A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Nem tisztem védeni a céget, de mégis ki az a "más is"? Még nem volt szerencsém megkóstolni a Loring-os kávékat, de egyelőre egy átmenet van náluk. Amekkora várakozás és marketing előzte meg a Loring beszerzését, nem is beszélve a befektetés nagyságáról, ekkora odafigyelés mellett alig tartom valószínűnek, hogy ez azzal készült volna. Az meg amit olvastam, hogy "a beégések miatt iszonyú keserű", eléggé vicces kijelentés. Nyilván jelentkezik az ízében némileg, de azért ne essünk már túlzásokba. Egyébként ez a batch el lett szúrva az nyilvánvaló. Azonban tisztán, logikailag levezetve a problémát én nem pörkölési hanem valamilyen alapanyag hibára gyanakszom. Csak feltételezéseim vannak ezért nem fejteném ki bővebben. de olyasmire gondolok pl. hogy gombakártevő támadta meg a növényt ami csökkentette a babok egyik vagy mindkét végén a víztartalmat. Az ilyesmi csak pörköléskor derül ki. Tény, hogy ezt így nem zacskóztam volna be én sem.
ezt tuti még nem a loringgal pörkölték mer a saját promójuk szerint ott ELKÉPZELHETETLEN hogy megégjen a kv... ez egy régebbi batch lesz, igaz akkor is gáz, a giessen sem egy fossh gép, ez is pörkölő hibának tűnik - hogy kiszolit v dewlát idézzem: hát milyen QC van itt? ezek szerint ilyen
Teljesen mindegy, hogy került a dobozba. Ha Gipsz Jakabtól vetted, vele állsz "szerződésben". Lehetett volna másképp kezelni (ha valóban ennyi az egész történet, mert ilyenkor azért jó lenne meghallgatni a másik felet is) de ennek ellenére a jogi helyzet egyértelmű jogi szempontból.
Tudom, hogy nem vigasztal senkit de Kis Zoli ugyanígy járt egy jónevű külföldi pörkölővel. Járvány van na :)
Nem tépem tovább a számat, a legutóbbi Daráló adás után rendeltem Loringos Kenyát és Etiópot. Hétvégén kipróbálom.
Effektíve tök mindegy hol reklamálsz, nyilván nem a média nyelte volna be a szar kávét, hanem tovább dobja az AVX-nek, mivel a minőségromlás nem róható fel a MediaMarktnak, hanem egyértelműen az előállító szúrta el. (Hacsak nem tovább pörkölődött a polcon.)
Amúgy a vevőkkel való kommunikáción van mit csiszolni, velem is voltak sajnos ritka tahók.
En siman a MiZonal (volt is mar ilyen esetunk valami romlott cuccal, es a gyarto kuldott is fajdalomdijat. Szegyen, hogy nem ugrik be a neve. Elvegre a lejarat elott doglott meg, az esetleges hibas tarolason pedig elegansan nem kezdtek rugozni)
Jobb? Rosszabb? Vagy csak simán más. A Daráló podcastes fiúk a legutóbbi adásukban meg voltak az Etióp és Kenya kávéjukkal elégedve abszolút értékben is, nem csak az árat figyelembe véve. Őket eddig legalábbis nem lehetett AVX bérencként emlegetni.
A Malabaros eset valóban furi, kezelhették volna jobban is, de ha veszel a Coop-ban egy doboz savanyútejet akkor a Mizo-nál panaszkodsz, vagy a helyi Coop-ba viszed vissza?
A kávézacsi cimkéjét fotózd ide. Mikori pörkölés? Azért kérdezem, mert ez szvsz nyerskávé hibára utal. Ettől persze még megengedhetetlen az ilyen, főleg ekkora mennyiségben. Én mindig tartok otthon szegedi malabart, ugyanis nagy kedvencem, főleg a mostani világosabb pöri. Biztosan volt/van benne hibás bab, miért ne lenne, de észrevehetetlen mennyiségben.
ott a kulcs amit írsz, magad is megválaszolod a kérdést - csökkenteni kell a cukrot, és átalakul az ízlésed - nem elvárható hogy ez 1-2 hét alatt történjen meg
saját példa: én pl 10 éve nem tudtam cukor nélkül meginni a kávét - ma pedig cukkoral vagyok képtelen meginni a kávét (nyilván előfeltétel a jó alapanyag és a korrekt elkészítési mód - a strandos, büfés nemtommilyen géppel és kávéból készített presszóba kell a cukor)
idézném Kőhalmi Zoltánt mint klasszikust: a kávét nem a cukor íze miatt isszuk :)
Mivel az édes ízt a megszokás miatt összemossuk a cukor ízével, így sajnos max hasonló ízt tudunk elérni az édesítőszerekkel. Másik kollégám eritritol-t használ, és eszembe jutott még egy amivel egész elfogadható lett az angolos fekete tea (tejjel): sucralose (Splenda). Nem tudom itthon kapható-e. Más ötletem sajnos nincs.
(a gépet azért kérdeztem, mert bár semmire nincs garancia, de arra jó az esély, hogy ha valaki a te gépparkoddal rendelkezik huzamosabb ideje, annak van annyi tapasztalata, hogy ne fussunk fölösleges köröket kávé ajánlással).
Megkérdeztem egy barátomat erről. Elmondása szerint úgy hagyta el a cukrot, hogy kifejezetten testes kávékat kezdett inni, azokat is rövidebbre véve a szokásosnál. Később vissza tudott térni lassan a gyümölcsösebb dolgokhoz, de a nagyon savas kávéféleségek kegyvesztetté váltak nála.