A Németországban élő vajdasági barátnőmnek minden évben, karácsony előtt feladok egy csomagot 3 különféle szaloncukorral, 2 csomag libatepertővel, a férjnek meg egy kis üveg unicummal. Ez nálunk tradíció. Ők viszonzásképpen férjemnek egy kis üveg házi készítésű pálinkát, és saját maguk által készített vastagkolbászt küldenek. Idén a mi csomagunkban voltak még csodás gyerekruhák,( hál Isten elég nagyok, majd tavaszra lesznek jók) a szeptemberben született unokámnak. Nagyon kedves gesztus:))
Itthon meg vannak egyre jobbak( sajnos). Van valami Stümmer( lehet, hogy rosszul irom, na meg a Szamos féle.Miután a barátnőm ott dolgozik, kedvezménnyel kapja, és vett nekünk is. Isteni finom, tényleg mint egy desszert.
A tarisznyarák nagy kedvencem, persze csak megfelelő méretben. Leginkább az ollóiből szeretem kiszopogatni a fehér húst, de azért a hasa sem semmi. A legjobbat évekkel ezelőtt ettem Samuin levesben. Olyan jót azóta se.
Itt nekunk mindegyik jo, nincs nagyon valasztek. Van egy europai uzlet ahol minden evben vesszuk, erdekes hogy egy jemeni pasi a tulaj. Iden a baratnom is kuldott, ugyhogy elegnek tunt, de persze soha nem eleg. :-)
Holnap, mivel szezonja van, tarisznyarak lesz a menu, olvasztok hozza vajat amit felturbozok reszelt fokhagymaval.
Elnézést, hogy rákérdezek, de olyan szépek azok a sült malac darabok, hogy nagyon szeretném kipróbálni ezt az elkészítési módszert, de erről sehol nem találok semmit.
Azt írod, hogy a hús a bőrös felén 80C-on 3 órát töltött a sütőben, végül forró serpenyőben kevés zsíron a bőr omlós-/ropogósra lett sütve.
Ahogy én elképzelem, ha a bőr van alul, a sütőben töltött 3 óra után teljesen puha, és a húsból kisülő nedvességgel teli lesz. (Mi a malacot mindig bőrrel felfelé sütöttük eddig, ezért is érdekes nekem, hogy a bőrös felén kell sütni.)
A Séf Úr a sütőből kivett húst ezzel a nedves bőrrel lefelé teszi a serpenyőbe a forró zsírba és ez ott meg fog sülni ilyen ropogósra? (Persze minden spéci éttermi kütyü nélkül, több százezret azért nem költenék rá :))
Vagy esetleg a sütő után a bőrt leveszi a húsról és csak azt süti ki? (Persze akkor hogyan kerülne ilyen szépen vissza a sült bőr a húsra?)
Aztán ha ez valami titkos Gundel recept, aminek minden részlete nem árulható el, akkor ne válaszolj…
Ma zöldségleves volt. Férjnek maradt egy ks töltött káposzta utána, én meg csináltam 2 tojásból rántottát, amit eleszegettem- kenyér nélkül- uborkával.
Nehezen megy a korlátolt ételfogyasztás, pláne a szénhidrát megvonás. :))
Ja, igaz. Bablevesbe ha korán kerül a paradicsom (kezdő asszonyka koromban), órák alatt sem puhul meg. A káposztásbabot pedig mégis úgy mondják az Ízőrzőkben, hogy együtt teszi fel főni.
Ez a malac sütés a kb. 25 évi tapasztalat eredménye. Alacsony hőfok értelem szerü ha hosszan kell sütni valamit. A 3 óra olyan kb. érték. A legutóbbit a hírek után, kb. félkilenckor toltam be a sütőbe, ami nem volt előmelegítve. 11 után valamikor kimentem és beledöftem a villát, beleszaladt mint a vajba. Akkor kész. Másnap csak magas hőfokon rápirítottam. Örök rémálmom a süldő marad, amit anno reggel 9 tájban kezdtem sütni és délután 4-kor még mindig nem volt puha. Közben itt voltak a vendégek déltől. Soha többet nem veszek süldőt. A bőre is túl vastag volt. Maradunk a malacnál!:-)
Ez köszönő viszonyban sincs a az én nem tudományos módon sült malacommal.:-)
Süldőbe csak egyszer estem bele, de nekem soha többet nem kell. A képen is látszik, hogy mennyi zsír van rajta. Malacon nincs zsír csak a ropogós bőr és alatta a finom puha hús.
El vagyok maradva még néhány évvégi "kötelezővel". Töltött káposztához még csak most kaptam egész leveleket. Azt csinálnom kell, mert nagyon jó! Kocsonya sem volt, azt is kell főzzek. Elég tél van még, nem maradhat el. Egyik sem nehéz kaja, ha nem zsíros.
A mai munkálatunk a fenyőfa lebontása, cuccok elpakolása, nagytakarítás, úgyhogy maradékoktat eszünk. Jómagam egy 3 napos édesburgonyás csirkemellet, férj a tenapi kacsacomb maradékát.
Én is rálépek a fékre, amint elfogyott a libamáj, ami nálam esti kaja, hidegen kenyérre kenve persze. 1 kilót híztam, pedig olyan büszke voltam már, hogy tartósan 60 alatt voltam.
Nálam mélyhűtőben talált disznó szűzből lett kirántott hús petrezselymes sült krumplival. Vacakol a masinál a firefoxal. Ma rájöttem, hogy vannak dolgok, amik csak chromeal mennek. Majd megpróbálom a malacképet is onnan felrakni.