Hogy mit hagytam ki eddig az eletembol... marmint a konyha trukkokbol.
Az uj - illetve mar nem is annyira uj - tuzhelyemben van felso lang, "broiler".
Sajtos makaronit csinaltam tegnap - es nem az egeszet sutottem meg mint szoktam, csak a tetejere olvasztottam a sajtot a broiler alatt. A sajt ropogos lett - alatta a teszta es a szosz kremes... finom!
A mult heten lazacot sutottem igy - nem telt 10 percbe, es kesz volt...
Találtam a konyhaszekrényben egy elég nagy doboz konbu dashi levesport, ami 2013 decemberében lejárt. Szerintetek bajom lesz tőle, ha felhasználom? (Ez az anyag itt elég drága.)
Csak azt ne mondjátok, szagoljam meg, hogy büdös-e :)
Nem is lehet... nagyobb hely kell neki. Nekem most negy db palantabol nott annyi, hogy egesz nyaron volt boven - szinte alig latszik hogy hasznalom... pedig tepdesem rendesen. Ez a sima levelu... A fodrosan azt hiszem nem fogom tobbet ultetni, nem sok ize van. Szep, tetszik a zoldje, masabb mint a sima levelunek, de a diszito erteken kivul mas nincs benne.
Pontosan - vagy nem friss... miota kertelek komolyabban, van allandoan friss, es bizony sokkal erosebb az ize, meg az allaga is mint a bolti. Az ize meg... erosebb persze.
Én is nagyon szeretem a petrezselymet, és halálra tud bosszantani, hogy a boltokban sokszor nem találok frisset, miközben mondjuk thai bazsalikom meg menta egy halommal van....
Igen. Az AGA tuzhelyek allandoan melegek, keszek fozesre - es a teto takaras mellett szigetel. Az erintesre langyos - de ha felemeled azonnal fozhetsz a platnin.
Nem a homersekletet allitod a platninak vagy a sutonek - hanem a foznivalot teszed a megfelelo homersekleture.
Ha a mirelit borsot 5-6 percig fozod, csodalatos izu lesz. Mar a 10 perc is eleg sok neki - de hat majd 15 percig fovo rizshez teszem, nem a 10 percig fozohoz... igy nem lesz kemenyitos, semmi szinu - marad szep friss zold es majdnem roppanos. No meg sok petrezselem zold. Az Anyu sok petrezselyem zoldet hasznalt... en is.. csodalatos fuszer.
Erdélyben láttam, persze nem hordozható. Csempekályha, az alacsonyabb részén vas főzőlap van beépítve, a magasabb rész cserépkályhaként funkcionál. A mienk is épített, hasonló, de téglából, nem csempéből.
Lehet, hogy elvileg így csinálják, de ahol én idáig ettem, ott gyakorlatban nem. Sima rizsben kókadt zöldborsók, petrezselymet meg soha nem láttam benne. Aztán lehet, hogy normálisan elkészítve egész finom...