A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Amin tudsz változtatni az a szemcseméret, a kávé egyenletes elosztása, megfelelő tamperolás. Kitartás! :) (Ha ez megvan, én a helyedben megemelném a kazán induló hőmérsékletét 1-1.5 fokkal ha nincs fejfűtésed,
Bocs, az alább belinkelt videót felejtsd el, ezt akartam belinkelni, csak gondolom ennek a népszerűségére játszva betrollkodták az előbbit. :( https://www.youtube.com/watch?v=ANcSSjteXFw
Ha 25 másodperc alatt jön le a 30ml-nyi espresso, akkor a szemcseméret már jó. (Feltételezve a rendes elosztást és tamperolást.) Onnantól már csak a hőmérséklettel tudsz játszani, feltéve, hogy van erre lehetőséged, bár az legolcsóbb gépeknél is lehet trükközni. Ez a lefolyáson nem fog változtatni, de a kávé ízvilágán igen. Ha minden tökéletes, akkor így néz ki a lefolyás: (Imádom ezt a videót. :) https://www.youtube.com/watch?v=xfT5UmBrqtg
Közben kiderült, hogy ő a 8010-es darálót tesztelte, viszont már 8030-as jelzéssel fut. Egyelőre nem sikerült kiderítenem, hogy mit változtattak rajta. A 8030-asról ezt a magyar tesztet találtam, a CG8020-as meg mintha BCG820-as típusszámmal lenne forgalomban Breville Smart Grinder és már Sage márkanevek alatt. Uóbbit csak egy cseh oldalon találtam meg. Úgy néz ki, hogy a 8010 továbbfeljesztett változata volt a 8030, de most már 820-as számmal árulják a 8030-at új márkanéven. Szóval jól meg van ez kavarva. :(
Arról van videó meddig tart a kifolyás ami ideállis?
Kezdem a darálót a mostani kávéra belőnni (hasbean) de szerintem még van sok hiba pl 18 gramm kávéból ledarálva is 18 gramm lesz de a lefőtt kávé az 38 gramm lett 30 mp alatt.
A fórumoldal átböngészéséből ahová a másik daráló tesztjének linkjéhez küldött az illető, úgy tűnik, hogy ismered. :) Szerintem rá fogsz jönni. Az általa ajánlott daráló a Baratza Sette 30 AP volt egyébként. Az is kúpos. Amúgy semmi bajom a kúposokkal, volt már ez is, az is. A lényeg, hogy egy kisméretű, adagoló nélküli, nem kerámia őrlős, de amúgy kompromisszumok nélküli darálót keresek ami azért nem csak annyit tud, hogy forog a belseje. :D
Jó lenne tudni, hogy ki írta, mert nem mindegy. Volt nálam az a daráló egy pár hétig, nem tűnt különösebben rossznak, de a többi kis kúposnál nem tud többet. Az időzítő és a design ami a Graef/Imat/Lelit Fred fölé emeli árban.
Kaptam egy mailt, hogy a Catler/Sage BCG8020 egy hulladék. :( Közben láttam egyet működés közben és nekem egy jól megtervezett kis masinának tűnik továbbra is a mérete pedig lenyűgözött. Nem is gondoltam, hogy ennyire kicsi. De most elbizonytalanodtam. Ha tényleg nem jó, csak a szépségéért meg a praktikusságáért nem fogom megvenni. Mondjuk 3 év gari van rá. (Vagyis volt a Catlerekre, most nem tudom.) Ajánlott a levél írója egy másik darálót ami árban még belefér, de hát nem is tudom. Igazából a mostani darálóm nem rossz, csak bazi nagy.
"de ilyent itt természetesen nem mondunk" - nem hát :)
"hogy az eszpresszózás alfája és omegája az olaszok kezében volt mindig is" - maradjunk annyiban, hogy az alfája az ő kezükben volt, az omegát meg lassan alakul
Egy régi mondás jutott most eszembe erről a kátleres névváltásról, miszerint ha a kuplerájban nem megy az üzlet, akkor nem a bútorokat, hanem a lányokat kell lecserélni.
Próbálom az agyammal felfogni az állott keserűség fogalmát. Lehet, hogy barista tanfolyamon tanítanak ilyesmit, de én nem végeztem olyat és amikor én anno kóstoltam, nem éreztem zavaró ízt. Keserrűbbek voltak egy kicsit mint amihez szoktam, de vészesnek nem mondanám. Legközelebb ha közelébe kerülök ilyen masinának, jó lenne tudnom hogy melyik fajta kapszula produkálja ezt az ízt.
Az igazsághoz azért az hozzátartozik, hogy a kapszulás megoldás csakis a reggeli gyors koffeinbevitelt szolgálja nálam, mellette továbbra is ott a brikka és a kotyesz. ...és időnként lényegében szinte mindig veszek nem nespresszo kapszulákat is. Vendég és családtag, ha KV-t kér, azt mindig Gaggiából kapja.
Régebben felvetették több oldalon, hogy lehet némi instant kávé is benne, hogy 5g-al is meglegyen az adag, azóta nem láttam semmi infót róla. Lehet azt érzed ki?
Állottságot és egy sor nem kávéba való odavaló borzalmas ízt csak nem karbantartott, valamint vadi új, még nem bejáratott gépeknél volt szerencsétlenségem érezni és még egyszer, amikor az őrölt kávén a gondos tárolás ellenére alig láthatóan megjelent a penész és nem vette észre az illető. Azt mondhatom, hogy amit éreztél az a kapszulákban lévő kávéból jön és biztosan nem a gép hibája, hanem a Nespresso egyes kávékeverékeinek a jellemzője. Én csak az "olaszos" keverékeket kóstolgatta végig mind a Nespresso és még három másik kölcsönbe kapott gép esetében. Felbontottam a kapszulákat és a tartalmukat lefőztem a Lelitemben. Szabványos kazánhőmérséklet mellett szinte ugyanolyan kávé jött le egy kivétellel, de annak sosem jöttem rá az okára, ezért most nem térek rá ki. A lényeg, hogy amelyik keverékre a keserűség volt jellemző az egyszerűen túl volt pörkölve.
Csak azoknak szoktam ajánlani az őrlemény megkeverését a filterbe helyezés ELŐTT, akik nem rendelkeznek megfelelő darálóval, egyébként szerintem szükségtelen. Az általad említett rögösödést a kávé olaj- vagy /és nedvességtartalma okozhatja. Sokan piszkálják a kávét a filterben, de én sosem éreztem különbséget a piszkált és a kocogtatott között. Amúgy meg fémmel meg sosem nyúlnék a szűrőkosárba. A zacc kijön magától, ami nem arra meg ott az ecset, törlőrongy, vagy a folyóvíz.