Keresés

Részletes keresés

jkarhu Creative Commons License 2000.04.12 0 0 11
Az állatkertből életkert

Írta dr. Persányi Miklós verse :-))

A fővárosi állatkertben igen figyelemreméltó változások mentek és mennek végbe Persányi igazgatósága alatt. (A szlogent is ő találta ki, vagy vette valahonnan, mindenesetre alkalmazza is.)Aki ismerte régebben is a kertet, tudja miről beszélek. Megváltozott az egész szemlélet. Korábban olyan volt, mint egy bélyegalbum: rendszertan szerint, szűk ketrecekben tárolt állatok, beton, rácsok stb. Most azért átszervezték a dolgokat, egy-egy élőhely élővilága egybegyűjtve, emberibb (állatibb?) körülmények, az adott állatnek jobban megfelelő kifutók. Ez néha azzal jár, h. nem lehet megtalálni az állatot, mert télleg olyan kifutót csináltak neki, h. el tudjon bújni, ha akar.
Merthogy az álltkerteknek nem csak a szórakoztatás, felvilágosítás, oktatás a feladatuk, hanem komyol szerepük van az eredeti élőhelyükön veszélyezetett fajok fennmaradásában is.
Na, egyelőre ennyi.

jääkarhu

Előzmény: Csík (3)
andromeda Creative Commons License 2000.04.12 0 0 10
Halihó,
lehet hogy rövid leszek, de a lényeg benne lesz.
Szerintem ha tudnának beszélni eme szerencsétlen állatok, valószínűleg azt mondanánk, hogy olyan mintha börtönben lennének. Iszonyú érzés lehet egész nap kíváncsi tekintetek előtt létezni, függetlenül attól, hogy állatok és nem emberek. Hiszen nekik is vannak érzéseik, annak ellenére, hogy ezt nem tudják olyan módon kifejezni, mint az emberek.Nagyon sajnálom őket,és nem szívesen cserélnék velük!!!
én55 Creative Commons License 2000.04.12 0 0 9
azt hiszem, hogy nem vitatható az állatkert hasznossága, legalábbis az emberek kíváncsiságának kielégítése szempontjából...hol máshol láthatna szerencsétlen városlakó egzotikus állatokat élőben, a gyermekek is kívűáncsi fajta, szeretnek érdekes dolgokat nézegetni

szóval ez egy: valóban hasznos...

most nem tudom, de biztos vannak még egyéb, inkább tudományos jellegű - kutatásokkal összefüggő - szempontok, szaporítási eljárások kidolgozása, biodiverzitás megőrzése, fajok megmentése, mert néha bizonyos egyedek már jóformán csak az állatkertben megtalálhatók (persze ez nem az állatkertet minősíti pozitívan, hanem az embert negatívan)

viszont az állat szempontjából leginkább tök szar...persze biztos van olyan, amelyik kifejezetten jól érzi magát fogságban, de azért mondjuk egy tigris, zsiráf, kőszáli kecske azért gondolom jobban elvan a természetes környezetében mint egy lelakott állatkertben

alienne Creative Commons License 2000.04.12 0 0 8
hogy miért léteznek állatkertek? biztos valami noé-effektus. (mindenből egy pár, és akkor tutira megmaradnak ;). meg az is lehet hogy a gyerekek miatt. de én már gyerekkoromban is jobban szerettem a vidámparkot.
valószínű ha lehetne, akkor emberkerteket is csinálnának. "nézd kisfiam, ő ott az indián bácsi, ő meg a néger bácsi". végülis ugyanúgy nem lát a kis lurkó indiánt, mint ahogy mondjuk örvös medvét.
na jó, azért az ember nem ennyire elvetemült faj. :)
vagy kitudja.
alienne Creative Commons License 2000.04.12 0 0 7
hogy miért léteznek állatkertek? biztos valami noé-effektus. (mindenből egy pár, és akkor tutira megmaradnak ;). meg az is lehet hogy a gyerekek miatt. de én már gyerekkoromban is jobban szerettem a vidámparkot.
valószínű ha lehetne, akkor emberkerteket is csinálnának. "nézd kisfiam, ő ott az indián bácsi, ő meg a néger bácsi". végülis ugyanúgy nem lát a kis lurkó indiánt, mint ahogy mondjuk örvös medvét.
vagy kitudja.
alienne Creative Commons License 2000.04.12 0 0 6
vagy kitudja.
alienne Creative Commons License 2000.04.12 0 0 5
vagy kitudja.
BahnScorper Creative Commons License 2000.04.12 0 0 4
Állatkert?
Hát az istené elég nagy, az hutvágner...

Amúgy meg a pécsi az igencsak súlyos, én több mint 10 éve jártam ott, de az nagyon megmaradt bennem, hogy csak úgy oda voltak a nagyragadozók ketrecébe a nagy véres húsdarabok dobva, amiket körüldöngtek a legyek... mindezt meleg nyári napon - a szag ugye elképzelhető...

Csík Creative Commons License 2000.04.12 0 0 3
Sziasztok!
Alienne, tudom, hogy nagyon rossz látni, ha szűk ketrecben szenved egy állat, nincs megfelelő helyen, stb. Tudom, és igazad van. Sajnos, a magyar állatkertek egy részében vagy a pénz nincs meg vagy az akarat a megfelelő elhelyezésre. Esetleg a tudás is hiányzik.
De szerencsére nem ez a tendencia a világ állatkertjeiben, és sok helyen, pl. a budapestiben is az irányba folynak a fejlesztések, hogy kellemes és az adott állatfajnak megfelelő kifutót biztosítsanak.
Rossz állatkertben tényleg nem érzik magukat jól az állatok. De egy olyan állatkertben, ahol figyelembe veszik az adott állatfaj etológiáját, ott már sokkal jobban.
Szerinted miért léteznek egyébként ezek az intézmények?

Kedves Zs4zet,
szia itt.
Figyelemreméltóan kapisgálod a célokat... :-)

Várom a többiek véleményét!
Csík

Zs4zet Creative Commons License 2000.04.12 0 0 2
Kedves Csík,

ez attól függ kinek a szempontjait nézzük:
1. ha az állatét, hát valószinüleg nem lelkesedik a ketrecért - bár sokan akik eleve oda születtek nem is tudják mi a szabadság... de akkor is... :-(((
2. másrészről behozza a városba a természetet - a gyerekek élő állatot látnak, funkcionál mint génbank stb.

Én spéci szeretem, de a ketrecnek erről az oldaláról... :-)
Az igazán jó dolgok igazából a nemzeti parkok, ahol az állatot a környezetével együtt "zárják be"...

Olyan rég voltam állatkerteben, a nyáron lehet el is fogok menni... :-)))

Zs4zet.

Előzmény: Csík (-)
alienne Creative Commons License 2000.04.12 0 0 1
aki szereti az állatkerteket, annak kívánom hogy szakítsák ki a természetes környezetéből, zárják ketrecbe és mutogassák.
bocs ha kicsit erős, de az állatok nagy része szerintem nem érzi jól magát az állatkertben.
pécsi állatkertben láttam egyszer egy vadmacskát. kb 2*2*2 méteres ketrece volt. rámnézett és keservesen nyávogott. nem agresszívan, hanem inkább kétségbeesetten.
beszéltem hozzá és visszanyávogott.
mondjátok rám hogy szentimentális vagyok, de én utálom ha kínozzák az állatokat :(
Kham Creative Commons License 2000.04.12 0 0 0
Z00!
Milyen szörnyu hely az ahol ártatlan 0-ák senyvednek!
Csík Creative Commons License 2000.04.12 0 0 topiknyitó
Sziasztok!
Várom véleményeiteket erről a témáról. Jó dolog-e az állatkert, mire is való és bármi amit gondoltok erről.
Én nagyon hasznos dolognak tartom, ha valakit érdekel elmondom, miért, és szerintem mi a fontos egy állatkertben.
Kíváncsi vagyok mit írtok.
Várom a hozzászólásokat.
Csík

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!