"Sajnos" túl sok helyszínt megnéznék, de nem akarom túlzásba sem vinni. Fontos, hogy ne lőjek túl a célon, csak súroljam. :) Eddig inkább a tenger volt az úti cél, kivétel tavaly a Szlovák paradicsom. Nejemnek az is nagyon tetszett, igaz, annak ellenére, hogy szinte egész nap esett az eső. Nos, azért ott picit súroltam a határokat, mert késő este botorkáltunk ki a Hernád mellől. És most(ennek örülök), pedig már nagyon várja a hegyeket. Az irány jó, csak jól kell szerveznem és még remélem többször megyünk.
A Téry menedékház remek hely, a hordár teájuk igen finom, az út meg az utolsó kaptatót leszámítva kellemes séta. Ez a "kell maradnia valaminek legközelebbre is" gondolom csak vicc akart lenni ;-)
Az előbb szó esett a Téry-menedékházról is. Az igazság az, hogy az alatt a pár nap alatt, míg ott leszünk a már említett poprádi-tó és Oszterva hágó volt az egyik úti terv, a másik a Téry-menedékház. Mivel egyik napon, mint írtam a csúcslátogatás és vízesések lettek, nem akartam másnap is a vízesések felé venni a túrát. Csak azért döntöttem a hágó mellett. Azonban nagyon vonz a Téry. Róla mi a véleményetek? Minden sajnos egyszerre nem megy, kell maradnia valaminek legközelebbre is, de, hogy melyik, talán az időjárás is beleszólhat. Amennyiben nagyon szeles, akkor a Téry, de lehet épp ez a rossz döntés…
Köszönöm a válaszaitok, azok alapján fogunk cselekedni. Amennyiben az idő engedi, és mások is elindulnak, mi is neki kezdünk. Amennyiben erőnkön felülinek tűnik az emelkedés és a kavicsos ösvény, visszafordulunk. Bármeddig jutunk, szép lesz a kilátás. Az őröket felismerni, mondjuk valami egyenruháról vagy beleolvadnak a turistákba?
Sajnos a Tátrában bevett gyakorlat a svarcban mászkálás. Mondjuk az Oszterva valóban nem nagy kitérő, de ettől még hivatalosan nem lehet. Ha gond lenne, vélhetően inkább figyelmeztetnek (leküldenek), mint csípőből büntetnek. A büntetés mértéke egyébként 66 EUR lehet, személyenként. Szerintem, ha ez lesz ez első magashegyi kiruccanásotok, szép idő esetén a nyereg is megfelel, ha pedig nincs jó idő, úgyis értelmetlen a csúcs.
Szia. Azt nektek kell tudni, hogy mennyire megerőltető felfelé kaptatni 5-600 métert köves talajon. Sokszor egy pár km-es túra keményebb tud lenni, mint egy 20-30 km-es... Most hétvégén többen is mentek felfelé, pedig rossz volt az idő és ezáltal kevés a turista is. Nem hiszem, hogy bárkit is megbüntettek volna.
A csúcsra lanovkázás után a tervem szerint elindulnánk a Kő-pataki-tótól a piros jelzésen a hegy oldalában lefelé a vízesésekig, majd onnan az időjárás függvényében vagy a kék jelzésen vissza Lomnicra, vagy a Hrebienok felé, gyalog, vagy fogaskerekűvel le, majd Tátra villamossal Lomnicra. Az első variáció szerintetek (piros, vízesések, kék túra) belefér 4-5 órába? Könnyűnek, végig lejtősnek tűnik, bemelegítésnek, ismerkedésnek a tereppel szándékkal választottam.
Az igazság az, hogy ezt az utat nejem kapta tőlem ajándékba, nem kis feneket kerítettem az útnak. Csodás képeket mellékelve, ígérve minden szépet és jót. Köztük a csúcstámadást is lanovkával. Egyszerűen, muszáj felmenni, ha köd lesz, akkor is. Nézem minden nap a webkamera képeit, látom is a nagy szürkeséget a csúcson. Nem olcsó a jegy sem, de most nincsen választásom, meg én is szeretném. Remélem, még visszamegyünk, akkor már majd másképpen fogunk valószínűleg mérlegelni. Nézem minden nap, próbálom figyelni, hogy melyik napszakban lehet tisztább kilátás. Valamelyik munkahelyi szervizelésem során , valaki mondta, hogy 11-13-ig valószínűbb a tiszta csúcs. Nos, az elmúlt napokban tök mindegy volt, mikor néztem rá. Tapasztalat nélkül úgy gondolom, ez teljesen változó, nem általánosítható, vagy mégis?
Arra már nem is számítok, mi van, ha viharos az idő. Láttam a videó megosztón egy felvételt, ahogyan a Lomnici szakaszon hogyan dobálja a szél a kabinokat. Durva. Olyan időjárásban nem mennénk fel, gondolom, nem is lehet.
Ketten is küldtetek fényképet a tábláról, nagyon köszönöm. A Tátrában még soha nem voltunk, illetve a magas Tátrában. Tavaly a Szlovák Paradicsomban tettünk egy igen húzós, de fantasztikus utazást. Magas hegyeket még csak fotókon láttunk, de már nagyon várjuk. Úgy gondolom, bírnánk a hágó megmászását, tovább nem is tervezzük, onnan visszafordulnánk a Poprádi-tóhoz. Azonban a tábla elég kategorikus. Talán neki is vágnánk (ahogyan írod), csak látnánk másokat is felfelé. Azonban tartanék a büntetéstől. Figyelni fogom a többi túrázót, aztán elindulunk utánuk, most ez a terv. Ez már nagy vétség, vagy még nem vágja ki a biztosítékot? Gyakori a büntetés és nagyon húzós?
Én is így gondolnám, de rákattintok a regisztrációra és rögtön a GoPass kártyával jön az oldal, nem egy egyszerű regisztrációval. Talán a regisztráció egyben a kártya rendelése is.
Kipróbáltam az időpont kiválasztásával a foglalást, miután a kosaramba került egy jegy, elkezdtem újra. Meg is jelent a kosaramban két jegy és azoknak együttes ára is. Nem vittem el az utolsó lépésig a folyamatot, de talán így sikerülhet a két, vagy több jegy lefoglalása regisztráció/kártya nélkül is.
A pünkösdi hétvégén még hó takarta az út felsőbb részeit (most készültek hétvégén). Hétfőn volt egy kisebb hóvihar is, így valószínű bőven lesz még 1-2 hét múlva is. Véletlenül sem szeretnélek szabályszegésre biztatni, de ha nem ez életed első magashegyi túrája, akkor nekivághatsz az oszterva hágónak.
A felvonóra szerintem vedd meg a jegyet a helyszínen, nem hiszem hogy május végén túl nagy sor lenne a pénztárnál, főleg ha időben érsz a felvonó nyitásra (8:30). Ott megkapod a gopass kártyád jeggyel együtt, aminek amúgy is felszámolják a 2euros depositot. Úgy emlékszem 1 euroval olcsóbb ha neten foglalsz, nem túl nagy kedvezmény a teljes árat nézve.
Azt hiszem, két dolgot összekeversz. Ha több személynek szeretnél elővételben jegyet venni, valóban regisztrálni kell. Ám a regisztráció nem jelenti azt, hogy Go-Pass kártyát is igényelsz. Az két külön történet :-)
A lezárt utakra felhívó figyelmeztetés szlovák, angol és német (esetleg lengyel) nyelvű táblákon van kinn.
A HZS igen ő, Horská Záchranná Sluzba, Hegyi Mentőszolgálat.
Köszönöm szépen a gyors válaszokat, mindenképpen hasznosak és figyelembe is veszem őket. Igen, a nyeregre gondoltam. Mint először Tátrába látogató, még bizonytalan vagyok a helyszínekkel, elnevezésekkel, meg talán kapkodok is egy kicsit. :)
Tehát, ha nem látok tiltó táblát és kevés a hó akkor mehetek. A figyelmeztetés szöveges, szlovák nyelven?
Örülök az oldalnak, böngészni fogom, van még egy hetem.
Tudom, az időjárás elég hirtelen változhat a Tátrában, de ismertek olyan szlovák, helyi időjárásjós oldalt, amiben ti is bíztok?
GoPass. A foglalási oldalon látom a választható opciót, ha nem rendelkezem GoPass regisztrációval Csak azért bizonytalanodtam el, mert valaki írta, az csak egy jegy esetén működik, több személy esetén regisztrálni kell. Nem kezdtem még bele a foglalási folyamatba, mert holnap lesz az első nap, hogy foglalhatok egy héttel későbbi időpontra. Talán megpróbálom a foglalási folyamatot kétszer egymás után végigvinni, mivel 2 főre szeretnék foglalni. A rendszer engedi, vagy nem, majd kiderül. Valóban nem lenne szükségem a kártyára, jó lenne, ha be tudnám csapni a rendszert. Azért, tarok tőle, hogy nem fog sikerülni és végül csak kell majd regisztrálnom…