Keresés

Részletes keresés

barkócza Creative Commons License 2016.09.13 0 0 128002

Azért olvasd el előbb a borkönyv vonatkozó részét.

Előzmény: öreg_néne_b (127978)
endrepp Creative Commons License 2016.09.13 0 0 128001

Passz, a napokban jött meg az enyém, még nem boncoltam fel. A doksiban láttam a w/w-t, ha a gyári szeszt pontosan mutatja, akkor az v/v-t mutat.

 

A kijelzőn leolvasott 40m/m% == 47.4v/v%.

 

 

Előzmény: Jolida (128000)
Jolida Creative Commons License 2016.09.13 0 0 128000

Ezt eddig nem is néztem, de akkor erősebbre "sikerültek" a kész termékek. :-)

 

Azért érdekes a dolog, mert a "gyári" szeszeket konzekvensen annyinak méri, mint ami rá van írva.

Gyorsan megmértem egy 40 fokos Bols vodkát (nagy cégek csak nem csalnak) 40.5 foknak

Előzmény: endrepp (127996)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.13 0 0 127999

Nagyon érdekes! "Átnyálaztam"...és számomra igen feltűnő hogy kimondottan kevés magánfőző kapott érdemi helyezést! Vajon miért? Nem volt kevés összeg (3 E ft/minta !!!) a nevezési díj,ez igaz! Nehezen tudom elhinni hogy nem tudnának azon a vidéken jó pálinkákat főzni az otthoni regisztrált magánfőzők,vagy hogy kevesen lennének...Valahol máshol van elbújva az igazság...:))

Előzmény: foxrudi (127997)
Figyelget Creative Commons License 2016.09.13 0 1 127998

Nem tudom melyik a jó. Csak azért írtam,amit írtam, mert nekem is van háromféle.Nem egyformán mérnek. Nincs nagy difi,de azért van.

Az egyik olyan, amit mutattál. Praktikus szempontból a hőfokmérős fokolót részesítem előnyben.

Előzmény: Szkajvolker Lajos (127988)
foxrudi Creative Commons License 2016.09.13 0 0 127997
endrepp Creative Commons License 2016.09.13 0 0 127996

Sajnos tömegszázalékban mér. (W/W)

 

Előzmény: Jolida (127995)
Jolida Creative Commons License 2016.09.13 0 0 127995

Mire gondolsz mint átszámolás?

Előzmény: endrepp (127990)
kezman46 Creative Commons License 2016.09.13 0 0 127994

Ez engem is érdekelne, csak nem tudtam eldönteni szeszfok méréshez milyen kell? 

Előzmény: Jolida (127992)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2016.09.13 0 0 127993

Aham, ilyen, és a többiek?

Előzmény: Jolida (127992)
Jolida Creative Commons License 2016.09.13 0 1 127992

Nem tud.

Az egy másik refraktométer (pl. 0-32 közötti) Brix méréshez:

http://www.ebay.com/itm/RSG-100ATC-0-32-Brix-Beer-Sugar-Wine-Wort-Refractometer-/122085712291?hash=item1c6ce021a3

Előzmény: Szkajvolker Lajos (127991)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2016.09.13 0 0 127991

Ilyesmit szoktam használni, a gyümölcs cukortartalom mérésére, hirtelen nemtudom, hogy az tud alkoholt is mérni.

Előzmény: Jolida (127989)
endrepp Creative Commons License 2016.09.13 0 0 127990

Az átszámolás lépését kihagytad.

Előzmény: Jolida (127989)
Jolida Creative Commons License 2016.09.13 0 0 127989

Én az "elmebay"-on szereztem be egy ilyet:

 

http://www.ebay.com/itm/WINZER-REFRAKTOMETER-WEIN-0-80-RHW-80ATC-Refractometer-/351461360568?hash=item51d4bac3b8

 

5-10 sec egy mérés (pipettával felszív, rácsöppent, lezár, belenéz, letöröl). Annyira egyszerű, hogy a múltkor a -nagyon kiskorú- unokám mérte végig a tisztázást. :-)

 

"Gyári" szeszekkel és tisztaszesz-víz eleggyel vissza mérve is kellően pontos, ráadásul hőkompenzált.

Előzmény: Szkajvolker Lajos (127986)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2016.09.13 0 0 127988

Ti mivel, hogyan mértek, honnan tudjátok melyik a jó fokoló?

Előzmény: Figyelget (127987)
Figyelget Creative Commons License 2016.09.13 0 0 127987

És ha vennél egy harmadikat, az is mást mutatna valószínűleg. :))

Előzmény: Szkajvolker Lajos (127986)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2016.09.13 0 0 127986

Volt már 1 fokolóm , de gyanítottam , hogy csal mert mindenki erősnek érezte az 50 fokos pálinkát, aztán most vettem ezt, amit ez 46osnak mér a régi 40esnek, amit ez 51nek a régi 48-nak mért, szóval becsapott, remélem ez közelebb áll a valósághoz, majd összevetem valahogy egy hitelesítettel. Vagy egy főzdés pálinkával.

Előzmény: Jolida (127985)
Jolida Creative Commons License 2016.09.13 0 1 127985

Az enyém annak mutatja.

 

Az meg már más kérdés, hogy 50-70 között rendesen csal (+ 8-10%) a refraktométeremhez képest. :-)

 

Én csak indikálásra használom tisztázásnál.

Előzmény: Szkajvolker Lajos (127983)
Figyelget Creative Commons License 2016.09.13 0 0 127984

:))

Előzmény: 1zsakkrumpli (127971)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2016.09.13 0 0 127983

Érdekesség. Régóta kerestem ilyen fokolót, most találtam. Jól gondolom, hogy a vizet 0-nak kell mutatnia?

 

   

Törölt nick Creative Commons License 2016.09.13 0 0 127982
:)) Tudom en magamat hova tenni...ennyire azert nem kalandoztak el a gondolataim...persze jo lenne olyat is elerni...:)) (Kulfoldi menus telefonom nem ismeri fel az ekezeteket,de orulok hogy te mar felre ertettel meg ironikusan is....:)) )
Előzmény: 1zsakkrumpli (127971)
kramoto Creative Commons License 2016.09.13 0 1 127981

nomeg nyakcimke és olyan "rézangyalos" keskeny üveg (átlátszó, nem füst) beszerzésben, szintén vejem:))

Előzmény: kramoto (127980)
kramoto Creative Commons License 2016.09.13 0 0 127980

Kapszulázd le a dugót.

Hőlégfúvóval jó rá tudod melegíteni, és nincs párolgás a dugón keresztül.

Kapszula beszerzésben (és egyedi cimke gyártásban) tudok segíteni telszámmal (vejem:) ).

Előzmény: logi22 (127976)
öreg_néne_b Creative Commons License 2016.09.13 0 0 127979

Ja, szükség esetén már a cefrét is csapvízzel hígítom...

Előzmény: öreg_néne_b (127978)
öreg_néne_b Creative Commons License 2016.09.13 0 0 127978

És abból mi lesz?
(Szükség esetén csapvízzel hígítom az alszeszt 25 százalékosra és a pálinkát fogyasztási töménységre. Aki ezek után bármit megállapít a deutérium arányából, annak én a főtéren, fényes nappal, zeneszó mellett...)

Előzmény: barkócza (127975)
rézműves1 Creative Commons License 2016.09.13 0 1 127977

Persze az előbbi nem igazán neked szólt...DDD...neked úgy jó, ahogy van...:):)...(a vezetékes adatokért, pedig sokan örülnek)

Előzmény: mili70 (127972)
logi22 Creative Commons License 2016.09.13 0 0 127976

Pálinkát szeretnék borospincében, üvegpalackban elrakni hosszú időre (15-20 év). Hogy zárjam le az üveget, hogy a pálinka minőségét megtartsa ilyen hosszú ideig? Arra gondoltam, esetleg le is ásom a földbe, hátha még ez is segít a dolgon...

barkócza Creative Commons License 2016.09.13 0 0 127975
Előzmény: öreg_néne_b (127974)
öreg_néne_b Creative Commons License 2016.09.13 0 1 127974

Abból legfeljebb évjáratot lehet nagyjából meghatározni.

H, C, O, nyomokban talán N, P, S más nemigen fordul elő a pálinkában. Ezekben nincs semmi termőhely specifikus.

Előzmény: barkócza (127962)
rézműves1 Creative Commons License 2016.09.13 0 0 127973

Régóta figyelgetem, főleg az üstházas hozzászólásokban, hogy egészen az üst fenekéig akarjátok emelgetni az égőket. Nem vagyok kifejezetten kazános szakértő (habár csináltam már egy párat), de szerintem tökre felesleges egy ilyen nagy teljesítményű égőt olyan közel emelni. Szerencsénkre a hő felfelé száll és szerintem csak az egészséges lángképet rontjátok azzal, hogy az égőt 3-4-centire teszitek az üst aljától.

A 10-20KW-os gázégők akár 10-20-centi távolságból is kellő hatásfokkal (talán még jobban is) melegítik az üst alját, mintha szinte ráteszitek.  Meg kell nézni a nagykonyhai zsámolyokat, és ahhoz arányosítani.

Ott sincsen ráragasztva a gázrózsára a fazék alja. És ez nem véletlen.

Előzmény: mili70 (127972)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!