Keresés

Részletes keresés

kaktusz7 Creative Commons License 2000.04.12 0 0 215
VadiSzandi

Én csak leírásból ismerem a Basica italt, a feleségem vett magának pár napja, majd megkérdem, hogyan hatott rá.
Különben így kívülről még nem látszik rajta különösebb, viszont tegnap harapósabb kedvében volt. :-))

A leírásban az szerepelt, hogy az ital kitalálója rájött, a szervezetet az étkezési szokásainkkal savasítjuk, és ezt helyre kell billenteni bázikus hatású dolgokkal. Ilyet tartalmaz a por, mint magnézium-citrát, stb.

Kaktusz

Előzmény: VadistaSzandál (214)
VadistaSzandál Creative Commons License 2000.04.11 0 0 214
Kedves Futóbolondok!

Én egy kezdő futóbolond vagyok, 1 kérésem és 1
kérdésem lenne hozzátok.
A kérdés: Ismeri-e valaki közületek a Basica sport
italt, ha igen mi a véleménye róla (Én Vitalade-t
használok futáshoz)
A kérés: Szeretnék május 14-én részt venni a
maratonváltón, de nincs csapatom, ha valahonnan
hiányzik egy ember, szivesen beszállnék. Eddig a
köv. versenyeken indultam: 99-ben: NIKE félmaraton(1:39:10) KAISER'S-PLUS maraton(4:01:52), idén:
MATÁV VIVICITTÁ(55:08)

Írjatok, plíz!

neptancos Creative Commons License 2000.04.07 0 0 213
Keress a forro meelaan.
Futni itt Antwerpenben fogok valszeg 1 10 meerfoeldest a hegyi feelmaraton helyett. A billentyuezet itt szoernyue!
Amuugy az adatokban talalod a ciemem.
n.
Előzmény: kivi (209)
Butch Cassidy Creative Commons License 2000.04.06 0 0 212
"a heti 60-120 km-es rendszeres edzéssel egyszerűen nem "lóghatsz meg" a maratonról. Azonnal tessék benevezni a legközelebbi versenyre, irgumburgum ;-)"

Ezt már más is mondta. Egyszer majdnem beneveztek egy maratonra a tudtomon kívül, hogy akkor kénytelen leszek elindulni. Sajnos nem ennyire egyszerű a helyzet, éppen a hétvégén sérültem le két éven belül másodszor. Az előzőt fél év alatt sikerült kiheverni, úgyhogy egyelőre szóba sem jöhet a maratoni. Talán majd egyszer.

"Domján Iván, 3:45:31-et futott.
Add át gratulációmat, ha találkozol vele"

Akkor láttam először és utoljára. De, ha mégis összefutnék vele, feltétlenül átadom.

Butch

Előzmény: nyuszi_ (207)
kaktusz7 Creative Commons License 2000.04.06 0 0 211
Nyuszi!

"A kaktuszok már csak ilyenek :)))"

:-)))
Nomen est omen, a név kötelez.
Kösz a megerősítést, a Futapestre bomba formában leszek.

Robbanó Kaktusz :-))

Ps: Egyébként megnéztem a nemrég megjelent Futók könyvében a maratoni edzésterveket, hát ott sem mennek fölé a heti 50-60 km-nek. Magyarázatot kettőt tudok elképzelni: 1. Ez reális edzésterv. 2. A szerző is a futás-bizniszből él.

Ps/2: Görkorizni nem szokott valaki? Mármint fitnessz módon, hosszabb távon/idő alatt. Feleannyira veszi igénybe az ízületeket és legalább annyira felviszi a pulzusszámot, mint a futás.
A Juventus maraton mellé megint szerveznek egy 20 km-es görkori versenyt.

Előzmény: kaktusz7 (206)
Butch Cassidy Creative Commons License 2000.04.06 0 0 210
"Na most viccelsz, vagy tényleg ennyire különbözünk? :-)
Én pl. telente szoktam leállni a hó, a jégbordák, a jeges szél, a késői világosság és a korai sötétség, na meg a betegségek miatt. Aztán MUK. Márciusban Újra Kezdjük. :-)
És mert leginkább reggelente futok, nyáron nem hagyom abba, mert 5-6 óra körül azért még elviselhető a meleg."

Nem viccelek. Ezek szerint különbözünk.
Egy párszor futottam reggel, de nem tetszett. Ha reggelizek előtte, akkor vagy teli gyomorral futok, vagy túl korán kell felkelni. Ha nem reggelizek, akkor komoly edzésről nem lehet szó. Szerintem éhgyommorra maximum 5-10 km-t bír az ember. Persze ez is egyénre szabott.
Nyáron pedig perceket romlik a teljesítményem, úgyhogy nem is szoktam erőltetni. Én szeptemberben kezdem újra.

Butch

Előzmény: kaktusz7 (206)
kivi Creative Commons License 2000.04.06 0 0 209
OFF: néptáncos, adj egy működő mailcímet, please!
Előzmény: neptancos (208)
neptancos Creative Commons License 2000.04.06 0 0 208
Butch!
Ápr. 30, Juventus Maraton, Magyar Maraton Klub, nem kell mindíg a bsi-t fikázni, én is ott leszek és futok is addig száz kilcsit. Talán.
n.
Ja, addig nem vagyok neten.
nyuszi_ Creative Commons License 2000.04.05 0 0 207
Kedves Butch,
a heti 60-120 km-es rendszeres edzéssel egyszerűen nem "lóghatsz meg" a maratonról. Azonnal tessék benevezni a legközelebbi versenyre, irgumburgum ;-)

Nem Ivánnak hívták? Tavaly edzettem együtt egy sráccal, aki aki akkor 11 éves volt és a Hawaii maratonra akart kimenni, mondván, hogy máshol nem engedik rajthoz állni. Lehet, hogy ő az.

Honolulu Hawaii-on van... és szinte biztos, hogy ez az Iván lesz az a srác. Meg is néztem a www.honolulumarathon.org lapon, az 1999 Finishers-re klikkelve rákerestem a magyar indulókra: meg is lett: Domján Iván, 3:45:31-et futott.
Add át gratulációmat, ha találkozol vele. (és vigyázzon magára, ne tegye tönkre a lábát)

kaktusz7,

Na most viccelsz, vagy tényleg ennyire különbözünk? :-) Én pl. telente szoktam leállni a hó, a jégbordák, a jeges szél, a késői világosság és a korai sötétség, na meg a betegségek miatt. Aztán MUK. Márciusban Újra Kezdjük. :-) És mert leginkább reggelente futok, nyáron nem hagyom abba, mert 5-6 óra körül azért még elviselhető a meleg. Szóval nekem a Futapest tavaly 4 és fél perccel jobb volt, mint most a Vivicitta (60 perc). :-(

jól beszélsz, nekem is azt mondta a szomszédom, akitől kaptam egy szép kaktuszt, hogy télen hagyni kell pihenni. Most viszont már elkezdhetem formába hozni, adok neki hetente inni... Nyár végére szerintem bombaformában lesz, mert jól viseli a meleget. A kaktuszok már csak ilyenek :)))

nyuszi

Előzmény: Butch Cassidy (205)
kaktusz7 Creative Commons License 2000.04.05 0 0 206
"Ha beleolvasol a Miltényi-Monspart féle könyvbe /6-7/éve jelent meg ott még nem biztatott 12 éves gyerekeket 21km-re. /ennyit a szakmai meggyőződésről/"

Tkp. nem ismerem MS szakmai meggyőződését, ezért írtam oda, hogy "esetleges" szakmai meggyőződése. Mindenesetre érdekes, ha a futás egyik felkent hazai apostola úgymond tévútra visz embereket. Ezzel most tényleg nem akartam minősíteni sem pro, sem kontra, mert annyira azért nem mélyedtem el sem Saci tevékenységében, sem a gyerekek edzéselméletében.

"Hát ezen a ponton csak magamból tudok kiindulni. Az ember télen edz sokat, így hát tavasszal a legjobb. Egyébként is rég volt már verseny, alig várja, hogy jöjjön az április. Aztán ez a lendület nyáron alábbhagy, meleg van, sok egyebet is lehet csinálni, a legkevésbé edzeni van kedve az embernek. Így szeptemberre kellően leereszt és inkább nem indul. Szóval a Vivicitta primőr jellege (első nagy verseny) biztos szerepet játszik ebben. De lehet még más oka is."

Na most viccelsz, vagy tényleg ennyire különbözünk? :-)
Én pl. telente szoktam leállni a hó, a jégbordák, a jeges szél, a késői világosság és a korai sötétség, na meg a betegségek miatt. Aztán MUK. Márciusban Újra Kezdjük. :-)
És mert leginkább reggelente futok, nyáron nem hagyom abba, mert 5-6 óra körül azért még elviselhető a meleg.
Szóval nekem a Futapest tavaly 4 és fél perccel jobb volt, mint most a Vivicitta (60 perc). :-(

Kaktusz

Előzmény: nyuszi_ (204)
Butch Cassidy Creative Commons License 2000.04.05 0 0 205
"Az első 4-5 maratonomra viszonylag kisebb heti kilométerszámmal (40-50 km; 10-15 km alkalmanként) készültem, és a leghosszabb távnak 21-et futottam a verseny előtti időszakban egyszer-kétszer. Lehet, hogy szerencsés alkatú vagyok, de nekem ennyi elég volt ahhoz, hogy holtpont nélkül megcsináljam a 42-t, egyenletes tempóban, jó idővel."

Te tényleg szerencsés alkat vagy. Én évek óta futok 60-120 km-t hetente és még nem mertem nekivágni a maratonnak. Azt hiszem, sikerülne, de soses szántam rá magam. Heti 40-50-nel nem is gondolnék rá... Kár lenne az ebet kötnöm a karóhoz, hgy annyival nem lehet, mert hát itt van az élő példa, de csak irigyelni tudom, akinek ilyen könnyen megy.

"Felnőtt emberek vagyunk, 18 év a korhatár a maratonon (csak Honoluluban nem... - ugye láttátok a 12 éves magyar kissrácot a tv-ben... na, ilyet nem volna szabad mutatni)"

Nem Ivánnak hívták? Tavaly edzettem együtt egy sráccal, aki aki akkor 11 éves volt és a Hawaii maratonra akart kimenni, mondván, hogy máshol nem engedik rajthoz állni. Lehet, hogy ő az.

Butch

Előzmény: nyuszi_ (204)
nyuszi_ Creative Commons License 2000.04.05 0 0 204
Heti kilométerek, felkészülés:

Véleményem szerint nagyon kevesen futnak heti 90 km tájékán. És nem is kell annak, aki mondjuk egy évben 1 vagy 2 maratont szeretne teljesíteni. Sokkal lényegesebb, hogy meglegyen a folyamatos, rendszeres edzés: heti 3-4 bőven elegendő. Az első 4-5 maratonomra viszonylag kisebb heti kilométerszámmal (40-50 km; 10-15 km alkalmanként) készültem, és a leghosszabb távnak 21-et futottam a verseny előtti időszakban egyszer-kétszer. Lehet, hogy szerencsés alkatú vagyok, de nekem ennyi elég volt ahhoz, hogy holtpont nélkül megcsináljam a 42-t, egyenletes tempóban, jó idővel.
Amit ezzel mondani akarok: egészséges aktív fiatal-középkorú emberek igenis tudnak nagyobb gond nélkül teljesíteni ilyen távokat, akár 3-4 hónap edzéssel. És ezt persze úgy kell értelmezni, ahogy írtam: aki nem egészséges, vagy előtte abszolút nem sportolt már régóta, annak meg kell nézetnie magát orvossal, sokkal hosszabb fokozatosabb felkészülési periódus kell. És MoSa-ék sem mondanak mást...
Aki versenyen rosszul lesz, az az esetek nagy részében magának köszönheti:
- pl. tudja, hogy nem egészséges, mégis elindul. (nagyon durva dolgok is előfordulnak)
- nem tiszteli a távot, kellő edzés nélkül vág neki, nem ismeri a saját megfelelő tempóját (ezt viszont a pár hónapos rendszeres edzésen bőven megtanulhatja bárki, vannak kilométerjezések, lehet állandő tempót tartani...)
Felnőtt emberek vagyunk, 18 év a korhatár a maratonon (csak Honoluluban nem... - ugye láttátok a 12 éves magyar kissrácot a tv-ben... na, ilyet nem volna szabad mutatni), mérlegelje mindenki józanul, mire képes, mit szabad megpróbálnia, és hallgasson a tapasztaltabbakra.

Hogy hányan szorultak orvosi ellátásra, azt nem tudom, megmondják -e, de hogy olyan számokat közölni szoktak, hogy x ember indult az adott versenyen, ebből y teljesítette...

Rövidebb versenyek:
vannak azért szép számmal, szóval aki ilyenen szeretne indulni, talál magának...

üdv mindenkinek, jó futást, vigyetek magatokkal esernyőt :-)

ny.

Előzmény: emberforma (203)
emberforma Creative Commons License 2000.04.05 0 0 203
Kedves Butch!

Igazán nem akartam senkit megbántani_de_saját_ példámból_tanulva az előbbit kínlódás , szenvedés stb nevekkel is illethetném csak a futással nehéz. Ez teljesítményüket nem csökkenti_SŐT_egy ennyi ideig tartó szenvedés elviseléséhez szerintem sokkal nagyobb akaraterő kell mint ha egykettőre túlesik rajta az ember. Mégegyszer senkit nem akartam megbántani.

"Miért? A mostaniak keményebbek vagy lazábbak? (Az utóbbit sejtem.) Bár én sohasem készültem maratonra, de szerintem heti 90 km egyáltalán nem sok."
Valóban nem túl sok, de ahhoz éppen elegendő hogy 3-4 90 km fölötti hét egy "uccunekifussunkmarathont" típusú futót gondolkodásra késztessen, hogy érdemes-e nekivágni. És itt jön szerintem a Saci által támogatott BSI részéről szervezett átverés, mivel odaterelik a rajthoz az embereket max. 55-60km/héttel úgy hogy nincsenek felkészülve arra hogy mi vár rájuk. És 30 után már késő. Lényeg hogy több ezer induló összejött, az hogy 100-150 ember végigrókázza az utolsó tizest kit érdekel /a szponzorokat biztosan nem/, arról sem jelenik meg statisztika hogy a 3000 fős mezőnyből mennyien szorulnak orvosi ellátásra a célban mert a végkimerülés határán vannak, és arről a néhány emberről sincs aki valamelyik kórházban tér magához. Szóval ilyen edzéstervvel rábírni az embereket a marathonra minimum cinizmus.

Kaktusz7

"Ő is a BSI elkötelezettje lenne esetleg a szakmai meggyőződése ellenére? "
Ha beleolvasol a Miltényi-Monspart féle könyvbe /6-7/éve jelent meg ott még nem biztatott 12 éves gyerekeket 21km-re. /ennyit a szakmai meggyőződésről/
A szakmáról annyit, hogy ha megnézed véletlenül, hogy az élversenyzői utánpótlás /serdülőktől/ milyen távokon vesz részt a MASZ által szervezett országos bajnokságokon -ha emlékeim nem csalnak. akkor még a 14-15 évesek is csak a félmarathon töredékén versenyeznek. Jó lenne ha erről valaki pontosabb információkat tudna adni.
Ha ehhez hozzászámítod, hogy a MASZ nem akarja 17-18 éves korára tönkrevágni a tehetségeket mert ki fog EB-re VB-re menni?, velük szakképzett edzők foglalkoznak, szakember választ nekik futócipőt, orvosi felügyelet ellenőrzés stb... akkortalán megérted miért tartom a BSI és Saci _jelenlegi_ tevékenységét kissé "emberellenesnek"

"Úgyhogy lehetnek averziók a BSI-vel szemben, lehet, hogy fenntartással kell fogadni, amit esetleg mondanak, de nagyon jó, hogy szervezik a versenyeket"

A versenyszervezésben viszont tényleg a legjobbak között vannak az országban /ha nem a legjobbak/, de a fentiek miatt egyre kevésbé szívesen veszek részt a versenyeiken.

Talán türelmesebbnek kellene lenniük és a max. 15 km-es versenyeket nyomni akkora elánnal mint most a marathont, azok résztvevői pedig néhány év alatt kitermelnék a többezres marathoni verseny résztvevőit /előbb utóbb minden futó késztetést érez arra, hogy marathont fusson/.

Butch Cassidy Creative Commons License 2000.04.05 0 0 202
"Más. Szerintetek miért van az, hogy a futószezon elején rendezett Vivicittán 4-4,5 ezren indulnak, a Futapesten meg, ami szintén 12 km és általában szeptemberben, legfeljebb 1500-an?"

Hát ezen a ponton csak magamból tudok kiindulni. Az ember télen edz sokat, így hát tavasszal a legjobb. Egyébként is rég volt már verseny, alig várja, hogy jöjjön az április. Aztán ez a lendület nyáron alábbhagy, meleg van, sok egyebet is lehet csinálni, a legkevésbé edzeni van kedve az embernek. Így szeptemberre kellően leereszt és inkább nem indul. Szóval a Vivicitta primőr jellege (első nagy verseny) biztos szerepet játszik ebben. De lehet még más oka is.

"A városi futásokat pedig hasznosnak tartom, élményt ad, hogy ott lehet futni, ahol máskor nem, a lelkes közönség, és mindennek tetejébe az, hogy a tömeg hajtja az ember, nem engedi megállni, aki megáll, barátságosan hátbaveregetik, hogy öregem, ne állj meg, szóval még emberi megnyilvánulásokkal lehet találkozni. Emiatt a hajtóerő miatt szoktam pont az ilyen futásokon menni a legjobb időimet, rendszeres sikerélményt jelentenek ezek az események."

Jó annak, aki szereti. Én fordítva szoktam megélni. Máskor is tudok futni, igaz, hogy nem ott, de azért az alsó rakpart szerintem felejthető élmény. Nem tudok haladni a tömegtől, amúgy sem állnék meg és ráadásul legalább százan megvernek, ami nem éppen sikerélmény.
Meg piszok drágák. 1000 körüli összegért futhatok egy ugyanolyat, mint bármikor magamtól, kapok érte rendőri biztosítást és esetleg egy pólót (több tucat van otthon).

Abbahagyom, mert nem akarok senkit lebeszélni az utcai versenyekről. Speciel én nem nagyon szeretem őket.
Na, egy előnyük azért van: maximális teljesre sarkal, mert mindig van valaki előttem, akit be kéne fogni. Ezt egyedül nem lenne könnyű. Valóban jó időket lehet futni.

Butch

Előzmény: kaktusz7 (201)
kaktusz7 Creative Commons License 2000.04.05 0 0 201
Halihó!

Egy ideje olvasgatom a topicot, de csak most érzek kényszert a hozzászólásra.

Én ugyan nem ismerem a nyolcvanas évekbeli maratoni edzéstervet, de amivel mostanában találkozni lehet, azt Monspart Sarolta is népszerűsíti. Ő is a BSI elkötelezettje lenne esetleg a szakmai meggyőződése ellenére?

Más. Szerintetek miért van az, hogy a futószezon elején rendezett Vivicittán 4-4,5 ezren indulnak, a Futapesten meg, ami szintén 12 km és általában szeptemberben, legfeljebb 1500-an?

A városi futásokat pedig hasznosnak tartom, élményt ad, hogy ott lehet futni, ahol máskor nem, a lelkes közönség, és mindennek tetejébe az, hogy a tömeg hajtja az ember, nem engedi megállni, aki megáll, barátságosan hátbaveregetik, hogy öregem, ne állj meg, szóval még emberi megnyilvánulásokkal lehet találkozni. Emiatt a hajtóerő miatt szoktam pont az ilyen futásokon menni a legjobb időimet, rendszeres sikerélményt jelentenek ezek az események.
Úgyhogy lehetnek averziók a BSI-vel szemben, lehet, hogy fenntartással kell fogadni, amit esetleg mondanak, de nagyon jó, hogy szervezik a versenyeket.

Ellenben a szombati Minimax szaladgála szervezése piszok szar volt, elveszett, síró gyerekek tömkelege, tehetetlen szervezők, és még örülhetnek, hogy nem tapostak senkit agyon a 3,6 km-es futás rajtjánál.

Kaktusz

Előzmény: emberforma (199)
Butch Cassidy Creative Commons License 2000.04.05 0 0 200
"Magamból kiindulva a 3:50 körüli marathont még nem nevezném futásnak mondjuk úgy,hogy megcsinálta. /ebbe már belefér a 3-3,5 km séta/ szerintem a futás úgy 3:35 körül kezdődik..."

Ezt azért a nevében visszautasítom. Valóban volt benne séta, de attól még ez kemény futófeladat. Van olyan ismerősöm is, aki bőven 4 óra felett _futotta_ a maratont. Ha kétségbe vonnád a teljesítményét, valószínüleg durván visszaszólna...

"Amikor még nem éltek meg emberek versenyszervezésből és nem volt cél, hogy ezresével vegyenek részt marathonon kissé másabb edzéstervekkel igyekeztek rávenni a tagot a marathonra. Talán még valakinek megvan a84?85?-ös Futómagazin ott még a marathoni edzésterv az utolsó hónapokban heti 70-90 km-et írt elő. Szóval próbálná ezt megcsinálni a most kiadott "edzéstervekkel"

Miért? A mostaniak keményebbek vagy lazábbak? (Az utóbbit sejtem.) Bár én sohasem készültem maratonra, de szerintem heti 90 km egyáltalán nem sok. Egy közepes hét. Én tennék bele 120-150-et is, de emlékszem Lantos Zoli edzésnaplójára, amelyben 240 km szerepelt egy hétre, mint maratoni felkészülés (igaz, annak 2:14 lett az eredménye).

Butch

Előzmény: emberforma (199)
emberforma Creative Commons License 2000.04.05 0 0 199
"Egy maratonra fel lehet készülni, mondjuk, egy hónap alatt. Ebbe valószínűleg, ha nem túl rozoga a tag, nem is sérül bele. Aztán abbahagyja a futást és él tovább ép izületekkel. (Példa erre az öcsém, akinek ennyi volt a futó-karrierje: egy db 3:50-es maraton, aztán slussz.)

Magamból kiindulva a 3:50 körüli marathont még nem nevezném futásnak mondjuk úgy,hogy megcsinálta. /ebbe már belefér a 3-3,5 km séta/ szerintem a futás úgy 3:35 körül kezdődik...én hármat megcsináltam, egyet futottam, de mindegyikre sokkal alaposabban felkészültem kb. dupla kilométerrel és 1,5-ös edzésszámmal mint a megadott "edzéstervek".
Amikor még nem éltek meg emberek versenyszervezésből és nem volt cél, hogy ezresével vegyenek részt marathonon kissé másabb edzéstervekkel igyekeztek rávenni a tagot a marathonra. Talán még valakinek megvan a84?85?-ös Futómagazin ott még a marathoni edzésterv az utolsó hónapokban heti 70-90 km-et írt elő. Szóval próbálná ezt megcsinálni a most kiadott "edzéstervekkel"

"A baj abból lesz, ha valaki elkezd hosszan edzeni. 4-5 lelkes év már tényleg elég a sérüléshez. Nekem 15 kellett, most aztán szarban vagyok és gyógyszerezhetem magam... A fiataloknál persze fokozott a veszély."
A 4-5 lelkes év igaz sok ismerős tűnt el az utóbbi 20 évben miót vesrenyekre járok. A fő veszély a fiataloknál, hogy a 12 éves könnyen beetethető fiatalnak letelik a 4-5 éve és még mindig csak 17-20 éves és egy életre alakalmatlan a további sportolásra.

"Csak azt nem tudom, hogy a szupermartonisták hogy csinálják?"
Hát ezt én sem tudom. 5 év edzés után /2900-3500 km/év/ próbáltam meg, hogy a futott marathonom után elmentem másnap 5 km-et kocogni /épp ismeretlen területen erdőben/ jól eltévedtem és 18 lett. Ekkor gondoltam arra, hogy én is megpróbálom... Másnapra olyan csonthártya-gyulladásom lett hogy csak na..!


Előzmény: Butch Cassidy (192)
kivi Creative Commons License 2000.04.05 0 0 198
Hát...! :) A szándék megvan bennem...
Előzmény: neptancos (197)
neptancos Creative Commons License 2000.04.05 0 0 197
Ja, ha nem akarsz!:))
Előzmény: kivi (196)
kivi Creative Commons License 2000.04.05 0 0 196
néptáncos:
Az tegnap volt!
Gombolod, hogy egy hónap alatt hozzá tudnék tenni a max. 15km-es teljesítőképességemhez még 6-ot? Nem hiszem... Ha hozzávesszük, hogy én közben a mountain bike OB-kra is keszülök, akkor pláne nem.

Én úgy számolok, hogy a szeptemberi félmaraton már simán menni fog, és _talán_ a Kaiser's is. De a Nike után már pontosan tudni fogom, hogy van-e esély a maratonra.

Előzmény: neptancos (189)
neptancos Creative Commons License 2000.04.05 0 0 195
Állást foglalni nem szeretnék/tudok, de van két megj.:
A tánctól is éppen olyan jól lehet porcosnak lenni.(Kő, bemelegítés hiánya, kemény talp, csűrő mozgás)

Ha nincs a bsi, valszeg nem futok maratont, ami régi vágyam volt. Az edzésterv meg azért kell, hogy a fokozatokat betartsa az ember.
n.

pen Creative Commons License 2000.04.04 0 0 194
Köszi! :))

pen

Ui: ma futás közben sütött ki rám a nap - ezt nagyon szeretem!

Előzmény: neptancos (189)
nyuszi_ Creative Commons License 2000.04.04 0 0 193
Butch,

Vivicittá: 1. Simona Staicu (39:53), 2. Oláh Katalin (41:03)... tényleg nem nyert. Egyébként 12 km.
A tájfutók közötti vitába nem is szeretnék beleszólni, ez a ti dolgotok. (Azt viszont én is nagyon sajnálnám, ha egy jó versenyzőt valaki elrontana).
Csupán azért említettem meg a konferenciát, hogy örüljünk mindannyian: volt, jó volt, remélhetőleg lesz folytatása.

emberforma,

jogos a felvetés, nagyon elkezdték nyomni a BSI-s versenyeket... "gyertek félmaratont, maratont futni". És valóban sokan eszetlenül csinálják - ezzel kapcsolatban mesélt is Miltényi doktornő, hogy milyen extrém dolgokkal találkozott már az orvosi szolgálatban.
Valóban tudatosítani kell a kezdőkkel, hogy mire vállalkoznak, mik a kockázatai a hirtelen terhelésnek. Ezért már mi is tudunk tenni - akárcsak azzal is, hogy elmondod itt a véleményedet, megosztod velünk a tapasztalataidat, szerintem sokan el fognak rajta gondolkozni.
Mindamelett azt is el kell mesélni mindenkinek, hogy a sérüléseken kívül másról is szól a futás: az öröm, önbizalom, büszkeség sajátos keverékét adja annak, aki csinálja.
No és akkor a BSI: igen, nekik akkor jó, ha mindig többen vannak - már elitéltétek többen is a módszereikért, és amint látjátok, bizonyos mértékig én is egyetértek Veletek. Valakinek viszont meg kell mozgatnia az embereket, kell csinálni versenyeket, és az sem mindegy, hogy azt milyen színvonalon csinálja. Ebben nagyon jók, ezt el kell ismerni.

ny.

Előzmény: Butch Cassidy (192)
Butch Cassidy Creative Commons License 2000.04.04 0 0 192
Nyuszi,

Az öttusa futó részét meg lehet közelíteni atlétikusan, mert az (maximum mezei). A tájfutásban az atlétika legfeljebb kiegészítő edzés lehet a többi _futó_edzés mellé.

Ha Kati tényleg futott a hétvégén, akkor ez sajnos alátámasztja amit írtam: ugyanis benevezett a szombati Hosszútávú Országos Bajnokságra, de nem jött el. (Különben ott hallottam, hogy nem tud futni.) Ezek után csak egy lehetőség maradt: Kazi nem engedte elindulni, hogy ne veszélyeztesse az atlétikaedzéseket és a Vivicitta eredményét. (Nyert legalább? Nem hiszem.) Szóval minden erejével azon van, hogy kivonja a legjobb versenyzőt ebből a sportágból.

emberforma,

Mondasz valamit. De szerintem fordítva van. Egy maratonra fel lehet készülni, mondjuk, egy hónap alatt. Ebbe valószínűleg, ha nem túl rozoga a tag, nem is sérül bele. Aztán abbahagyja a futást és él tovább ép izületekkel. (Példa erre az öcsém, akinek ennyi volt a futó-karrierje: egy db 3:50-es maraton, aztán slussz.) A baj abból lesz, ha valaki elkezd hosszan edzeni. 4-5 lelkes év már tényleg elég a sérüléshez. Nekem 15 kellett, most aztán szarban vagyok és gyógyszerezhetem magam... A fiataloknál persze fokozott a veszély. Csak azt nem tudom, hogy a szupermartonisták hogy csinálják?

Egyébként a "BSI ideológia" engem régóta zavart, miszerint az nem ember, aki nem indul el legalább egy maratonon egy évben, és persze közte az összes kisebb futóversenyen is. Úgyhogy én elvből nem járok utcai versenyekre. (Na jó, nagy ritkán.)

Tudom, hogy hülye kérdés, de milyen hosszú a Vivicitta? Olvasom itt az eredményeket, de nem tudom hova tenni őket.

Butch

Előzmény: nyuszi_ (191)
nyuszi_ Creative Commons License 2000.04.04 0 0 191
Butch:

Nos, a Kárai Kázmér-féle előadás címe az volt, hogy: "Tájfutók és öttusázók futó edzése". Ahogy kivettem a szavaiból: ő nem a tájfutóedzésről beszélt, hanem a futóedzésről. Az öttusa és a tájfutás is összetett sport, többféle spec. edzésfajta szükséges, ebből Kazi a futás részét mutatta be.

És a vége: tavaly a skót VB-n olyan sérülést szenvedett, hogy azóta sem tud futni. Egyértelműen a terepi edzések hiánya... Úgyhogy inkább arról beszélhetne, hogyan kell tönkretenni élvonalbeli tájfutókat.
Oláh Kati úgy tudom felépült már (volt vele egy riport a Spuriban is nemrég), no meg futott vasárnap a Vivicittán is :) Szóval remélem, hogy idén már nem kell sérüléssel bajlódnia.

ny.

Előzmény: Butch Cassidy (183)
emberforma Creative Commons License 2000.04.04 0 0 190
Akkor én is hozzászólnék egy kicsit:

Memtudom, hogy ki, hogy ítéli meg a BSI tevékenységét, de én egyre inkább negatívan.

Szombaton volt a Minimax gyerek /horror/futás, aki ott volt az tudja miért. Behülyítettek egy csomó gyereket aztán a nagy tömegre való tekintettel nem akarták őket elindítani+ a szponzor rá két napra kódolttá tette az adását...

A Vivicítta nem volt rossz, de csodálkozom, hogy még senki nem vetette fel a következőket:

A BSI által osztott szóróanyagon 12 éveseket buzdítanak /Saci ajánlásával/a félmarathon lefutására, mondván, van egy Mercedes motorjuk a Trabant kaszniban. Hát persze! Az ortopéd orvosok ajánlásával:-)

A Párizs-Dakaron egy hasonló felépítésű kocsi lehet hogy célbaérne, de a karosszéria eléggé megviselt állapotba kerülne. Még Saci is leírja, hogy nem kifejlődött csont és izomrendszer stb.
Mint ilyen, nem is tart annyira, főleg a fáradt izmok, ezért a nem teljesen kifejlődött ízületek fokozottabb terhelést kapnak...aztán ha fájni fog a lába és néhány év ilyen esztelen versenyzés után mindenféle ízületi problémája lesz akkor remélem Saci megmagyarázza neki, hogy ez az egészséges életmód.

A másik bajom a Marathonnal van. A BSI szerint lassan nem is igazi futó az aki nem fut marathont, ezért minden kiadványban Spuritól /már nem olvasom/ a versenynaptárig mindenütt nyilatkoznak "aháromhónaposkészüléssel4:35alatt futottamamarathont" felkészültségű futók azt sugallva, hogy meg lehet csinálni. Persze meg is lehet! Csak!
Egy kung-fu bemutatón az erős ember kézzel töri a kókuszdiót /kb 10 év speciális edzés után/. Egy marathont lefutni sem kisebb megterhelés az ízületeknek de azt már három-hat hónap után is lehet....????
Én több mint 20 éve veszek részt futóversenyeken, rengetegen hagyták abba a futást ennyi idő alatt az ismerősök közül, mert volt 4-5 nagyon lelkes év a fent említett stílusban, majd itt fájt-ott fájt és jött a visszavonulás...

Szóval kedves (bocs a kissé erős megfogalmazásért) BSI és Saci által agymosott jövendőbeli fél és egész marathonisták ill. 0-ról induló féléves edzéstervekkel készülők gondolkozzatok!!!!!

A BSI-nek /régebben BSI_Sportmarketing_/ semmi sem drága, nekik és gondolom valamilyen szinten Sacinak is mint fő szószólójuknak egzisztenciális kérdés, hogy a versenyek több ezer résztvevővel induljanak...

Ennyit mára, bocs hogy hosszú voltam.

neptancos Creative Commons License 2000.04.04 0 0 189
Hali!
Kivi(186)
Az tegnap volt!
A kaiser's soká lesz, a Juventuson meg én maratonra vagyok beíratkozva. A hegyi félmaraton a kedvenc tavalyi útvonalam mellett megy, és tavaly nagy élmény volt, sajnos idén nem leszek.

emberforma!
Bocs:)

Pen!
Gratula!

nyuszi, jobbulást!

Kivi!
Izomlazító a Perskindol, a Ben-Gay, meg egy 3., ami nem jut eszembe,
ezek izomláz és húzódás ellen vannak, ill, hidegben bemelegedésre.Meg az istenben boldogult Nicoflex is arra volt.
Richtofit, R Sport. stb.: inkább ápoló, ízületre való krémek.
Meg.: én egyiket sem használom már télen, sőt edzésre is ritkán. Izomláz megelőzésére verseny, különösen "nagy falat" előtt vastag réteg Perskindol, ill. edzésután, izomlázra, Perskindol,+ opcionálisan masszázs.
Csá!
n.

pen Creative Commons License 2000.04.04 0 0 188
kivi,

Vígasztalásul: ha jól tudom, az első helyezett 34 percen kívül futott..szóval nem sikerült neki kétszer olyan gyorsnak lenni, mint mi voltunk!

:))

pen

Előzmény: kivi (186)
kivi Creative Commons License 2000.04.03 0 0 187
Ha már a krémekről beszéltél: milyen izomlazító krémeket ismertek? Mert a Richtofit és a Perskindol tudtommal inkább a regenerációban segít. De azok a krémek, amikkel a verseny előtt kell kenni a lábakat, azok milyenek?
Előzmény: pen (185)
kivi Creative Commons License 2000.04.03 0 0 186
Brühühü... megelőztél 19 másodperccel! :)
Előzmény: pen (185)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!