Keresés

Részletes keresés

55judit Creative Commons License 2022.09.07 -1 0 3967

Én csak olyasmit teszek a komposztba ami 2 év alatt elkomposztálódik. ha maradnak még darabok, azt visszateszem. Nálad elég sok az ág, én ledarálva komposztálnám még 1 évet.

Előzmény: vizus (3966)
vizus Creative Commons License 2022.09.07 0 0 3966

Mit csináljak a kirostált ágakkal? Két évvel ezelőtt kerültek be a halomba. Tegyem el egy félreeső helyre, pár év alatt beérik, vagy daráljam le?

Előzmény: vizus (3965)
vizus Creative Commons License 2022.09.07 0 0 3965

Közben kaptam egy kis segítséget. https://eth-erd.hu/komposzt.pdf

vizus Creative Commons License 2022.09.05 0 0 3964

Milyen vastagon terítsem a komposztot ásás előtt?

lacas65 Creative Commons License 2022.07.13 0 2 3963

Én először kicsit körbejártam a témát. Kifejezetten arra támaszkodtam, ami nem szubjektív, hanem mérésekkel igazolt. Az elkészült anyagot én is teszteltem, úgy lett palántázva, hogy volt olyan ami kapott belőle és ami nem. A különbség brutálisan látványos volt a komposzt keverékes javára. A virágföldet is messze verte.

Nem használok keretet, egyszerűen halomba rakom az egészet.

Brutális mennyiségű dió és egyéb levelet rakok bele. Több vizsgálatot is átolvastam, és 5-6 hónap után már nyomát sem találták a növekedés gátló hormonnak. Igazából 1,5-2 hónap után már elenyésző a mennyisége.

A leveleket elektromos fűkaszával gyakorlatilag teljesen szétcsapom, marha gyorsan pár milliméteresre szét lehet őket dolgozni.

Beleteszem simán a gyomokat is, akár felmagozva, mert ha jól ketyeg a domb, akkor úgy is sterilizálja a hőmérséklet és a baktériumok.

Időnkén oldalról belefúrom a kezem a közepe felé, és így érezni lehet, hogy melegszik e, és hogy megvan e a nedvesség tartalma.

Magát a folyamatot úgy lehet az elején gyorsítani, ha pár naponta teljesen megkeveri az ember. A tetejét és az oldalát alulra, az addigi közepét a a tetejére. Plusz ponyvával letakarni, hogy meglegyen a hőmérséklet és a nedvesség se dobbantson le.

A locsolására nem találtam okosságot, kell neki a nedvesség, de igazából ami gond lehet, ha túl van locsolva. Akkor bizony rohad, és a cucc is leszivárog a földbe. Inkább legyen kicsit szárazabb, ha pedig túl kevés a nedvesség, úgy is leáll a melegedés, tehát amikor belenyúlsz, érzed hogy hűvös és száraz. Nedvesítés után már másnap újraindul.

Utána néztem annak is, hogy mi az a pernyeszerű fehér cucc benne, ami gombásodásnak tűnik. Hát nem az, egy nagyon hasznos baktérium, ami a magas hőfokon és a nem túl nedves anyagban jelenik meg.

Kora tavasszal átrostálom az egészet, a kész anyag megy egy kupacba, és abba buliznak a földigiliszták és persze azt használjuk fel. A maradék, ami nem kevés, pedig a frissel folyamatosan keverve gyakorlatilag pár nap alatt berobbantja a friss cuccot, mire jön a falevél már egy nagy mennyiségű szépen dolgozó cucc várja.

A faágakkal sem csinálok nagy ügyet, de még a dióval sem. 2 év alatt azok is teljesen lebomlanak, a rostáláskor úgy is fennmaradnak a hálón. Elméletileg szellősebb is lesz tőlük a cucc. Persze max 20 centis darabok kerülnek csak bele.

Hát ennyi a tapasztalatom. :)

 

CBNora Creative Commons License 2022.06.19 0 0 3962

Így van. Én is rakom, ahogy és ami keletkezik.

Előzmény: öreg_néne_b (3960)
55judit Creative Commons License 2022.06.19 -2 0 3961

A lényeg, citrus héjat ne tegyél a komposztálóba. Narancs, citrom, grapefruit. Banán héjat bármennyit tehetsz. A gesztenye és dió levele később komposztálódik el mint más egyéb, ezért nem tesszük a többi közé. De külön lehet komposztálni azokat is. Fenyő tűlevelet is. Fás anyagok is lassan komosztálódnak.

 

Én ősztől a falevélből kb. 10-12 zsákkal a komposztáló mellett tárolok. Mikor csak zöld hulladék van nyáron, gyomok, fűnyesedék, akkor időnként teszek közé 1 zsáknyi levél réteget. A napokban fogyott el. Nem csinálunk a keverésből nagy ügyet. Mikor hetekig a forróság mellett nem esik eső, hetente 2 locsolókanna vizet öntök a komosztra hogy haladjon. Nálam raklapból van 2 komposztáló. Amit tavaly befejeztem, azt idén ősszel használom fel, és zsákolok belőle rostáltat jövő évre. Arra idén nem rakok. Ősszel elkezdtem rakni azt amit idén folytatok. Ezt jövő ősszel használom fel. A tetejét már nem érem el. A ma reggel és tegnap levágott földieper lombját ideiglenesen mellette kell tárolni amíg meg nem süllyed. Néha egy kanna víz segít rajta.

 

 

Előzmény: bmycene (3959)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.06.19 0 0 3960

Túlaggódod a dolgot. Szén-nitrogén arányt csak laborban lehet mérni, amire te gondolsz, az nem az.
De egyébként az ember úgyis azt rak a komposztra, ami éppen van a kertben, ilyenkor sok benne a nyírt fű, ősszel meg a hullott levél. Kiválóan komposztálódik teljesen tudománytalanul is.

Előzmény: bmycene (3959)
bmycene Creative Commons License 2022.06.19 0 0 3959

kb. 3 hete kezdtem el komposztálni egy 320 literes műanyag komposztládában.

 

Több ismertetőt elolvastam, de ezekre a kérdésimre nem találok egyértelmű választ.

 

1/A barna anyag (szén) és nitrogén (zöld anyag) arányát 30:1-ben adják meg??

Ez azt jelenti , hogy 30 vödör barna anyaghoz 1 vödör zöld anyagot adhatok?

Nem 3:1 az arány? Még az sem kevés.

 

3/ Barna anyagnak számít a tavalyról megmaradt teljesen elszáradt, és bebarnult páfrány?

 

4/Mindenféle virág szirom belekerülhet? pl. az alábbi virágokból mi keverhető bele? Ezek lehetnek frissek, teljesen megszáradtak, vagy csak fonnyadtak … ?

(pl. a futó lila akác, oleander, örökzöld magnólia, kardvirág, muskátli, petúnia, liliomfélék, begónia, rózsa)

 

5/A déli gyümölcsöket csak kis mennyiségben javasolt komposztálni. Ez mennyiségben mit jelent egy 320-literes komposztládában? Pl. napi egy banán, vagy egy narancs/citrom héja? Ezeket ajánlott alaposan megmosni?

 

6/Lehullott zöld (esetleg férges) körtéből (feldarabolva, kevés földdel keverve) mennyi rakható bele? Vagy a férgeseket dobjam ki?

 

7/A futó lila akácnál a folyamatos metszéskor keletkező levél és szár részek? Frissen levágva, vagy fonnyadtan, vagy teljesen „ropogósra” megszárítva.  (Ebből nálunk elég sok keletkezik májustól novemberig.)

Jóformán meg tudnám tölteni vele egy hónapon belül a 320 literes ládát!

 

8/Oleander a visszametszésekor keletkező zöld levelei, és fás szára, elvirágzott kardvirág felaprítva?

 

9/Azt írja egy ismertető, hogy pl. a vadgesztenye avarja nem vagy csak igen kismértékben használható? Ha így van, akkor kb. hány liter a 320 literes komposztládában?

 

Végül egy fontos kérdés:

Korhadó félben lévő akácból morzsalékos vagy 2-3 cm-es darabok barna anyagként netán felgyorsíthatják a korhadást, azaz katalizátorként működnek? Ha igen, akkor netán célszerű minden új rétegbe egy kicsit ebből belekeverni? Ebből is meglehetősen sok lenne, mert egy közeli elhagyatott kis erdőben nagy mennyiségre bukkantam.

Akár a barna anyag 60-80%-át is képezhetné ez?

 

Előre is köszönjük a reagálásokat, ötleteket!

 

vizus Creative Commons License 2022.05.27 0 0 3958

Kaptam egy jó tippet. Amikor átforgatom a komposztot (Azaz elkezdem egy méterrel arrébb pakolni, átforgatva), tegyek bele vastagabb műanyag csöveket, majd néhány nap múlva húzzam ki, és meg lesz az állandó levegőztetés. Megtettem, a következő átforgatásnál meglátom az eredményt.

Előzmény: vizus (3956)
W_B Creative Commons License 2022.05.27 0 0 3957

Csigát? Nem.

Az elpusztul, hús, rothad. Esetleg patkányok is jöhetnek rá.

A csigaház meg egyben marad.

 

Nem tudok a csigákra jobb megoldást, mint a kukába kidobni őket.

Előzmény: Evif (3947)
vizus Creative Commons License 2022.05.09 0 0 3956

Mondjuk azt nem nagyon értem, hogy a február végén, március elején összerakott levélhalom miért gőzölgött még mindig, amikor átraktam, összeforgattam a régi halommal. Berkecz Szilvia azt írta, több hétig is eltarthat a meleg erjedés. Na de két hónapig is? Lehet, hogy a nagy tömeg az oka? http://laurusalapitvany.hu/dokumentumtar/komposztalas_utmutato.pdf Az is érdekes, hogy néhány foltban a meleg ( 40 fok körüli) anyag is tele volt gilisztával. Mivel mellettünk van egy kutyaiskola, ahonnan hozzám kerül a lenyírt fű, ezzel, valamint az őszi levelekkel, plusz a környékbeli gazdák meg a saját metszésem ágainak daráléka, úgy tűnik biztosítva van a komposzt utánpótlás.

Előzmény: vizus (3954)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.05.09 0 0 3955

Persze, számos előnye van a talajtakarásnak, de a nem a komposztban élő gombák fognak a gyökerekhez kapcsolódni.

Előzmény: CBNora (3953)
vizus Creative Commons License 2022.05.09 0 0 3954

Természetesen megvárom a komposztálódást. Mivel összekevertem a tavalyelőtti-tavalyi -félig-meddig már komposztálódott anyaggal, remélem őszre ki lehet belőle rostálni a megfelelő mennyiséget. A talajt muszáj lazítani a leendő gyökérzet körzetében, mert a meglévő barackfák eléggé sínylődnek.  

Előzmény: CBNora (3953)
CBNora Creative Commons License 2022.05.09 0 0 3953

Ez igaz, de ettől függetlenül én se a gödrökbe tenném a lombot, hanem vastagon takarnék vele. Vagy megvárnám, míg komposztálódik, és akkor ásnám be.

Előzmény: öreg_néne_b (3952)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.05.09 0 0 3952

segíti, hogy a fa körül erős gombás kapcsolatok alakuljanaki ki

A korhadékbontó gombák nem gyökérkapcsoltak és viszont. 

Előzmény: TK421 (3951)
TK421 Creative Commons License 2022.05.09 0 0 3951

Mondjuk én ebben az esetben nem ásnám el a leveleket az ültetőgödörbe, hanem vastagon (20-30 cm) körbemulcsolnám vele a kis gyümölcsfákat. A földigiliszták úgyis leviszik a föld alá a levéldarabok egy részét, illetve a gombák szépen lebontják a többit ami a föld felett van, és pár év alatt szép humusz lesz belőle, valamint segíti, hogy a fa körül erős gombás kapcsolatok alakuljanaki ki, ami erősíti a fákat. A föld alá beásva ez kevésbé hasznosul így, nagy része inkább csak elrohad. De nem kell nagyon okoskodnpm, biztos még számtalan összefüggés van, de a a természetben is így zajlik a talaj felszínén lebomló avarból lesz a legkiválóbb erdei talaj

Előzmény: vizus (3950)
vizus Creative Commons License 2022.05.08 0 0 3950

Gyümölcsfák ültetése előtt szeretnék jó nagy ültető gödröket dúsítani.

Előzmény: TK421 (3948)
CBNora Creative Commons License 2022.05.05 0 0 3949

Nem.

Előzmény: Evif (3947)
TK421 Creative Commons License 2022.05.05 0 0 3948

Na, hát az már elég komoly terület letakarására elég.

Előzmény: vizus (3946)
Evif Creative Commons License 2022.05.05 0 0 3947

Sziasztok, csigákat szoktatok a komposztálóba tenni?

vizus Creative Commons License 2022.05.05 0 0 3946

Az iskoláknak, óvodáknak pénzbe kerül ősszel a levélhulladék elhelyezése. Megörültek, amikor mondtam, hogy nálam ingyen lerakhatják. Hoztak vagy négyszáz zsákkal.

Előzmény: TK421 (3932)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.03.23 0 0 3945

Inkább csak érdekesség, hobbi, a család fogyasztásához képest jelentéktelen mennyiség.

Előzmény: TK421 (3944)
TK421 Creative Commons License 2022.03.23 0 1 3944

1m2-en nagyon ügyesen csinálva lehet talán 10 kg zöldséget termelni évente, ha csinálsz ilyen vertikális termelést akkor talán többet. Talán. Szóval azért írtam, hogy egy erkélyen ha megtermeled a zöldségszükségletedet, akkor az a család nem sok zöldséget eszik.

Nekem nagyon jó minőségű, komposztos földben minden egyéb hozzáadása, növényvédelem, stb. nélkül (tehát full bio) terem szerintem m2-enként mondjuk 3-4 kg répa, vagy 5-10 kg paradicsom, vagy 2-4 kg édeskrumpli, levélzöldségekből nyilván kevesebb.

 

Én is abszolút támogatom ezt, félreértés ne essék, de azért maradjunk a realitások talaján: egy erkély messze nem elég a zöldségek megtermelésére, kiegészítésnek persze jó.

Előzmény: kígyószisz (3943)
kígyószisz Creative Commons License 2021.12.28 0 0 3943

Én csak olvasgatok a FB-on. Sokan próbálkoznak ilyesmivel és én helyeslem is, ha nem terem túl sok, akkor is terem valamennyi. 

 

Előzmény: TK421 (3942)
TK421 Creative Commons License 2021.12.28 0 1 3942

"panel erkélyén is...egy család számára simán előállítható onnan a teljes zöldségszükséglet."

 

na azért az a család nagyon sok zöldséget nem eszik

Előzmény: kígyószisz (3941)
kígyószisz Creative Commons License 2021.12.27 0 0 3941

Nyilván nem ismered Pestet, azért írsz ilyeneket. Én is kertesben lakom, nem panelban. 

Egyébként sokan kertészkednek manapság panel erkélyén is, ahol egészen érdekes dolgokat művelnek, egy család számára simán előállítható onnan a teljes zöldségszükséglet. 

Előzmény: Törölt nick (3939)
CBNora Creative Commons License 2021.12.27 0 2 3940

Budapesten sok kertes ház is van. Nagy kerttel is.

Házvásárlás előtt egy pesti kolléganőmmel konzultáltuk meg, mekkora az a minimális terület, ahová már fér díszkert, veteményes és gyümölcsfa. 350 négyszögölt mondott, akkora az ő kertje, ahol még baromfit is tart. Pesten.

Előzmény: Törölt nick (3939)
Törölt nick Creative Commons License 2021.12.27 0 1 3939

igen kertészkednek sokan a panelok erkélyén. Komoly szaktudás

Előzmény: Törölt nick (3934)
Ali-bá Creative Commons License 2021.12.27 0 0 3938

Lásd: 'Üvegház építés'.

Előzmény: CBNora (3937)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!