Tavasszal szeretnék ültetni jó pár facsemetét, amelyekkel a későbbi tervem az, hogy pálinkát főzhessek a gyümölcseikből. Szeretném a segítségeteket kérni, hogy melyek azok a konkrét fajták, amelyek a leginkább alkalmasak JÓ pálinka készítésére. Elsősorban a régebbi fajták érdekelnének: meggy, szilva, barack, körte gyümölcsökből... Ha valakinek eszébe jut egy egy fajtanév, vagy leírás, amire emlékszik mondjuk a nagyapja tanyájáról, azt megköszönném.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Nem szeretnék bárkit is magamra haragítani!.....vagy már késő?:)Mély tisztelettel még egyszer próbára teszem türelmetek.Sokan leírták, "nekem ez v. az vált be",de a végén hozzátették,"de semmi sem biztos".Egy optimális megoldást próbáltam találni,úgy néz ki,ez nem könnyű dolog.Mindenkinek köszönöm a válaszokat.
Nekem a legegyszerűbb dupla van jelenleg: Nyitott olajos rendszer. Szerzel egy valamivael nagyobb edényt az üstnél, belehelyezed a főzőüstöt, felöntöd a maximális cefreszint feléig-kétharmadáig olajjal és kész.
Az olaj lehet többféle, érdemes törekedi hőközlő, vagy frizőzolaj használatára. De én pédául fáradolajjal próbáltam ki vagy 4-5 éve, azóta még nem volt időm lecserélni. :))
A külső homokról:csinálsz egy akkora átmérőjű,a hőforrásodra passzoló tálcát,amibe kényelmesen be tudod emelni az üstödet.A magassága lehet néhány cm,a kisérletezés miatt.Teszel bele pl.2cm-nyi homokot,ráteszed az üstöt,néhányszor megtekered,mint a halfőző bográcsot,hogy az üst feneke mindenhol a homokhoz érjen,aztán melegíted,bátrabban,mint eddig.A homokréteg vastagságát neked kell kikísérletezni.
Most jöttem haza egy barátomtól, megízleltük a páleszát.
December 10-én főzette, 600 liter szilva cefre, volt benne 30 liter régi bor is. Teljesen meglepődtem, nem volt karcos, nagyon finom volt az illata, de a kezemre tett pálesz negyon hamar elvesztette az illatát és a számból is nagyon hamar elment a jó íze és az illata.
Félreértettél.Nálam a homok belülről jött be.Kívülről csak fejben van meg.Egyébként a leégés okai tisztázottak,csak a megoldás felé több út vezet.Addig,amíg nem rendelkezel elegendő fűtésteljesítménnyel,nem kell félned a leégéstől.Vagyis,ha egy30l-es fazekat a konyhai gáztűzhelyen melegítesz,minimális vastagságú szendvicstalpon,nem fog leégni.Ha viszont alátolsz egy 15kW-os ipari égőfejet,és tolod neki,spiccvésővel fogsz takarítani.Mégegyszer megemlítem,hogy a pektinbontó nem játszik ebben a témában.Vagy ha igen,százalékban nem,csak ezrelékben lehet kifejezni annak mértékét.
Na látod,nálad a homok kívülről(érdekelne a kivitelezés,ha leírnád,megköszönném),de a másiknak pont ez nem jó,azért mert valamit egy kicsit másképp csinált.Ezért kellene mindent pontosan leírni leégéskor.Én sem gondoltam,a pektinbontó önmagában csodaszer.
Dédnagyi ugyan nem főzött pálinkát, de lekvárt igen. Édesanyám mesélte, hogy neki kellett kevergetni annak idején a lekvárt. És határozottan emlékszik rá, hogy a réz üstnek az alját többször híg agyagba merítették. Így egy pár mm-es vékony agyagréteg száradt rá kívülről az üstre, meggátolva az elővigyázatlan fűtésből eredő leégést. Azóta már máshol is hallottam ezt a módszert, bár még nem próbáltam, mert még nem volt szükségem rá. Bár szimpla, hagyományos réz lekvárfőző üstben főzöm a pálinkát, még soha nem égettem oda. De ha már túl elbizakodott leszek, és odakap a cefrém, biztosan az agyagozás lesz az első, amit kipróbálok.
A duplafalúsítás biztosan a tökéletes megoldás. Azonban bizonyos körülmények között nem járható üt. Pl. egy tanyán, ahol nincs infrastruktúra, ott az ősi módszereket kell elővenni. Ilyen a szalma is, amit azért nem mernék alkalmazni, mert félek attól, hogy a szalma "aromája" esetleg átmegy a pálinkába. Bár tudom, hogy nem megy át, mert azt mondtátok, de ez amolyan fóbia nálam. A klausztrofóbiásnak is hiába magyarázod, hogy klasz dolog a lift. :-)))
A homok is elgondolkodtató. Olcsó, bárhol beszerezhető, és akár forrkő helyett is tökéletesn használható.
Itt látom azt a bizonyos tisztázatlan leágazást,de mindennek oka van,ha összevetnénk tapasztalatainkat a leégések kapcsán,sűrű esetleg darabos,híg volt,mit rakott bele,hogy fűtött stb.talán kizárhatnánk az okokat.
Merészelhetsz,de hidd el,ha hirtelen nagyon sokan akarnak lebeszélni valamiről,nam akarnak rosszat.A pektinbontó nagyon jó dolog,de nem arra való.Az én praxisomban a sárgabarack volt igazán leégős,végigpróbáltam mindent,nekem a homok vált be.
Aztán persze a duplafal.Nem próbáltam ki,de sokat foglalkoztatott a homok,amit nem belül,hanem kívül használunk.Érted,egy egyszerű,olcsó szendvicstalp.
A cefre főzésénél a cél az hogy minden íz és alkohol átkerüljön az alszeszbe - it nem veszel el "rézelejét " ugyanis minek tennéd ? miért épp a rézelejét vennéd el ?
de komolyra veszem > az alszeszben nem csak az elején lesz jelen.....
A fémeket a kész középpárlatból -ioncserélő mügyanta segitségével tudod kicserélni !
Cefrefőzéskor, az alszeszből nem veszünk el semmit. Az első főzés célja, a -lehetőleg összes- alkohol kinyerése a cefréből.
Túl sok réz csak akkor kerül a pálinkába, ha ecetes a cefre és megmarja a rézfelületet, vagy a nem megfelelően tisztított rendszerből lehozza a rézrozsdát.
Ez ellen az ioncserélő gyanta, vagy tejes derítés a megoldás.
A párlatrészeket elválasztani a második, finomító főzésnél kell.
Ne gondoljatok ipari méretekre, csak egy játékszerem van, gyári 5 literes. Látom a beszélgetéseket, a cseresznyét szokta nekem odakapni. Az alma szinte ki tisztitja, a birstől megbarnul. Mégis most az alszesz kérdés izgat.
Előre bocsátom, nem olvastam végig mindent. Azt szeretném tudni, hogy főzéskor az alszesz képzéskor el kell e venni a rézelejét? Vagy elég, ha csak a finomítás során veszem el. Az világos, hogy a mérgező alkoholokat el lehet venni, finomitásnál, de mi van a fémekkel? Nem oldódik bele a réz az alszeszbe?
A pálinkafőzés komplex dolog,de talán a Te mindenre kiterjedő,átfogó tudásod mellett is lehet tisztázatlan leágazás és a tanúlt alapokra alapozva többen gondolkodnak, egymás közt megosztva a tapasztalatokat ,születhetnek új és jó megoldások.
Pont a gondolkodás veszélyeire akartam felhívni a figyelmet. Te jól sakkozol, gondolkodj. Nekem nem megy olyan jól a sakk, lehet hogy jobban járnák ha bemagolnám az első 10-20 lépést és talán, néha nyernék is. :-)