Én tavaly belebotlottam egy nagyon jól termo vadkomlóba
, ,
amit akkor rogton le is szureteltem :-), mert hát pont jókor is botlottam belé, utána rogton megszárítottam (napon-nem ilyen ido volt :-(), és szárítva be a fagyasztóba (esetleg ha van vákumozó, akkor ugy jól le lehet csokkenteni a csomagok térfogatát és nem is árt neki). Így a fagyasztóban szerintem sokáig megorzi az aromáját.
Szárítás után tomege nagyjából a hatodára esik vissza, akkor van jól megszárítva, ha a hangosan "sustorog" ha belekavarsz, és ha a tobozok szára is torik-nem hajlik!
Mivel az alfáját nem tudom, így csak be lehet loni a felhasználandó mennyiséget (utólag elég erosnek tunik, lehet 6-8%, az íze elég nyers, talán foldesnek mondanám), ha tudod, frissból logikusan a pellet 6-7x, és szárítottból is érdemes kicsivel tobbet, mivel a sajátodban tobb a piszok, levél, szár stb...
Az idén is voltam a trencsén kornyéki komlóultetvényeken a szuret után "bengészni", találtam is párat amit rogvest leszedtem, de mivel nincs szárítóm (villanysutoben kb 40-50°C-on próbálom részben megnyitott ajtónál....), és az ido olyan amilyen, a szárítás elég korulményes, amire viszont nagyon kényes a komló - gyorsan bepállik és tonkremegy!
Amúgy szerintem, tárgyilagosan véve, nem éri meg a fáradságot...ennek ellenére most is szedtem egy jo táskával... :-)) de hát a hobby már csak ilyen....
Na látjátok, kubkomatyko is valami hasonló töltőszerkezetről ír és mutat be mint
amiről én írtam.
Ha az ő képeit megnézitek láthatjátok nem egy bonyolult szerkezet. Erre azután nyugodtan mondhatjuk hogy "filléres " szerkezet.
Az általam bemutatott azért tűnik csak komplikáltnak, mert egy fa tartóra van felszerelve, palack tartó is van hozzá, de az mind barkácsmunka, lehet fémből fából készíteni.
kubkomatyko, GRATULA! Köszönöm, hogy segítettél nekem megvilágítani a dolgot.
Amit a palackozásról a hűtésről, nyomásról írtál az mind ül. Én a szerkezetemre azt írtam, hogy akár 2 bar nyomást is elvisel, de persze beállítás kérdése.
Ne haragudj, de valamit félreértettél, azt valóban nem gondolhatod, hogy fillérekről, van szó, ezt csak mondani szokás, ha valamihez viszonylag olcsón hozzájuthatunk.
Nagyítsd ki a képet, vedd számba, hogy hány csapra, milyen idomokra s némi vezetékre van szükséged, menj el egy szerelvényboltba s magad is meg fogsz lepődni, hogy nem is kerül olyan sokba.
A szerkezet és a tartó meg barkács dolog.
Persze én sem azt gondolom, hogy mindenkinek ezt kellene megcsinálnia, én csak egy lehetséges utat mutattam annak akit érdekel, és esetleg szeretne tovább lépni.
Ha másra nem, arra is jó lehet, hogy lássuk milyen dolgok foglalkoztatják a házi sörfőzőket tőlünk nyugatabbra .
Ellennyomásos palacktoltohoz hozzászólva, ez pl. az enyém, kb. féláron....
A "toltofej" szabadon futtatható a toltoszáron, így lehetoség van uveg/PET vagy akár 5 l hordók ellennyomásos toltésére. Az egész meneteken van, szétszedheto, tisztítható.
Ha valakit komolyan érdekelne, privát mailt kérek.
Én kisebb nyomásnál toltok, kb. 0,5 barral, persze elotte jól behutom a sort, hogy minél tobb CO2-t oldjon fel magában. A higiéna betartása mellett az eltarthatóságra nincs kulonosebb befolyással, én most iszogatom a kb májusban palackozott soreimet (persze hutoben tárolva!)
Lassan elkezdett beérni az első saját termesztésű komlóm. Hogy érdemes eltartani? Fagyasztás vagy szárítás? Valaki szárított már? Mennyi frissből lesz 100 g? Frissen szeretném használni csak nem tudom mennyit kellene adagolni belőle.
Most hét végén hallottuk a szomorú hírt, hogy harcostársunk, Étolajos tavasszal elhunyt. A fórum indulása óta, az illegalitás éveitől kezdve, aktívan részt vett a házi sörfőző közéletben, sok száz hozzászólása volt.
A házi sörfőzők korosabb, tapasztalt csoportjához tartozott, aki egyszerű eszközökkel, kommersz élesztővel és Herbáriás komlóval kezdte a gerilla munkát, és később sem érdekelték a különlegességek, azonban már akkor évi 4-500 litert főzött otthon, amikor még híre hamva sem volt a sörforradalomnak. Munkássága most érett volna be, mikor az érdeklődés az úgynevezett "ivósörök" irányába kezd fordulni. Ezt már nem érhette meg.
Tudtuk, hogy súlyos beteg, a tavalyi év közepe óta nem írt, a múltkori találkozóra már nem tudott eljönni, idén pedig már az égi komlómezőket szüretelgeti.
Egy jó tanács, amennyiben nem boldogultok saját magatok a készülék összeállításával. Keressétek meg a hozzátok legközelebbi olyan vendéglátóhelyet ahol csapot sörnek mérnek. Minden ilyen helyre járnak a sörös cégek karbantartói. Kérjétek meg őket, hogy állítsák össze ezt a készüléket nektek. Egy órai munkával összerakják nektek.
Az már viszont tőletek függ, hogy falra vagy valamilyen állványra fogjátok-e felerősíteni. Ez a saját lehetőségeitektől, adottságaitoktól függ.
Még az 5. literes sörös hordó és a tölthető üvegek képe megy
És most ennek a készüléknek a klónja
Az általános nézet az palackozóról, balra fent sörvezeték, jobbra fent Co2 vezeték a CO2 palackhoz, és a sörös hordóhoz, lent tűszelep a vezeték tehermentesítésére.
Itt a töltő közel képe, alul látható a visszafutás gátló.
Kedves sörös kollégák a következőekben ismertetendő kis ellennyomásos palackozó készülék ötletéhez az vezetett, hogy nem csak a házi sörfőzés a kedvencem, hanem mellette, házi cider és különböző szénsavas limonádék, üdítők készítése is érdekel, melyek házi szörpök felhasználásával készülnek.
Mivel mindháromban az a közös, hogy szénsavval telítettek, így csak egy ellennyomásos készülékkel lehet őket üvegbe tölteni, s mert az ilyen készülékek igen drágák, kezdtem el keresni a megoldást, mely házilag is kivitelezhető, több célú és nem túl, húzós az ára.
A neten keresgélve találtam rá az általam most bemutatandó, univerzálisan használható, kis ellennyomásos töltő készülékre, mellyel különböző méretű és formájú palackokat, és 5 literes sörös dobozokat is tölteni lehet.
Ez egy német házi sörfőző fejlesztése, melyet egy jó cél érdekében, kifejezetten a mikro sörfőzdék és házi sörfőzők részére épített.
A készülék minden része kézzel épült, és funkciói könnyen ellenőrizhetőek.
A töltőfejben lévő dugó szelep, levehető, levegőfújással tisztítható. 3 különböző gumidugó van a töltőfejhez, ezek könnyen, a használattól függően, cserélhetőek. A szilánkok ellen való védelem érdekében, természetesen egy plexi lemez is tartozik a készülékhez.
Különböző sörös palackokhoz: 0,33 - 0,5 - 1 liter és 2 literes szifon töltéséhez is használható.
Az 5 literes sörös doboz töltése sem jelent problémát.
Csatlakoztatva egy kis asztali szódagéphez, különböző nagyságú (0,25 - 0,7 Liter) palackokat is töltöttünk vele. Szörp adagolásával, palackozott limonádék (üdítők) is készíthetők vele.
Csodálatosan működik, és nem csak a házi sörfőzők körében, hanem a vendéglátó iparban is érdekes lehet.
Mielőtt a fényképeket feltölteném, előrebocsájtom, hogy tisztában vagyok azzal, hogy egy házi sörfőzőnek először az elsődleges célja, hogy a főző edényeit és eszközeit, szedje össze, és olyan olcsón, amennyire csak lehetséges építse meg.
De, miután alapjáraton már megy a dolog, kísérletezni is kezd, és előbb utóbb különböző a munkáját segítő megoldáson kezdi törni a fejét, hogy a maga lehetőségeit és eszközeit, kreativitását figyelembe véve előbbre lépjen.
Ebben próbálnák segíteni, ha mással nem is, figyelem felkeltéssel, ötletadással.
Én nem vagyok egy feltaláló, de ami a világban számomra hasznosnak tűnik, azt megpróbálom átvenni, tovább gondolni és a magam lehetőségeihez igazítani.
Így van ez, ezzel a kis töltő készülékkel is, és mással is, amiről esetleg a későbbiek során írni fogok.
Kíváncsi leszek mik lesznek összehozva márciusig, nincs sok idő.
Nem hiszem amúgy, hogy kivárom az egy-másfél évet, gondolom akkor át kéne fejtenem másodlagosba és akkor már két kidobott vödör lesz, inkább lepalackozom.
No, némi logisztikai- elhavazódás- és betegségsügyi okokból csak most sikerült kipróbálni. Jelentem a készlet menthető :) Asszony is megnyugodott, hogy nem robban fel semmi a kezemben :) (Mióta egyszer megnézte, hogy egy üvegből fél liter sör helyett mintegy három liter hab távozik, rásegítés nélkül, és viszonylag gyorsan, azóta ilyesmin be tud aggódni :) )
Most kezdtem olvasgatni a savanyú sörökről, mivel szerepel a jövő évi házisör főző versenyen a kategória. A flamand vörös és barna sör hónapok alatt erjed le, de akár másfél évig is tarthat a folyamat. Egyes vélemények szerint az is jelezheti az elkészültét amikor a pimpó (? angolul pellice) visszahull a sörbe. Nehezen megzabolázható stílus, mivel ilyen sokáig tart elkészíteni. Ezeknél a söröknél több vadélesztő és baktérium játszik közre. Neked valószínűleg csak egyfajta "vendéged" van a sörben. Ha nem okoz különösebb ízhibát, akkor lepalackozhatod így. Esetleg kevesebb cukorral azt amit tovább akarsz tárolni.
Nem túl szorosan kapcsolódik a témához de egyik söröm tetején megjelentek fehér karikák már jóval a leerjedés után csak benthagytam a vödörben hónapokig, (nemrég irtam, hogy még soha nem romlott meg semmim se vödörbe, na most már igen) nem öntöm ki hanem benthagyom a vödörben hátha valami jó kis szobalambic lesz belőle.
Viszont nem nagyon szaporodnak sajnos, 1-2 hónapja ugyan annyian vannak, ilyen vadélesztős próbalkozásoknál mennyi idő alatt ehetik meg a maradék cukrot? Nem volt nagy sör, 1.010 lehet kb. US05-el erjesztve a vége.
Illata amúgy remek csak azért se merem palackozni nehogy a palackan robbanjon fel, inkább egyék le a cukrot a vödörben a kis szemetek.
Jártam így én is egyszer, kb két hónap után jött meg a hab és a bubi. Nem volt tökéletes, de legalább volt. Nem tudom az okát, elvileg mindig egyformán palackozok.