Amiről én tudok az Villányból a Gere, aki magozza a törkölyt a szőlőmag hasznosításáért. Szőlőmag olaj, szőlőmag őrlemény készül belőle. Pálinkát is főz a magozott törkölyből.
A meggyet az idén kimagozva erjesztettem, a szilva nálam mindig magon erjed és csak a főzés előtt szedem ki...nem tudom...mindig más volt a fajta, amit eddig főztem, ezt csak az tudja, aki mindig ugyanazokról fákról főz...annak van összehasonlítási alapja...de azt tudom, hogy a szilvánál előnyös lehet...
Majdnem pont ilyet vettem én is, de ezek nem igazi "zagyszivattyúk"...max "piszkosvíz" szivattyú, ahogy a neve is mondja...csak a jól felhígított cefrét hajlandó egyáltalán felszívni...aztán ha van egy pár mag, azt már nemigen szereti...
Ebben igazad van, de akkor még csak az ebédlőasztal volt az előtérben. De én már ennek is örültem, meg a mama is, mert nem foglaltam a helyet abban a szűk "cső-konyhában"...:-)...
A lakásban főzőcskében nem csak az volt a "rossz", hogy szűk volt a hely és mindenre vigyázni kellett, hanem utána mindent rögtön elmosni és mindent elrakni, ahová csak lehetett...
Arról nem is beszélve, hogy az előző műhelyem, ahol cefréztem is, több kilométerre egy másik kerületben volt és szintén egy pincében...gondolhatod, hogy mit cipekedtem...gyümi meghoz, pincébe levisz...ott lecefréz (kimagoz..stb), majd pár főzési adagonként kocsiba felvisz, majd otthon fel az emeletre...és mindez 60-évesen...kellett egy kis megszállottság hozzá...:-)...
Pedig ha valaki vigyáz rá, nem csurgatja össze a cefrével és alágyújtás előtt egy nedves szivaccsal
letörölgeti, hogy ne égjen rá, akkor sokáig ilyen szép marad. Lehet, hogy sokaknak ez macera, de én el sem tudom képzelni, hogy olyan cuccban főzzek, mint amilyet néha egy két képen itt is lehet látni...
Sőt én a panelban a nagyobbik főzőmmel, az ebédlő asztalon főztem 1-évig. Gondolhatod mennyire
kellett vigyáznom, hogy még a falra se menjen egy csepp se, mert megöl az asszony.
Mindent lehet, csak akarni kell. Csak van akinek nincsen rá igénye. A pálinkafőzés helyének sem kell úgy kinéznie, mint a disznóól!!!...:-):-)...
Alma szokott nálam ilyen "ezüstöt" produkálni. Bio, nincs permetezve. Szerintem nem permetszer lesz az, valami más. Más gyümölcsnél még nem találkoztam vele, törkölynél és szőlőnél sem. Árpa+kevés rozsnál is volt már ilyen, de ritkábban, mint az almánál. Szerintem nem cefre hiba, ízhibát sem észleltem. Kíváncsi lennék én is, mi lehet ez. Egy halvány tippem azért volna. Nem tudom, nem -e a villanybojlerből vett hígító-meleg víz okozza. Ugye, a bojlerben fogy az anód, ami magnézium. Talán valami magnézium vegyület. Alma-törköly-gabona, ezekhez mind kell víz.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Dehogy van harag. Azért raktam tele a választ szmájlival. Csak Schlumberger, meg én gerjedünk a helyesírásra. Bár ez rohadtul nem helyesírás topic. :-)) Amúgy itt senki nem haragszik a fórumtársára. Kivéve, ha valaki kimondottan kötözködni jön. De szerencsére ilyen ritkán van, és nem sokáig tart. :-)
Én,mióta törköllyel foglalkozom,mindig tapasztaltam ezt az ezüstfestékhez hasonló lerakódást,már beszéltünk róla itt is,más cefrénél nem jelentkezik,törkölynél viszont három adag lefőzése után kb. fél decit ki tudok húzni a páracsőből egy madzagra kötött rongydarabbal.Úgy emlékszem,magyarázat nem volt rá,túl nagy jelentőséget senki sem tulajdonított a jelenségnek.
Ha megnézetted, és kiderül, hogy az amire gondolok, akkor megfogtad az Isten lábát. :)
De a tréfát félretéve tényleg jó lenne tudni, hogy mi a búbánat ez. A környezetemben még senki nem számolt be ilyen jelenségről. Én főzök az itthoni kertemben lévő szőlőből, és az aranyháromszögből is szoktam hozni alapanyagot. A permetezést itthon én intézem a kis motorossal, a másik helyen pedig ipari méretekben permeteznek. Esélyes, hogy különböző szereket használunk, különböző időpontokban, és különböző gyakorisággal. Készítek szőlőpárlatot és törkölypálinkát is. Viszont a főzéskor egyiknél sem jelentkezik az általad említett "ezüst". Ha megkérdezed, hogy mivel, mikor és mennyit permeteztek, akkor össze tudnánk hasonlítani az adatokat. Bár a legegyszerűbb az lenne, ha tényleg be tudnád vizsgáltatni.