A kenyérnek folyamatosan kell rendelkezésre állnia. És kevés fogy belőle. Nem vehetek elő a fagyasztóból reggel 3 szeletet a vacsorához, mert lehet, hogy 4 kéne, de még az is lehet, hogy egy sem, leginkább az valószínű, hogy elfelejtem elővenni...
Épülő házunkba szeretnénk kemencét építtetni. Sok jónak tűnő céget találtam, pl az agyagkemence.hu csapatát, akik ráadásul helyileg is viszonlyag közel vannak.
Ismeri őket valaki, szabad velük építtetni?
Illetve kit tudtok jó szívvel ajánlani Bp környékén, illetve Komárom-Esztergom megyében?
Az lenne a kérdésem, hogy van valakinek tapasztalata arról, hogy milyen összetevő segít abban, hogy a kenyér sokáig friss maradjon, ne morzsálódjon napok múlva se?
Dehogy haragszom meg! Épp ezért irtam ide a fórumba, hogy nehogy szart vegyek, ha már erre adtam a fejem, hogy megvalósitok egy tervet!
Minden vélemény érdekel, szeretnék jól választani! Ez a mobilkemence került normális áron az utamba, ezért most erről szeretnék véleményeket kideriteni!
Szevasztok, a kemencém nagy méretű vályogból van 30-as fal vastagsággal mert kint van a szabadban lehet hogy egy szigetelést még elbírna.Vizet keringető szivattyú mozgatja ,egy óra alatt van 50-60 fokos vizem.Víz bordáról találsz képet a 21. oldalon.Szerintem mi erről már beszéltünk de ha valami segítség kell kérdezz nyugodtan segítek ha tudok.Ugyanis ezt a kemencét én építettem.
Hát erre csak az a szó jut eszembe, ne haragudj meg: paraszt vakítás.
Üveget ugye a kemencének az aljába szoktak tenni egyesek (én oda sem).
Ennek a félkész terméknek a jobb oldali képn látható, hogy nem üvegből van a búb. Ha abból lenne, lehetne rá mondani, hogy üvegkupola. De kilátszik ott is a putnoki tégla sárgás színe, és porózus struktúrája. Sőt! Ott mintha élbe lenne már állítva! (6,5 cm).
Nekem hasonló méretű a kis udvari kemi-m. Pont ilyen félgömb/boglya alakja van. Belül 90 cm átmérőjű kör.
Cserépből készült 12-(13) cm falvastagság. Kívül 5 cm szigetelés van rajta.
Ritkán használom, és azért nem akartam nagyot. De 1-2 tepsi húst, ételt sütni teljesen jó. Ami egyszerre belefér. Ha azonban több fogás, kell akkor már kihűl.
Pl az első tepsi kenyérlángos 10 perc, a 3. 25-30 perc legalább, mert a sok nyitogatással kihűl.
Az ilyen kis kemencéket úgy jó használni, ha marad még benne parázs, vagy 1-2 hasáb ég hátul. De ez a mobil olyan kicsi, ha égő fahasáb van hátul, akkor megég a kaja teteje benne szerintem. Kenyér sütéséhez meg hosszú idő, kis hőmérséklet kell. Az tuti nem sűl meg benne!
Szigetelés ide-vagy oda.
Az élbe állított putnoki, meg hogy mennyi ideig bírja? Hát nem hosszú életű, az biztos. Ennél még egy jó állapotú bontott is többet bír, pláne a samott.
Kicsit bővebben, ha van kedved hozzá? A vízborda kialakítása érdekel és hogyan kör.forog a víz? Van-é puffertartály, mennyi idő alatt tudod felfűteni?..stb..stb.
Nagyon köszi az anyagokkal kapcs. tanácsokat. Az hogy a pasas azt irja, hogy üvegkupolás, az vajon mit jelenthet hőtartás szempontjából, meg úgy látszik a képen, hogy valami hőszigetelő anyaggal is bevonja kivülről....?
Szevasztok, a kemencét én is lakás fűtésre használom benne a vízborda és rá van kötve a lakásra. Rőzse, kukoricaszár tuskók minden elég benne ami éghető.
Ha már van 150 ..200 kévéd akkor az ajánlott módon kell összerakni. Majd elfelejtettem a kévék "kalászos" végét azért egymásra kell fektetni /középen/ úgy 40 cm-t. igy gyorsan magasodik a kúp közepe a tetejére dobsz egy fekete fóliát 3 m2. sarkainál 1..1. tégla és nem ázik be ott sem.
A sűtőtököt rakd a kukorica közzé (3 méterenként fészkenként 2,,3 mag--de csak a legerősebbet hagyd meg!...majd kihagyva 4 sor kukoricát a következő sorban ujból vetheted. Nem árt a tök alá egy vödör trágya 30..40 cm mélyen bedolgozva a fészekbe!...és hagyd künn a z érett tököt az első -1..2 C° fokig..!
Az igaz pedig már a 4. x -et taposom,de ezt a fajta kukoricaszár lerakást még nem láttam,csak a földeken összetámogatott kévéket.A nagyapámék ott a helyszínen szokták eltüzelni,frankó kis tábortüzek voltak.Alig várom a tavaszt és a jó időt hogy neki tudjak végre állni a kemencémnek,mert imádom a sütőtököt és azt mondják abban az igazi megsütni,épp ezért őszre kész kell hogy legyen ;)azért mást is akarok benne sütni.
"..A kúpolás amikor a kévék egymásnak vannak támogatva."
Ez a "módszer a szántóföldi (behordás előtti" összerakásra jó. A baj, hogy az őszi, téli esők az egészet át áztatják. Amire Én gondoltam az a téli tárolás a ház körül..ha sok a szár!! A földön /tövével kifele/ elkezded körbe--körbe..körbe rakni a kévéket. Mivel a kéve teteje lazább igy magasabb is..és 2..3 méter magasan, már kúposan áll az egész kőralakú kazal....igy az eső is lecsorog, nem ázik be!
Ha olyan hosszú a kemencéd tűztere, hogy hosszában belefér az egész szár, akkor természetesen nem kell elvágni, de ha hosszú a szár és rövid a tűztér, akkor akár négybe-ötbe is...
Semmiképpen nem hosszirányban esett szó a vagdosásról.
Lehet félreérthető voltam,a szecskázást illetően,Én arra gondoltam amúgy is ha le van szedve a kukorica jön a szárvágó és letarolja,de ha inkább levagdosom akkor még jó lesz az tüzelni.A kúpolás amikor a kévék egymásnak vannak támogatva olyan indiánsátor szerűen ha jól emlékszem gyerekkoromból.De azt hogy félbe is kell vágni,na ezt még nem hallottam,de köszönöm a tippet.
".,és gondoltam miért is ne amúgy is be van szecskázva..."
Nem kell szecskázni...úgy nehezebben ég! Október végén száraz időben kivágod, majd kévébe kötöd. Vagy berakod "kúpolva' (egy idős ember megmondja mi ez) vagy esőmentes helyre rakod../esetleg szabadban fóliával feded/. A tüzeléskor egy késsel kettőbe vágod /igy befér a tűztérbe és máris fűthetsz vele. Ha kissé gyatrán ég, széna, szalma, gaz, venyige..stb anyaggal "serkentem".
Nem vagyok még kemence tulajdonos de tavasszal mindenképpen építek egyet az udvarra.És sok helyen olvasom hogy kukoricaszárral fűtötték fel régen,és gondoltam miért is ne amúgy is be van szecskázva.A csicsókáról csak annyit itt a szomszéd földbe valaki egykor ültette és most nem lehet kiirtani belőle,Ahogy a nagy gépek szántják csak jobban széthordják és így könnyen terjeszkedik.Szerintem a szára neki is jó lenne tüzelni,de Én már tavasszal félreteszem a gyümölcsfák gallyait amit lemetszek és van bambusznádam is azt is levágom minden ősszel és eddig csak úgy eltüzeltem de ezután nem fogom jó lesz a kemencébe.