Dio likor receptet en is bemasolhatok eggyet. Ket eve keszitem,izlik mindenkinek. Az enyem is biztos hogy van 30 fokos. Akkor a pontos recept igy szol:
Ötvenkét fokos, nem túl karakteres pálinkából vegyünk két litert, öntsük egy ötliteres széles szájú befőttesüvegbe, majd adjunk hozzá harmincöt deka egyenként négyfelé vágott zöld diót (amikor a zölddió még lágy). Zárjuk le az üveg tetejét és hagyjuk állni napon három hétig. Ezután tegyünk bele harmincöt deka kristálycukrot, fél lat (0,85 dkg) egész fahéjat, negyed lat szegfűszeget. Ezt újra hagyjuk három hétig állni, naponta rázzuk fel. Ha a cukor elolvadt papíron szűrjük át és tegyük jól ledugaszolt üvegekbe. A negyedbe vágott diókat kiválogatva tegyük befőttesüvegbe és engedjük fel diópálinkával. A vendégeket, egy-egy negyed diót a pálinkába téve kínáljuk.
Szia Zsuzska! Diólikőrrel kapcsolatban kérném a véleményedet!...tehát:kb 20db vágott z.dióra 1l 50% pálesz 2-4 hét érlelés,2-3szem szegfűszeg 1fahéj,1kis db vanilia és egy 1/2narancs héja,1/4l vízben 500gr cukor szirup megy még bele.Nekem így szokott 1.5l likőr lenni.Kérdés:?%-ra hígult a likőr?..mert az agyas kocsmáros haver szerint 16%,szerintem meg 30% fölött kell lenni.Jól emlékszem,diólikőrt Te is csináltál?
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Ágyat raknék a szilva, alma és málna pálinkámhoz. Milyen arányban érdemes keverni és meddig érdemes állni hagyni?
Az alábbi variációkat találtam ki:
Szilva pálinkához (4liter) aszalt szilvát (200gr) és mazsolát (50gr).
Alma pálinkához (4liter) szárított jonathan (120gr), golden (120gr) chipset. Almánál milyen variációk lehetnek? Fahéj elrontja, van optimális mennyiség?
Málna pálinkánál (2liter) a legnagyobb dilemma, hogy fagyasztott málnát (300gr) vagy liofilizált málnát (75gr) rakjak alá?
Múltbéli tapasztalatokat, tanácsokat szívesen megfogadok!