepuleset.
nem allitom, hogy az enyem az egyetlen helyes olvasat, de erdemes vegiggondolni. az elodeidnek nagyon nem sikerult, sajnos az emberek tobbsege egy bizonyos kor utan mar nem hajlando meltosaggal revidealni a nezeteit:-D
Előzmény: KoporShow (512)
norts Creative Commons License 2000.07.08 0 0 513
visit : http://www.russel.ini.hu

A Fan of Fight Club

KoporShow Creative Commons License 2000.06.02 0 0 512
En is irtam be az AB-topicba, bar akkor meg nem volt olyan kiforrott a velemenyem, mint most.

Csak hogy helyre tegyem: nekem nem az a velemenyem, hogyha egy muben a fohos elbukik/meghal akkor ennek feltetlenul elbatortalanitas celja/hatasa. Mas a helyzet akkor ha a fohos nevetsegesse valik. Nezd meg, hogy a az IMdB-n milyen kulcsszot adnak meg tobbek kozott a filmhez: "mischief" azaz balfacan. Ennek sokkal inkabb elbatortalanitja a nezot mint valami hosi halal.

En pedig semmikeppen sem mennek olyan messze, mint Horusz, aki valami oriasi osszeeskuvesrol beszel. Szerintem kisse arnyaltabb magyarazata van ennek.

Egyreszt fantazia hiany. Masreszt amerikaban nem lehet ugy eladhato(!) filmet forgatni, ami nem az American Way of Life-ot komolyan ketsegbe vonna. Ez nem valami cenzura hatasa, csak a film egyszeruen nem lennne sikeres. Ez mar csak egy ilyen toposz. Par film azert megis sikeresen kritizal pl. Happines, Short Cuts, Fargo. Szerintem nem is tul sikeresek Amerikaban.

Előzmény: Devil Inside (510)
Babaloo Creative Commons License 2000.06.02 0 0 511
Hello. Az Brad Pitt volt, akit egy villanásnyira lehetett látni, de nem kosaras cuccban, hanem piros bőrjakóban, amiben az egész filmben virított.
Előzmény: D.Tomi (508)
Devil Inside Creative Commons License 2000.06.02 0 0 510
Az AB topicon Horusszal már sikerült elvitatkozni erről, hogy a két filmben a lázadás elbukása? azt mondja-e, hogy nem is érdemes lázadni, vagy hogy gondolkozz el az életedről, tényleg boldog vagy, tényleg elég az, hogy csak a társadalmilag -munkahelyen, családban - betöltött szereped és az anyagi értékeid alkotnak téged, vagy ennél azért több vagy. Neked az előbbit, nekem az utóbbit mondta mindkettő film. Ennek ellenére valószínűleg nem fogok bankokat aláaknázni, ismeretlen járókelőket ütlegelni, befüvezve autót vezetni és 15 éves kiscsajokat elcsábítani. (Bár még hosszú az élet és soha ne mond, hogy soha. :-)

Egy kis piszkálódás (nem bírom megállni, bujkál bennem a kisördög): különben a Romeo és Júlia sem jó színmű, mert a főhősök elbuknak a végén és ezzel azt mondja a darab, hogy ne legyünk szerelmesek?

Ezen kívül nagyjából mindent elmondtam az AB topicon, ha érdekel ott megnézheted.

ui: a Macskajaj-ban egyetértünk.

Előzmény: KoporShow (509)
KoporShow Creative Commons License 2000.06.02 0 0 509
Tegnap lattam az FC-t mivel azt hallottam, hogy jobb mint az AB, amiverl szemben szinten fenntartasaim voltak, de azert jokat lehetett rajta mosolyogni. Szoval a rendezo tenyleg sullyedni latszik. Az FC klasszisokkal lekorozte az AB-t.

DE!
Jo filmnek mondhato?

Ez attol fugg, mit tekintunk jo filmnek.

Amin derulni lehet?
Akkor az volt.

Amin nagyokat lehet rohogni?
Akkor meginkabb...

Aminek varatlen poenos es porgos a befejezese.
Tagadhatatlan.

Ahol az operator nem csak profi, hanem abbol is a krem, es ez a filmen is meglatszik?

Aminek a reszletein orakig lehet csamcsogni a film megnezese utan?

Amire nem sajnaltad a mozijegyet es az elpocsekolt ket oradat.

Igen,igen es megintcsak igen.

Szoval tenyleg jo film volt. En nem tudom mit tekintek jo filmnek, de szamomra a fenti kritieriumok inkabb a "felhotlen elvezet" kategoriat definialjak.

A "jo film" kategoriat annal nehezebben tudom definialni. Talan par filmet emlitenek, ami szamomra ebbe a kategoriaba tartozik:
Urvacsora, A szuletesnap, Macskajaj,Fargo,...
Sorolhatnam de minek, definialni ugysem tudnek. Adnek viszont par hintet, hogy mi az ami miatt szamomra(!) sem az AB sem az FC sem pedig az unnepelt matrix nem tartozik ebbe a kategoriaba. Szamomra mindharom filmben az alapveto premisszakkal van a baj, az American Way of Life, mindegyikben mint megkerdojelezhetetlen van beallitva. Lehet, hogy a fohos midlife kriziseben megkergul es a vegen egy buta veletlen miatt megszivja. Vagy a szerencsetlen fazont nem kezeli a pszicsiater, es vegen begolyozik az onsegelyezo csoportoktol, aminek a vege, hogy "rossz fazisba" kerul, ezt a vegen jol meg is szivja. De az is lehet, hogy habar a vilag nem tokeletes, de azert ennyira mindenkepp jo, hogy a gonosz robotok ezzel nyugtassak meg az embereket.

Kitoresre az embereknek mindig igenyuk volt. Tegyuk meg kontrollalt keretek kozott, igenyes technikai megvalositassal, de ugy hogy senkinek ne legyen se kedve se lehetosege az utanzasra. Manapsag mindent lehet szimulalni: ahogy a Fight Clubban mondja Tyler: ugy nottunk fel, hogy mind azt hittuk milliomosok, vagy rocksztarok leszunk,
ezek a filmek ratesznek egy lapattal lazadhatunk egy kicsit: persze csak jo sekelyesen: csabitsuk el a lanyunk osztlytarsat, verekedjunk az utcan emberekkel, zsaroljunk ki a fonokunktol egy evi fizut. Vagy estleg nyeljunk le egy pirulat, amitol raebredunk, hogy valojaban kung-fu hosok vagyunk. Magyarul, oltsuk be az embereket lazadas ellen. Mutassunk egy csomo blod alternativat, a fohos aztan a vegen mindig porul jar, mint a krimik vegen a bankrablok. Nehogy valaki annyira gyoker legyen, hogy azt higgye, meg egy ilyen buta lazadast is meg lehet nyerni. Mi egy jo alkotas ismerve: hogy utakat nyisson meg az onismertben. Hogy megertsuk, hogy uj perspektivakat adjon, hogy megertsuk, hol van bennunk a vegtelen. Ezek a filmek azt mondjak: gyoker vagy, es ha ez nem tetszik, mint ahogy a filmek antihosei, akkor gyorsan nevetsegesse valsz. Ez szamomra nem uj: ha kirugatom magam a fonokommel, embereket utok le az utcan, es a lanyom baratnojevel kezdek ki, akkor nevetsegesse valok, ezt mar a film megnezese elott is megmondtam volna. A legkulonbb dolog, ami az ezredfordulo filmes "lazadoinak" eszebe jut, hogy kung-fu bajnokka valunk es golyozaporban sullyesztjuk el a vilagot.

Hogy miert tartom en az FC-t klasszisokkal jobbnak mint az AB-t? Mert nem csinal titkot abbol, hogy az egesz csak egy nagy vigjatek. Komolytalan szorakozas, ennek megfeleloen a viccek is sokkal frissebbek, es kovetkezetesebbek. Eleg csak a befelyezest megnezni, szamomra az a film egy szinten van a Brian Eletevel. Mar tematikailag is hasonlitanak egymasra, es zsenialis poen-tuzijatek mindketto. Az AB evvel szemben egy impotes oszver remake. Egy csomo poent atvett felhigitva, majd felonototte az egeszet egy jo adag klisevel, es a vegere berakta azt a pateteikus szajmenest, a legrosszab Ghost es X-atkak stilusban...

D.Tomi Creative Commons License 2000.06.02 0 0 508
Az alakot en is lattam, de en BP-t veltem ott latni, piros kosaras cuccban. Maj' a DVD-n kiderul.

csocsi

Előzmény: LOU (493)
Törölt nick Creative Commons License 2000.05.10 0 0 507
Vadalma miez a szentimenti, meg leánykérés ne viccelj, mi harcosok vagyunk, egész életünkben nők neveltek minket, itt az ideje elhatárolódni tőlük.
ehh
Férfibarátság...na az az igazi
magdika Creative Commons License 2000.05.05 0 0 506
Most meg el is pirultam, de sajnos mennem kell mingyan vizsgazom oroszbol, es jol fel kell meg keszulnom, szoval meg varnod kell igent mondok-e, de azert orulok hogy talalkoztunk, majd hetfon visszanezek...
Jo hetveget kivan: mag.
Előzmény: VadalmaX (505)
VadalmaX Creative Commons License 2000.05.05 0 0 505
nem azért mondom maggie, csak úgy a példa kedvéért, hogy én speciel már túl vagyok a nyolcadik medvémen, rendszeresen mosogatok egy iskolai menzán, és éppen a Karambol-regényt fordítom,
viszont a Sátántangóból nem kérek, köszszépen, kár, hogy nem Tarrnak volt olló a jele az óvodában:-(((

nem lehetne becserélni egy Sátántangót mondjuk öt Videodromra?

Előzmény: magdika (504)
magdika Creative Commons License 2000.05.05 0 0 504
:-))) Nem akadt meg oly sok bator jelentkezo, akinek szuksege lenne ket balra, meg az oviban ollo volt a jelem es ez mindig elriasztja a keroket, meg hat nem alljak ki a harom probat, hogy eloszor meg kell birkozni egy medvevel, aztan segiteniuk kellene anyukamnak elmosogatni, es vegul mindezek utan meg kell nezniuk velem haromszor a Karambolt, es egyszer a Satantangot...:-)))
Előzmény: VadalmaX (503)
VadalmaX Creative Commons License 2000.05.05 0 0 503
fundamentális-transzcendentális-létközegmegvitatáááás??? jesszasz.
maggie, mikor kérték meg legutóbb a kezed?
Előzmény: magdika (502)
magdika Creative Commons License 2000.05.05 0 0 502
Hoppa! szoval mar megjelent???, es most akkor megvasarolhato is , vagy be kell iratkozzak valamelyik tekaba, mert en szivesen aldoznek ra nemi keszpenzt, ha lehet, bar vagy ket hete kerdeztem itten egy viszonylag igenyes boltban hogy kaphato-e, de "csak neztek mint jerce a veres kesre" (ezt az apamtol hallottam :-)), azota meg kiment a fejembol,hogy nem artana kicsinyeg nyomozni az ugyben, de igy most uj erot fog venni a gral-szalag kutatasa...
Megirtad mar a Fenykatedralis-recenziot? Kicsit meghalt az az igen nivos topik, de hat nem erett meg meg a forumos kozonseg egy ilyen fundamentalis-transzkontextualis letkozegmegvitatasra:-)))
Na udv, mag.
Előzmény: VadalmaX (501)
VadalmaX Creative Commons License 2000.05.05 0 0 501
ezer hála Mag,
annyira jó, hogy éppen te, már féltem, hogy más, de nem, benned nem csalódik az ember, jössz és színt lopsz a legernyedtebb topikba is,
remélem kivetted már a tékából az existenZ-t, ha nem rohanj gyorsan, két napja miattad porosodik, és ne gyere azzal, hogy debrecen, mert úgy sem hiszem

a zárójelenet ugyanabban az épületben játszódik, mint a nyitójelenet, az első képsorokon egyébként is van egy bazi gyors kamerazuhanás BP és EN szintjéről egészen a mélygarázssig, ahol az ominózus furgon áll, szóval bizony meghalfőhősünk, de ne is törődjünk vele

magdika Creative Commons License 2000.05.05 0 0 500
... 5OO. hozzaszolast kivanok!

Udvozlettel: mag.

magdika Creative Commons License 2000.05.05 0 0 499
Boldog...
magdika Creative Commons License 2000.05.05 0 0 498
...Vadalma X!
magdika Creative Commons License 2000.05.05 0 0 497
Kedves...
Devil Inside Creative Commons License 2000.05.05 0 0 496
Úgy 50-60 éve több millióan voltak ilyenek...
Előzmény: bullseye (495)
bullseye Creative Commons License 2000.05.04 0 0 495
Előre szólok ismét, nem láttam a filmet, és buta is vagyok, mint tök.
De biztos, hogy ezrek követnek valakit aki önmagával vitatkozik, beszélget, verekszik, egymást övető 1 percben 2 teljesen ellentmondó véleményt szaval el? Te pl. követnéd?
Chaosmönger Creative Commons License 2000.05.04 0 0 494
én csak egyszer láttam a filmet, de következik az valamiből, hogy ugyanabban a házban vannak a végén amiben az ominózus detonátor volt?

Nem lehet, hogy egy nem aláaknázott épületből figyelik a robbanást? A két jelenet között egy gyors snitt volt - szerintem elképzelhető.

Előzmény: VadalmaX (492)
LOU Creative Commons License 2000.05.04 0 0 493
Nem tudom volt-e már, de láttátok a filmben a piros ruhás nőt? Mondtam a haveromnak, hogy a Mátrix és a Harcosok Klubja nálam No. 1, csak az a baj, hogy nincs a HK-ban piros ruhás csaj. Erre azt mondja, hogy van benne, mégpedig amikor EN a csoportterápián van és a férfi azt sorolja, hogy a feleségének gyereke született az új barátjától, a mellette lévő férfi feláll, és azt mondja, hogy köszönjük meg neki az őszinte vallomását stb. na akkor egy pillanatra bevillan a bal oldalon egy piros ruhás alak, szerintem egy nő. Jó poén :)
VadalmaX Creative Commons License 2000.04.28 0 0 492
ez meg hogy van rednek, te láttál már egy Director's Cut-ot, én csak annyira emlékszem a végén, hogy felrobbannak a karcolók, aztán jön a kuki, ennyi, mivel nem láttam arra utaló jelet, hogy kisétálnak az épületből én továbbra is saját halottjaimnak tekintem őket.
a többieket szerintem csak lezavarta a házról egy hülye ürüggyel, a detonátorok szerintem nagyjából egy időpontra lehhettek állítva, semmi nem utalt arra, hogy a kiszemelt épület 10 perccel később robban a többinél...
Előzmény: rednek (491)
rednek Creative Commons License 2000.04.28 0 0 491
nem halnak meg, mert amikor a katonak felhozzák Marlát, Norton azt mondja nekik, h csak menjenek, majd lent találkoznak. szal inkább az van, h ők szépen végignézik a toronyból a tüzijátékot, aztán 10p múlva az a ház is elszáll.
Előzmény: VadalmaX (484)
bullseye Creative Commons License 2000.04.21 0 0 490
Ajánlom szíves figyelmetekbe a Kretén legújabb számát, főképpen a benne rejtező repgépes útmutatót...
cornelius Creative Commons License 2000.04.19 0 0 489
No way, viszont sikerült megcsípni a Tombs csávónak a korábbi könyvét, Immoral Tales, az európai erotohorrort veszi górcső alá, és meglehetős alapossággal, sose jöttem volna rá például, hogy a Kiss me monster c. Franco filmet eredetileg Besame monstruo-nak hívják, ami például elég vicces, és olyan képek vannak, beszarsz, például egy Bruce Lee kópia Franco filmből, a főszerepben Bruce Lyn.
Előzmény: VadalmaX (488)
VadalmaX Creative Commons License 2000.04.19 0 0 488
isten hozott újra hazai pályán kisdoktor, van ám egy-két meglepetésem neked, pl. Santa Sangre angol szinkronnal, hogy mást ne mondjak, vagy olyat ismersz, hogy Wicker Man?, remélem nem és végre én is frenkizhetek neked valamivel:-)
Előzmény: cornelius (485)
Horusz Creative Commons License 2000.04.19 0 0 487
Mi a gond, kedves vadalma? Meghalnak vagy nem, nem mindegy? A bankokat akkor is szétcseszték, ezzel káoszt csináltak, vagy nem? Nem ez a lényeg? Hogy most ők is meghaltak, ezzel még jobban elítéli Hollywood ezeket, hisz elítéli azt is, akinek ilyen lázadó gondolatai támadnak. Éljen az átlag, ahogy ezt az AB kapcsán leírtam.
Előzmény: VadalmaX (484)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!