A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Próbálom az agyammal felfogni az állott keserűség fogalmát. Lehet, hogy barista tanfolyamon tanítanak ilyesmit, de én nem végeztem olyat és amikor én anno kóstoltam, nem éreztem zavaró ízt. Keserrűbbek voltak egy kicsit mint amihez szoktam, de vészesnek nem mondanám. Legközelebb ha közelébe kerülök ilyen masinának, jó lenne tudnom hogy melyik fajta kapszula produkálja ezt az ízt.
Az igazsághoz azért az hozzátartozik, hogy a kapszulás megoldás csakis a reggeli gyors koffeinbevitelt szolgálja nálam, mellette továbbra is ott a brikka és a kotyesz. ...és időnként lényegében szinte mindig veszek nem nespresszo kapszulákat is. Vendég és családtag, ha KV-t kér, azt mindig Gaggiából kapja.
Régebben felvetették több oldalon, hogy lehet némi instant kávé is benne, hogy 5g-al is meglegyen az adag, azóta nem láttam semmi infót róla. Lehet azt érzed ki?
Állottságot és egy sor nem kávéba való odavaló borzalmas ízt csak nem karbantartott, valamint vadi új, még nem bejáratott gépeknél volt szerencsétlenségem érezni és még egyszer, amikor az őrölt kávén a gondos tárolás ellenére alig láthatóan megjelent a penész és nem vette észre az illető. Azt mondhatom, hogy amit éreztél az a kapszulákban lévő kávéból jön és biztosan nem a gép hibája, hanem a Nespresso egyes kávékeverékeinek a jellemzője. Én csak az "olaszos" keverékeket kóstolgatta végig mind a Nespresso és még három másik kölcsönbe kapott gép esetében. Felbontottam a kapszulákat és a tartalmukat lefőztem a Lelitemben. Szabványos kazánhőmérséklet mellett szinte ugyanolyan kávé jött le egy kivétellel, de annak sosem jöttem rá az okára, ezért most nem térek rá ki. A lényeg, hogy amelyik keverékre a keserűség volt jellemző az egyszerűen túl volt pörkölve.
Csak azoknak szoktam ajánlani az őrlemény megkeverését a filterbe helyezés ELŐTT, akik nem rendelkeznek megfelelő darálóval, egyébként szerintem szükségtelen. Az általad említett rögösödést a kávé olaj- vagy /és nedvességtartalma okozhatja. Sokan piszkálják a kávét a filterben, de én sosem éreztem különbséget a piszkált és a kocogtatott között. Amúgy meg fémmel meg sosem nyúlnék a szűrőkosárba. A zacc kijön magától, ami nem arra meg ott az ecset, törlőrongy, vagy a folyóvíz.
Kösz. :) Ha már említetted a Nespresso-t, a magam részéről, ha kizárólag a lefőzött kávé minőségét nézem, nem nagyon tudok rajta fogást találni, pedig sokáig próbáltam, nem kis részben a Nestlé céggel szemben érzett általános ellenérzésem miatt is. Kapszulásból egyébként a király a Lavazza Espresso Point szerintem már csak azért is mert a standard mennyiségből főzi a kávét, szemben az 5 g-os Nespresso kapszulákkal. Bevallom egyszer majdnem elcsábultam egy Lavazza-ra, de aztán a hosszú távú anyagi és környezetvédelmi megfontolásokon túl az döntötte el a kérdést, hogy onnantól kezdve rá lettem volna utalva a gyártó választékára, azaz vége az egzotikus kávék élvezetének. Én pl. imádom a libericát. Szerintem a kapszulás kávé annak való aki nem iszik sok kávét és nem akar variálni, hanem megmarad egy vagy néhány fajta kávét tartalmazó kapszulánál amit reggel félálomban bedob a kávéfőzőbe és nincs macera. De ez nem ilyen egyszerű. Aki megvesz egy jó kapszulás gépet az előbb-utóbb ráébred, hogy már nem csak reggel iszik egyet de úgy általában véve is hamar rákap a dologra, akkor meg horrorisztikus összegre jön ki az egy évben vásárolt kapszulák ára. Ismerősömnél a napi két kapszula hamarosan felment napi átlag 12-re (ez havi 40-50 rugót jelentett összegszerűen) mert nem elég, hogy ők maguk is többet fogyasztottak, de a család többi tagja is, akik addig lustaságból nem kávéztak otthon, elkezdtek rájárni a gépre. Hamarosan a pincében kötött ki a masina azóta pedig egy Gaggia Classic boldog tualjdonosa egy fogalmam nincs milyen darálóval. Érdekes módon, a "macera" ellenére alig csökkent a család kávéfogyasztása, viszont mindenki megtanult a maga módján karos gépet használni. :)
"Az eloszlás egyenletessége is lényes, de nem kell hústű, vagy más kapirgáló, csak néhány ütögetés."
Én azért az ütögetés előtt kavarok 2-3-at az őrleményen a mini habverőmmel. Igazán nem tart sokáig, és még csak speciális technikája sincs, amit be kellene gyakorolni :)
A frissen pörkölt kávéban gyakran vannak az őrlés után összetapadt rögök (állítólag őrlője válogatja...), ezt tamperelés előtt ajánlatos szétkavarni.
A tamper átmérője számít. Akkor jó, ha a érzi az ember a vákuumot. Az eloszlás egyenletessége is lényes, de nem kell hústű, vagy más kapirgáló, csak néhány ütögetés. A tamperelési nyomás viszont nem számít az extrakció szempontjából. A lényeg, hogy a levegőt kinyomd a kávészemcsék közül. Ha ez megtörtént, mindegy hogy 5, 10 vagy 15 kilóval ,vagy netán többel nyomtad le, a TDS érték változatlan marad. Egy ideje nagyon úgy néz ki, hogy egy régi mítosszal állunk szemben ami a tamperelési nyomást illeti: http://socraticcoffee.com/2015/07/the-impact-of-tamping-pressure-on-espresso-extraction/
Arról még vitáznak, hogy lehetséges, hogy a különböző nyomás mellett először inkább az olajok jelennek meg, nagyobb nyomáson pedig a cukrok váltják fel, de ebben sok logika nincs és a kóstolási tesztek sem utalnak ilyesmire.
Mióta nespresszózom, ritkábban olvasom ezt a topikot, mert a KV-zás új világa nyílt meg előttem. :D
Na, ez azért durva itt, ugye?? :)))
"...Ilyen alapon én is mondhatnám, hogy az olasz espresso nagyon kevés kivételtől eltekintve szar..."
...de ilyent itt természetesen nem mondunk, max. talán más vidéki fórumokon ez trendi lehet, amúgy pedig valahol osztom a fórumtárs azon véleményét (már ha ő is így gondolja ezt), hogy az eszpresszózás alfája és omegája az olaszok kezében volt mindig is, jöhetnek itt bármilyen új és még újabb divathullámok a KV-zás tengerén.
a costa rica nem erős kávé, attól erősebb a guatemala tejjel nagyon jó, de ez se olyan erős. congo kivu, 4/5 erősségű én mangót érzek benne. nekem ez sem erős de én csak tejjel iszom.
a tamperelés ami számít. a nyomást mérlegen kell gyakorolni. 15 kg. vízszintesnek kell lennie a lenyomott kávénak. olyan tamper kell ami a széleket is lenyomja 58.55 mm tamper de min 58.4mm a sima 58 mm nél kicsatornásodik a széleken. youtubon sok videó van tamperekről. tamperelésről. eloszlatni a kávét előtte hústűvel vagy hasonló. ha megy a tamparelés akkor lehet a darálót a 30 mp lefolyáshoz állítani. majd megint a tamperelést kevessebbet többet nyomni 15 kgnál. amikor neked az íze jó a kávénak az a helyes daráló beállítás.
Köszi az infót Sage (Catler) darálóról, még gondolkodom rajta, mert más tekintetben még mindig nagyon szimpi a cucc. Van darálóm, csak ez sokkal praktikusabb, kényelmesebb és szebb. 90-et azért sokkallom érte. (A Graef az egy másik téma, az a daráló nem nekem lesz.)
vásárolni szeretnék egy automata kávéfőzőt. icipici konyhámba találtam egy új tipust : SENCOR SES7010NP (mall) pont elférne a kredenc alatt. csak épp semmi leírás semmi vélemény semmi video... talán esetleg Ti tudtok róla valamit?
Közben itt a magyarázat. Ha ez ugyanaz, mint a Catler, akkor van pangó, nem is kevés. De nagyon jó, hogy full automata, tényleg kényelmes készülék, 40-50 ezres magasságban szerintem nagyon jó választás. És van is valamely használt oldalon egy most 50-ért.