Keresés

Részletes keresés

Babar66 Creative Commons License 2013.11.24 0 0 93915

Valószínűleg nem ők  fogják öregbíteni a magyar pálinka hírnevét. Az egyéb káros vonatkozásokról meg ne is beszéljünk.

Valahogy nem tudom sajnálni őket...

Üdv!

Előzmény: schlumbergerrrr (93910)
csalitos Creative Commons License 2013.11.24 0 0 93914

   Nem lehet észrevenni rajtad, hogy olyan sokat innál. Évente 5-6 vödör, az rengeteg....  ;-)))

Előzmény: TINTUS (93913)
TINTUS Creative Commons License 2013.11.24 0 0 93913

egy évben csak 5-6 vödörrel nem érdemes kezdeni.......

Előzmény: DeeeDeee (93900)
TINTUS Creative Commons License 2013.11.24 0 0 93912

47-48

Előzmény: Hurkafej (93906)
fenyooldrider Creative Commons License 2013.11.24 0 0 93911

Sziasztok,szeretnék feltenni egy kérdést !

Azt szeretném kérdezni,hogy a kökényt kell-e magozni,mert több egymásnak ellentmondó információt találtam ezügyben,először kimagoztam,de sokan azt mondták,hogy ezt nem kell!

Mi az igazság??

A választ előre is köszönöm!

schlumbergerrrr Creative Commons License 2013.11.24 0 0 93910
Babar66 Creative Commons License 2013.11.24 0 0 93909

Régebben nekem is csak az 52fokos volt a "pálinka", de miután volt szerencsém kóstolni egy-két fórumtársunk főzetét, azóta én is csak 45-46 fokra állítom be. Sokkal jobban előjönnek az illatok, ízek, de azért még mégsem likőr.

A szőlőre biztos, de gondolom a bodzára is igaz.

Üdv!

Előzmény: elek81 (93907)
Törölt nick Creative Commons License 2013.11.24 0 0 93908
Előzmény: merlo86 (93905)
elek81 Creative Commons License 2013.11.24 0 0 93907

Szia!

 

Bodzát még nem főztem, de minden pálinkám 45-48° közé fokoltam be. Nekem ez a szekció jött be. 

Előzmény: Hurkafej (93906)
Hurkafej Creative Commons License 2013.11.24 0 0 93906

Üdv. A bodzát és a szőlőt hány fokosra szoktátok kihígítani?

merlo86 Creative Commons License 2013.11.24 0 0 93905

Sziasztok

Olyan kérdésem lenne hogy Whiskey készítésel próbálkozok és a gabona cefrét megföztem ahogy a recept írta egy hete a hordoban érlelem naponta egyszer megkavarom. Néha néha bugyan egyet az illata édeskés ha valaki csinált már ilyet mennyi idö lehet még hátra vagy honnan tudom hogy kész?

Tucso69 Creative Commons License 2013.11.24 0 0 93904

Persze hogy!

Törkölynek úgysem tudsz akkora csövet betenni, hogy kimenjen rajta.

Előzmény: elek81 (93902)
Tucso69 Creative Commons License 2013.11.24 0 0 93903

Ez igaz!

1x így jártam, előpárlattal tisztíthattam...

Azóta nincs ilyen problémám, hogy kávé-tea főzéshez használom, hetente többször engedek át rajta vizet.

80mm edzett üveg cső, 2 liter víz 2-3 perc alatt átmegy. Érdekes, a pálinka lassaban, 3-4 perc alatt.

Előzmény: snapszmester (93897)
elek81 Creative Commons License 2013.11.24 0 0 93902

Sziasztok!

 

Megkérdezlek ismét titeket, hogy a 85 literes üstömbe elegendő a 2"-os leeresztő cső? Mert lassan eljutok odáig, hogy ezt be kell építeni a rendszerbe, igy örülnék, ha a "vének tanácsa" rábólintana erre a paraméterre.

 

Üdv: Imi

 

Jó nedűt!

Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2013.11.24 0 0 93901

Csak más a színe? Tökéletes!

Előzmény: Tucso69 (93889)
DeeeDeee Creative Commons License 2013.11.24 0 0 93900

Szia,

Köszönöm válaszod!

Én nem értek a pálinkafőzéshez - bár érdekel, de nem bízok magamban a mérgeket illetően. Így inkább ismerősi körömben csináltatnám meg valakivel.

A következő évre gondoltam, ehhez már késő van. Ha jövőre is hasonló termés lesz, akkor simán összejön 5-6 vödör. Bár, ezt elég nehéz megbecsülni, mert csak a szépeket szedtük le és azt is egy szériában (kb 3 ciklusban lehetne szedni), és abból lett két vödör. Pont azért merült fel bennem, mert rossz volt nézni, hogy ennyi fennmarad a fán; amit leszedtük azt se tudtuk mind megenni, lekvár lett nagy részéből. Ezzel kapcsolatban egy kérdés: mennyire lehet bevárni a különböző adagokkal egymást? Vagy, el lehet kezdeni külön cefrézni az adagokat? A cefrézést még talán megcsinálnám magam.

 

köszi előre is,

DD

 

Előzmény: TINTUS (93862)
kupeci Creative Commons License 2013.11.24 0 0 93899

Na, csak meglátszik ha valaki sokfelé járkál a világban!:))))

Előzmény: zsuzska60 (93888)
barkócza Creative Commons License 2013.11.24 0 0 93898

Így jár, aki úgy járatja a száját, hogy nem is gyantáz. :)

Előzmény: snapszmester (93897)
snapszmester Creative Commons License 2013.11.24 0 0 93897

Tudjunk már férfiasan veszíteni. Ha vízzel kimossa a gyantát mitől nem fog megbüdösödni? Az alkohol legalább megvédi.

Előzmény: barkócza (93892)
Feriba51 Creative Commons License 2013.11.24 0 0 93896

Ne hagyd magad lebeszélni, pláne olyanoktól, akik tapasztalat hiányában ítélkeznek!:-))))

Én sem ezt iszom miden nap, de, mint különlegesség , nekem és a környezetemnek nagyon bejött.

Próbálkoztam ágyasokkal is, de azt hiszem újrafőzés lesz a sorsuk. Bizonyosan nem jól csináltam őket, de a gyümölcsök túl sok savat is bevittek (málna, barack, meggy). A meggy talán a legjobb.

Jó nedűt!!!

Előzmény: Krissz03 (93894)
sogi01 Creative Commons License 2013.11.24 0 0 93895

               vf1 linkgyüjteménye  

 

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

Előzmény: sogi01 (93864)
Krissz03 Creative Commons License 2013.11.24 0 0 93894

Valóban nem sütemény, de volt már szerencsém kóstolni néhány fahéjjal megspékelt pálinkát, amik igazán finom illat- és ízvilággal rendelkeztek. Szóval ami jó, az jó! Ezért is érdekel a fahéjas dolog! ;)

Előzmény: TINTUS (93879)
barkócza Creative Commons License 2013.11.24 0 0 93893

Bocs, Tucso,megint előbb írtam, és utána olvastam. :)

Előzmény: Tucso69 (93890)
barkócza Creative Commons License 2013.11.24 0 0 93892

A higítatlan páleszt szűröd, utána egy kis vizzel átmososd a gyantát, és azzal higítasz.

Előzmény: Hurkafej (93885)
elek81 Creative Commons License 2013.11.24 0 0 93891

Szia!

 

Amennyire jól tudom, aromaterápiás kezelés en vesznek részt, azért olyan illatosak. :-)

 

Előzmény: Krissz03 (93867)
Tucso69 Creative Commons License 2013.11.24 0 0 93890

Az sem veszik el, ami bennemarad, mert a második kezelésnél már lesz benne.

Mondjuk én úgy csinálom, hogy áttöltöm a tömény páleszt, és még 3 deci vizet. Aztán megmérem hány fokos, és még annyi vizet, amennyivel be is állítom a fokot. Úgyhogy nekem víz marad benne mindig.

Előzmény: Hurkafej (93885)
Tucso69 Creative Commons License 2013.11.24 0 0 93889

Kívül-belül zománcozott az egész.

Előzmény: Szkajvolker Lajos (93887)
zsuzska60 Creative Commons License 2013.11.24 0 0 93888

Akkor:

 

Dobre vecser, klapci - vagy valahogy így :-)

Előzmény: kupeci (93877)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2013.11.24 0 0 93887

Egy zománcozott üstnél, a peremig tart a zománc, utána valami festék van? Oldja az alkohol gőz, mérgező lehet?

 

vasbicikli Creative Commons License 2013.11.23 0 0 93886

"Ott nincsennek "vasalósok"???"

 

Hú, ezt most nagyon nem értettem... talán késő van, lassulok...?

Előzmény: szentöltvíz (93865)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!