A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Hidd el, a többi kávégép csak álmodik olyan vízterítésről, amit a GC tud.
Képzeld el úgy a mostani szettedet, mint ha a Mercedes F1 autójára egy utcai túragumit pakolnának. A Delonghi "őrlő" pont ennyire passzol a Classichoz.
A GC számomra azért nem egy kategória a La Pavonival, Rancilioval, Lelittel, mondom ezt annak ellenére, hogy azt vettem. De ennek is meg volt az oka. A kb 500 euro alatti kategóriában kétségtelen, hogy kiemelkedő. De 500 euro felettiekkel nem tud már versenyezni szerintem. azért gondoltam, hogy Pavoni DB lehetne jó választás, mert úgy gondoltam, hogy darálóban mindenképp előrelépés, főzőben meg talán nem visszalépés. És új ára volt kb annyi, amit max rászánnék az egészre, használtan kb fél ár körül mennek, ha józ sikerül kifogni, bingo. egy ismerősömnél egyébként Pavoniból ittam olyat, amilyenről én csak álmodok, innen a kattanás.
én sem, ezért is kezdtem el mozgolódni. az egészben megremegett a bizalmam, a Gaggiát jó belépőnek gondoltam, de azt most sem gondolom, hogy ez lenne a legjobb számomra elérhető.
Tegnap vettem egy használt melitta caffeo bistro gépet, az a gondom vele hogy égett szaga, ize van a kávénak. A víz tartály vize is égett szagú lessz az első főzés után. Mind a kettő féle takarítást végig csináltam vele de nem változott a helyzet. A víz jön rendesen ,rendesen habosít is. Ma bevittem a munka helyemre ott van egy normális gaggia automata gép ugyan azt a kávét ugyan azt a kristály vizet használtam de nincs változás, kávé égett ízű és a tartályba a víz is első használat után égett amper szagú. ötlet?
Gaggia Classicról szinte csak visszalépni lehet. Melyik évjárat? A Delonghi lesz a gyenge láncszem, nem tudok használható őrlőjéről. Ha azt az 1000 eurót egy frankó őrlőre költöd (Mazzer, Fiorenzato), révbe is értél.
A kések méretének egyezősége nem jelent semmit. Pl. Mazzer 151A és 151F kések: átmérő stimmel, a kialakítás pedig merőben más, és az ízprofil is. Korábban láttam már képet a két említett késről, még csak a bevonatuk (kérgesítés) sem egyezett. Önmagában ez az eljárás tud eltéréseket okozni. A szemre egyezőség is megtévesztő lehet, itt 1-1 fokok, századmilliméterek a rádiuszokban nagy különbségeket tudnak okozni. Az sem mindegy, milyen a test kiképzése, hogyan érkeznek a késre a babok. Csapágyazás, stb...a minőség a részletekben rejlik.
Én ezért vagyok bizalmatlan a mai napig a kínai másolatokkal, mert nincs mögöttük R&D, vagy jól sikerül, vagy nem. Ha van mögötte, akkor meg már nem olcsóbb. Pár hónapja gondolkodtam, hogy kipróbálok egy 1Zpresso őrlőt, aztán elkezdtem felktuatni a változatokat. Végül elengedtem, mert annyi verzió van, hogy az volt az érzésem, maga a gyártó sem tudja, melyik a jó, valamelyik majd csak betalál.
Jelenleg nálam is a Simplicity lenne a végállomás, de egyelőre nagyon jól elvagyok a Phoenix-szel is. Szerencsére a Simplicityre nem a Classic mágneses megoldása került. Ha visszajönne a Traveler, akkor azon nem is gondolkoznék, mi legyen, de egyelőre nincs róla hír. Kézi őrlőnél szerintem pont annyira előny, hogy mennyi vas van benne és milyen nehéz, mint egy mobiltelefonnál.
Mi a gondod GC-vel, ha megkérdezhetem? Csak mert ha olaszos espressora kell, és nem gőzölsz vele, az alu bojler sem okozhat problémát. Viszont javíts ki ha tévednék, de a Delonghi nem gyárt espresso képes őrlőket. A minimum ami kéne neked az egy Graef CM702-es őrlő. 1000 Euro-s alappal viszont jelentősen tágabbak a lehetőségeid mint gondolnád, akár újonnan vásárolt felszerelés esetén is. Ne kapkodd el!
Gaggia Classic van most, DeLonghi örlővel. Ja, az fontos, hogy presszó a cél, tejes dolgok nem érdekelmek. A házi körülmények közötti legjobb elérhető eszpresszót akarom, kb 1000 euro alatt. Olyat, mint toszkánában bárhol ittam 1 euroért...
A Phoenixre értettem, hogy nehezebb volt tekerni, bár ebben is ua. a kés van. Nem tudom mi okozza ezt a különbséget illetve a feltapadt őrleményt sem tudom mitől van. Illetve tudom, sztatikus feltöltődés okozza, csak azt nem tudom egyiknél miért jobban és a másiknál miért kevésbé?! Egyébként valóban robosztus darab tetszik is minden megoldása, de attól kivagyok, hogy darálás után 1-2 percig csak söprögetem a kés környékét, meg a őrlemény tartót is.
Helló, nekem volt ilyenem. Nemtudom mihez képest kellene viszonyítani. Mi van, volt előtte? Daráló egy lelit, iberital, ascaso, meg a többiek van benne.
Nincs haromjartau szelep, vagyis ami nálam volt 2 drb nem volt benne. Talán a legujabbakban van. Egyepkent nem nehéz beleaplikalni. 57 és karral r, picit hátrányból indulsz. És nincs bizbasz műanyag benne.
Megnéztem, a Simplicity és a JE Plus is ugyanakkora kést tartalmaznak. Nem értem, hogyan csinálod, hogy az egyikkel hosszabb ideig tart neked az őrlés. A kések kiképzésében sem találtam szemre akkora különbséget. Érdekes lenne tudni, hogy a feltapadást mi okozza és hogy más kézi őrlőkön (pl. Comandante) is előfordul-e ilyen. Talán a bevonat? A Je Plus-on valami DLC bevonat van. A JE Plus egyébként volt a kezemben tavasszal a kávénapon. Nem semmi robusztus egy darab, már a súlya is tiszteletet parancsol. Az a fajta mágnesesen rögzített őrleménytartó a Kinu-nál csak az M47 Classic-on van. A Simplicity alját egy piros szilikon gyűrű tartja a helyén.
Hello. Kattanásom, hogy vegyek egy La Pavonit. Első körben egy Domus Bar jött szembe, szerelem első látásra. Hülyeség? Akinek van ilyennel tapasztalata, tudná javasolni?
Nekem volt Kinu M47 Phoenix-em, de fogtam a kezembe és próbálgattam Kinu M47 Travelert és vágytam rá. El is adtam a Phoenixet. Sajnos a Traveler gyártása közben megszűnt, a Simplicity áll hozzá legközelebb minőségben.
Most van egy 1Z Presso Je-Plus-om és továbbra is a Simplicity-re vágyom. Könnyebb ugyan tekerni a Je-Plus-t, de cserébe tovább tart vele egy adagot ledarálni és minden kávénál rettentően odatapad az őrlemény mindenhová. A Kinunál csak a sötétebb pörkölés tapadt oda. Szóval én most az 1Z Presso-t is el fogom adni és veszek egy Simplicity-t szerintem... ízben is talán jobb volt a Kinu!
Nagyon szépen köszönöm mindenkinek aki megtisztelte a kérdésemet a válaszával.
1, Igen, a daráló fontos kérdés ezt már látom/olvasom. Nem döntöttem el semmit, mert bőven van időm, és inkább mások tapasztalatára támaszkodok. Nem zárkózom el a kézi daráló elől, főleg ha jobb végeredményt ad. Sőt, nekem teszik, hogy a kávét amit iszunk én darálom le. (Benne van egy kicsit a munkám) Melyik kézi daráló számít jobbnak, ami hozza a nagyobb, ipari motoros darálók szintjét? Egy Kinu M47 Phoenix vagy Simplicity? Esetleg 1Z Presso JE-Plus? (Mondjuk ezek már húzósabb árúak, de ha ténylegesen jobb az őrlemény minősége akkor megfontolandó.
2, A kávéfőző sincs eldöntve. Nézegettem én is sokat az AVX DB1-es gépét. Persze nem mondok vele újat, hiszen mindenki tudja, hogy a kínai Corrima cég CRM 3007G tipusú gépe felszitázva. http://www.corrima.com/ProductShow_en.asp?ID=804
Persze ezzel nem a minőségére célzok, mert a Corrima cégnek elképesztő milyen kávéfőző kínálata van. Az AVX TB1 gépét is ők gyártják.
Kicsit az a bizonytalanság tart vissza, hogy még igazán nem próbálta senki. Milyen csatlakozásokat használtak, milyen a csövezése, milyen a vízterítése, mennyire stabil a bajonettzár, mennyire van belőve a PID.. A leírás nagyon csábító... Nincs kizárva, hogy a végén ez a gép lesz.
(Nézegettem/olvasgattam kíváncsiságból E61-es gépek után is, mert gyönyörűek, de elégé megoszlanak a vélemények. Nehéz eltalálni a fejhőmérsékletet, sokszor vissza kell hűteni, hosszú felfűtési idő, ez kicsit elvette a kedvem.. Pedig használtan egy Mara vagy egy Eroica még éppen beférhetne. De nem hiszem, hogy ez a kezdők gépe, pláne nem napi 3 duplához :) )
Még valami. Annyit írtam csak, hogy az őrlő "sokat számít", de az nem kifejezés., valójában leírhatatlan a különbség. A kis kúpos őrlők tisztességes munkát végeznek, de ha egyszer beruházol egy komolyabb őrlőbe, hirtelen rájössz arra, hogy miért írják rá a zacskóra a különféle ízjegyeket. Hogy te is érzed őket, csak egy jó őrlő kellett hozzá. Édes lesz a kávéd és megjelennek addig előtted rejtett ízek. A 250-es büdzséd elég tág ahhoz, hogy egy igazán komoly őrlő is beleférjen. (Pláne ha 150-ért sikerül megcsípned még most a DB1-et.) Használtan 100 körül már nagyon jókat lehet megcsípni, de ha nem irtózol a kézimunkától és nem sajnálod az időt sem a kézzel őrlésre, akkor válogathatsz a legjobb kézi őrlők között is. Nekem nincs velük tapasztalatom, sosem volt kézi őrlőm és alkalmam sem volt rá, hogy kipróbáljam, de ha hinni lehet azoknak akik használnak ilyeneket, az ő leírásaik szerint sokszor lekörözik ízben a hatalmas ipari őrlőket is.
Hát igen, elkapott a gépszíj:) Egyébként ezt el lehet indítani az általad említett mikrokapcsoló nélkül is, azaz, ha nincs fent a tartály a helyén + külön start és stop gombja van (RR55-ös típus)
Néhány dolog számodra: - A Victoriának is a tetején van az érzékelője, de ettől az még egy nagyon jó kis gép. A listádról én azt választanám, de elég ritkán fordul elő használtan. - Ha sokat akarsz gőzölni és nekem úgy tűnik, hogy iden, akkor esetleg az AVX DB1 után érdemes érdeklődnöd. Külön dedikált gőzbojlere van, egy komolyan kis thermocoil. A bojlere 550 ml-es tudomáson szerint és van a gépben PID is, a víztérbe helyezett szondával. November elején érkeznek be a gépek és még senkinek nincs vele tapasztalata, de nagyon ígéretes darab, az ára meg remek szerintem. Ha azt veszed meg, akár tudsz egy komolyabb őrlőt is venni a gép mellé használtan, az pedig sokat számít.
Igen, ilyen, annyi különbséggel, hogy fekete + Brasilia felirat van rajta, de gondolom, ez ugyanaz mint a Catler vs. Sage. Végül elhoztam, ha a Catler nem válik be, akkor ez lesz, ha a Catler ok, akkor eladó darálóvá fog avanzsálni. Nem sok helyünk van a konyhapulton, sajnos:)
Fragolától a full-full rézbojlerés GC! Jómagam is egy ilyet használok már majd’ 2 éve. Emelett, ezzel párhuzamosan megfordult már nálam Rancilio Silvia is, de nem éreztem késztetést a váltásra, sőt!
Viszont a Lelit Fred lehet, hogy szűk keresztmetszet lesz ebben a kombóban!
Lassan 1 hónapja bújom a netet, cikkeket, hozzászólásokat és keresem a lehetőegeimhez mérten legjobb választást. Eddig Saeco full automata gépeket használtunk, de kritikán aluli, minősíthetetlen a legújabb 1 éves gépből kifolyó lötty.
Feleségemmel kávézunk, napi 2-3 adagot fejenként. Nem lenne baj, hogy szükség esetén fel tudjam gőzölni maximum 2 adaghoz a szükséges tejet. De én szívesen iszok tisztán, finom eszpresszót! (Közepesen sötét-sötét kávébabbal lenne leginkább használva)
Az otthoni-karos eszpresszókészítésben kezdő vagyok. A keret 250.000Ft.
Darálónak a Lelit Fred darálót néztem ki.
De a főzőben bajban vagyok. Ebben kérem a segítségeteket.
2, Lelit Glenda. (Itt zavar, hogy a pid érzékelője a bojler tetején van, valamint a POV nincs pontosan belőve és nem tud előáztatni)
3, Rancilio Silvia. (De ha ezt még Pideztetni, tuningolni kell kiesik a keretből. Alapból 199k most a Silvia.)
4, Várok egy használt Lelit Victoriára 200k körül..
Szóval itt teljesen elakadtam a rutintalanságom és tapasztalatlanságom miatt. Ezért szeretnék Tőletek segítését kérni, akik sokkal több gépet láttatok, használtatok. Melyiket választanátok ezek közül?