A szerénység az egy olyan teher, hogy abból mindenki hátára lehet még tenni egy picit, akkor is ha maga úgy érzi, hogy az ő vállára már nem fér semmi sem.
Én, pár esztendővel ezelőtt, munkámból kifolyólag napi rendszerességgel használtam pH mérőt. Az is kombinált elektródot tartalmazott.
Mielőtt a készülék használatba lett véve, az elektródot 0.1 mol-os HCl oldatban kellett 24 óráig áztatni, hogy a kerámiaszűrőre kikristályosodott KCl leoldódjon. A 24 óra elteltével desztillált -és nem ioncserélt- vízzel többször le kellett öblíteni, s utána 24 óráig desztillált -és nem ioncserélt- vízben áztatni. Ezután mérésre alkalmassá vált az elektróda.
Az elektróda tárolása desztillált -és nem ioncserélt- vízben történt. Lehet tárolni légszáraz állapotban, de akkor minden mérés előtt az előkészítés folyamatát el kell végezni, ezért célszerűbb desztillált -és nem ioncserélt- vízbe tárolni. Gondos használattal és tárolással az elektróda élettartalma egy esztendő.
Ja, egy komoly elektróda, mely nem tartalmazza a mérőműszert, többszöröse az olcsó kínai cuccnak.
Ezek után mit vársz a kétezer forintos kínai csodától. Csoda, hogy egyáltalán működik. Én gyakran el szoktam gondolkozni, hogy mennyit kereshetnek azok a munkások akik készítik ezeket a cuccokat, ha nálunk, úgy hogy áthajózták a fél világot 2000 forinttért lehet megvenni. Pláne úgy, hogy még a posta is ingyen van.
Új vagyok itt a fórumon. Lenne egy nagy kérdésem. Meggy és körte cefrét csináltam idáig, 2 3 hét volt a kész cefre ideje. Most viszont megdézsmáltam asszony elöl a kajszi termésünket. :) Pincében van a cefre, 20, max. 22 fok volt lent. Nekem is egy nap volt az intenzív forrás, és 5 nap után nem érzek már benne cukrot és bunda sincs rajta. Co kevés gyufa max a közvetlen közelében alszik el. Lehetséges hogy ilyen gyorsan kiforrt?
Én elhajítottam. Vettem kínait, kínlódtam, majd azóta tapasztalati átlagmennyiséggel savazok. Így nem tudom, hogy mennyi a pH, de kevesebb, mint ha nem lenne benne az akkusav.
Valahol elszökik a CO2, azért nem kotyog. Nem zár rendesen a fedél pl. Esetleg megállt, mert magas a cukorfoka. Az, hogy befejeződött nem túl valószínű szerintem..
Olyan előfordulhat, hogy a főerjedés lezajlik kb. 24 óra alatt? Budafokival oltottam be az őszi cefrémet és délutánra meg se nyikkant a böfögő-röfögő cső .
Kísérletezek egyet kényszerhelyzetemben.Sosem tettem még hasonlót.Összeszedem féléretten azt amit a tegnapi jégvihar levert a földre. Korai körte és a nyári alma ledarálva már a 4 Db 60-as 3 Db 30-as hordókban,kis napfénnyel. Ez a táblázat amit régebben kinyomtattam magamnak,megadta az útirányt a beoltásra. Most várom majd a csodát arányosítva hordónként a dupla adag pekting bontó hozzátételével.Véleményem szerint 8-10 nap múlva már többet kellene látnom,éreznem,tapasztalnom hogy mit követtem el jól,vagy rosszul a félérett nyersanyaggal. Max kilököm a kertbe az összes hordó tartalmát és elásom. pálinka techn A4 4 old 2014 02_pálinka techn A4 4 old
Jogos, de akkor hogy a búbánatba mutatnak azonos értékeket a pufferfolyadékokban? Most már abban sem vagyok biztos, hogy az enyém pontos-e? Megpróbálok keresni valami hivatalos mércét és összehasonlítom. Viszont ha az enyém pontos, akkor esélyes, hogy az összes ilyen sárga kínai remek pontatlan? ( nem is kicsit )
Ha ragozni szeretnéd: Egészfürt feldolgozásával készült királyleányka szőlőpálinka. :)
(Mondjuk bornál az egészfürtös feldolgozás azt jelenti, hogy a fürtöt préselik (általában kíméletesen), így kapni a legtisztább mustot, de itt pálinkáról van szó, ezért sztem. használható a kifejezés, annak ellenére, hogy daráltad.)
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: