Nem akarok rémisztgetni senkit sem, de aki egészséges és tud várakozni, ácsorogni, buszra fellépni, ne gondolkozzon azon, hogy majd Ő ezt is megoldja, hisz annyi mindent megoldott már az életben, miért pont a máltai autó vezetéssel gyűlne meg a baja!?
Ez nem ilyen egyszerű.
4 alkalommal voltunk, 15 éve vissza-vissza járunk, jártunk a szigetre, és jelenleg már 2 hónapja itt is élünk. Azt kell mondjam, hogy azok, akik állítják, hogy komoly tapasztalatuk van a bal oldali közlekedésben (akár Írország, vagy Nagy-Britannia) ... sorra összeomlanak idegileg, mert leírhatatlanul más!
Veszélyes! Amikor a saját, a rokon, családtag, barát életét és a sajátunkat kockáztatjuk, hogyjétek el, hogy nem ér annyit az egész! Amikor mások életét is, akkor meg pláne, mert a sebek a kórházban beforrnak, de a lélekben hagyott nyomok évek után sem "gyógyíthatók" ...
A blogunkon ( https://magyarokmaltan.wordpress.com/) átvettünk egy pár erről szóló cikket, és épp mi is készülünk erről írni egy összefoglalót. Jópáran estek áldozatul, hónapokig tartó kórházi kezelés ... és sok más kellemetlenség. Gondoljunk bele, mielőtt vagánykodni, vagy bizonyítani szeretnénk. Lehet autót bérelni a helyi kisebb kölcsönzőknél nagyon olcsón. Ki lehet próbálni 1-3 napra is. Lehet 10-14 napból 2-3 napot autózni, 2-3 napot taxizni, vagy transfer-es programokra feliratkozni és a maradékban buszozni is. Csak annyi időt töltsön mindenki ezzel a "próbálkozással", amennyit muszáj, vagy elengedhetetlen.
A bizonyítási vágy, a kiváncsiság, a vagánykodás, - vagy mindenki nevezze, ahogy akarja,- nem lehet mozgató rugója annak, hogy először itt teszteld a körforgalmak hazájában, azaz Máltán, hogy valóban képes vagy-e erre!
Lehet valaki Rallye versenyző, cross-motoros, vagy gyorsasági pilóta, higyjétek el, hogy a fejüket fogva könyörögtek, hogy: - "jajj, csak itt ne kelljen vezetni..."
Európai ember számára felfoghatatlan, hogy EU-s ország ill. lakói miképp lehet(nek) annyira más gondolkodású, habitusú, "kultúrájú" stílussal megáldva... Nem nevezném sem kultúrának, sem morálnak, ami itt a vezetés kapcsán elsőre eszembe jut, az inkább a "crazy" szó :)
Imádom máltát! Hisz nem hoztunk volna létre ugyanilyen topic-kal Facebook csoportot, melynek a https://www.facebook.com/groups/lovemalta/ címen, és nem is élnénk itt, ha nem így lenne.
De óvva intek mindenkit, aki itt akar "bizonyítani", kipróbálni, vagy elkezdeni ilyesmit.
Aki nem tudná, miről beszélek, bicikliseknek készítettem egy pár felvételt, hogy miképp, milyen megfontolás mellett NE kezdjenek önálló akciókba, és inkább keressenek meg túraszervező, tapasztalt cégeket, túravezetőket!
Kettőtöknek nem kell nagy autó, a kicsivel könnyebb parkolni is. Vihetsz magaddal strancuccot vizet, hogy lemosd a homokot , és nem kell a buszra várni.hidd el jószándékkal próbálunk neked segíteni. Én Ausztráliában 3000 km-t vezettem a "másik"oldalon, Málta ahhoz képest gyerekjáték.
Ott is elolvastam már az autóbérlésről írtakat, sőt már majdnem az egészet végig rágtam, nézegetve a szebbnél szebb képeket :) Van bennem félsz is a baloldali vezetés miatt, bár úgy gondolom képes leszek rá, nem lesz semmi gond, de valahogy mégis.. A lányommal ketten megyünk, ő mivel 20 éves, fél éves a jogsija, még nem vezethet. Rám marad az egész egyedül, de úgy gondolom a greenmotion- nál fogjuk bérelni :)
Igen, a máltai úszást már 2 hónappal ezelőtt lefoglaltam, kifizettem :)
A bulgáriait most beszéltük meg itthon, engedélyezte a férjem :) ha már úgyis ott vagyunk, megkapom 40.szülinapi ajándékként ;)
Nem bánom, nagyon várom már, sokat olvastam most Máltáról, biztosan gyönyörű minden. Amint írtam már, ha kevés lesz az idő (ami nagyon valószínű) akkor vissza megyünk jövőre :)
nem az a baj, h tartasz a kocsibérléstől, és az sem baj, h alapos vagy.
a baj az, h úgy csinálsz, mintha egyáltalán nem hallanád meg amiket mondanak neked. konkrétan leírtuk többen is, h mit tegyél, volt szájbarágás, voltak linkek, voltak lépésről lépésre elmagyarázott dolgok, voltak okító oldalak segítségül linkelve, volt minden; ezzel szemben te egészen más, zavaros köröket futsz és csodálkozol, h egyrészt nem jutsz egyről a kettőre, másrészt, h neked tök más, rosszabb a végeredmény, mint amit itt mások mondanak. hát persze hogy más, persze, h rosszabb, ha másként csinálod...
Igen, 11 éve viszont ebből 9 éve ugyan abban a szállodában :)
Voltam már persze a várnai delfináriumban, igaz nem most (talán 9 éve), annyira nem nyűgözött le 3 delfin úszkált egy kicsike egyáltalán nem tiszta medencében :( még csak meg sem lehetett simogatni őket, vagy fényképezkedni velük, nagyon sajnáltam akkoriban. Viszont nagyon köszönöm az információt, most néztem a honlapjukat, le is foglalom az úszást :) ha én ezt előbb tudom :) Bulgária nekünk már csak a pihenésről szól, 2 hét semmit tevés, 9 év alatt, mintha haza mennék a szállodába, én szeretem :) van akinek ez nem jó, jobban szeret kirándulni, nekünk ez teljesen megfelel.
Az a fránya autóbérlés... :) Én úgy gondolom az ismeretlen dolgoktól mindenki tart, ki milyen típusú ember, vannak azért bátrabbak is. Én a beszarik közé tartozom. Ez van, én ilyen vagyok. Persze, ha most mégis csak lesz bérlés, és minden simán megy, legközelebb nem fogok ezen ennyit agyalni, bátran bele vágok.
a hajoutakon minden kikotoben szerveznek fakultativ programokat, esetleg azokbol valogatnek, nehogy lekessek a hajorol a helyi buszkozlekedesre hagyatkozva. Biztosan ott lesznek a hop-on emeletes buszok is a kikotoben (na meg a taxisok), amikkel Valletan kivul is szetnezhettek. Vallettaban is magaban kenyelmesen el lehet tolteni fel napot - muzeumok, emlekmuvek, vasarlas, kavezok stb.... http://www.visitmalta.com/en/excursion-ideas
Most BUD-ról egyforma árban volt ez Burgasz és Málta juniusban, én azért Máltát választottam inkább:)) Nem tagadom Bulgáriára is rávett már 24 év alatt 2x a család, de kizárólag a marha olcsó szállodák miatt volt(most már ahogy nőnek a lányok és nem ingyen van a szállás, és az ottani szállodákban az árak, már nem olyan jó deal). Na meg nem szerette a család az én látványos unatkozásom:)
Egyébként tudtad, hogy a Várnai delfináriumban is lehet úszni delfinekkel?
Nem igazán értem miért félsz bérlésnél a zárolástól? Ez egy sziget, nem Olaszország ahol lopkodják rendesen a kocsikat és (talán) ezért ezres nagyságrendű a deposit. Itt valószinüleg jóval kvesebbet zárolnak(vagy semmit, az önrész mentesítővel) és ki hosszabb , ki rövidebbb idő alatt maradéktalanul oldja a zárolást.
Nincs ezzel semmi gond.
A márc. 8-i depositunkat tegnap oldották, a másikról pedig adtak egy igazolást, beviszem szépen az Ersétnek(faxolják ahova akarják) és oldják
Mi májusban egy Földközi tengeri hajóút keretein belül kb. fél napot fogunk Máltán tölteni. Tudnátok ötleteket adni, hogy mit érdemes ilyen rövid idő alatt megnézni? Illetve a közlekedés is érdekelne, hova mivel lehet eljutni?
Én már előbb feladtam. Aki értetlen az értetlen, és akin nem lehet segíteni azon nem is érdemes,. Mi az arguscarhire.com onnan greenmotion. Ott kint megkérdezte a gyerek zárol 600€ vagy fizetünk napi 5 € full biztosítást és nem zárol semmit. Kifizettük és már adta is a kulcsot. Nem tudum ezen mit nem lehet érteni, főleg miért kell levelezgetni???? Levelezni Krétán kell a kölcsönzőssel.....
Csak az 1 delfinúszás miatt bérelnétek az autót? Csak azért, mert ahogy korábban is írtad oda a taxi is elvisz és akkor nem kell ennyi időt-energiát belefektetni az informálódásba.
Igen, én is velük leveleztem most (GreenMotion) ők mondták a legjobb árat ezt is írtam, 250 euro amit zárolnak.
Megkérdeztem az önrész mentes biztosítást is, az 10 euro/ nap. Most még futok egy kört, megkérdezem akkor mennyit zárolnak.. aztán eldöntöm.
Nekem a transzfer benne van az útban nem kell külön fizetnem, de lehet az lenne a legjobb amikor megérkezünk, végig járni a kölcsönzöket amik a repülőtéren vannak és megkérdezni...
Mikor mi voltunk Máltán a http://www.airportrentals.com/ -on keresztül foglaltunk GreenMotion-nél autót. Így olcsóbb volt, mintha a saját oldalukon intéztük volna. (mint geodo is írta) Foglaláskor nem kötöttünk önrészmentesítő biztosítást, bár levélben is ajánlgatták. Ezt ott helyben kötöttük meg, így nem zároltak a számlánkon csak 150 eurót. Ez az összeg nem olyan hatalmas véleményem szerint, hogy ezért le kelljen mondani az autóbérlésről. Eleve a bérlés összes költsége sokkal kedvezőbb volt, mint pl. Olaszországban.
De mint már többen írták, nem kéri mind. Sőt, az olvtárs el is mondta Neked, hol kéne nézned.
Közvetlenül leveleznek ebben a témában nemcsak felesleges, hanem nem is célravezető - legalább is itt a példa ezt mutatja. (Mondjuk van olyan ország és helyzet, amikor igen.) Érdemes hallgatni a tapasztalatra, mert láthatod, meg lehet oldani olcsóbban, mint amit találtál, és kaució nélkül. A no excess-t így, ezzel a kifejezéssel kérdezted tőlük? Vagy miként fogalmaztad meg?
amúgy az se lenne tilos, hogy magyar oldalakat nézz, attól, mert másutt élsz. A közvetítők, bérlők bárkinek dolgoznak, ezért tudunk mi, magyarországiak is pl. az autoberlesonline-on, az autoeurope-on foglalni.
mit kellett volna tenned? véleményem szerint pl. az előbb említett oldalon lefoglalni egyet, a hosszú levelezgetések helyett. közvetlenül a bérbeadó cégektől bérelni az esetek 90%-ban drágább, mint a brókeroldalakon keresztül...
a linkelt oldal meg amúgy nem magyar, csak tud magyarul, és csak az egyszerűség kedvéért választottam; ahogy a linkből is látod, az europcar, a hertz, stb. adja az autót-márpedig a lényeg ez, nem pedig az, h milyen nyelven kommunikál az oldal ahol foglalsz. de ha olyat szeretnél, ami nem magyar nyelvű olyan is van rengeteg.
nézd, én nem mondom, h tükörsimaságú dolog az autóbérlés, de azért hidd el, h te jó alaposan bebonyolítottad (és ha jól érzékelem be is drágítod) ezt magadnak...
Hozzá tenném amit a honlapon kiad a rendszer árat annál mindegyik! többet írt vissza emailben!
Nem a legolcsóbb autót választottam, azt is tudni kell.
A többit amit találtam, ott mindegyiknél drágább volt a bérleti díj egy napra, mint ezeknél, oda nem is írtam.
Végig olvastuk mindegyik oldalon a tudnivalókat, gyakori kérdéseket, stb...
Azt hiszem elmondhatom, hogy bár nem "tök egyértelmű", de szerintem én próbáltam érdeklődni, felkészülni az autó bérlésről, nem tudom még mit kellett volna tennem...
Csak azt tudom itt megosztani amit nekem is válaszoltak az illetékesek. Magyar oldalon pedig nem kerestem, mivel Németországban élek :(
az mondjuk tök egyértelmű, h nem olvastál utána az autóbérlés mibenlétének, ami ahhoz képest, h nem vagy a kérdésben otthon viszonylag fura.
mindegy; nem tudom hol meg kiken keresztül szeretnél autót bérelni, meg kiknek írsz, de vegyük pl. az autoberlesonline.hu brókeroldalt. ha beütöd, h málta, és az április 22-i kezdő dátumot, akkor vmi ilyet látsz (29-ig vettem, tehát egy hetet, arról nem írtál mennyi ideig maradtok, de a dolog szempontjából ez mindegy is):
vagyis, ez egyrészt azt jelenti, h napi 8 euró és nincsen önrészed baleset esetén. ha ezt megkötöd nem fognak zárolni; vagy max. vmi elenyészőt az esetleges büntetésekre, de ahogy az olvtársnő mondja, máltán nem szokás ez, tehát minden bizonnyal csak használnod kéne az autót. ráadásul a reptéren tudod felvenni, nincs szállodai transzferköltség sem. másrészt azt is jelenti, h a 61 euró alapár plusz 8x7= 56 euró biztosítás után az egyheti bérlés ára 117 euró, vagyis nem egészen 17 euró egy napra.