Keresés

Részletes keresés

snapszmester Creative Commons License 2014.07.21 0 0 101636

Sokáig én is azt reméltem, az elején így is volt. Arra a kérdésre hogy két napja forr a cefrém, mit tegyek, bele két válasz is lehetséges.

-A f... kis barátom.

Vagy finoman megmagyarázod hogy elkésett egy kicsit a kérdéssel.

Ha tanulni akar az elsőből is megérti hogy rosszat csinált, ha finomkodsz nem veszi komolyan hogy mekkora ökörséget. 

Nem szoktam elsőre senkit kiosztani, de ha durcás lesz és beszól szerinted mi kérjünk elnézést?

Előzmény: rézműves1 (101633)
Károly Kocsis Creative Commons License 2014.07.21 0 0 101635

 

Erre én is gondoltam de tavaly vagy régebben sosem éreztem másnap erősebnek mint a mostanit .Azért   köszi a válaszokat .

Előzmény: körte51 (101631)
vasbogre Creative Commons License 2014.07.21 0 0 101634

Sziasztok!

A hétvégi beszámolóm: szombaton lefőztem a kb. 38 kb meggyemet, a főző jól működött, csak kissé lassú, de ezt betudtam a söröshordó + vizes duplafenéknek. Gondolom ettől nem lesz rosszabb a pálinkám, csak több gáz fogy. Vasárnap pedig lefinomítottam 15 liter csersznye alszeszt, ebből lett 3,8 l, 67 %-os. Az utópárlatra 49 foknál váltottam, mert kissé opálosodott a színe, igaz ízben még jó volt, de már nem tettem hozzá. Soha rosszabb hétvégét!

Az normális jelenség, hogy a finomításnál ütemesen (másodpercenként 1-2-szer) szuszog a kifolyónál, és elég erős, kellemes alkoholos gyümülcsillat jön? A pálinka szépen csorog mellette. A hűtővizemvizem átfolyós, a hordó kb. 60 liter és van benne 3,5 fordulat 15-ös rézcső, amit nem sikerült a legszebben feltekernem, van benne 1-2 kisebb berogyás, de tényleg aprók.

rézműves1 Creative Commons License 2014.07.21 0 0 101633

...én úgy gondolom, hogy ide mindenki infót szerezni, vagyis tanulni jön, akárhogyan is kérdez, vagy nyilatkozik is meg...a mi dolgunk szerintem, hogy terelgessük és rávezessük az "érdeklődőket" a megfelelő "kíváncsiskodásra"...Te is jól tudod, hogy kérdezni is sokféleképpen lehet...

Előzmény: gombászok (101586)
hevezoli64 Creative Commons License 2014.07.21 0 0 101632

Én 86 kg vagyok, az öcsém 108, mégis én nézek ki nagyobbnak. Ő sem érti...DD

Előzmény: Károly Kocsis (101619)
körte51 Creative Commons License 2014.07.21 0 0 101631

Egy friss pálinka mindig erősebbnek tűnik sose lesz olyan bársonyos mint az egy éves ! Az idő előre haladtával szépen besimul ! Hasonlítsd össze majd 3 hónap múlva!

Előzmény: Károly Kocsis (101619)
gabor0036 Creative Commons License 2014.07.21 0 0 101630

Fajélesztő pártiaktól szeretném kérdezni:

szőlő (Irsai Olivér), illetve szilvához melyik típust érdemes használni? Uvaferm 228-at gondoltam a szőlő, és a CM-et a szilvához. 

kupeci Creative Commons License 2014.07.21 0 0 101629

Jól van Templomhegyi uram, igyekezni fogok:)))

Előzmény: templomhegyi (101620)
Norbi... Creative Commons License 2014.07.21 0 0 101628

Helló, épp kajszibarack cefrét tervezek elpárologtatni kérdés, hogy tegyek-e vissza az üstbe valamennyi magot, ti hogy csináljátok?

kupeci Creative Commons License 2014.07.21 0 0 101627

Azt pedig sürgősen fel kellene deríteni!:)))

Előzmény: Wassernyolcas (101618)
sogi01 Creative Commons License 2014.07.21 0 0 101626

                                        vf1 linkgy üjteménye  

                            

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

Előzmény: sogi01 (101550)
szapali Creative Commons License 2014.07.21 0 0 101625

Én az IDEÁLIS erjedési hőmérsékletről írtam, és nem a gyakorlatban jelenleg elérhetőről. Természeteden tudom mikor várható a jelenlegitől lényegesen hidegebb ( az elmúlt 60 év tapasztalata alapján), de nem szeretném tovább kombinálni véleményemet az IDEÁLIS erjedési hőmérséklet, és az élesztő típusok közötti kapcsolatról.

Előzmény: snapszmester (101613)
TINTUS Creative Commons License 2014.07.20 0 0 101624

A bunda vékonyodik az erjedés folyamán , az a jó, ha teljesen eltűnik és csak lé vagy kocsonyás lé marad felül.

Előzmény: naivkezdo (101590)
TINTUS Creative Commons License 2014.07.20 0 0 101623

A 45 fokra beállított az 45 fokos lett . Mi a problémád ?

Előzmény: Károly Kocsis (101619)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.20 0 0 101622

Köszönöm.Ezt a hozzáállást vártam.

Előzmény: rézműves1 (101578)
rézműves1 Creative Commons License 2014.07.20 0 0 101621

...szia Babar...dobhatnál egy mail-t, ha ráérsz...fontos lenne...

Előzmény: Babar66 (101615)
templomhegyi Creative Commons License 2014.07.20 0 0 101620

Hát akkor a drága apuka egészséggel fogyassza Te meg hozzál kökényt,csipkét meg hasonló jóságokat és mi meg megisszuk még a teljes megvilágosodás előtt:))

Előzmény: kupeci (101585)
Károly Kocsis Creative Commons License 2014.07.20 0 0 101619

 üdv Mindenkit kérdésem barack páleszt főztem igen pontosan mérések alapján 45 fokra lett beállítva miért  erősebb mint a tavalyi törköly ami 48fokos. Még soha nem jártam így

Wassernyolcas Creative Commons License 2014.07.20 0 0 101618

...hm.... igazad van, elnéztem.

Sajnos nem jók a kilátások, igaz, az egyik helyet még nem derítettem fel.

Előzmény: kupeci (101609)
snapszmester Creative Commons License 2014.07.20 0 0 101617

Ha tehetném felfutenem az édes cefret 80 fokra visszahutenem 15re beelesztoznem és leerjesztenem zárt savallo tartalyban és lefoznem. De lehet soha nem lesz alkalmam megtenni.

Itt az elmélet és gyakorlat közti különbség.

Előzmény: Babar66 (101615)
naivkezdo Creative Commons License 2014.07.20 0 0 101616

nálam pincében van, ami mostanában 17-18, de ma délben, nyitva hagyva, cefremeleggel felment 20-ra.

cefre hőfokot tegnap mértem, +1-2 fok volt ehhez képest. Ahogy lenyomtam a bundát, sokkal melegebb volt, mint a lé alatta.

Előzmény: rézműves1 (101612)
Babar66 Creative Commons License 2014.07.20 0 0 101615

Megerjed, megerjed. Csak nem mindegy, hogyan! De ezt Te jól tudod, mert ugye voltál Sörmester is   :)))

És akkor a borász dolgaimmal inkább elő sem jövök...

Üdv!

Előzmény: snapszmester (101613)
szapali Creative Commons License 2014.07.20 0 0 101614

Megegyeztünk. Mindjárt jobb lett a kedvem, hogy én szerencsés vagyok. Ideális hőmérsékleten erjed némi nyári alma.

Előzmény: rézműves1 (101612)
snapszmester Creative Commons License 2014.07.20 0 0 101613

De mikor lesz hideg?

Nem kell túlkombinalni. Ezen a kliman megerjed bármitol.

Előzmény: szapali (101611)
rézműves1 Creative Commons License 2014.07.20 0 0 101612

...azt hiszem, hogy megegyezhetünk abban, hogy ilyen melegben az az ideális hőmérséklet, amit a szerencsések valami pincében tudnak biztosítani...ha nincs ilyen, akkor csakis árnyékos, szellős helyen, fedél alatt, sosem a napon...

Előzmény: szapali (101611)
szapali Creative Commons License 2014.07.20 0 0 101611

Mivel én is csak kezdő vagyok, csak a véleményemet írom, ami a fórum olvasása során alakult ki bennem. Az ideális erjedési hőmérséklet  szerintem attól függ, hogy milyen élesztőt használsz. A " reggeli _link " sima sütőélesztőt javasol, és 20-25 C fok hőmérsékletet. Sokszor csak az ideális erjedési hőmérsékletről írnak, de nem adják meg az élesztő típusát amire vonatkozik. Van hidegtűrő élesztő is ...

Előzmény: naivkezdo (101558)
gabor0036 Creative Commons License 2014.07.20 0 0 101610

😃😃😃

Előzmény: obsitos3 (101608)
kupeci Creative Commons License 2014.07.20 0 0 101609

...hm.... nekem nem is volt vadkörtém, de ha finom volt finom volt. Egészségetekre!:)

Milyennek ígérkezik az idei vadkörte termés?

Előzmény: Wassernyolcas (101591)
obsitos3 Creative Commons License 2014.07.20 0 0 101608

az asszonyt kérdezd!(:-)

Előzmény: naivkezdo (101590)
naivkezdo Creative Commons License 2014.07.20 0 0 101607

miért rémlett nekem úgy, hogy nagy főzőben nem jó keveset? teljes hülyeség?

Előzmény: gabor0036 (101605)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!