Szóval azt szeretném megtudni hogy a 12 éves Panoráma 2000 típusú műanyag ablaknak (58 mm tokvastagság) az üvegszorító lécét hogy lehet kulturáltan kiszedni? Ugyan is a 2,8-as K értékű üvegezést szeretném kicserélni valami korszerűbbre (Pl 1,1) 10 től több ablakost kérdeztem, de egyik sem vállal ilyen munkát. A Rehau és a Veka üvegszorító léceit könnyen ki tudom szedni, de ezzel nem boldogulok. Tehát valami útmutatás vagy jó tanács kellene.
Ez a gyártó, aki nekünk gyártja a Veka-t, legyen az magyar, legyen az külföldi, tehát inport termék... még nem sok viszonteladója van, de azokat, akik már tőle rendelnek próbálja őket 100 %-osan kiszolgálni, és maximálisan eleget is tesznek az elvárásoknak... na de nem fényezem tovább, rendelj, vidd el, nézd meg próbáld ki, és majd utánna a tapasztalat beszél :)
Ismervén a lengyel a gyártókat, őket nem zavarja, ha 30 km-es körzeten belül több viszonteladója van. (vidéki viszonylatban) Engem is zavart ez anno, sőt amikor leszerződtünk, bejelentették, hogy képviseletet nyitnak városunkban, másnap. Rövid volt a barátság.
Na csak van itt ember aki képes értelmesen korrekten válaszolni konkrét kérdésre :)
Köszi szépen, erre voltam kiváncsi. Igen, így van, le vannak rajzolva az ablakok nyitásiránnyal, méretekkel, toktoldókkal. Tehát akkor ezek tényleg gyártási méretek. Így viszont sztem nincs 1-1 centi hézag, na de majd látjuk :)
Így van! Ezt írtam én si, hogy ez egy általános gyakorlat, nem törvényszerűség, és leginkább az adott helyszín függvénye!
Kisdi: Ha neked lenne egy gyártód, aki átlagnál 15-20%-al olcsóbb áron gyárt te kiadnád? Na ugye! De gondolkodj logikusan! Itthon ilyen gyártó nincs. Vekát sem hiszem, hogy hivatalosan gyárt még valaki, legalább is a hivatalos Veka oldalon nincs Magyarországi gyártó megjelölve. Viszont ha a térképen Észak felé kezded venni az irányt, Szlovákia felett van egy Ország, ahol képesek ilyen áron, jó minőségű ablakokat is gyártani. Remélem így már érthetőbb. ;)
Az, hogy ki-kivel gyártat szinte szakmai titok is lehetne, főleg ha ilyen lehetőségekről beszélünk, ilyen beszerzési árakkal, ami most a mi esetünkben fenn áll, és fent is fog... nagy butaság lenne részemről kiteríteni a lapokat, es a konkurenciát elősegíteni, ne haragudj, de nem fogom megkötni a kezemet :)
Az általam forgalmazott Veka termékeinkből bárki rendelhet egy próbarendelést innen a topicból, legyen az egy potenciális vevő, vagy esetleg egy konkurens ablakos, lehet ellenőrizni a minőséget, a gyártást, minden apró részletet, illetve az árat is, garantáltan nem fog senki csalódni. (... egyébként szolgálunk ki viszonteladókat is :) )
Ahhoz, hogy Te 0,5 - 1 cm szerelési hézaggal számolj, legyen az egy ablak csere, vagy egy új építésű épület, ahhoz azért a nyílásoknak is olyannak kell lenni, hogy ezt lehetővé tegye, ha tőlem megkérdezik mekkora a szerelési hézag nálunk, válaszom: a helyszín / nyílások is nagyban meghatározzák, befolyásolják... új építésnél nagyon ritka at olyan eset ahol a kőműves toppon van, és nincsen mondjuk a nyílás belső függőjében (derékszögben) 1-2 cm, na itt lehet vakarni a fejet az 1 centis szerelési hézaggal :) a felújításokról pedig nem is beszélve, esik ahogy puffan, az ablakos meg majd megoldja..!
Ez az egy izélja a csőröm, mivel még nincs. Nem azért mert nem lenne hely és agilitás a nyitáshoz, hanem mert nincs olyan szaktudó ember a környékünkön, akit be tudnék oda ültetni.
Ettől függetlenül van meló és ha ezen az egyen múlik, hogy egy közel 15 éves gyártás, beépítés és értékesítés terén gyakorlott szakembernek azt mondja, bocs, de nincs bemutatótermed, hát azt sajnálom.
Nem rég megkeresett egy gyártó, aki mindig is a szívem csücske volt, hogy forgalmazd a termékeimet. Igent mondtam, mert ez is egy elismerés szakmai téren. Nem nekem kellett gyártó után futkozni, hanem megkeresett. Kösz Gergő :D
Szóval ennyit a bemutatóteremről, amely lehet csili-vili, de ki tudja ki ül ott. Lehet csak a begyakorolt fals értékesítési dumát nyomja, de szakmailag nulla. És ebből is sok van.
Ha a felmérés után kaptál árajánlatot, akkor azon az esetek 99%-ában a végleges gyártási méretek szerepelnek. Egy normális ajánlat úgy néz ki, hogy lerajzolva látod a szerkezetet, a nyitásirányát, azt, hogy bukó vagy nyíló az ablak, illetve a méreteket, amin látnod kell a teljes, azaz a toktoldóval együtti magasságot és szélességet, illetve az ablakok, toktoldó nélküli gyártási méretét. A fal nyílásméretei nem szoktak szerepelni az ajánlatban, vagy inkább úgy fogalmazok, hogy ilyen ajánlattal még nem találkoztam. Ergo, ha kaptál ajánlatot, azon te a pontos gyártási méreteket látod!
Általános bevett gyakorlat, hogy oldalanként 1-1cm-t hagyunk el a púrhab hézagnak, de lehet van aki csak 0,5cm-t, gondolom ez az adott helyszín függvénye!
A konkrét kérdésre nem tudtok v nem akartok válaszolni? :)
Persze lehet mondani h kérdezzem meg az ablakost meg rendeljem máshol stb, de:
-megkérdeztem konkrétan
-itt is dicsért jó hírű cégről van szó, nem a sarki sufniablakos
-már kifizettem az előleget
Nem az ablakost szidom, csak lehet h véletlen rosszul mondta v elbeszélünk egymás mellett, ezért kértem itt megerősítést v cáfolatot, nem akarom 25x ugyanazt megkérdezni az ablakostól.. Gondolom van valami egységes gyakorlat, nem cégenként más. Mert a neten nem egy helyen olvastam hogy az ajánlatban, költségvetésben szereplő méretek mindig névleges méretek, amiknél 1-1 centivel kisebbre gyártják az ablakot. Mert nekem fura lenne, ha azok a méretek már gyártásiak lennének, mondom, nincs meg az 1-1 centi hézag körben..
Elérkeztél az elhatározáshoz, hogy márpedig Nálad ablakcsere lesz, szétnéztél a neten és szürkeállományon csapott a temérdek lehetőség, a százezer gyártó, a millió kereskedő, a hatvanhat féle profil, a nyolcféle vasalat, az üvegezés, a RAL-beépítés, a hőszigetelt „ajándék” redőny és még számos olyan dolog, ami most eszembe sem jut.
Ekkor idetévedtél, visszaolvastál és a fejedben még nagyobb zűrzavar támadt, ezért mi, itt lébecoló kereskedők, beépítő szakemberek összeszedtünk pár alap tudnivalót, amit olvass át, alkalmazz és pár gonddal kevesebb nyomja a válladat:
- ma már minimum 5 légkamrás, minimum 70-75 mm-es „vastag” – normális szóhasználattal:beépítési mélységű – profil az elvárt. Nyugodtan elfogadhatod a VEKA, Kömmerling ( és tesói, vagyis a Trocal, KBE), Rehau, Schüco, Aluplast, Inoutec, Gealan profilokat, ezekből lehet jót gyártani. Általános Uf érték 1.0-1.3 W/m2k között van. Ne csábítson el a 7-8-9-12 légkamra: laborvizsgálatok szerint 6 légkamra fölött már csak a profil beépítési mélységének („vastagságának”) növelésével lehet plusz hőszigetelést elérni.
- Az ablakok vasalata Maco, Roto NT, Schüco, GU, én személy szerint nem kedvelem a Winkhaust, de néhány beállítás után az is használható
- Az üvegezés minimum 4-16-4-es rétegrendű, de egyre inkább elharapózik a háromrétegű üvegezés. Nyugi, minden vasalat el fogja bírni.
- Gyártóként válassz egy ismert, magyar gyártót, amely több éve a piacon van. Ha kiválasztottad, nézz utána a céges adatbázisokban, valamint a www.feketelista.hu oldalon. Figyelem, ezek az ajánlatok mindig drágábbak lesznek, mint a gagyi lengyel ajánlatok. Onnan tudom, hogy a normális minőségű lengyel ablakok pont ugyanannyiba kerülnek, mint a magyar gyártók termékei.
- Kereskedőt választva próbálj szintén több éve a piacon lévő céget választani, aki normális bemutatóteremmel bír, van nyitvatartási ideje és szintén ellenőrizhető a fentebb írt, különböző adatbázisokban.
- Kérj 3-4 ajánlatot, miután kiválasztottad a profilt, a gyártót, a kereskedőt. Ha 20-at kérsz, az azt jelenti, hogy nem néztél utána rendesen a projektnek, és a zűrzavar csak fokozódik a fejedben.
- Kérd el az ajánlat mellé a termék TVB-jét ( Típusvizsgálati Bizonyítvány), nem kapod meg, azonnal felejtős az ajánlatadó.
- Menj el a bemutatóterembe, beszélj az ajánlatadóval, nézz a szemébe jó mélyen, a személyes kontaktus nagyon fontos. Kérj referenciákat.
- Ha nem bízol a szakemberedben,akkor máshol rendelj ablakot!Bizalom hiányában csak gondok lesznek!
- Egyeztesd a műszaki paramétereket, a beépítés módját, a szerződéses feltételeket, majd válaszd ki a kereskedőt. Köss vele szerződést, amely minden részletet világossá tesz. Amikor kilépsz tőle tudnod kell, hogy miért, mennyi pénzt adtál.
- A szállítási időpont előtt 1-1,5 héttel kérdezz rá, hogyan álltok. Figyelem, az építőipar szezonális tevékenység, késő tavasszal és aug-november között előfordul(hat)nak szállítási késedelmek. Ha ezt szeretnéd elkerülni, köss ki kötbért.
Ha még mindig vannak tisztázatlan pontok, akkor gyere vissza ide, a Fórumra és kérdezz.
A cérnaheggesztés igazából a profil esztétikusabb megjelenését biztosítja, sokkal igényesebb szebb megjelenést eredményez, bár igazából ízlésről nem vitatkozunk. Precízebb a két profil összeillesztése, és a gyakorlatban erősebb is, mint a hagyományos hegesztés, mondhatjuk újdonság ez a technológia. (legalábbis itthon)
Lengyel gyártók ... hmm... lehet nagyon rossz is, de lehet nagyon jó is, Én nem különíteném így el, hogy ez most magyar, vagy lengyel gyártás... ezzel is, azzal is van rossz tapasztalatom is, meg jó is.
A Drutex nem egy profil márkája... Az Aluplast-al mostanában nincsen tapasztalatom (csak anno az Ideal 4000 / 7000, ami már nem most volt), a Rehau-nak, meg a Veka-nak is forgalmazom a belépő színtű alsókategóriás profiljait is, de ugyanakkor a full passzívház minőségű prémium termékeit is, mindkettőt bátran ajánlom.
Nejemmel meglovagoljuk a CSOK adta "lehetőségeket" és lakásépítésbe fogtunk. Mivel nálam fontos, hogy minden profi legyen, így a nyílászárónál is a legjobbra törekedem, a lehető legjobb áron. (nem a legolcsóbb kell, hanem a legjobb, ésszerű, megfizethető áron, nem Internorm vagy hasonlók)
Elmentem pár helyre, néztem nagyon sok profilt, mindenki mondott sok okosságot, és sok hasznos dolgot, de eléggé sok a választási lehetőség és nagy a szórás, így utánaolvasgattam sok helyen, keresgéltem ugye az interneten, aztán találtam rá erre a fórumra is.
Olvasgattam a fórumot, visszamenőleg is, de igazság szerint nem tiszta sok dolog. Meg kell jegyezzem, remek ablakokat gyártanak napjainkban. Összevetettem pár fórumos hozzászólással is őket, és hál istennek, a legtöbben az általatok emlegetett profilokkal dolgoznak. Bevallom, a Veka az egyik legszimpatikusabb. Amit szintén észrevettem, és itt is elég nagy port kavar, hogy ugyanazon ablak, jelen esetben Veka profil, itthoni gyártásban drágább, mint mondjuk Lengyel gyártásban. Pedig amilyen ablakokat néztem, még a lengyel minták szebbek is voltak, jobban, szebben kidolgozottak. Persze, lehet ez csak parasztvakítás, és a mintájukat tipp topp-ra csinálják, de eléggé elbizonytalanító számomra, mert elég meggyőző volt.
Az értékesítők is azt mondták (persze ők azt adják el, amit épp kell), hogy már nem kell félni a jó minőségű Lengyel vagy Szlovák ablakoktól. Minőségben a legjobbak között vannak, vasalat ugyanaz bennük. Persze, nem noname profilról van szó, hanem Veka, Aluplast, Rehau és Drutex. Vasalat ahogy nézem az ajánlatokat, általában Roto NT, egyedül egy cég adja Maco Multimatoc-kal, bár nekem a Maco jobban bejött, mert alapból gombafejes vasalat van benne, és a Roto-ban azt hiszem, alapból ilyen sima fejű.
Tisztába tudja ezt valaki tenni, és hogy miért szidják ennyire a Lengyel ablakokat és gyártókat több helyen is? Logikus, helytálló magyarázatokkal! A garanciájuk rosszabb vagy miért? Mert pl. egy Veka ugyanúgy Német profil nem? Vagy a Rehau szintén? Attól, hogy ott rakják össze, és olcsóbb mint itthon, attól még minőségben tudnia kell ugyanazt, nem?
Erről a 4 profilról, Lengyel gyártásban mi a véleményetek? Illetve, mi az a Cérnaheggesztés?
Vagy ne kísértsem a sorsot, és bízzak az itthoni gyártókban?
Köszönöm előre is a válaszokat és a felvilágosítást!
* ha nem bízol a szakemberedben, akkor rossz emberrel állsz kapcsolatban, nem a Te embereddel.. De egyébként valamilyen szinten teljesen egyet tudok érteni Veled...
Nem tudom pontosan melyik fóliára gondolsz, de renolit kód szerint, vagy valami beazonosítás után utánna tudsz nézni, rá tudsz keresni.. A Salamander egyébként egy jó profil szerintem...
Érdekes, pedig fóliában azt sehol sem láttam, mint a salamandernél egy selymes fényű tök élethű fólia(nem feláras a többihez képest), nem az a fényes gagyihatású (bocs!). Van ez másik profilgyártónál is ? Egyébként a salamander jó profil?
A Salamander bluEVOLUTION 82 MD, mint profil nálunk már kifutó termék, csak ez a Salamnder volt megtaláltható nálunk, de nem volt rá kereslek még arajánlatkérés szintjén sem szinte, úgyhogy szépen lassan kivezetjük, és kivesszük a termék kínánaltból... Egyébként a Petecki lett volna a gyártó, de egy darabot sem gyártattunk.
Igen, forgalmazom a Veka Softline 82 MD profilt. Somogy megye nem jelet akadályt elméleti síkon, az ország egész területén dolgozunk, és nem csak itthon. A Synego MD-t is forgalmazom, az is egy nagyon jó profil, ha jó a vasalat, és a gyártó. (... ár/érték/műszaki tartalom arányban jobb a Veka a két profil közül!)
Persze abban igazad van, hogy ha már úgyis kell toktoldózni, akkor inkább legyen 1 centivel kevesebb toktoldó másfél centi purhabbal, mint 1 centivel vastagabb toktoldó fél centis purhabbal. Ez hőszigetelésben és pénzben is előnyösebb a megrendelőnek, mechanikailag akusztikailag pedig minimális hátránya van.
Ha nincsen toktoldó és mondjuk már kapott a nyílás hőszigetelő kávabélést, akkor minél vékonyabb a purhab annál nagyobb a hasznos üvegfelület, ezért inkább érdemes vékonyra hagyni. Ablakos szempontból nyilván jobb a vastagabb toktoldó, mert azért jó pénzt lehet kérni, nem okoz plusz munkát, a purhabozás ára meg benne van a beépítés fix díjában.
Amúgy jól teszed, hogy kérdezősködsz, mert az ablakosok egy jelentős részének ez a felmérés a gyenge pontja (tervezni kell, mérni, számolni, figyelembe venni redőnyt, szigetelést...), sok probléma adódott ebből ismeretségi körben.
Én is találtam olyan tájékoztatót, ahol a névleges méretnél egy centivel kisebbnek írják a tényleges méretet, de szerintem ez főleg a készen kapható nyílászárók esetére vonatkozhat, legalábbis ott tűnik logikusnak...
Majd előbb-utóbb megszólalnak a szakemberek is és tisztázzák ezt a kérdést reméljük.