A hétvégi beszámolóm: szombaton lefőztem a kb. 38 kb meggyemet, a főző jól működött, csak kissé lassú, de ezt betudtam a söröshordó + vizes duplafenéknek. Gondolom ettől nem lesz rosszabb a pálinkám, csak több gáz fogy. Vasárnap pedig lefinomítottam 15 liter csersznye alszeszt, ebből lett 3,8 l, 67 %-os. Az utópárlatra 49 foknál váltottam, mert kissé opálosodott a színe, igaz ízben még jó volt, de már nem tettem hozzá. Soha rosszabb hétvégét!
Az normális jelenség, hogy a finomításnál ütemesen (másodpercenként 1-2-szer) szuszog a kifolyónál, és elég erős, kellemes alkoholos gyümülcsillat jön? A pálinka szépen csorog mellette. A hűtővizemvizem átfolyós, a hordó kb. 60 liter és van benne 3,5 fordulat 15-ös rézcső, amit nem sikerült a legszebben feltekernem, van benne 1-2 kisebb berogyás, de tényleg aprók.
...én úgy gondolom, hogy ide mindenki infót szerezni, vagyis tanulni jön, akárhogyan is kérdez, vagy nyilatkozik is meg...a mi dolgunk szerintem, hogy terelgessük és rávezessük az "érdeklődőket" a megfelelő "kíváncsiskodásra"...Te is jól tudod, hogy kérdezni is sokféleképpen lehet...
Egy friss pálinka mindig erősebbnek tűnik sose lesz olyan bársonyos mint az egy éves ! Az idő előre haladtával szépen besimul ! Hasonlítsd össze majd 3 hónap múlva!
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Én az IDEÁLIS erjedési hőmérsékletről írtam, és nem a gyakorlatban jelenleg elérhetőről. Természeteden tudom mikor várható a jelenlegitől lényegesen hidegebb ( az elmúlt 60 év tapasztalata alapján), de nem szeretném tovább kombinálni véleményemet az IDEÁLIS erjedési hőmérséklet, és az élesztő típusok közötti kapcsolatról.
Hát akkor a drága apuka egészséggel fogyassza Te meg hozzál kökényt,csipkét meg hasonló jóságokat és mi meg megisszuk még a teljes megvilágosodás előtt:))
üdv Mindenkit kérdésem barack páleszt főztem igen pontosan mérések alapján 45 fokra lett beállítva miért erősebb mint a tavalyi törköly ami 48fokos. Még soha nem jártam így
Ha tehetném felfutenem az édes cefret 80 fokra visszahutenem 15re beelesztoznem és leerjesztenem zárt savallo tartalyban és lefoznem. De lehet soha nem lesz alkalmam megtenni.
...azt hiszem, hogy megegyezhetünk abban, hogy ilyen melegben az az ideális hőmérséklet, amit a szerencsések valami pincében tudnak biztosítani...ha nincs ilyen, akkor csakis árnyékos, szellős helyen, fedél alatt, sosem a napon...
Mivel én is csak kezdő vagyok, csak a véleményemet írom, ami a fórum olvasása során alakult ki bennem. Az ideális erjedési hőmérséklet szerintem attól függ, hogy milyen élesztőt használsz. A " reggeli _link " sima sütőélesztőt javasol, és 20-25 C fok hőmérsékletet. Sokszor csak az ideális erjedési hőmérsékletről írnak, de nem adják meg az élesztő típusát amire vonatkozik. Van hidegtűrő élesztő is ...