A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Attól függ, honnan nézzük. Ez a Baby igencsak retró darab, meglehetősen masszív és jó alkatrészekből összerakva. Én a GC helyett ezerszer egy ilyen darabot látnék a konyhában, bár nekem egy narancs, fémházas Primo Modello van, lehet azért gondolom ezt (alkatrészek neccesebbek, sajnos...).
Az őrlőben egyetértünk, én használtam MDF-et, nyilván nem a csúcs, de ha valakinek játszik a külcsíny, lehet egy ilyen fehér kombóba ruház be inkább. Szerintem ezek a nagyon régivonalas Gaggiák méltatlanul lettek háttérbe szorítva, pedig minőségben felveszik a versenyt sok-sok single bojleres géppel.
Tulképpen igazad is van, mondjuk én igazából csak az ár/érték arány összehasonlítása miatt tettem be ezt a régi szettet.
Téma volt az új GC, hogy vajon ér-e annyit, amennyiért árulják? Nálam még mindig az a bizonyos 99.990 Ft a bűvös határ a garis új Classicért.
Ilyen régi szett viszont nem minden nap jön szembe velünk, ráadásul ez még fémházas a Primo Modello belső tartalmával, így egyben pedig szerintem jól is mutat, de ez csak az én ízlésem szerint való. Aki most akar magának valamilyen eszpresszóképes dolgot venni, és nem ragaszkodik az újhoz (nekem sem volt soha új gépem), az szerintem ezzel nem nyúl mellé. Igaz az is, hogy pár napja volt fent egy narancs Gaggia Primo Modello 35 ezerért, talán ha fél óráig, azonmód el is vitték. Szal, itt is lehet az árakról beszélnünk, de továbbra is az a meglátásom, hogy az új Classic nem éri meg a jelenlegi 150 ezres árát.
Én általában öt-hat féle kávét váltogatok, ennyi féle általában mindig van itthon, és éppen melyikhez van kedvem?! Mindegyikhez a kitapasztalt, legjobban illő hőfokot választom. De sohasem veszek bolti kávét, leginkább Magyarországi pörkölő üzemek, illetve micro pörkölők frissen pörkölt kávét fogyasztom. Szóval én pl. 86 °C és 94 °C között szoktam próbálgatni, egy Olaszországot a pörkölt RO-BU Stage Blend az alacsonyabb tartományt, még egy világosabbra pörkölt SŐ kávé a magasabb tartományt kedveli.
A manométert még csak lehetne nélkülözni, a rézcső körüli macera már inkább megfontolásra érdemes. Bár ha veszel gondolom megpróbálkozol vele (a 2-3000ft-os idom árát még benyeli az egységsugarú user).
Igen, ez BF ár, csak ma. Ennyiért annak, aki nem szeretne használt gépet venni, jó választás lehet. Kár hogy a manométer nem építhető be a kontroll lámpák és a felírat miatt, pedig lehet, hogy ennyiért én is megvenném.
Pont nézegetek tampert az új géphez, és látom a szegedieknél, hogy az autotamper most csak 5.990,-. Ez tegnap 6.990,- volt, ma viszont 10k-ról van jólárazva :) blackfriday mókás árai.
..de ez csak, gondolom időleges, ennek a fekete péntek nevű őrületnek az idejéig élő ár, nem? Amúgy még ezt is sokallom érte, de ez már azért versenyképes ár egy új, garis karosért.
Bélánk szerintem tudná hozni olcsóbban is, ha akarná. ...de ő alubojleres gépeket emlékeim szerint elvből nem forgalmaz már.
a műanyag egy vicc, azzal azért megnézném, hogy lehet rendes kávét varázsolni. én a laposban hiszek, plusz ez már majdnem rendes méretű, ami a kosarat szépen kitölti. de a Fragola-féle 58,6 mm az igazi, viszont ott már óriási az árkülönbség. azért írtam erre, hogy kezdőknek tök ideális.
itthon meg 75-ért nyomják a 2015-öset. ami viszont nem rossz deal, hogy Szegeden 58,4-es, fa nyelű tamper van 1990-ért. a műanyagnál azért komolyabb cucc kezdő baristáknak.
Az AVX oldalán az AVX auto tampernél a zárójelben levő 14 ill 16 szám mit jelent ? annyi kg nyomóerőre van beállítva a rugó ? Az 58-asnak mondott kosárhoz leginkább az 58.4-58.5 passzol ? GC-hoz. Kösz előre is.