Keresés

Részletes keresés

vörös macskamedve Creative Commons License 2016.05.14 0 2 1985

Tehát ezek alapján én úgy gondolom, hogy a kéket valamikor 32 és 54 között terelhették le a gerincről, de sajna abban az időszakban nem igazán adtak ki kalauzt, amiből kiderülhetne. Talán az 54-es portyavezetősben írnak róla valamit.

Előzmény: Törölt nick (1983)
vörös macskamedve Creative Commons License 2016.05.14 0 2 1984

Térképvázlatom sajnos nincs, de majd lehet, hogy csinálok. Amúgy jó lenne egy részletes Bélkő és környéke térkép. Asszem egyszer találtam egy ilyen tájfutó térképet.

 

Szóval amiért ellentmondásos lehet a kéktúra könyved, az az, hogy 63-64-ben álltak át a bányaművelésnél a felső gerincrész bontására. Wikipédia-ról idézek: "A Bél-kő oldalában 1963-ig folyt két mészkőbánya tölcséres művelése, ekkorra azonban a bányafal veszélyessé vált, ezért a termelést a hegygerinc tetején folytatták."

Ezt a linket pedig biztos ismered, de azért beteszem, mert itt is meg van említve: 

"

A Bél-kő hegyen a bányanyitás 1909-ben kezdődött az észak-nyugati hegyoldal lejtőjének közepén az 550 m tengerszint feletti magasságban. A viszonylag kis területű bányaudvarról egy 2,5x2,5x75 m-es altárót hajtottak ki, és a táró végénél felfelé műveléssel egy függőaknát létesítettek. A mészkő fejtése kezdetben az aknába történt, majd több mint 50 évig egészen 1964-ig a hegy homlokát művelték lépcsősen, ez látható ma is. 

A "hegy ráncolja homlokát" mondta látogatásakor Szabó Magda írónő. A teraszos lépcsős művelés később veszélyessé vált, ezért 1964-ben a hegy tetején, 730 m-es szinten nyitottak bányát. Innentől kezdve a Bél-kő hegyet felülről művelték. A bánya művelése - a mészkő vagyon fogyása - főleg akkor vált intenzívvé, amikor a 180 000 tonna évi termelésű régi cementgyár helyett 1979-ben új cementgyár kezdett termelni, mintegy ötszörös kapacitással." Forrás: http://szepkilatas.blog.hu/2014/02/13/bel-ko_a_magyar_sziklaparadicsom

 

Az viszont az 56-os turistakalauzból világosan látszik, hogy a kéket már akkor leterelték, és csak a K+ ment a gerincen. A 62-es kalauz szerint pedig letereltek mindenféle jelzést a gerincről. Egyébként ez utóbbiban vannak fekete-fehér fotók, és a Bélkőről is van benne egy, ahol még egyértelműen megvan a gerinc (mondjuk logikus, mert csak 2 évre rá kezdték bontani). Mondjuk az rejtély számomra, hogy 56-ban miért K+ vitt már csak a gerincen; azt el tudom képzelni, hogy 62-ben már tudták, hogy 64-től a tetejét bontják, ezért letereltek minden utat).

 

A 77-es kalauz így fogalmaz: "A Bélkő-nyak 817 m magas, ördögszántásos tetejéről korábban gerincösvény vezetett a 794 m magas Bélkőre. Sajnos a halálra ítélt Bélkő teteje már a kőbánya területére esik, és csak idő kérdése, hogy a ritka bennszülött husáng és földközi-tengeri elterjedésű szirti pereszlény sziklagyepjeit hordozó mészkőorom teljesen a cementgyártás áldozatává váljék".

 

Az eddig megjelent turistakalauzok itt vannak összegyűjtve: http://www.bukkhegyseg.hu/index.php/tudasbazis/turizmus

Ebben megtalálhatók amik nekem is megvannak, amikből idéztem.

 

A Bükk portyavezető asszem 54-es - abban még lehetne hasznos infó, de nekem gyanús, hogy az 56-os nagymértékben az alapján készült. Az igazán érdekes a 32-es kalauz lenne, amiben tényleg a gerincen vezetne a kék, de ahogy tudom az szinte beszerezhetetlen, vagy horror áron van.

 

A képeid ha jól sejtem a Simon váránál készültek.

Előzmény: Törölt nick (1983)
Törölt nick Creative Commons License 2016.05.14 0 1 1983

Ezt az infot a sziklán lévő jelzésről pedig én köszönöm, megpróbálom majd megkeresni. Esetleg egy térképvázlatot megköszönnék.

A Bélkő-gerincen futó kék jelzés leterelésének időpontja nekem azért kérdéses mert a térképeken mást vélek látni mint például ami az 1964-es kéktúrás könyvben le van írva.

 

"A Telekesi turistaháztól az országos kék a Jánoshegytől délre lévő völgyön vezet most, mert a bányaigazgatóság a régi sziklás gerincutat életveszélyes volta miatt lezárta. Az új jelzés (1964-ben járunk!) a Bélkő-nyaknál ér fel a gerincre, honnan a Bélkő sziklás, karsztos gerince felé nyugati irányba érdemes visszatérni a tilalmi tábláig."

Megkérdezhetem hogy te milyen forrásokat, útleírásokat használsz?

 

Múltkor leguggoltam azon a helyen ahol az egykori bányaút bevágása van és megpróbáltam elképzelni milyen lehetett az egykori, még érintetlen Bélkő sziklagerincének a látványa, egy biztos: pótolhatatlan veszteség érte a Bükk-hegységet a lerombolásával!

 

 most gondolj bele egy ilyen gerincúton mennyire más lenne a kéktúra errefelé mint a mai semmilyen úton a katonasírok felé...

 

 nem mondhatjuk hogy csúnya, ráadásul iszonyú érdekes, no de azért a majd' 100 méterrel magasabban futó sziklás-kakastarajos gerinc valahogyan mégis jobban tetszene. És 60-70 éve még megvolt, hihetetlen...

 

Előzmény: vörös macskamedve (1981)
vörös macskamedve Creative Commons License 2016.05.13 0 1 1982

Kicsit helyesbítek. Most csak az eléggé elnagyolt régi térképeket futottam át. Most hozzáolvastam a leírást. Tehát 56-os térkép és leírás szerint K+ ment a gerincen, a K pedig DNy-ÉK irányban ment a Bélkő déli oldalán, valószínűleg a mostani aszfaltút nyomvonalán egy darabig. A 62-es kalauz is ezt a szerpentint említi, és idézem a szöveget: "Bélkőnyakról a régi orsz. kék jelzésen Ny-nak tartva 30 p alatt érhető el a Bélkő karsztos keskeny sziklaélén a gerinc (veszélyes út, tilos is!). Kényelmes, egyenletes lejtőn az országos kék DNy-nak vezet le a kőúton a Bélkő déli lejtőjén a János-hegy nyergébe, a bánya függőleges aknája mellett (tilos terület!)."

 

A 70-es kalauz azt mondja, hogy "a Telekessytől ÉK felé, az országos K jelzés mentén, a Bélkő DK lejtőjén, a völgyi úton haladunk Bélkő-nyakra. (A Kő út használata tilos és veszélyes!)" Gondolom ez utóbbi lehetett a szerpentines, mostani aszfaltút - ezért vezethették a patak völgy felé. Továbbá még a 70-es leírás is megemlíti a hajdani gerincen vezető utat: "Bélkő-nyakról a régi országos K jelzés mentén NY-nak tartva, 30 perc alatt érhető el a Bél-kő karsztos, keskeny sziklaélén a gerinc, ill. a csúcs. (Ezt a kitérést azonban nem ajánljuk, útja veszélyes és tilos! A bányaművelés miatt gyakori a robbantás)"

 

Egyébként egyszer még a Telekessy felől Mónosbélre átvezető P jelzést kerestem, kb a nyomvonala megvolt, jelzést nemigen találtam, de Mónosbél felé már nem volt egyértelmű merre megy.

Előzmény: vörös macskamedve (1981)
vörös macskamedve Creative Commons License 2016.05.13 0 1 1981

Köszi az infókat, akkor bepróbálkozok majd a Felső-erdő felől is. Én a Sötét-lápánál ahogy a Bél-kő felől jövő patak ÉK irányból NY felé fordul a szélesebb dózerút mellé, ott van az út mellett egy nagyobb szikla és azon láttam. Egy vastagabb fán is látni véltem nagyon halványan egy kék jelzést. 

 

Amit én kisilabizáltam a régi térképeimből és turistakalauzokból: 30-as években gerincen ment; 56-ban a K+ ment a gerincen, a K valahol Sötét-lápa felé; 62-ben ez utóbbi maradt meg, K+ eltűnt; 70-ben ugyanez; 77-ben a Bélkő északi oldalán vezetett szinte vízszintesen K-Ny irányban, és fölkanyarodott Felső-erdő felé; 90-es évek elején a Szilvásvölgyi-forrás felé direktben Felső-erdőnek; 2000-es évek elejétől a mostani.

 

Nekem valami ilyesmi jött le.

 

Hasonló elemzésem van a Pes-kő környékén vezető P, P negyzet, barlang, és háromszög jelzésekre; Leány-völgyi és Ablakoskői jelzésekre.

 

Ui.: Úgy tudom a betonnal lezárt Bélkői kivájt üregekben a megmaradt nem kevés robbanóanyag van, amit a tűzoltók már próbáltak elvinni. Én így tudom, hogy ahelyett, hogy leszállították volna, inkább bebetonozták a járatot.

Előzmény: Törölt nick (1975)
perempe Creative Commons License 2016.05.11 -1 0 1980

a kőbánya épületénél megkergetett egy kutya pár éve, pedig csak az úton mentem az apátságtól a tóig.

Előzmény: Törölt nick (1979)
Törölt nick Creative Commons License 2016.05.11 0 0 1979

A fotón nyíllal jelöltem a további utat, ezen már nem mentem tovább, és azt is hogy nagyjából hová kell érkeznie. Az egész út innen a Szilvás-völgyi forrástól még kb 600-700 méter, vagy annyi sem.

 a forrás egy útelágazásban van, a bal oldalin megy a "másik" kék, amely a kőbánya épületeinél ér ki, van kék jel ott is bőven. 

 

Előzmény: Törölt nick (1977)
Törölt nick Creative Commons License 2016.05.11 0 0 1978

Ja, és kék jelzéseket még biztosan fogsz találni, azok is segítenek majd. Ha én járok arrafelé hamarabb akkor majd írok róla, bár én jobban szeretem ilyesmihez a lombmentes időszakot.

Előzmény: Törölt nick (1977)
Törölt nick Creative Commons License 2016.05.11 0 0 1977

Véleményem szerint meg lehet, elszántság kérdése.

Bükkerdő, nem túl sűrű, és amennyit én láttam belőle az még járható volt, feljebb lehetnek dzsindzsásabb részek, de a járatlan, régi kék jelzéses utakon szerzett tapasztalatom szerint meg lehet csinálni. Inkább a meredeksége fog némi nehézséget okozni.

Egyébként én is tervezem még ezt az utat is, csak majd fentről fogok nekiállni, korabeli térkép alapos tanulmányozása után.

Előzmény: perempe (1976)
perempe Creative Commons License 2016.05.10 -1 0 1976

a meredek szakaszt meg lehet csinálni? (a Szilvás-völgyi forrástól a Messzelátó mai S/Z jelzésig megy fel a régi K.) ösvény vagy földút? milyen állapotban lehet?

Törölt nick Creative Commons License 2016.05.05 0 2 1975

Eltévesztettem. 

Sötét-lápa helyett az Őztörőre értendő amit írtam. Ott vannak jelek a forrás felé menet.

 

A Sötét-lápánál már nem találtam kék jeleket, arrafelé a legrégebbi útvonalak mentek, a gerincút és később a gerincről leterelt út ha jól emlékszem 1970-es évekig.

Errefelé azért is minimális az esélye 50+ éves jelzéseket találni mert fiatalos erdő van, kivágták a régi erdőket, amelyeken esély lett volna jeleket fotózni. Esetleg köveken, ahogyan te is mondtad. 

Egyébként hol is láttad pontosan azt a jelzést kőre festve?

 

Fent, a Bél-kő nyak felé nem vágtak ki minden fát, egy szép nagy bükkfán ott is virít két őskori kék jelzés, szinte közvetlenül a Bél-kő csúcs alatt!

'60-as évek jelzései a Bél-kő alatt. Szerencsés dolog háromszorosan is, mert a bükk amúgy is jól őrzi a jeleket, de itt még egy picit a fa mélyedésébe is esik, még védettebb zugba.

Továbbá még nem vágták ki...

A második képen ott fent az a 815 méteres csúcs.

Előzmény: Törölt nick (1974)
Törölt nick Creative Commons License 2016.05.05 0 2 1974

Érdemes rászánni egy egész napot a Bél-kőre, sőt mi több igényli is, és még akkor sem fogsz megnézni mindent.

Nekem azok a bányakapuk maradtak ki még eddig amelyek úgy deréktájban láthatóak rajta, és le vannak zárva betonnal.

A Sötét-lápa felé én is jártam, de a forrás után nem mentem fel a Bél-kő nyakhoz, pedig alig 600-800 méterre voltam tőle, hanem a Felső-erdőn keresztül hatalmas kerülővel a csúcsot vettem célba.

A Sötét-lápa felé is van még pár jelzés, ez nem is olyan régi út ám, a Felső Erdőben pedig szinte hemzsegnek a régebbi kék jelek!

 a forrás felé

 Felső erdő, a fák közt láthatóak a sziklacsúcsok

 

Az akkori túrám leírása térképpel, hátha ötletet ad neked is:

 

viewArticle

 

Van még egy jó írás a Bélkő-hegyi kéktúra változásokról, garass írta, azzal egészíteném ki hogy 1963-ig bizony a hegy gerincén futott a túra, ez derült ki számomra két térkép és egy '60-as évekbeli túraleírásból.

viewArticle

Előzmény: vörös macskamedve (1973)
vörös macskamedve Creative Commons License 2016.05.05 0 2 1973

Én is szívesen nézegetem a mai és a régi jelzett utak eltérését különböző térképeken. Egyszer el is kezdtem egy listát írni, mikor hol merre volt jelzett út, mikor szűnt meg, merre terelték, stb.

A Bél-kő ilyen szempontból csemegének számít, mert ha jól emlékszem ott kb. 4 féle út is volt (kék). A Sötét-lápa felé menő változatot egyszer bejártam - egy maradvány jelzést láttam egy sziklán+ az erdőben ahol már nem nagyon találtam az utat, csak irányban mentem a patak felé, ott találtam egy kb. embermagasságú erdész síremléket - elég érdekes volt, hogy csak úgy ott van egy elhagyatott erdőrészen. A gerincen ugye már nemigen tudunk végigmenni, viszont volt egy változat, ami a Felső erdő felé vitt föl, elég direktbe. Ezt akarom még felfedezni, na meg a bányaudvarban sem voltam még, és a Bél-kő meghagyott sziklaletörésénél sem. Olyan 10-15-ször biztos voltam már a Bél-kőn, de sosem volt időm tüzetesen szétnézni. Majd egyszer rászánok egy egész napot. 

Előzmény: Törölt nick (1970)
jakkk Creative Commons License 2016.05.05 -1 0 1972

Május 14-én jön a második vadkutató vonatozás a LÁEV-en!


Lutra Expressz Garadnára!

 

perempe Creative Commons License 2016.04.25 0 0 1971

megcsináltuk a hórvölgyi útelágazás kört, ami 22,5km. a S-n mentünk keletre a műúthoz, azon a Mocsárosházig, majd P+ jelzésen, a Belvács-réten keresztül a Hór-völgyig, majd le a völgyön.

 

a völgyből kelet felé csak a csak a Hosszú-völgy műútjával szemben van út, meg 600 méterrel lentebb a kanyarban.

Előzmény: Lacerta (1969)
Törölt nick Creative Commons License 2016.04.14 0 1 1970

Megvárom türelemmel!

:-)

A trackelés-rajzolás nem vonzott sosem. Böcsülöm aki csinálja, én nem akarom, nekem más a hobbim.

Nagyon elviszi a figyelmet a felmérés magáról a túráról, a természetről, nem akarok olyan természetjáró lenni aki "felmérni" megy az erdőbe. Engem a kéktúra és annak a régi szakaszai érdekelnek.

 

Hogy ontopik is legyek ennek kapcsán:

Meglepődve láttam egy angyalos, '30-as évekbeli Bükk térképen hogy még a Bükk-fennsíkon is volt a maitól eltérő kék nyomvonal, a Tar-kő után nem ment a Keskeny-rét felé a kék, hanem tovább a "köveken" és később ment el Bánkút irányába anno. Sőt az Őserdőt sem érintette, sem a környékét.

Azt hogy a Bélkő egykori gerincén ment azt tudtam, kár hogy már nem láthatjuk azt az utat sosem.

 

 no, ezeket az utakat szeretem én felfedezni, olykor még jelzéseket is találok, még 50-60 évvel ezelőtti szakaszokon is, mint legutóbb az 1964-ben létező kéken a Bél-kő nyak felé, ezen a térképen még K+

 

Bélkő-kőbánya 254 - konfartibi - indafoto.hu

Előzmény: Lacerta (1969)
Lacerta Creative Commons License 2016.04.14 -1 0 1969

Ezek a dolgok a helyszínen derülnek csak ki igazán, mert azért láttam már olyat nem is kevésszer hogy sem a papír, sem pedig a virtuális térkép nem tartalmazott utat/ösvényt és mégis ott volt.

 

A papírtérkép, az ugye úgy működik, hogy a készítő valamilyen alaptérképet saját, illetve más szabadon elérhető vagy pénzért vásárolt adatbázis alapján reszelget, és kiadja. Ha hiányosságot találsz rajta, azt jelezheted neki ( cím a térkép impresszumában ), megköszöni, vagy kijavítja, vagy nem, és a következő kiadásban a pénzedért vagy látod, vagy nem.

A közösségi térkép ( OSM, turistautak ) meg úgy, hogy látod, hogy nincs ott / nem úgy van, és ha már ott vagy, te magad rögzíted ( letrackeled ), feltöltöd a tracket, aztán berajzolod te magad, vagy megvárod amíg berajzolja valaki más, és örülsz hogy legközelebb már látod.

 

De ha csak magadnak rajzolgatod a papírtérképedre tollal, akkor meg kell várnod, amíg a fentiek bármelyikét valaki más megcselekszi. :)

Előzmény: Törölt nick (1968)
Törölt nick Creative Commons License 2016.04.05 0 1 1968

A Less Nándor-túra útvonalán kívül nem ismerem ezt a környéket sajnos. (az egyik térképen tollal be is rajzolgattam magamnak anno azt a túraútvonalat, ez látszik a fotós részleten is. :-) )

 

Turistautak

Ez a térkép gyorsan frissül, a földutakat is elég szépen tartalmazza, viszont ezen sem látok az Alsó-Csákányra vezető utat.

Ezek a dolgok a helyszínen derülnek csak ki igazán, mert azért láttam már olyat nem is kevésszer hogy sem a papír, sem pedig a virtuális térkép nem tartalmazott utat/ösvényt és mégis ott volt.

 

 

Előzmény: perempe (1967)
perempe Creative Commons License 2016.04.05 0 1 1967

szombaton az Oszlától északra indultam, de a két Csákány között elfogyott az út (utolsó előtti kép), és nem akartam irányban menni (GPS), visszafordultam, pedig a Google műholdas térképe szerint csak kb. 200 méterre voltam az úttól.

 

köszönöm a térképeket, nekem csak a második, régebbi van meg.

lehet, hogy megpróbálom megkeresni a régi térképen szereplő, völgyből kiinduló, Alsó-Csákányra vezető utat. érdemesebb a Mirhó-nyak felől támadni?

Előzmény: Törölt nick (1965)
Törölt nick Creative Commons License 2016.04.05 -1 0 1966

No, ha már erre jártam akkor a hétvégi Bükki Bél-kő túránk albumát is betenném, ha valakit esetleg érdekelne:

 

konfartibi Bélkői kőbánya című albuma az Indafotón

 

Gyönyörű helyeket fedeztünk fel a Bél-kőn, a Tátrát egész nap láttuk, tiszta, szép idő volt a korán jött meleg ellenére. 

A családnak beígértem hogy a hegytetőn egy teremtett lélek nem lesz, erre kutyasétáltatós párok, napozó fiatalok, csúcsokat hódító fotósok fogadtak minket odafent... :-O

Hiába, no, itt a tavasz!

 

Törölt nick Creative Commons License 2016.04.05 0 0 1965

Most volt egy kis időm, utánanéztem, valóban a mai, 1:40 000-es Faragó-féle -egyébként nagyon jó- térképen nincsen út jelezve a völgyben, az 1982-es 1:60 000-es térképen viszont még van!

Sokat szoktam járni régi, 30-40, sőt 50 évvel ezelőtti kéktúra útvonalakat kutatva ilyen utakon, tapasztalatom szerint ezek a völgyi utak, amelyeken nem nagyon járnak be szoktak nőni, de általában kisebb bozótharcok árán még azért bejárhatóak, nem olyan vészesek.

A régi nyomvonalak többnyire követhetőek, ha nagyon akarjuk.

 

1. 2012

2. 1982 

 

Picit nagyobb területet bemutató részletek a Derda-kaszáló és a Kupán-tető ábrázolásával a két térképről, hátha segít:

 

Előzmény: perempe (1962)
jakkk Creative Commons License 2016.04.05 -1 0 1964

"Vadkutató vonatozás 1." a LÁEV-en:

Szalonka Varázs Expressz Andókútra - 2016. április 9. szombat

 

perempe Creative Commons License 2016.03.31 0 0 1963

nyugatra -> keletre

Előzmény: perempe (1962)
perempe Creative Commons License 2016.03.31 0 1 1962

ezt csináltam meg:

Répáshuta - Balla-völgy - Tebe-rét - Hór-völgy - Hideg-patak-völgy - dózerút a Közép-Szék nyugati oldalában (szép kilátások!) - Hajagos-kukja - Bács-vár - Harangláb-ház (romjai) - Galya-tető (kilátópont) - Veres-kő-völgy (szurdokvölgy) - műút - S - Hórvölgyi elágazás (busz)

 

a Derda-kaszáló és a Kupán-tető érdekelne a kilátás miatt.

 

komolyabb térkép érdekelne a területről, mert pl. ebből a pontból is van állítólag régi térkép szerint földút nyugatra, fel a völgyön, aminek a végét fent láttam is, de sem a tuhu-n, sem az újabb térképeken nem szerepel.

 

az első három kép a dózerúton készült, a 4. a Bács-vár kilátópontjában, míg az utolsó a kilátás a Galya nyugati csücskéről.

 

 

Előzmény: Skodri84 (1960)
Skodri84 Creative Commons License 2016.03.30 0 0 1961

Sok helyen volt fakitermelés, szóval az erdészeti gépek sok helyen elintézhetik az utat bárhol.

Skodri84 Creative Commons License 2016.03.30 -1 0 1960

Február végén jártam arra, a Hidegpatak-völgy elején a Hór-völgyi kis erdészlaktól indul egy eleinte egész jó földút, ami aztán később rosszabbra fordul, és a forrásnál beleér a Belvács-völgyi útba, ami már teljesen jó, Mocsárosháztól már aszfaltos is. Motorral voltam, elég nagy sár volt akkor, száraz időben bicajjal is kiváló lehet.

 

 

 

Előzmény: perempe (1959)
perempe Creative Commons License 2016.03.30 0 0 1959

a Hór-völgy déli része és a P+ (Hideg-patak-völgy, Belvács-völgy, Mocsárosház) közötti hegyek és helyek érdekelnének. mely utakon lehet támadni ezt a területet? van esetleg valakinek kedvenc helye, ajánlott útvonala?

jakkk Creative Commons License 2016.03.20 -1 0 1958

Március 26. szombat, LÁEV!

 

perempe Creative Commons License 2016.03.19 0 2 1957

 

járt vki Eger és Szomolya között? nem ajánlom gyalogosan, mert a lovak tönkretették az utat.

 

 

perempe Creative Commons License 2016.03.13 0 2 1956

mai műutas túra. elég sok autó volt az úton.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!