Keresés

Részletes keresés

gabor0036 Creative Commons License 2014.07.21 0 0 101731

😃😃😃

Előzmény: templomhegyi (101729)
zsorsz Creative Commons License 2014.07.21 0 0 101730

Nem  hangzik rosszul,vannak nemes som bokraink(jolico,titus,devin)némelyik akkora mint egy ringló,a családot kezdik túltermelni,meg szilva is van,majd meglátjuk.

Előzmény: gabor0036 (101721)
templomhegyi Creative Commons License 2014.07.21 0 0 101729

Na és akkor most már befejezetnek tekinthetjük a2014 nagy birs-alma háborút :)))

Előzmény: hal65 (101727)
norris53 Creative Commons License 2014.07.21 0 0 101728

Támogatom - a Birs az birs- birs pálinkát csak birsből érdemes készíteni !! Na ez talán nem így van - de én így csinálom :-)

 

Előzmény: hal65 (101727)
hal65 Creative Commons License 2014.07.21 0 0 101727

A birs, az tisztán birs.

Lehet a mákos tésztát is marha pörkölttel enni, csak én nem szeretem.

Lehet a birset is sokká tenni  almával, szőlővel, stb.

De a birs (nekem) akkor birs, (még ha kevés is lesz belőle) ha BIRS.

Óvatosan ide írom: szerintem :)

Előzmény: templomhegyi (101720)
barkócza Creative Commons License 2014.07.21 0 0 101726

A birs az birs. A som meg som. A jezabellusát!!! :)

foxrudi Creative Commons License 2014.07.21 0 0 101725

Én maradok a birsnél.A vegyes, az vegyes!

Előzmény: gabor0036 (101723)
zsorsz Creative Commons License 2014.07.21 0 0 101724

Jesszusz Marija csilingelő angyalkák,hát ezért megérte Nekik átjönni az óceánon?:)...pssszt,csak óvatosan,nehogy off legyen!:)

Előzmény: gabor0036 (101715)
gabor0036 Creative Commons License 2014.07.21 0 0 101723

Miattam nem kell! :)) Azért is kezdtem úgy, nekem és az ismeretségben... :) Tavaly tiszta Birs volt, többet nem lesz. :) Maradok 50/50 illatos almával. :) Mindneki próbálja ki, neki mi ízlik a legjobban. Én csak egy opciót dobtam fel. 

Előzmény: templomhegyi (101720)
naivkezdo Creative Commons License 2014.07.21 0 0 101722

veszélyes egy hely, az igaz:))

Előzmény: templomhegyi (101718)
gabor0036 Creative Commons License 2014.07.21 0 0 101721

Nálunk a legkelendőbb a som+szilva variáció. 75%szilva, 25%som. Együtt szokott forrni is, ez fogy a legjobban. Nagyon finom palinka van belőle, ajánlom próbáld ki! A főzdében is mindig megjegyzik, hogy az egyik egyszerű es finom "különlegesség". Magában a som sztem nagyon fanyar, de igy No1! :)

Előzmény: zsorsz (101716)
templomhegyi Creative Commons License 2014.07.21 0 0 101720

Kérem a birs pártiak támogatását SEGITSÉG!!!

zsorsz Creative Commons License 2014.07.21 0 0 101719

Így sajnos attól tartok nem nyerő a buli.

Előzmény: naivkezdo (101712)
templomhegyi Creative Commons License 2014.07.21 0 0 101718

A birs az birs

Bár a pincesoron bármi megtörténhet:)))

És mégvalami ,gyakorolni kell az izek felfogását de sosem lessz jobb egy vegyes egy birsnél(hacsak nem a pincesoron) :)))

Előzmény: naivkezdo (101714)
gabor0036 Creative Commons License 2014.07.21 0 0 101717

Azért is írtam, hogy mindnekinek izlése szerint. Szerintem az alma nem viszi el olyan mértékben a birset, hogy "vegyesnek" nevezzük. 

Előzmény: templomhegyi (101711)
zsorsz Creative Commons License 2014.07.21 0 0 101716

Szia!Nem gondoltam,létezik ennyi variáció?

Előzmény: templomhegyi (101711)
gabor0036 Creative Commons License 2014.07.21 0 0 101715

Csak kapun belül. A szőlősünkben pár éve a brazilok kiásták az almafát és úgy vitték el. Hogy hova fajul a világ,...

Előzmény: zsorsz (101709)
naivkezdo Creative Commons License 2014.07.21 0 0 101714

de az legalább: nálunk a pincesoron tavalyelőtt 1/3ad birs 2/3ad alma, tavaly pedig picit több, mint fele birs arányban főztek. Visszaemlékezve a tavalyira, már ha lehet ilyet, mindenkinek jobban ízlett az 1/3ad arányú. Tehát élvezhetőbb volt, jobban felfogható volt az íz.

Előzmény: templomhegyi (101711)
TINTUS Creative Commons License 2014.07.21 0 0 101713

Miről van szó írd részletesebben le.

Mit főznél, mibe, mekkora az üst , hányadrészig fogod rakni.......stb.

Előzmény: Norbi... (101652)
naivkezdo Creative Commons License 2014.07.21 0 0 101712

akkor azt nagy ívben felejtsem el, hogy külön szeretnék lefőzetni egy 60as hordót, hogy összetudjam hasonlítani a többi anyaggal, ami meg 120+60 hordó?

ezt csak saját magam tudom megtenni?

Előzmény: zsorsz (101710)
templomhegyi Creative Commons License 2014.07.21 0 0 101711

Hali

Birs+alma =birsbe hajló vegyespálinka

Birs+birs=birspálinka

Barack+alma=barackba hajó vegyespálinka

barack+barack=barackpálinka

És még sokáig lehetne sorolni

Sokan főzünk birset a fórumozók közül ,senkinek nincs hektó számra de az legalább birs pálinka.

Előzmény: zsorsz (101701)
zsorsz Creative Commons License 2014.07.21 0 0 101710

Dorog járásban:Tokod 2lépcső min.240l cefre,P.csév 2lép 200l cef.Sárisáp 1lép 200lc,vagy ha kevesebb 50km-en belül Tabajd,Vál 1-1lép 120 és 100l min cefr.

Előzmény: naivkezdo (101707)
zsorsz Creative Commons License 2014.07.21 0 0 101709

Köszi,egyszer kipróbálom......nálatok még lehet úgy gyümölcsöt termelni hogy nem más szüreteli le?:)

Előzmény: gabor0036 (101702)
naivkezdo Creative Commons License 2014.07.21 0 0 101708

ok:) hát igen, szerencsére nyitottabbak az emberek idővel.

Előzmény: snapszmester (101680)
naivkezdo Creative Commons License 2014.07.21 0 0 101707

a megyében tudsz ajánlani bérfőzőt? ha addig nem sikerül dűlőre jutni magammal, hogy merjek-e engedély nélküli főzőt venni.

Előzmény: zsorsz (101701)
Norbi... Creative Commons License 2014.07.21 0 0 101706

hát.. sajnos nem vagyok annyira profi, hogy tanácsot tudnék adni.

A tapasztalatom írom le, kotyogóval nagyon szépen nynomon tudom követni az erjedés menetét, lassan változik a vízszint elkezd kotyogni, majd begyorsul aztán lassul és végül újból kiegyenlítődik benne a vízszint. Persze a megált darabos erjedést ezzel se lehet megállapítani, ilyenem még nem volt és nem is romlottak még meg a cefréim - tudtommal. A bundát lenyomkodni is lehet felnyitom a hordót óvatosan lenyomkodom visszazárom majd szinte rögtön újra elkezd kotyogni. Ha az erjedés végén járok és nagyon lassú a kotyogás akkor inkább már nem bolygatom és ha pár nap múlva megáll főzöm.

Előzmény: gabor0036 (101695)
foxrudi Creative Commons License 2014.07.21 0 0 101705

Egyet nem értek!Ha mindent péppé,maszlaggá darálnak...,akkor minek a pektinbontó??Én már csak a birshez teszek.

Előzmény: gabor0036 (101698)
naivkezdo Creative Commons License 2014.07.21 0 0 101704

ja és a barack édes illatú továbbra is.

Előzmény: naivkezdo (101703)
naivkezdo Creative Commons License 2014.07.21 0 0 101703

nagy élmény elsőként ez az egész. Szilvánál most észrevettem a csökkenést, egyúttal egy picit savanykás szagot éreztem.

Baracktól viszont továbbra is félek, de ez lehet a tudatlanság. Első nap nyomott mint az állatt, felhabozott, most meg alig van bundája, és alig kotyog.

Előzmény: körte51 (101683)
gabor0036 Creative Commons License 2014.07.21 0 0 101702

BAZ megye sajnos. :) Ha sikerül birset szerezned, én azt javaslom (saját és ismerőseim ízlése alapján) hogy ne főzd magában. Mindenkinek sokkal jobban ízlett, ha 50/50 volt a birs és a sima alma. 200kilobol ugy szoktam, hogy hordónként (220-as hordó) 50kg Birs és 50kg alma, plusz kb 60-80L víz. Sokkal lágyabb, finomabb (számomra) mint tisztán a Birs, és jobban is adja. Tavaly volt 600L tiszta Birs cefrém, 27L 45fokos pálesz lett belőle. És ebben volt pektinbontóval, fajélesztő, tápsó. Alma/birsből ugyanez megvan 400L cefréből. Idén írásaival kezdék, azt még nem főztem. Uvaferm 228-at ajánlottak hozzá, azt vettem is, meg szőlőhöz optimum white tápanyagok. Tápsónak uvaferm uvavitalt vettem. Kiváncsi vagyok rá milyen igy. 

Előzmény: zsorsz (101701)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!