Nem hangzik rosszul,vannak nemes som bokraink(jolico,titus,devin)némelyik akkora mint egy ringló,a családot kezdik túltermelni,meg szilva is van,majd meglátjuk.
Miattam nem kell! :)) Azért is kezdtem úgy, nekem és az ismeretségben... :) Tavaly tiszta Birs volt, többet nem lesz. :) Maradok 50/50 illatos almával. :) Mindneki próbálja ki, neki mi ízlik a legjobban. Én csak egy opciót dobtam fel.
Nálunk a legkelendőbb a som+szilva variáció. 75%szilva, 25%som. Együtt szokott forrni is, ez fogy a legjobban. Nagyon finom palinka van belőle, ajánlom próbáld ki! A főzdében is mindig megjegyzik, hogy az egyik egyszerű es finom "különlegesség". Magában a som sztem nagyon fanyar, de igy No1! :)
de az legalább: nálunk a pincesoron tavalyelőtt 1/3ad birs 2/3ad alma, tavaly pedig picit több, mint fele birs arányban főztek. Visszaemlékezve a tavalyira, már ha lehet ilyet, mindenkinek jobban ízlett az 1/3ad arányú. Tehát élvezhetőbb volt, jobban felfogható volt az íz.
akkor azt nagy ívben felejtsem el, hogy külön szeretnék lefőzetni egy 60as hordót, hogy összetudjam hasonlítani a többi anyaggal, ami meg 120+60 hordó?
Dorog járásban:Tokod 2lépcső min.240l cefre,P.csév 2lép 200l cef.Sárisáp 1lép 200lc,vagy ha kevesebb 50km-en belül Tabajd,Vál 1-1lép 120 és 100l min cefr.
hát.. sajnos nem vagyok annyira profi, hogy tanácsot tudnék adni.
A tapasztalatom írom le, kotyogóval nagyon szépen nynomon tudom követni az erjedés menetét, lassan változik a vízszint elkezd kotyogni, majd begyorsul aztán lassul és végül újból kiegyenlítődik benne a vízszint. Persze a megált darabos erjedést ezzel se lehet megállapítani, ilyenem még nem volt és nem is romlottak még meg a cefréim - tudtommal. A bundát lenyomkodni is lehet felnyitom a hordót óvatosan lenyomkodom visszazárom majd szinte rögtön újra elkezd kotyogni. Ha az erjedés végén járok és nagyon lassú a kotyogás akkor inkább már nem bolygatom és ha pár nap múlva megáll főzöm.
nagy élmény elsőként ez az egész. Szilvánál most észrevettem a csökkenést, egyúttal egy picit savanykás szagot éreztem.
Baracktól viszont továbbra is félek, de ez lehet a tudatlanság. Első nap nyomott mint az állatt, felhabozott, most meg alig van bundája, és alig kotyog.
BAZ megye sajnos. :) Ha sikerül birset szerezned, én azt javaslom (saját és ismerőseim ízlése alapján) hogy ne főzd magában. Mindenkinek sokkal jobban ízlett, ha 50/50 volt a birs és a sima alma. 200kilobol ugy szoktam, hogy hordónként (220-as hordó) 50kg Birs és 50kg alma, plusz kb 60-80L víz. Sokkal lágyabb, finomabb (számomra) mint tisztán a Birs, és jobban is adja. Tavaly volt 600L tiszta Birs cefrém, 27L 45fokos pálesz lett belőle. És ebben volt pektinbontóval, fajélesztő, tápsó. Alma/birsből ugyanez megvan 400L cefréből. Idén írásaival kezdék, azt még nem főztem. Uvaferm 228-at ajánlottak hozzá, azt vettem is, meg szőlőhöz optimum white tápanyagok. Tápsónak uvaferm uvavitalt vettem. Kiváncsi vagyok rá milyen igy.