Annak idején minden féle felszínt görbületet számolgattunk.....külső függvény deriváltja szorozva a belső függvény deriváltjával.......stb. Alig vártam, hogy vége legyen, !
Már hogyne lenne képlet forgástest felszínére, illetve külön a palástra. Csak a hordó dongájának görbületét megadó függvényt kell kiokumlálni...))...pl. hiperbola ág darab. Ha akarod polárkoordinátákkal is számolhatsz.
109558-ös hozzászólásban érdeklődtek a hordó felületének kiszámításának módjáról. Itt indult a téma, Kepler sokkal később került elő.
Ha több képlet van, az azt jelenti, hogy nincs egységes képlet. Geometriailag pontosan meghatározott testeknek egy képlete van. A hordó alakja végtelen sokféle lehet, ezért ehhez végtelen sok képlet tartozik.
És de, Kepler a hordó miatt jött szóba, mert ő volt az, aki kiszámolta és nem megmérte a térfogatát. Így jött szóba, ha visszaolvasol, te is beláthatod.
Bátorkodtam lemodellezni és kiszámolni a legismertebb típusokat. Azt hogy 95%-os töltöttséggel hány négyzetcenti felülettel érintkezik a belé töltött folyadék litere házi feladatnak adom, akit érdekel majd kiszámolja magának.
Aztán, olvasom lentebb a nagy amerikanókozás meg fhanszia-limuzinozás tölgyfa téren, ehhez képest az amerikai szeszfőzdék konkrétan a magyar tölgyből készült hordókat preferálják, aztán sorrendben a franciát, utána meg az amerikait. Mert kisebb a magyar csersavtartalma és elegánsabban adja a vanillineket pörkölésnél-égetésnél, azért.
De hogy ne legyek teljesen offtopik, törkölyhöz tölgy- vagy gesztenye-, almához-körtéhez eperfa-, bogyósokhoz akáchordót ajánlok. Minél kisebb a hordó, annál kevesebb ideig lehet benne a szesz. 5-10 literesben pár hét, 25-50 literesben pár hónap, 40-60 literesben max. egy év. A 80 literes hordó két-három évre jó, egy 200 literesben pedig tíz évet is érhet az italunk.
1. A hordó felületére volt kíváncsi a kérdező, nem a térfogatára.
2. Nincs olyan, hogy valaki meghatározta a hordó térfogatszámítását. A hordó alakja ugyanis régiónként és készítőnként változó, ennek megfelelően nincs is rá egységes képlet.
"Ugyanekkor gondoskodunk az elszálló gőzöknek deflegmálásáról is azáltal, hogy a kazán födelét, de főképpen a sisakot és a gőzcsőnek kazánfelőli részét hideg vizes, vagy jeges rongyokkal borogatjuk, vagy locsoljuk. Ezen eljárás mindaddig folytatandó, míg a magas szesztartalmú tisztázott párlat 5—10 perczen át rendes sugárban nem folyik a hűtőből. Ezután megszüntetjük a leírt munkát, a tüzelést fokozatosan emeljük abban az arányban, amint a folyadék fogy a kazánból. Ha a főzés további folyamata alatt mégis megtörténnék, hogy a túlságos tüzelés következtében a vodka átfutna a hűtőbe és a tiszta párlatba, akkor ugyanezen eljárást hirtelen ismételni kell s az addig átment párlatot pedig újból ki kell főzni."
Szerintem meg nem kár, én szívesen olvastam el. Én nem gondoltam volna, hogy Kepler jóval Newton előtt meghatározta a hordó térfogatát. És úgy látom az se tudta, aki kioktatta Rozit az ellenkezőjéről.
Ha viszont te nem tudsz angolul, akkor lehet, hogy ebben nem a világot kell bűnösnek tekintened.
És egyébként is, nekem van oldalt egy görgetősáv, ami nem érdekel, azt elgörgetem.