A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Az olaszpresszó blog szerzője, gazdája, Károly, szerintem itt elég érthetően írt mellékesen anyomifokiról, amely az én véleményem szerint is azért korántsem az ördögtől való veszedelem, otthon is hozza az átlagosnál jobb KV-házi KV-ital minőségét, ha mással talán nem, de az illúziójával mindenképp.
Szia! Nem volt belekövesedve. A központi le volt kenve. Valamennyire foglalkoztak vele ez látszik. A kazán 1:44-alatt felfűt. Gondolom, ha a végét járná több lenne az idő.
Ideális esetben a magas (9 bar) nyomással szemben a megfelelő finomságúra darált és tömörített kávé képez ellenállást, hogy kb fél perc alatt 30-50g ital készüljön a 15-20g őrölt kávéról. Mivel ez egy elég sokváltozós egyenlet, és az emberek jelentős része nem akar pepecselni, így otthoni alap gépekbe nyomásfokozó kerül, így a túl durvára darált kávéval is felépül a nyomás, így előre darált kávéval is iható a végeredmény. Mivel ez az eszköz megnöveli az kávé és a szűrő együttes ellenállását, így az egyébként optimális szemcseméret esetén befullad a gép. Így hiába van darálód nem tudzs igazán finom végeredményt elérni semmilyen kávéból (cserében az előre darált nem megy a lefolyóba mind).
Ha megveszed a normál acél kart, darálót, tamper (53mm), mérleget van esélyed arabikából is minőségi kávét készíteni ezzel a géppel!
Recept: 20 perc bemelegítés, majd a gőzzel pluszba tudod melegíteni a vizet, a bojler leeresztésével pedig visszahűteni! Közben egy maghőmérővel méred a kifolyó víz hőmérsékletét és ki kísérletezed az adott kávénak megfelelő hőmérsékletet! Egy füzetbe érdemes feljegyezni kávé fajta, daráló állása, hőmérséklet ! :)
Ami most jön, az privát véleményem, nem biztos, hogy mindenki osztja itt.
Röviden: igen, jobb lehet nyomásfokozó nélkül, de sokat kell küzdeni érte.
Bővebben:
Az, hogy mi a finom, szubjektív. Van aki Big Mac menüt eszik a szülinapján, mert az a kedvence, másoknak az egy Michelin csillag még kevés. Tulajdonképpen valószínű boldogabb az első kategória, hiszen könnyebben, olcsóbban és valószínűleg gyakrabban jut számára kedves koszthoz. Neo, itt van a kék és a piros tabletta, válassz...
Saját példámat hadd meséljem el, hogy tudd, mi várhat rád. Én évekig boldog voltam a Szarvasi Eszpresszó nevű gépemmel, aminek a főztjét ma egyszerűen képtelen vagyok meginni. Akkoriban imádtam. Elromlott, akkor vettem a Poemiat, mert nem volt drága, és ígéretesebbnek tűnt. Az is volt. Csakhogy képtelen voltam rajta bármi értékelhetőt főzni. Ez is relatív persze, sok ezren, talán millióan használják boldogan az ilyesmi gépeket.
Mindegy, én nem szerettem amit vele főztem, és kétségbeesésembe ehhez a fórumhoz fordultam.
Itt azt mondták, vegyek egy rendes darálót, ami legalább annyiba került, mint a gépem. Nem sok kedvem volt hozzá, de végül is beadtam a derekam. Egy fórumtárs segített, kidobtuk a nyomásfokozót a karból. Vadi új gépet szétbarmolni! Ez is fájt. Megvettem az Auchanban kapható legdrágább kávét, pedig jó nagy volt a választék. A srác megkóstolta, és kb. kidobta a kukába. 9000 Ft volt a kiló! Fájt a szívem, gondolhatod. Tanulópénz, így látom utólag. Jó fej volt, adott egy zacsival valami sokkal olcsóbból. Kétségkívül százszor jobb volt.
Frusztráló hetek, hónapok következtek. Néha sikerült a kávé, és akkor tényleg jó volt, de gyakran nem. Sokat kellett gyakorolni. Végül vettem használtan egy másik kávéfőzőt (a Poemia árának feléért, harmadáért), a Poemiat meg elajándékoztam családon belül. Vettem hozzá egy tampert: egy fórumtárs nem túl sok pénzért csodás kis tampert esztergált nekem. Kipróbáltam pár kávéfélét, és egynél egyelőre megállapodtam.
Azóta nem tudom meginni az ismerősöknél otthon főtt kávék nagyját és nem ízlik a kávézók, éttermek kávéjának nagy része. Neves kávézó láncok kávéi sem. Mondjuk azért megiszom, ha úgy alakul és kell a koffein. Ja igen, sosem rakok sehol bele tejet vagy cukrot. Az íze érdekel. Cserébe, ha néhol jó kávét tudok inni, az igazi ünnepnap. (Ha célirányosan keres az ember, akad azért sok jó hely, és szerencsére egyre több.) Otthon persze ez gyakori :)
Ráadásul én sehol nem vagyok a fórumtagok többségéhez képest. Se a gépem, se a tudásom, és talán a kávék sem, amiket veszek. Még :) Olvasgass vissza, látni fogod, miről beszélek.
Összefoglalva: ha elégedett vagy azzal, amit iszol, akkor idd! Komolyan. Ha mást, mondjuk sokak szerint jobbat akarsz, akkor vért, verítéket és könnyeket ígérhetek. Na jó, nem ilyen rossz a helyzet, de fog némi pénzedbe és idődbe kerülni. Cserébe nem csak sokkal jobb italokat kapsz, hanem egy hobbit is. Ha ráérsz, remek dolog. Én nem bántam meg. Ha nem érsz rá, vegyél egy jó automatát :)
Arra azért figyelj, hogy a nyomásfokozó nélküli karhoz kell méretpontos tömörítő, és egy Graef702-es daráló (vagy jobb). És akkor a kb 20%-os robusta tartalmú kávéból sokkal jobbat ihatsz mint most. A tiszta arabikához, ami legalább közepes vagy világos pörköléssel az igazi, ez a gép kevés bármilyen karral.
Helló. Néha szerelék automata kávéfőző gépeket. Szerintem ha valamennyire karbantartott gépről van szó, amit úgy lehet felismerni hog a belsejében nincs lerakodva már a kavics keménységűre megkötött kávé, akkor kibir ez többet is.
Itt mosható a prés.víz adagoló szok tonkremenni bennük,természetesen karbantartás hiánya miatt. Egy elég jól kiforrt konstrukció. KB 20 éves.
Csak most jutott időm kicsit visszaolvasni, szóval az van, hogy én boltban KV-t már régen vettem (talán kivétel a media markt két dobozos szemese pár hónapja), én is a Kapuczinert tudom most említeni, vagy Ferencvárosban a Manuelt (ez továbbra is oké!!), sajnos az én legjobb "otthoni" KV-s forrásom időközben elapadt, megszűnt a pörkölés is, a bolt is, talán egyszer majd újranyit. Ennyi...
Én biztosan nem a kazán miatt aggódnék, hanem a sok műa. biszbasz mozgóalkatrész miatt ami a tamperelést végzi, a zacckiütő miatt, meg a beépített örlő miatt. Nem semmi az a ~243 kiló kávé átment rajta :) Szerintem már átesett egy nagygenerálon mielőtt hozzád került. Mondjuk a "kilóméterórát" legalább nem tekerték vissza :)
Most találtam ezt a fórumot. Nagyon megörültem, mert én is érintett vagyok a kávégépekkel kapcsolatban.
Tegnap vásároltam egy Delonghi Magnifica rapid Capuccino gépet használtan. Szépen dolgozik. Kicsit kitisztogattam, de mikor kiolvastam, hogy hány adag kávét főztek vele seggre ültem. 24300 adag plusz 3000 adag tea.
Mennyit bír ennek a típusnak a kazánja? Elképzelhető, hogy már nem az eredeti kazán van benne?
Üdv mindenkinek! Segítség kellene. Tegnap vettem egy Mazzer Mestre típusú darálót. A gép bal oldalán lent van egy kis nyomógomb, rajta egy "2" felirat. A régi tulaj sem tudta mi az mert egy kávégép mellé kapta a Mazzert de soha nem használta ezt a gombot. Mire való?
Ezek fél vagy negyed kg-os csomagolások? Elég sok kávé, bár az olaszosra pörkölt kávén később érződik a döglődés félő hogy akkor is ledöglik fele mire elfogy, ha már nem az. Azért ha találtál élvezhető minőséget, írj.
Mylord3 által ajánlott oldalon tudod megrendelni! Fel kell hívnod őket és cikkszám alapján tudod kikeresni, megrendelni! Csak egy számsorként szerepel a választékban nincs megnevezés, ezért nem találod!
Parndorfban voltunk, arrafele a Julius Meinl eleg eros brand meg. :)
Felmartam a keszlet egy reszet, majd referalok ha eljutok odaig. Remelem nem viragfold, vagy macskaalom lesz beloluk. Dobbenetes mennyi fele kavet gyartanak, ez kb a kinalat harmada. JM cimke alatt.