De konkrétan arra gondolok, hogy ha a széles szájú üvegballon nem lenne bedugózva, akkor a járkálás, huzat, meg egyéb keltette légörvények az edény felső részéből kis mennyiségű CO2-t hoznának ki, így csökkentenék idővel a benti koncentrációt. Az erjedés leállta után meg már nincs utánpótlás.
Másrészt, a levegő mindenféle gombaspórákat is hordozhat, ami talán a bor megromlását okozná.
Jó, biztos nem lenne egyikből sem probléma, de nem szoktam elkapkodni a lefejtést, és inkább nem kockáztatok.
Vörös bor ugye a darálás után, héján kádba erjed ki. A présbe már csak akkor kerül mikor teljesen kiforrt, tehát már lényegében kész bor. Ekkor már nem igazán lehet hozzáadni cukrot. ( Bár kolát is lehet keverni a vörösborhoz. =) ) Viccet félretéve. A ledarált musthoz kell hozzáadni és minél hamarabb, hogy együtt tudjon kiforrni.
Én úgy gondolom és csinálom is,hogy a préselt musthoz adom a cukrot,hisz nincs értelme a szőlő héját cukrozni,ha csak nem akarsz pálinkát főzni belőle.
Üdv. egy kérdés:a vörös borok esetében ti miként jártok el:a kádon erjesztés esetében a szőlő ledarálása után rögtön belekeveritek a cukrot ,vagy a préselés után amikor leszeditek a mustot?Köszönöm az infót!
Nem kell éppen megtölteni az üveget, mert ki fog forrni.
Ha már félig van, az is elég. Az üveg szájára tegyél valamit, ami mellett a keletkező gáz feleslege ki tud jönni, de levegő nem megy az üvegbe. (Nálam ez egy régi parafadugó, ami nem illeszkedik jól és nem is szorul az üvegbe.)
A CO2 nehezebb a levegőnél, tehát amennyi keletkezik, az egyből elterül a must felszínén, és elzárja a levegőt, aztán végül teljesen kiszorítja azt.
Az utóbbi években 25-30 l mustot szoktam tenni 50 l-es üvegbe, és még nem volt probléma.
Köszi a választ! Hát a színe valóban bámulatos, este fogom kipréselni és megy a rozé mellé érni a pincébe :) Mivel van hegesztőgázom dögivel (inert gáz: Argon + CO2) azzal lesz "ledugózva" az üveg ha nem tudom megtölteni
Sziasztok. Otellót is lehet héjon erjeszteni, ugye? Főként hogy 3 fokot emeltem cukorral, szóval annak kompenzálnia kellene a metil tartalmat bőven... évek óta pálinkázok, most gondoltam borba is belekóstolok :)
Örülök, ha már biztosabb vagy a dolgodban. A levél egyes fajtáknál nem mindig néz ki ugyanúgy, vannak olyanok, amik nem mindig szeldeltek, vagy csak az öregebbek hozzák a hivatalos formát, és egy oltványnál ez nem feltétlen jelenik meg az elején. És persze a környezet, valamint az alany is befolyásolhat valamennyire. Legalábbis ezeket tapasztalom a saját fajtáimmal.
A felajánlásod köszönöm, én más régi fajtákkal játszom.
Egy másik ismerösöm tejfölös pohárban csíráztatta és nevelte bent, mad a fagyok után a helyükre ültette. Vagy két hónapig félárnyékot biztosított nekik. 10/10 sikere volt. Azóta már böven teremnek…….
Pont ma olvastam, hogy Rambo (szolo.blog.hu szerzője) valamilyen baktérium törzset alkalmazott ezellen. Ez nem is olyan rossz dolog, érdemes utána nézni.
Ha igaz az hogy szürkerothadás akkor Teldor az egyetlen szer aminek aránylag rövid a várakozási ideje. Borszőlőnél 14 nap. De azt írják róla hogy megelőzésre kell használni nem tudom a kialakult fertőzést menyire tudja megállítani.
Üdv Mindenkinek.Érdeklődöm hogy Piros,Kék,Tüdőszínű Bakator oltványt nem tudtok valahol eladót?Szabadgyökerű vagy konténeres lenne jó.Legvégső esetben vessző is...😀 Én ugyanis sehol nem kapok.A Balatonnál van,de csak februárban adnak ugye vesszőt,azt még oltanom kell,szóval az sok idő lenne,gyorsítanám a folyamatot gyökeres megoldással.Az is jó ha erdélyi termesztőt ismertek,rendelési megoldás is érdekel.Előre is köszi a segítségeteket.
Lisztharmat, ami az "ámerikai" szőlőt is elkapja, ha melege van. Márpedig elég sokáig volt 30 fok körül
Nekem is van egy tő, oltványkánt és ilyen permetezés nélkül. Esős hűvösebb nyáron egészséges, mint minden direktermő, s édesebb is, bár én nem szeretem... Lehet egyszer mégis?
Most már minek írtani a magról kelt gyomokat, vagy nem kel, vagy a tél elintézi. A tarackot még egy pár naplg lehet írtani, most különösen jó, mert télre elpusztul. De arra van olcsóbb szer a glifozát alapanyagú, különböző néven. 10 literhez 1 dl szer kell, de akkor hatásos, ha 1 marék pétisót is belekeversz. Esőt nem kaphat 1 napig, így a héten az idő valszeg alkalmas a gyomirtásra. A fiatal szőlőt azért kerüld el vele.