Én a helyedben a vad-nemest külön főzném le, a többit meg a kísérlet kedvéért együtt. Nekem nem sikerült annyit gyűjtenem, hogy külön erjesszem, én a sima vadkörte közé kevertem. Elvileg a vad típus tulajdonságaira üt vissza, ezért ízre is olyan, mint a vad, bár nekem ehetőbb volt ez a vad-nemes; édesebbnek és kevésbé fanyarnak éreztem, bár a húsa még mindig kellemetlenül rostos :)
Néhány nap kutakodás után megtaláltam a választ, én is hasonló kérdésbe ütköztem mint te. A bal oldali körte egy nemes és vadkörte kereszteződéséből létrejött fajta, a jobb oldali pedig a teljesen vad körtének egy nagyobb termésű változata. Mindkettő szottyosítás után használható cefrealapanyagnak, azaz hagyni kell a napon megbarnulni őket.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Hat igen erdelyben elek. Az igaz valodi szilvalekvarhoz nemjar cukor ecet se viz
Es meg nemis uvegbe tartani hanem jo korondi cserepedenybe. Viszont jo azert am a szilvapalinka mikor osszekerul egy ket koma. Hogy nezneki lekvaroskenyerel kocintani?
Ez csak szilvára igaz vagy esetleg próbáltad már más pálinkával is.Arra gondolok van némi nyári almám ,olyan semleges ízű ......Szerinted átveszi a szilva ízét az is ?
Az ilyen kemény szeleteket tedd be egy pár percre a mikróba és majdnem olyan lesz, mint a friss.
Jaaa, pálinkás fórum??? Ebből a kemény lekvárból tegyél egy kukoricaszem nagyságú darabot egy liter pálinkába, szép csillogó sárgás színt kap egy néhány nap alatt.
Nekünk van olyan amit még az anyósom főzött szegény már 15 éve nincs köztünk de a lekvár még mindig ehető.Igaz rendesen szeletelni kell,ha jól emlékszem kb egész éjjel rotyogott a sparhelton ,nem tett bele mást csak gyümölcsöt,a végén a fakanál simán mint a cövek úgy megállt benne.
Szerintem sem kell bele más mint gyümölcs és nem kevés munka ,ha lekvárt és nem dzsemet akar az ember :D
Egy kis segítséget szeretnék kérni, igaz egy picit off téma. Kaptam Blauburger szőlőt és szeretnék bort készíteni belőle,majd törkölyt. Bogyózás, zúzás, pektinbontó, élesztő? És kb mennyit kell hagyni forrni, préselés előtt? Előre is köszi.
Teljesen más elképzelésem volt a füge fagyasztására,nekünk zöld van és bokor ez is .Asszonykám igen szereti ,lekvárként .Az idén szerintem nem de ha jövőre jó lesz a termés akkor kipróbálom én is.
Szekely es a fia szedik a szilvat kerdi a legeny ; azt edosapam minek szedjuk a szilvat, ha fiam podor az oreg a bajszan anyad ha megyogyul akkor lekvar hanem palinka. Szilva lekvarlett belole es enis megkaptam a receptet amit megosztok itt. 6 kg magolatlan szilvahoz 1 kg cukor fel deci ecet ( mi almaecet hasznalunk ) fel deci viz. A szilvat kimagolni es a cukorral egy ejszaka allni hagyjuk. Reggel raonteni ecet es viz. Lefodve 6 ora fozes. Szalicil es kesz.