Át kéne gondolni ezt az egész magánfőző dolgot,mielőtt törvénykezünk.Betartható szabályokat kellene alkotni.Okafogyottá vált pl. a bérfőzetés tiltása a magánfőzés mellett.Aztán:egészen szűk réteg rendelkezik szerintem 80-100 l-es gyári,vagy minőségi készülékkel,a többség még mindig az innen-onnan összemaszekolt kis űrtartalmú cuccal nyomja,normális,betartható adószabályok mellett sokan meggondolnák,hogy nagyobb mennyiséget hol érdemes főzni.Aki tilosban jár,azt a pálinka értékesítésekor kellene megfogni,ráadásul horogra akadnának azok is,akik bérfőzetett pálinkát árulnak,akár magánszemély,akár főzdés.Hiába főz valaki magánfőzőként,vagy főzet több névre bérfőzetőként évi 2000 l pálinkát,ha nem tudja eladni.A szerveknek nem azt kellene a híradóban bemutatni,hogy Józsi bácsi felrobbant a kuktájával,hanem azt,hogy lelepleztek egy zúgkocsmát,ahol évek óta adózatlan szeszt mérnek háborítatlanul.
Hát igen. Marad a "bevallás", amit vagy elhisznek, vagy nem. De az igazán szankcionálható és végleges megoldás sajnos csak az volna, ha ismét megtiltanák a magánfőzést. Ahogy Snapszi is írta: Illegalitás.... :-(
Ezt úgy írod, mintha a bérfőzdék lennének az első számú közellenség.
Én soha nem éreztem és nem is fogom riválisomnak érezni a bérfőzdéket. Szerintem inkább az a baj, hogy őket ellehetetlenítették. Én akkor is magam főzném a pálinkámat, ha a bérfőzdék ingyen főznék. Mert szeretem csinálni.
A világ akkor lesz jobbá, ha a szemlélet átváltozik a "nekem rossz, hát neki is legyen az"-ról a "nekem jó, neki is legyen az"-ra
Az 1000 Ft tarthatatlan.Egyes vélemények szerint maga az átalányadózás is az.Marad tehát a 835 Ft-os kedvezményes adómérték literenként,alapja lehetne a bevallás,gondolom,más EU-s országokban sem fináncok járnak a magánfőzőkhőz plomba-fogóval,ráadásul a ma üzletben kapható készülékek sem alkalmasak ilyen használatra..Ez a 71800 Ft,-a max.engedélyezett mennyiségre kiszámolt kedv.adó- járhatatlan,nem mindenki tud vagy akar ekkora mennyiséget főzni évente.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Dohos pálinkából ki lehet szedni aktív szénnel ,de kiszed minden ízt is ! Próbáltam fokozatosan kiszedni,de mire eltűnt a dohosság szinte eltűnt a pálinka is ,csak likőr alap maradt.
Tulajdonképen itt a deflegmáció változtatás ,fűtéssel vagy készülék átalakítással a párlat minőségi változására vagyunk kíváncsiak! Én már több irányt végigpróbáltam. Rövid kis emelkedésű páracső , nagyobb emelkedés,hosszabb nagyobb emelkedés és most azon vagyok ,hogy a kisebb deflegmációva ,sőt a lehető legkisebbel próbálkozom. Figyelmedbe ajánlom Golyós munkásságát !
Az egylépcsősnél és a kétlépcsősnél is megvan minden tényezőnek a maga optimuma. Ha ez megvan,onnantól kezdve jöhet a kérdés, ki mit szeret jobban, az illatosabb, vagy az ízesebb pálinkát? (Persze most ugyanazt mondtam mint Te:)