Evvel a magyarázattal nem tudok egyetérteni,a duplafalú gőzösbe semmit nem lehet leégeti. Nekem is egy duplafalú 100-as van 37KW-os égővel,amit természetesen kb.fél teljesítményen használok,de akármennyire felcsavarnám akkor sem tudnám leégetni,mivel 0,5 BAR max. nyomásnál sem tud 110°C fölé menni. Amennyiben maradék cukor van a cefrében,akkor esetleg a felső forróbb részeken karamellizálódhat.
Jó reduktor, vs. rossz reduktor, pereme sincs a rossznak és el is van görbülve, ami nem làtszik a képen. Szerintem a hézag sem fog làtszani, de azért beteszem ide. Az àllíthatós egy nagy rakás szemét, a kommunista reduktorral semmi ilyesmi nincsen
Az, a rossz reduktor. Leégette körben a szélén a cefrét. 2 hete cseréltem ki a reduktort, addig azzal dolgoztam. Sosem gondoltam, egy reduktor elromolhat....A tömítő felülete is elromlott. Mindig meg szoktam szagolni, jött a gàz szag. Belocsoltam, buborékozott.
2,5 óra. Gyenge cefréknél rövidebb, az indulàs is, erós cefréknél hosszabb, de max 4 óra. Tegnapi thumperes ilyen volt. Volt benne szufla... Kveik élesztő, igen jókat csinàl.3-3,5 óra az àtlag amúgy.
Ja! Tudom màr mire írtam a hirtelen rossz ízt, amit vàltàsnak gondoltam! Elromlott a 25-50 mbàr prímagàzas reduktorom. Többet engedett àt, sőt,, legvégén szivàrgott is! Leégés volt körben, a dupla gőzös üstben. Visszatértem a kommunista idők beli 30 mbàros reduktorra. Ezzel semmi ilyesmi nincs, màsikat kiselejteztem. Technika ördöge....Finomítani nem szeretnék vele. Terv az alszesszel az, hogy következő cefréhez hozzàönteni, úgy menni thumperral egy menetben.
az UP úgy jön, ha jó az elválasztás, hogy nem kell ízlés, egyszer csak berobban, nagyon ott kell lenni, de akkor olyan szar, hogy kifordul a szádból és öblíteni kell utána. Megmérnéd a finomítását a lefőzött alszesznek thumperrel? sztem ott látni lehet majd a töréspontot, most 47% körül van az alszesz, 35-re kellene hígítani azt gondolom
Kisüsti finomítäsnàl sem szeszfokokra megy az ember, kóstolàs-ízek. Lehet vele finomakat kêszíteni. Elbaxottam, ezzel még nem volt, nem sikerült olyat készítenem, de mindig ott voltam.
Félreértettél. Biztosan nem jól fogalmaztam meg. Én annyit mondtam, hogy egy jó pálinkát főzni összetett dolog. Nem utolsó szempont egy olyan ember, akinek van érzéke hozzá. Nem csak a berendezés és a receptúra követése a siker titka. Ennyi és nem több. Ezen a fórumon nem lehet megízlelni a pálinkát az igaz. Ezt nem is állította és nem is sugallta senki szerintem.
Lassul inkább. Mint kisüstnél. Észrevenni. Az elsődlegesből minden bemegy a màsodlagosba, ami ek egy idő után, ugye nincs mit feldolgoznia. Az elsődlegesben így semmi nem marad, màsodlagos felnyomja ezt 10 szeszfokkal, ezek szerint, Tied a vàgàs lehetősége, ízekre megy, az ember dönt, mikor "elég", thumpi csak koncentràl, 48 alatt ritkàn làtni értelmes ízűt, bàr múltkor màlnànàl 42 még jó volt.
No, ha meg tudod szakérteni, akkor nagyon jó. Lesz még pàr cefre idén, szàndékomban àll kipróbálni 1,5, -2 literes víztöltettel is, meg 25-re vissza hígított kész szesszel is, cserélhetnénk mail-t majd, úgy gyorsabb az eredmények szakértése talàn. Ha neked is megfelel.
10% offset van a két görbe között ennyit tud az eszköz, gyakorlatilag egy Pistorius tányérnak felel meg, egymenetes főzéshez ez édes kevés, a thumperes puffer hatása miatt simított, a lényeg, hogy nincs valódi UP elválasztás, ahhoz egy töréspontnak / trend váltásnak / meredekség változásnak kell lenni, ha ez nincs, akkor nincs határ, amit váltáskor meg lehet keresni és az UP beúszik, kisüstinél nem olyan nagy gond, mert van 2. főzés, szóval így néz ki az ideális görbe
Jaaa, hogy nem kapnak szeszt..,..😀 Màs tészta, az az ember jogosultsàga. Lehet valaki sajnàkja őket, ezért?😂😂 Hàt, erre nem jut eszembe most semmi mentség....☺️
Hiába mérsz, ha rengeteg a változó. Csak egy körülbelüli értéket tudsz megadni. Az pedig, hogy a kezdőknek pontos számokat mondjunk, szerintem egyenesen gonoszság.
A nagy kereskedelmi főzdék, ahol már minden "kompjúterizált", sem nélkülözhetik az orrot-nyelvet. Kóstolni kell, különben nagyon elmehet a dolog rossz irányba.
Más: lehet valaki diplomás főzőmester, ha nem érzi az ízeket, illatokat, csak közepesen gyenge minőségű pálinkát produkál.
A cosàk miatt? Arany életük van, ne viccelj. Haver most hozott 50 kiló pici krumplit, napi egy Talicska zöldet hozunk nekik, csirketàpot is vettünk nekik, meg a zsàk búzakorpàm is nàluk kötött ki, mert az amerikai moonshiner receptje nem bizonyult jónak, a búza hordozza a cefre fertőzést, sav nélkül. Az ember pedig hússal él, mese nincs. Lehet, valaki pälinkàn is megél, de én szerencsére még nem vagyok ilysn lecsúszott tàbortag. ☺️
Az üst têrfogatànak a 33%-àt thumpernek, meg nem merem màr kipróbálni többet, nagyon erőset, íztelent készített, a kuktàsomnàl. Aztàn, lehet nagyobb főzőre meg jó. Majd Jocó megszakérti, mit-milyent kêszít egy nagyobb thumpi, most részemről meg voltak a kísérletek. Szàmokkal. ☺️👍
Azért ez csak EGY adatsor. Olyan sok, messzemenő következtetést nem lehet még levonni belőle.
Amit én látok:
- a görbe közel lineáris. A linearitás hibahatáron belül van. A thumper nélkül főzött cefrék, alszeszek görbéje ehhez képest reciprok-exponenciálisan csökkenő.
- élesebb kp-up elválasztás érhető el.
Ahhoz hogy igazán sok infóhoz jussunk, sokkal több adatra lenne szükség. Például ugyanabból a cefréből főzve, különböző mennyiségű indulótöltet a thumperben. A másik adatsor: különböző sebességgel végzett főzés.
Hát, hideg az most nincs, jó kis 30 fok lehet, utàltam a telet. Én azt mondom, teljesen hasznàlható, sokoldalú készülék, amit simàn ízlêsre lehet szabni. Hàzi körülmények között működik. Kicsi főzőre szerintem nem jó, mert ep elvàlasztàsnàl nincs mit kóstolni, kissebbnél. 75 literestől viszont az ember hatàroz, mit, milyent is készít belőle. Talàn egy 50-es az még hatàreset. Dolgozik a fiú, nem lehet azt mondani, hogy nem. ☺️
Frankó, jó így làtni. 10-et tol rajta felfelé, minden szeszfokon és tisztít. Nekem most így jön le, de majd a mêrnök urak megszakértik a dolgot. Legközelebb kipróbàlom 1,5 liter vízzel, 2-ig simàn el lehet menni éppen, de, ha 25%-os kész és hígított szesz a töltete, úgy ütős lenne éppen szeszfokra, de nekem a vízen ätküldött a finomabb. Az tetszik
távolról kóstold ki, hogy mit iszom én, amit itt dicsérek, hogy finom, ha azt mondom, hogy az én kiváló pálinkám 39%-os KP, akkor celeb műsor ide vagy oda, felkapod a fejed, szóval ezt gondold át kicsit sztem, arra kell hagyatkozni, amit meg tudunk fogni egy ilyen fórumon, ha nem tudunk kóstolni, akkor mérni kell, ha kijön egy szélsőség, akkor gyanakodni