Keresés

Részletes keresés

Pecabubus Creative Commons License 2015.07.22 0 0 112390

Nagyobb tecskókban az akciós pultnál van ismét lengyel borélesztő, valami hatvanöt forint egy zacskó. A barna címkésben bayanus törzs van, azzal megállt erjedést is prímán életre lehet rugdosni, de a rózsaszín tasakos (vörösborhoz ajánlott) élesztő is bevált pálinkákhoz, tavaly kipróbáltam többfélét. Rehidratálni kell harminc-negyven fokos vízben a szárazélesztőt és az élesztőkrémet bekeverni a cefrébe, nem csak úgy simán beleszórni a cefrébe a zacskóból mert akkor az élesztő fele elpusztul és lassabb lesz az erjedés. Érdemes betárazni élesztőből mert mindig elfogy a jobbféle borélesztő a mezőgazdasági boltokból, mire szilvát- körtét kell cefrézni örülhetünk ha uniként lehet kapni.

Előzmény: foxrudi (112389)
foxrudi Creative Commons License 2015.07.22 0 0 112389

Miért nem adsz hozzá élesztőt??

Előzmény: pálinkáZoltán (112387)
Hurkafej Creative Commons License 2015.07.22 0 0 112388

Csak jó gyümölcs menjen a cefrébe, forrás kezdgete után 2-3 napig, főerjedéskor esetleg mehet hozzá friss gyümölcs, utána nem ajánlatos. Savazni nem sokat kell, egy szilva cefre ph értéke pH3 körül szokott lenni. A gyümölcsöt mosni kellene, utána beoltani élesztővel. Nem lesz élesztő ízű a pálinka. :)

De minden ott van a reggeli linkekbe és snapszmester oldalán.

Előzmény: pálinkáZoltán (112387)
pálinkáZoltán Creative Commons License 2015.07.22 0 0 112387

Mivel kezdő vagyok ilyen téren, semmi extrát nem csinálok, csak a nagyapámtól tanultakat.
Gyümölcs összeszed, érett vagy inkább enyhén túléretteket, fűtől, fától bokortól megtisztít, majd megy a cefrébe. Ott pépesítem. Amiben nincs mag azt répadarálóval, a szilvát vagy festékkeverővel vagy ilyen (szerintem maszek) S végű aprító-bottal.

ha nagyon száraz akkor vizezem, szükség szerint max 1-2 kg cukrot adok hozzá (ezt inkább a birshez). Én nem adok hozzá se élesztőt, se nem savazok. Főleg azért mert nem tudom hogyan érdemes, ezért inkább nem. Ha nem viszem azonnal főzetni, általában nem szoktam csak 1-2 hónapra rá, akkor igyekszek hűvös helyre elrakni és légmentesen zárni.

Ha esetleg van hasznos tanács, tipp, észrevétel szívesen fogadom, és köszönöm!

Előzmény: Figyelget (112355)
Hurkafej Creative Commons License 2015.07.22 0 0 112386

Nekem innen van, és nem csak a felszíne réz.http://helakri.hu

De az alkoholgőz úgyis csak a réz felülettel érintkezik, ha eléggé vastag a réz bevonat, akkor az sem lenne baj ha más hordozza, csak a deflegmációs tulajdonságok változnának.

 

Előzmény: a_kis_donatellácska (112376)
Törölt nick Creative Commons License 2015.07.22 0 0 112385

Az alap kérdés... ami mégis átjut a lyukakon az mitől nem fog leégni?!

 

Avagy a leégés gátló rács szerintem marhaság.

Csak akkor működik, ha nélküle sem égne le a cucc.

Előzmény: a_kis_donatellácska (112374)
kornel8 Creative Commons License 2015.07.22 0 0 112384

Köszi, pont a te módosított szűrődet néztem. Az első rekesz kisebb, mint a második, régebben pont fordítva láttam. Ez így jobb lenne? Pelenkát raknék bele mechanikus szűrőnek. A szigetelést úgy gondoltam, hogy beborítom, de így jobban hangzik.

Előzmény: rézműves1 (112382)
kornel8 Creative Commons License 2015.07.22 0 0 112383

Köszi szépen, bocs, hogy a tiédre reagáltam, nem az új hozzászólásra kattintottam. :)

Előzmény: barkócza (112381)
rézműves1 Creative Commons License 2015.07.22 0 0 112382

Jól mondja Barkóca, jó a 0,5-ös félkemény ha megfelelően van hajtva. Ezt itt a képen, én 0,6-os ból

csináltam............a forrasztása viszont nem egy leányálom...

 

...a kőzetgyapot is jó és nem gyúlékony (2-3 centi elég), de ne a söröshordóra tedd, hanem a külső palástra úgy, hogy a söröshordó és a szigetelés között legyen 4-5-centi légrés, így sokkal hatékonyabb a fűtés...ha ügyes vagy, akkor a legkülső alumíniumpalást belső oldalára ragasztod és így teszed a hordó köré...így még jól is néz ki...

Előzmény: kornel8 (112380)
barkócza Creative Commons License 2015.07.22 0 0 112381

A 0,5-ös réz teljesen jó, lágyforrasztva is. Többen csináltak ilyet. A kőzetgyapothoz nem tudok hozzászólni...

Előzmény: kornel8 (112380)
kornel8 Creative Commons License 2015.07.22 0 0 112380

Azon gondolkodom, hogy a kozmaolajszűrőt rézből csinálnám. Ehhez milyen vastagságú rézlemez kell, 0,5 mm-es elég lenne erre a célra? Rozsdamentes jobban tetszene, de sajnos nagyon "vastag" lemez (2 mm-től vastagabb) kellene,amit tudnék hegeszteni, de azt meg nehéz lenne hajtani... Nem csinál valaki itt a fórumon? :))

 

Másik téma, szigetelném a főzőmet, milyen vastag kőzetgyapot paplannal érdemes bevonni? Alumínium lemez jó lenne kívülről(1 mm vastag)?  Szimpla falú, 50l söröshordóból van.

 

 

 

Előzmény: barkócza (112379)
barkócza Creative Commons License 2015.07.22 0 1 112379

Vasbicikli hozzászólásai közt keress. A kereső funkció pedig itt balra elég jól leszűkíti az olvasnivalót.

Előzmény: a_kis_donatellácska (112377)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.07.22 0 0 112378

A régi réz, amiben évtizedek óta főzik a szilvalekvárt egész napokon át? 
Valaki gagyi, rézzel bevont vasbográcsot akar réznek eladni...

Előzmény: a_kis_donatellácska (112376)
a_kis_donatellácska Creative Commons License 2015.07.22 0 0 112377

Próbáltam, de több mint 100.000 hozzászólás van már, így a szemem folyhat ki a pálinka előtt :) Tudom, hogy van keverős megoldás csak nem tudom, hogyan kivitelezzem a tömítettséget és a mechanikai részeket a keverőnél. De olvasok.

Ezért kérdeztem, hogy valaki próbálkozott-e már az általam belinkelt dupla falú ételhordóval. Ahogy olvasom, kb 1,5cm lehet a két fal között. Ez nem túl sok de valamilyen olajszármazék jó lehetne közé.

Előzmény: barkócza (112375)
a_kis_donatellácska Creative Commons License 2015.07.22 -1 0 112376

Jó ötlet ez a bogrács. Kár, hogy nem jutott eszembe. 

Az egyik oldalon ezt találtam róluk:

"Az ilyen régi (sárga- vagy vörösréz) edényekkel gond lehet, ha sav (pl. ecet) és levegő éri, néhány órán keresztül. Ezeket már csak dekorációs célokra ajánlott használni. Az új típusok ezzel szemben már rézötvözettel vannak bevonva"

 

Ez a bevonat nem módosíthat a pálinka ízén? Vagy csak csiszoljam ki? 

Előzmény: a_kis_donatellácska (112374)
barkócza Creative Commons License 2015.07.22 0 0 112375

Olvass vissza leégésgátló ügyben. Jók, jók, de szimplafalúban mindig a megfelelő hígítás az alap leégésgátlás ellen, és így is beleszaladunk néha a pofonba.

Előzmény: a_kis_donatellácska (112374)
a_kis_donatellácska Creative Commons License 2015.07.22 0 0 112374

Ezt még nem döntöttem el. Közben kigondoltam, hogyan lehetne megoldani, hogy ne égjen oda a cefre a szimpla falú üstben. Az ötletet a spárgafőző adta. Akkor láttam mikor néztem a konyhai felszereléseket. Egy perforált vagy expandált lemezből kell valahogy egy hengert kreálnom amin vannak valamekkora távtartók, hogy ne érjen a sűrűje az edény aljára meg oldalára. Aztán egyből beugrott az is, hogy lehetne ez a "kosár" mondjuk vörösrézből is. De ez macerásabb mert nem láttam ilyen anyagot, azt csak lemezből tudnék kreálni bazi sok furkálással.

Előzmény: Hurkafej (112373)
Hurkafej Creative Commons License 2015.07.22 0 0 112373

A vörösréz bográcsn egy olcsóbb alternatíva sisak készítéshez. Ajánlottabbak a fazekak, szélesebb legyen, mint amilyen magas.

3 éve 19.000körül szereztem a szendvicstalpas 60l-est, nézz szét az apróhirdetések között!

Persze el kell gondolkozni, hogy dupla falú lesz-e, vagy szimpla fal, mert akkor nem árt bele kavaró.

Előzmény: a_kis_donatellácska (112368)
zsorsz Creative Commons License 2015.07.22 0 0 112372

PH rendben?

Előzmény: *Sztár* (112370)
zsorsz Creative Commons License 2015.07.22 0 0 112371

Lásd:vízzár.

Előzmény: *Sztár* (112370)
*Sztár* Creative Commons License 2015.07.22 0 0 112370

Sziasztok!

 

A nagy meleg, illetve időhiány miatt a cefre főzetése csúszik.

 

Pincében 20 fokon megmenthető a savanyodás ellen?   

foxrudi Creative Commons License 2015.07.22 0 2 112369

Pajta tunningos,barackfőzős szép napot mindenkinek!

  Szigetelés,és egyéb utórezgések kellenek még.

  Még mielőtt valaki iparinak gondolná,gyári 100l-es nagykonyhai lett átalakítva.:-)

a_kis_donatellácska Creative Commons License 2015.07.22 0 0 112368

Üdv Mindenkinek!

 

Mostanában elkezdett foglalkoztatni az otthoni főzés gondolata. Olvastam már a témáról, igaz nem sokat, kezdő vagyok még. Be akarok ruházni egy főzőbe, de a teszkós 17L-es annyira nem volt szimpatikus. Vagyonokat nem szeretnék kipengetni érte, ezért gondoltam összerakok egyet. Az egészet vörösrézből kihozni egyenlőre esélytelennek látszik. Maradnék az alap rozsdamentes edény+ réz sisak kombónál.

 

Itt elég jó árban lehet kapni edényeket és a választék se rossz:

http://www.famastore.hu/webaruhaz/edenyek-nemesacel-edenyek-20763/20763/

Kb: 20-30 literesre gondoltam, nagyobb nekem nem kell. Ehhez viszont kellene egy Vörösréz kupola, amit nem tudok fellelni sehol, ami van az meg kb. 40ezer Ft. Gyárt itt valaki ilyet kevesebb pénzért?

 

A másik ötlet a duplafalú pálinkafőző ételszállító badellából. Itt a link:

http://www.gasztronagyker.hu/badella-etelszallito-25-lit-duplafalu-magyar-termek

 

Próbálkozott valaki ilyennel?

 

Üdv.

55HRC Creative Commons License 2015.07.22 0 1 112367

Üdv urak!

Sokat olvastam a fórumot, köszönöm a sok hasznos infót.

A hétvégén szeretném kipróbálni a szerkezetemet, köszönet a szakmai segítségért rézműves1 -nek.

Sok jó nedűt!

barkócza Creative Commons License 2015.07.22 0 0 112366

Mustnál, ahol a szárazanyag-tartalom nagy része cukor, elég jól használható. Cefrénél magát a mutatott értéket nem kell komolyan venni. Azt szépen mutatja, ahogy csökken a cefre sűrűsége az erjedés alatt. Ha már nem csökken tovább, kierjedt. De ugyanezt a cefre kóstolgatásával is meg tudod állapítani.

Előzmény: Jozso27 (112364)
kornel8 Creative Commons License 2015.07.22 0 0 112365

Szia. Nekem is van mustfokolóm, de nem használom, mert hülyeséget mutat. Tiszta cukor oldatban lenne értelme, de mivel a cefrénkben sok minden más is van van a cukron kívül, ezért nem tudsz belőle megfelelő konzekvenciát levonni. Inkább ha teheted, akkor egy refraktométerre ruházz be, de ha nem, akkor ha lefőzöd,akkor meglátod mennyi lesz. Az a biztos. :))

Előzmény: Jozso27 (112364)
Jozso27 Creative Commons License 2015.07.22 0 0 112364

Sziasztok,

 

Sok hasznos dolgot megtudtam, arról hogy mennyi metil alkohol és hogy kerül a pálinkába. Köszönöm :)

 

Most lenne egy másik kérdésem:

 

Vettem egy cefre és must fokolót

 

Ezt írták hozzá: "A cefrefokmérő alkalmas különböző gyümölcscefrék cukorfokának mérésére használható. A híg, leszűrsz cefre levet egy mérőedénybe kell önteni és beletenni a cefre fokolót, így a fokoló megmutatja a cukorfokot százalékban.A cukortartalomból következtethetünk az alkohol kihozatalra, valamint meg tudjuk állapítani hogy hol tart az erjedésbe a cefrénk.A cefre akkor lesz kész, és főzhető  ha a cukorfokoló 5% vagy ez alatti eredményt mutat."

 

Létezik valami táblázat amiből át tudom számolni, tudok következtetni a cukorfokból az alkohol kihozatalra?

 

Előre is köszönöm,

 

Üdv.

Figyelget Creative Commons License 2015.07.22 0 0 112363
Én kiszedném előre a magot és csak azután pépesíteném.
Előzmény: Norbi... (112359)
rézműves1 Creative Commons License 2015.07.22 0 0 112362

Pályinkás jó reggelt!

 

Tisztelt otthonfőző barátaim. Miután rólam már többé-kevésbé ismert, hogy a pálesz főzés nemes hobbiján kívül a kis modell gőzhajókkal is bíbelődök néha ha van időm, egy érdekes eseményre hívnám fel a figyelmeteket. (remélem nem off)

 

Teszem ezt azért, mert többen megkerestek privátban, hogy hol lehetne megnézni ezeket a kis gőzösöket élőben, működés közben. Azoknak akiket ez érdekel és még nem terveztek Szeptember közepére (12-13 szombat-vasárnap) programot mondanám, hogy Sárospataktól nem messze a Zemplénben, gőzhajó modellező barátaimmal tartunk egy ún. "örömhajózást"  Kőkapun, a volt Károlyi vadászkastély előtti "Áfonyás"-tavon. Azoknak akik gyerekkel jönnek, remek szórakozás az is, hogy a közeli Pálházáról erdei kisvasúttal is lehet felmenni ami pontosan a kastély előtt áll meg, ahol étterem és szálláslehetőség is várja az idelátogatókat.

Sok szeretettel várunk mindenkit mert bizonyára tudjátok, már Pompeius is megmondta, hogy

 

                     "Navigare necesse est,vivere non!" "Hajózni kell, élni nem muszáj"

sogi01 Creative Commons License 2015.07.22 0 0 112361

                                                vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

Előzmény: sogi01 (112299)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!