Keresés

Részletes keresés

il1321 Creative Commons License 2014.07.17 0 0 18666

Csak a leírásból hagytam ki, mert ez a rész már ismertebb. A városfal végig megy itt is, (bár a metróépítés miatt van, ahol el van zárva) a Porta San Giovanni van itt, amire gondolsz a Santa Croce In Gerusalem, az az északi park (Giardini di via Carlo Felice) fölső vége után van jóval.  A Sant'Elena fuori Porta Prenestina pedig jóval messzebb. A park út felőli részén Assisi St. Ferenc szobra. Az út túlsó felén a Szent Lépcső, meg még sok híres látnivaló. De nem ezek bemutatása volt a célom.

.    

Előzmény: Törölt nick (18665)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.17 0 0 18665

Ott nemcsak az van, hanem amit kihagytál.

A lateráni Bazilika előtt a római városfalak.

Aztán a túloldalon egy hatalmas park és a park másikfelén nemcsak egy római amfiteatrum, hanem egy ókeresztény bazilika is van, ha jól emlékszem a Szent Kereszt vagy Szent Heléna bazilika... (?)

Előzmény: il1321 (18664)
il1321 Creative Commons License 2014.07.17 0 0 18664

A másik irányba elindulva kb 15 perc a San Giovanni metrómegálló, ami közel van a Lateráni bazilikához, a San Giovannihoz.

Kis kitérővel a mellékutcákon haladva gyönyörködhetünk a virágos házakban, a leander fákban.

Azonban érdemes kicsit leparkolni az egyik kedvenc helyemen és enni egy olcsó, de nagyon jó fagyit a Via Gallia 168-ban a W il Gelatoban.

http://www.wilgelato.com/

Elérjük a bazilikát, azt csak mutatóban, mert már sok kép van róla. 

Innen akár metróval, akár busszal bármerre eljutunk.

Ezek nem igazi turista útvonalak, de beleszagolhatunk a másik Rómába.

Előzmény: il1321 (18663)
il1321 Creative Commons License 2014.07.17 0 0 18663

Üdv nektek. Ha már szóba került a Piazza Epiro, egy nem tul régi (júniusi) beszámoló.

Ha itt jár valaki, akkor feltétlen menjen be a mercato latinoba, ami egy túristamentes piac.

Az Epiron vannak kis kávézók, étkező helyek, olcsón.

Két irányba érdemes elindulni.

Kb 50 m-re már eljutunk a régi városfalhoz.

majd ezt követve, nem kell átmenni a Porta Latinán, ami egy parkba vezet, hanem követni a falat a Porta Sebastianóig.

Na itt balra először iszunk az igen régi kőmedencébe csurgó vízből, és irány a Via Appia Antica.

Innen kb 30 perc séta a Quo Vadis Domine templom, közben több érdekes látnivaló.

Ha csak eddig megyünk gyalog, már élmény. Visszafelé a San Sebastianón áthaladva rögtön a Drusus diadalív,

majd a park útját követve a Scipio ház, és az út végén a San Cesareo in Palatio templom,

és közel Caracalla Termáihoz érünk.

Innen bármerre mehetünk, vagy vissza a Via Latinán a P. Epirohoz. Az egész séta kb 2 óra.

Előzmény: hejejej (18661)
aagica Creative Commons License 2014.07.17 0 0 18662

Hogy választottátok pont ezt? És  hol foglaltátok? (Legtöbbször módosítható, bár van egy olyan gyanúm, hogy besétáltatok egy utazási irodába és rátok beszélték.)

Előzmény: hejejej (18661)
hejejej Creative Commons License 2014.07.17 0 0 18661

Nagyon Köszönöm, hááát én is olvasgattam a hotelről de ezt már úgy gondolom nemtudjuk módosítani végülis csak aludni fogunk ott bár nyilván az is fontos szempont, hogy ne kelljen sokat utazgatni a látványosságokhoz. Valami közeli korrekt áras Hotelt ha tudtok azért megnézzük.

Előzmény: Manipura (18660)
Manipura Creative Commons License 2014.07.17 0 0 18660

Khm, hogy is mondjam...

Beleolvastam a visszajelzésekbe.

http://www.tripadvisor.co.uk/Hotel_Review-g187791-d232854-Reviews-Cilicia_Hotel-Rome_Lazio.html

Ha veszteség nélkül lehetséges, én lemondanám, és valahol Róma belső kerületeiben szállnék meg. 

Az Epiro piac elég közel van (busszal 2 megálló,) és a 218-as vagy 118-as buszra is jó  az átszállási lehetőség/csatlakozás a Via Appia felé, az egyik pápai bazilika 8 buszmegállóra van, de minden máshoz elég sokat kell utaznotok reggel és este is, ráadásul felszínen és nem kötött pályán... Amit felsoroltam, 1 kivételével nem  feltétlenül az első utas érdeklődők célpontja.

Ha mégis itt maradtok, akkor a  Ciampino reptéren az érkezési váróban vesztek jegyet a Terminibe induló egyik közvetlen transzferbuszra, majd ott megkeresitek a 360-as busz megállóját Zama irány, és mentek vele 14 megállót. 300 méter gyaloglás után a Via Cilicia 7, alatt vagytok. Vélhetően a csomagot ott hagyhatjátok, de azt olvastam, sokkal korábban nem tudjátok elfoglalni a szobát. (Ha jól gondolom, péntek reggel 8 körül landoltok, már Ciampinon érdemes megvenni a tömegközlekedési jegyet, bérletet is,  1 napos BIG 6€/nap, 3 napos BIT 16.50, heti CIS 24, 00 € )vagy a Városkártyákat (Rp vagy Roma Pass).

Ha gyakorlott utazók vagytok, és feltaláljátok magatokat, akkor távolsági Cotral buszra vegyetek jegyet Anagnina metróig, majd onnan metróval a San Giovanni vagy a Manzoni metróig, és ott szálljatok át a 360-as buszra (8 ill. 9 megálló még onnan).

A fórumindítóban megadott Roma-szenvedely.eu  oldalon a programterveket nézegesd,  a google utazástervezőjével is kalkulálhatsz, a fórumon belül a  bal oldali kereső ablakba beírt kulcsszavakkal szinte mindent megtalálsz, ha már körvonalazódik mit szeretnétek látni, akkor  konkrét kérdéseidet is meg tudod fogalmazni, és biztosan válaszolunk rá.

Előzmény: hejejej (18659)
hejejej Creative Commons License 2014.07.17 0 0 18659

Sziasztok. Segítségeteket kérem Aug 1-én utazunk a párommal Rómában a hotelünk a Cilicia. A Ciampino reptérre érkezünk. Kérdésem sok lenne:-) de a legfőbb, hogy a reptérről hogyan jutunk el a hotelig illetve valaki volt-e már ebben a hotelben onnan milyen nevezetességeket tudunk könnyedén megnézni. Minden hasznos infót szívesen fogadok. Köszönöm!!!

itsme12323 Creative Commons License 2014.07.17 0 0 18658

Köszi a segítségeteket! Kimegyünk enélkül és ha esetleg kellene majd, veszünk a kínaiban :) 

Előzmény: Jahno (18656)
itsme12323 Creative Commons License 2014.07.17 0 0 18657

Én pont ott élek :) Most nem egy óriási élmény a felújítások miatt, de azért remélem jól fogjátok érezni Magatokat! Ha van bármi kérdés, ebben tudok segíteni :) 

Előzmény: Kőkapu1 (18653)
Jahno Creative Commons License 2014.07.17 0 0 18656

Olasz szabvány nem ugyanaz, mint a magyar, de pld. néhány mobiltötő éppen belemegy és óvatosan úgy is marad (vízszintesen van a 3 luk). Máshol meg már teljesen magyar dugaljakkal is találkoztam. Hosszabban nem megyek bele, CEI 23-50es szabványra keressetek rá.

Előzmény: Kőkapu1 (18655)
Kőkapu1 Creative Commons License 2014.07.17 0 0 18655

Akkor pontosítok: ahol mi voltunk hotel, ott nem kellett. :)

Előzmény: Bunuel Gambit (18654)
Bunuel Gambit Creative Commons License 2014.07.16 0 0 18654

Átalakító ügyben: nem egyértelmű, van, ahol másfajta konnektor kell. Valamikor, hosszú évekkel ezelőtt a topikban is esett szó róla. A Szt István Házban pl. azt hiszem, nem kell, máshol meg elvileg tartanak átalakítót. De már erre sem emlékszem pontosan...

Előzmény: Kőkapu1 (18652)
Kőkapu1 Creative Commons License 2014.07.16 0 0 18653

2 nap múlva mi is megyünk nyaralni. Sajnos nem Rómába, hanem Egerbe, de 10 napra, úgyhogy várom azt is. Na meg a tavasszal már volt Róma, Brüsszel, most nincs "kedvünk" külföldre menni :D

Előzmény: itsme12323 (18651)
Kőkapu1 Creative Commons License 2014.07.16 0 0 18652

Nem kell.

Előzmény: itsme12323 (18651)
itsme12323 Creative Commons License 2014.07.16 0 0 18651

Köszönöm a segítséget mindenkinek! 2 nap és indulás, már izgatott vagyok :) 

Közben felmerült még egy dolog, kell átalakító az ottani konnektorokhoz? 

Előzmény: Kőkapu1 (18650)
Kőkapu1 Creative Commons License 2014.07.16 0 0 18650

Mi csak a lifttel elérhető részig mentünk tavasszal, mert két kisgyerekkel mentünk, akik nem bírták volna fel az utat, de még,odáig is megérte felmenni. Nekem lenyűgöző volt lenézni belülről a bazilikára a kupolából, igazából akkor jöttem rá, hogy mennyire hatalmas. 

Jaj, de visszamennék!

Előzmény: itsme12323 (18647)
bg10 Creative Commons License 2014.07.16 0 0 18649

Szia!

Elöljáróban annyit, hogy nem értek igazán a témához és az olasz nyelv számomra majdnem kínai, ha élhetek ezzel a képzavarral. Ne vedd az alábbiakban leírtakat készpénznek! Tényleg a neten található (dez?)információkat osztom meg.

Szóval van egy másik honlap, ami sajnos nem mindig működik rendesen (most éppen igen), ahol kicsivel részletesebben írják ezt, ill. ezeket a sztrájkokat.

Link: http://www.cgsse.it/web/guest/elenco-scioperi

Google fordítóval talán érthető valamennyire. Nekem az jött le belőle (Javítson ki valaki, aki jobban otthon van a témában), hogy 20.-án 0:00-tól 23:59-ig jelentették be a sztrájkot elég sok cégnél, ami érinti a földi kiszolgáló személyzetet és légi irányítási céget (Enav SpA) is. Részben országos, részben meghatározott reptereken, így pld. FCO-n is.

Szóval nem akarok vészmadár lenni, de érdemes lehet felkészülni és bízni abban, hogy mégsem tartják meg. Én szurkolok nektek.

Kérem, akinek vannak pontosabb információi, ossza meg a fórummal!

Előzmény: nmilnor (18641)
montmartre Creative Commons License 2014.07.15 0 0 18648

Kis kiegészítés a remek leíráshoz: a kupola két héja közt idővel rafináltan megzavarhatja az egyensúlyérzéket ill. a térirányok érzékelését, hogy csak a vízszintes lépcsőfokok állandók, a függőlegesek a kupola íve miatt eltűnnek. Utóbbi miatt bizonyos testméret felett jön a hajlongás ill. tekeredés (én 110 kg-mal és 185 cm-rel azért még feljutottam, mielőtt sok lett volna a jóból). A fenti kilátás azonban a kis körteraszon összezsúfolódó turistamennyiség ellenére is kárpótol az összes kényelmetlenségért.

Előzmény: itsme12323 (18647)
itsme12323 Creative Commons License 2014.07.15 0 0 18647

Nagyon szépen köszi! Hát sajna most nem vagyok formában (és am. is stresszelek, ha szűk helyen vagyok), uh végig biztos nem bírnám, de a liftes megoldás még talán belefér :) Köszi még 1x!

Előzmény: bg10 (18646)
bg10 Creative Commons License 2014.07.15 0 0 18646

Kiegészítésként még annyi, hogy többnyire elég szűk, egy emberes, így csak egy irányban lehet felfele, illetve lefele haladni.

Előzmény: itsme12323 (18642)
bg10 Creative Commons License 2014.07.15 0 0 18645

Szia,

Remélem tudok némi hasznos információval szolgálni a kérdéseddel kapcsolatban.

Két féle (inkább másfél) módon lehet feljutni a kupolába. Az egyik végig gyalog a lépcsőkön 5 euros áron (551 lépcsőfok) a másik pedig egy darabig lifttel- ez gyakorlatilag a bazilika tetjére visz fel-, onnan pedig ugyanazon az úton, mint a másiknál lépcsőn (7 euro - 320 lépcsőfok). Mi a liftes megoldást választottuk, de azért az is fárasztó kicsit. Itt szerintem az első rész a húzósabb, mert a bazilika tetejétől a kupola aljáig egy viszonylag szűk csigalépcsőn kell feljutni (itt nincs is ablak). Onnan pedig a kupola belsejében vezet a lépcső mintegy spirál vonalban, a falak a kupola belseje felé dőlnek. Ezen a részen néhol található ablak pici beugróval, ahol esetleg meg lehet pihenni, a kupola teteje felé pedig fémből épített lépcsőkön lehet haladni. A legvégén pedig újból csigalépcső következik, ami még szűkebb az elsőnél, de ez már nem olyan hosszú szakasz.  Egyébként a 320 lépcsőfok, ha jól számolom kb. 20 emeletnyi magasságot jelent.

Link: http://www.vatican.va/various/basiliche/san_pietro/it/cupola/orari.htm 

Azért ha úgy érzitek bírjátok a fizikai megterhelést, szerintem érdemes felmenni, nagy élmény.

Előzmény: itsme12323 (18642)
bg10 Creative Commons License 2014.07.15 0 0 18644

Bár egy kicsit megkésve, de köszönöm a válaszodat a vasárnapi ingyenes belépőkkel kapcsolatban!

Sajnos tapasztalattal nem tudok szolgálni, mert bár ez lett volna az egyik "biztos pont" az utazásunkban, de a dinamikus programtervezésünknek köszönhetően mégis máshogyan alakult.

Előzmény: Manipura (18579)
caesarina Creative Commons License 2014.07.15 0 0 18643

Tervezd, légy szíves, azt a beszámolót, hogy mi is visszaálmodhassuk magunkat Rómába! :)

Előzmény: Manipura (18640)
itsme12323 Creative Commons License 2014.07.15 0 0 18642

Sziasztok! 

A Szt. Péter Bazilika kupolájába mennyire szűk a  lépcsősor, ahol fel lehet menni? Van ablak? Közben le lehet ülni vhol? Nem tudom mennyire merjek nekivágni :) 

Köszi szépen

nmilnor Creative Commons License 2014.07.14 0 0 18641

Sziasztok!

Segítségeteket szeretném kérni.

Alábbi oldalon az olaszországi sztrájkokat tüntetik fel:

http://www.mit.gov.it/mit/site.php?p=scioperi

Párommal július 20-án a Fiumicino-i repülőtérről utazunk vissza Budapestre WIZZAIR-el.

Google translate-el fordítva nem igazán tudom értelmezni, hogy pontosan mikre vonatkozik, érinthet ez minket?

(sok zsömlével induljunk a reptérre? :) )

Köszönöm a segítséget!

Manipura Creative Commons License 2014.07.13 0 0 18640

Nehéz elhinni, hogy az  idei Római Vakáció is eltelt, sőt már harmadik napja itthon vagyok. Álmaimban persze még ott bolyongok a Campo és Trastevere vagy a Navona forgatagában, gondolatban a  mielőbbi visszatérés foglalkoztat. Róma még mindig marionett-bábúként rángat, én pedig hagyom.

Elvileg nem terveztem beszámolót írni, de Bonnita ötlete volt, hogy mindannyian írjuk le élményeinket, ezért majd megpróbálok összehozni pár épkézláb mondatot. Az itthoni tennivalók nagyon lekötnek, a fotóim egyelőre még a memóriakártyán szoronganak. Egyszer mindennek eljön az ideje. ;)

Circo Massimo Creative Commons License 2014.07.10 0 0 18639

(OFF)Torinóban volt ilyesmi a szálláson, afféle elektronyos átemelő-daráló :) szerkezet volt a klotyó megett, hát a hangja egy vicc volt, amikor működött (minden öblítésnél ment). Nyilván a kis átmérőjű csövek és/vagy a rossz közmű-helyzet okán volt így megcsinálva.

Előzmény: bonnita (18636)
Kőkapu1 Creative Commons License 2014.07.09 0 0 18638

Remélem, nem lesz "megrázó" élmény az elektromos wc :D

(bocs, ezt nem lehetett kihagyni)

Igen, én is a görögöknél találkoztam ilyennel, ott a lefolyók átmérőjét mondták.

Előzmény: flower1329 (18635)
Jahno Creative Commons License 2014.07.09 0 0 18637

Esetleg alacsony a víznyomás, akkor szokott a papírtól eldugulni.

Előzmény: flower1329 (18635)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!