Akárhonnan (nem feltétlen, de persze elsősorban Skóciából és Írországból) származó single malt whiskyk kedvelőinek topikja. De nem zavarjuk el azt sem aki jóféle pálinkát iszik, sőt azt sem akinek néha blended whisky lecsusszan. (de a bourbon kedvelők lehetőleg máshol mulassanak)
GlenAllachie 10 éves Cask Strength - 57,1% (Batch 1)
Amerika tölgy, Pedro Ximenez, Oloroso és Virgin oak érlelés...elég vegyes, ahogy kb minden a BenRiach és társainál mostanában.
Illat: zamatos szőlő és fehérbor, vanília és frissen vágott fa.
Íz: igen, édes, rumos, puncsos kezdet. És persze perzselő is. :) Víz: répatorta, ribizli, mogyorós csokoládé, M&M's, citromkarika, fanyar alma és mindent áthat egy gyengéd fás jelleg és csípős fűszeresség is.
Lecsengése rumoshordós.
Fűszerezett rumos süteménysereg.
Kellően olajos ízvilág, meglepően jól össze lett rakva!
Bruichladdich 1990; 25 éves - 48,1% Sherry Cask Edition
Amennyiben valakit a részletek is izgatnának:két fő részből tevődik össze ez a malt:
1: 17 év refill bourbon, majd 5 év Fine French Claret. Bordeaux Grand Cru cask
2: 18 év refill spanyol sherry, majd 7 év Oloroso (Fernando de Castilla).
Illat: mély, illatos sherry. Mézédes gyümölcsök, némi csonthéjas, bonbonmeggy, mezei virágok, parfüm és alkohol. Abszolút szexi! ;) Már-már túl édes.
Íz: hatalmas étcsokoládé és meggy özön, szamóca és vanília, pörkölt-füstölt mandula, keserűdió, méz. Nagyon gazdag malt, és a kesernyés élek ellensúlyozzák a szirupos édességet. Érdekes módon a szesz is kilóg néhol, de semmi esetre sem túlzóan vagy bántóan.
Illat: aromás füst, mangó és vérnarancs jól átsütve, a füst nagyon tiszta, és pont annyire erőteljes amennyire szeretem. Lovely!
Íz:ropogósan tőzezeges, kormos kakaó..lássuk vízzel: fűszeres-mézes grillcuccok, de igen jól megsütve-kormolva, pár csepp citrom, mandula, friss bőr és talán valami halas aroma is jelen van. Vaníliás fagylalt, mák, narancshéj, egy kis rum, édesgyökér.
Lecsengése nagyon hosszú, ízes, étvágygerjesztő.
Grillparty minden jóval, extra füsttel.
Nagyon fasza Talisker, jóval érettebbnek tűnik, mint a maga 8 éve, tele van ízzel és tartalommal.
Íz: édes, füstös, fűszeres, de az illata brutálisabb. Vízzel: olajos, benzines, tömény kóla és mák, mtinha egy kis darabka bitument rágcsálna az ember. Ugyanakkor egész jó! :) Nem az én világom, de tudom értékelni.
Illat: füst, de főleg jódos, tengeres dolgok, rotható zöld növényzet, odaégett cukor, bőr.
Íz: citrustőzeg, kakaó, rengeteg só, égett bőr, kámforos mályvacukor...nem tudom, nekem továbbra sem jön be ez az egész Big Peat dolog, kezdve a címkével, a Port Ellen pazarlással (még ha csak pár csepp is)...egy sima Caol Ila 12 nekem többet nyújt.
Illat: kezdetben kiszáradt festék, tempera, frissen gyalult fa, majd finom édességek következnek, régi Donald-kacsás rágó, bizsergető fűszeresség, na, ez egész jó! Idővel egy édes, ragasztós, fás hármas alakul ki.
Íz: víz nélkül nem az igazi, kicsit éles, de van egy kellemes karamelles íze. Vízzel: minimális fafüst, vanília, karamell, kevés puncs, sajttorta. Jól el lehet iszogatni, de a skótok mellett talán picit egysíkúnak tűnik.
Íz: telt, édes, a nyáron fogyasztott fehér portóit juttatja eszembe. Narancs és szilva, csipetnyi fahéj, körtés méz, a háttérben kesernyés fás él húzódik meg. Barnacukros cappuccino.
Mediterrán dram - skót háttérrel.
Valamiért eléggé megfogott, nagyon jó kis kortyolgatós malt.
Nem túl komplex, de mindenképpen érdekesebb, mint a Speyside vagy Mainland-i tőzegeltek nagy része.
Keserűfüstös zöldségek.
Ledaig 13 éves Amontillado Cask Finish - 59,2%
Illat: édeskés, cukros-halas aroma. Avas dió, halolaj. Annyira nem rémes, mint amilyennek tűnik. )
Íz: uh, elég furcsa. :) Gázolaj, nyers gumi, zsíros érzet...na adjunk neki vizet, de gyorsan! Az édes oldala megerősödik, ez jó. A többi igen extrém íz szerencsére csillapodik, de továbbra is itt van vmi, ami nekem egy régi gyári ízvilágot jelent. Azért vnnak itt finomabb dolgok is: mogyorós csokifagyi, picit csípős borókabogyó. De mindehol ott az a picit gázos, ipari íz, ami nekem tönkrevágja az egészet.
Illat: édes, ugyanakkor picit vegetális illat. Dió és mandula. Talán itt jelen van, amit ózon aromának szoktak írni? Nekem az ugrik be, de persze lövésem sincs, hogy az milyen. :D
Íz: igen édes, de a porcukros, picit ipari jellegű édesség. Mindenféle színes, vásári cukros édesség, karamell, csoki. Nem rossz dolgok, de valahol az egészen egy zöldes íz húzódik, és picit éretlenné teszi. Azért el lehet kortyolgatni.
Illat: intenzív gyümölcskrém, illatos tavaszi virágok, könnyed és érett. Vízzel több fát kapunk.
Íz: fás, érett gyümölcsösség, picit csípős fűszerek, zöld di. Vízzel a kesernyésebb oldala erősödik meg. Frissen sült kenyér héja, sült dió, citromhéj jól szétrágva, valamint némi fagylalt vegyesen.
Lecsengése száraz, fás, kesernyés.
Kesernyés gyümölcsfa.
Finom cucc, de azt hiszem nekem túl fás...Glencadamnek most sem sikerült az áttörés. :)
Highland Park 21 éves (1996-2017) - 47% /Douglas Laing - XOP/
Blended Scotch Whisky 1979(2018) - 53,8% /Berry Brothers and Rudd - bottled for Royal Mile Whiskies/
Na kérem, ez egy 38 éves, single cask blended whisky....
Illat: enyhén parfümös és poros, de tiszta ruhák, vanília és puncs, barackpálinka, elég izgalmas.Őszi gyümölcsös faládák, wunderbaum,
Íz: nagyon lágy, citromkrémes, majd ezt követi jó pár különböző édesség a cukrászdából,csoki és vaníliás, mogyorós grillázs, kókuszos szelet, mentolos csokoládé. Vízzel: az alkohol ereje csökken és taéűn tisztábban érezni az ízeket, de sokat nem változik. Továbbra is fantasztikus!
Orgia a cukrászdában.
Nagyon örülök, hogy ebből beszereztem egyet, két év múlva aktuális is lesz. :P
Bourbon, sherry, majd néhány hónap portói hordó. Vajon ez utóbbi miért kellett hozzá?
Illat: egyelőre diszkrét, édes-sós aromák. Sárgadinnye, egy korty sör, kartonpapír, majd édes gyümölcsök.
Íz: kezdetben lágy, majd beköszön egy leheletnyi chili, mangó, és fantasztikus bizsergető íz hátul (érett malt-íz?). Wow, de csusszanós! Egy csepp víz, és idő elteltével: még selymesebb lesz, de a trópusi gyümölcsök is szépen felfejlődnek, némi egzotikus fűszertánc közepette.
Trópusi koktél a skót tengerparton.
Roppant puha, ugyanakkor határozott és kifinomult malt.
Nem ritka nálam az olyan vásárlás,amikor a kiszemelt malt színe az, ami miatt bekerül a kosárba. Ha ráadásul ez még egy kedvelt lepárlótól is származik és még tisztességes kora is van,akkor pláne jöhet. Remélem nem nyúltam mellé, lássuk hát!
Szín : mint említettem emiatt vettem meg Gyönyörű mély szín, ritka szép az ilyen manapság. 18 év és a sherry hogsheadek jól dolgoztak, káprázatos mély bronz!
Illat : először megütött. Nagyon intenzív! Brutális mennyiségű piros gyümölcs, túlérett és sült szamóca,szilva, pipadohány, cseresznye, öreg bőr, őszi erdő, kis kén és füst. Döbbenetesen jó. Ha vagyunk annyira türelmesek,hogy még időzünk vele, szépen előbukkannak további gyümölcsök is. Megéri levegőztetni.
Íz : van,hogy néha kicsit aggódom,hogy ilyen illat után hoz e ennyi mindent az íze is? De felesleges aggódni, ez vadállat. Olajos, édes, fűszeres, tömör sherrys gyönyör. Atya világ, ez nagyon ott van. Annyira vastag ízei vannak,hogy kívánni sem lehetne jobbat. Van az az angol szó, a mouthwatering...na igen, az itt bejátszik erősen. Legek lassúak és gyakorlatilag nem akarnak távozni a pohár oldaláról. A végén még körbenyalom a glencairnt Adok hozzá kis vizet. Illatában most étcsokoládé jön elő. Megmutatják magukat a fűszerek, szegfűszeg, fahéj, bors, szerecsendió.
Lecsengése hosszú és tömör. Azt hittem,hogy a 79-es BBR volt az év vétele nálam, de ha őszinte akarok lenni, ez übereli. Pedig az egy piszok jó whisky. Ez viszont szerintem az eddigi legjobb Ben Nevisem...
Whiskyshown találtam, gondoltam egy mintányit megveszek. 43%, sherry finish..természetesen NAS.
Illat : élesztős elsőre, utána előkerül a sherry. Legek kicsit és gyorsak, fiatal whisky lesz ez, nagyon fiatal.
Íz : eléggé alkoholos, citrusos, szinte semmi testessége nincs, a finish ad neki csak valamit. Nagyon enyhe malátásság, kevés cseresznye mag, de ezt is a sherrytől kaphatta. Az alap blendek nagy része többet nyújt. Komolyan mondom emlékeimben egy Ballantine's Finest vagy egy Red Label ízesebb, testesebb valami. Egy Black Label már köröket ver rá..
Ez egy fiatal és nagyon gyenge whisky. Még a 43% sem segít...
Ez egy német palackozó, egyszer régebben kóstoltam egy mintát az islay szériájukból és igazán szórakoztató füstös bestia volt, így most beruháztam egy palackra. Egyesek tudni vélik,hogy egy L betűvel kezdődő islay lepárló maltját rejti az üveg, szemérmetlenül fiatalon. Miután a német palackozásokon kötelező a színezék meglétét feltűntetni, itt pedig erről nincs infó, így a mély színből egy friss sherrys hordóra következtetek.
Illat : füstös dög! Nagyon intenzíven füstös, gyanítom jó fiatal lehet és nagyon erősen tőzegelt.
Íz : a magas abv ellenére kellemes, a füstösség masszív, ugyanakkor kellemes piros gyümölcsös édességet is kapunk,ami elbújik a brutális füst mögé. Nagyon finom, ízes malt, roppant szórakoztató így fiatalon is (mert eléggé fiatalka lehet), de az aktív sherrys hordó kicsit lecsiszolta a nagyfokú brutalitást. A régi Finlaggan Cask Strengthre emlékeztet, csak itt nem a vanília a hangsúlyos ,hanem a sherry édes, gyümölcsössége a tonnányi füst mögött. Ezek a szörnyetegek nagyon szórakoztatóak ennyire fiatalon is, mert a harsány füst mosolyt csal minden islay fan arcára. Téli esték és délutánok tökéletes felmelegítő itala, mindezt korrekt áron.
Kipihente mindenki a Whisky Show-t? :) Nagyon pang ez a fórum, de azért remélem csendben olvasgatjuk páran. Van pár mintám, így ideje kiüríteni a minike!
Haig Club, 40%
Single grain, a Cameronbridge lepárlóból.
Illat: parfümös faforgács, vaníliás ribizli..meglepő, de teljesen jó!
Íz: elég puha, de sokaknak ez lehet pozitívum, mert így egy nagyon selymes, ugyanakkor nem túl karakteres whiskyt kapunk. Sok vanília, rozs és rózsa, banán, kardamom , kevés eukaliptusz méz.
Rózsavanília, de csak vékonyan.
Mivel nem ordít ki belőle a fűrsézpor, azt kell mondjam, nekem ez tök jó itatós grain. Ugyanakkor eléggé karaktertelen (de szép szó! :D ).
Marsala ugye egy igen édes szicíliai desszertbor (vagy likőrbor, nem tudom a különbséget, vki elmagyarázhatja).
Illat: dinamikus, édes aromák, krémes jelleg. Fűszeres sherry, vízzel pedig nagyon szép diós ívet kap.
Íz: olajos, fűszeresen gazdag és édes malt. Diós és mogyorós ízek az előtérben, hátrébb pedig kekszes tejcsokoládé, mazsola, aszalt füge, a lecsengés pedig full dió. Nagyon hasonlít a Glen Elgin Marsala finish-re, szintén a WM-től. Vérnarancs és fahéj, még több fűszer, nagyon gazdag whisky. Sok víz nem kell bele, gyengíti!
Diómalt.
Igazi különleges desszert.
Lépjünk pár évet előre:
Ben Nevis 22 éves (1996-2018) - 51,5% (Douglas Laing - Old Particular
Illat: picit szégyenlős, 10 perc, és még mindig csak enyhe édességet mutat. Szilvapálinka, radírgumi, banánhéj, de minden szépen édeskésen lekerekítve.
Íz: hmmm...furcsa, összetett, de hirtelen jellemezhetetlen ízvilág. Víz: enyhén csípős, borsos, érett íz. Hirtelen Springbank ugrott be, 18+. Nehz leírni, annyire enybe van, de a kezdeti fejcsóválás után már kifejezetten tetszi, szép darab!
Longrow 14 éves (2003-2018) Sherry Cask Matured - 57,8%
Refill Oloroso Sherry.
Bevallom, régóta vártam ezt a palackozást, mert picit elfogult vagyok a Longrow-val kapcsolatban, és mert a sima peated és a 18 évesen kívül nincs más úgymond, letisztult palackozásuk, hisz a Red-széria boros érlelés. Nincs is azokkal semmi baj, de hiányzik egy köztes korú malt, amit régen a 14 éves hivatott betölteni, imádtam is.
Illat: kezdetben egy édes,portóis zárt sherrykocka ugrik be. Ott figyel téged, tömören, és szép lassan eregeti feléd az aromákat. Idővel és persze vízzel szépen egyre többet mutat, az édes sherrys dolgok mellett füstölgő citrom, elégett csokoládé, fanyar hamu.
Íz: erős étcsokoládé, perzselő narancshéj, édes szőlőszemek, mazsola, só. Vízzel: kávé cukor nélkül, marmalade, vadméz, citromos étcsoki, tőzeg, pici benzin, és persze itt a sherry is, de ez nem a szép, kerek Glenfarclas, stb sherry. Nem, ez mocskos sherry! De nagyon fasza! :)És azt hiszem itt a rettegett szulfur is...viszont, papáméknak világ életükben volt sok szőlőjük, és hozzá egy régi pince is, ahol, mivel nem adott el minden szőlőt, bort is készített és tárolt. Azoknak nagy hordóknak, amikbe én is bemásztam kikotorni a seprőt, na, azokban a hordókban volt ez a maró, kénes aroma, amit a szulfurként azonosítunk. Ezt szerintem kevesen szeretik, de nekem ez az emlék szerencsére az előnyére fordítja, így élvezem. :)
Szoktuk néha személyekhez hasonlítani a whiskyket. Vagy csak én? :D Na mindegy, de ez egy végvár kapitánya a török időkből, aki nincs híján műveltségnek, de egy igazi dúvad, akinek lételeme a harc, a bor és a nők. Igaza is van, hisz lehet holnap már nem lesz lehetősége ezekre a dolgokra, égjen hát az élet! :)
Tábortűz a boroshordóból, amiben csokoládé is volt.
Nem fog mindenkinek tetszeni, és eléggé kaméleon-malt, rengeteg régi kóstolás emléke beugrott: húsos Mortlach, oldschool Ben Nevis, romlott (jó értelemben) Boowmore Darkest. Van pár emberke, akinek a Ledaig a perverziója. Megértem. :) Nekem a Longrow- Ez is kicsit beteges malt, nagyon masszív, de baszott jó!
És elnézést a hosszú leírásért, nem szokásom, de elfogult vagyok. Pont. :)