Ezt a gyári főzőt dupla faluvá eszkábálni nem volna könnyü meg sajnálnám "elrontani" ha anyagi helyzet majd engedi kicserélem addig szenvedek vele... Szalmával is lekapott tegnap igaz már csak 50%ba mármint nem az egész alja. Vízfürdőt is próbáltam már a héten, nem birtam felfűteni normálisan (nyitott rendszer volt)
Mézsört készítettem belőle, egyszer. Vagy mézbort,,,az íze inkább boros jellegű. Nem rossz, de nehezen erjed le, nincs benne elég tápanyag az élesztőnek. Én ezt élesztőtápsóval ellensúlyoztam, szigorúan adagolási útmutató szerint. Így ki lehetett erjeszteni, de mivel a méz drága alapanyag, le nem főztem, csak bor-ként ittuk meg. Ízletes, jó, gyengéd aromájú, de ravasz, fejbeütős fehérborhoz hasonlítanám. Kb, ez volt a receptem, ennyi a módosítás, többi ugyanaz: 1 kiló méz+60 dkg cukor+15 liter víz, pirítós, link:
Én készítettem, paradicsomból, tavaly. A húgom eltett nem tudom már mennyit, de jó 15-20 liter házi paradicsom-sűrítmény lehetett. Robbantak az üvegei, szerintem kevés tartósítószert használt. Becefréztem, megmaradt lekvárokkal együtt. Ezt rosszul tettem, így utólag, mert nem a lekvárok, hanem a paradicsom dominált.
Olyasmi íze volt, mint a gabona-alszesznek, a párlata viszont abszolút nem hasonlított rá. Elfogyott, megittuk.
Ne számíts valami hűű, de szuperre, de iható. Fura íze van, de nem rossz.
"Van szívás is néha, mert a vízzáras főzők néha beszívják a tömítővizet egyenletes fűtésnél főzés közben."
Jártam így én is régebben hogy főzés közben pillanatnyi sisak visszahűlést követően(amit elő idézhettett az is hogy pótoltam a vízzárban lévő vizet),de mióta kicseréltem a páracsövemet meg a hűtőspirálomatvastagabbra azóta teljesen megszünt.
A páratér nyomását néhány éve golyós mérte meg U csöves nyomásmérővel, a Részletes keresés Nickek között alpján megtalálod.
Átlagosan 5mbar volt 8mbar csúcsokkal a fűtéstől függően az ő főzőjén. Akinek szűkebb a páracsöve ott nagyobb, aki lassabban fűt, kisebb...
Van szívás is néha, mert a vízzáras főzők néha beszívják a tömítővizet egyenletes fűtésnél főzés közben. Nem tudom az okát.
Van "lihegés" is, amikor másodpercenként fúj és szív egyet a páratér, ilyenkor tehát +5mbar és -5mbar között ingadozik a nyomás. Az oka nem teljesen ismert számomra, de át lehet hangolni a főzőt azzal, hogy kisebb vagy nagyobb fűtést adunk, vagy forrkövet alkalmazunk (nekem már lihegett forrkővel is).
Tehát elég változatos a nyomás a pálinkafőzőben, de kicsi, sokan azt mondják erre: nincs nyomás.
Kezdőcefrész
A cefre olyan alacsony szeszfokú, hogy gyümölcsborként nem áll el, ezenkívül lehet benne kénsav is.
A leégésednek sztem nem sok köze van a hűtésedhez, hanem inkább a fűtésedhez... Ha nem fűtöd eléggé nem jön, ha meg fűtöd eléggé, akkor leég... Barack amúgy is leégős. Keress rá a hígításra, a leégés megakadályozásának módjaira. Vagy ügyesebben fűtesz (a nem jön és a leég között), vagy teszel hozzá vizet, hogy hígabb legyen, és/vagy a cefre aljára szalmát, sódert miegymást szoktak tenni néhányan.... aszondik segíthet. Vagy teszel a - gondolom acél - kukta alá valamit, ami elosztja a hőt, mondjuk egy 5-6 mm-es alu lapot...
Tapasztalás: Tegnap egy ismerősöm meglátogatott , az apósa által "készített" faeper cefrével, hogy főzzem ki neki. Épp tele lett vele az üst, 30 liter volt. Ahhoz képest, hogy jópár hete állt, kicsit ecetes volt, cukor nem járt benne, viszont volt benne homok, kavics, falevél miegymás... nem is lett olyan rossz a kihozatal. Végül kettő liter 52 fokos pálesz lett belőle. Illatra semmi különös, ízéről nem tok nyilatkozni, mer' nem kóstultam meg. 55 fokig tűrte a hígítást, ahogy csorgattam bele a vizet, úgy húzta az opálos csíkot a csorgatás, majd eloszlott... Ott javasoltam hagyjuk így, de aszondi a koma, hogy legyen inkább csak ötven fokos... Na, 52 foknál már szép opálos lett.
Saját cefréimmel még sosem volt gondom, így bár készítettem olajszűrőt, nem használom. Na itt kellett volna, mert az alszesz mikor kezdett jönni, az első mérés után a kiöntő szinte zsíros tapintásúvá vált az alszesztől, el kellett mosni. Mondjuk a tetejére tettem pár evőkanál olajat, mert eléggé teli volt, nem tudom nem-e az jött át vhogy... A végeredményt tekintve mindegy...
Ha nagyon sűrű a cefre (márpedig ha vizet sem tettél hozzá, akkor szerintem az), akkor nagyon kis lángon dolgozz. A kis lángnál nem fog folyni, szóval ha lassan csepeg, az is jó. Az egyik ismerősöm dolgozik úgy, hogy cefrézésnél nem tesz hozzá vizet, csak főzésnél az üstöt félig tölti cefrével, és akkor tölt vizet hozzá. (Elmondása alapján neki bevált. Én így még nem dolgoztam, de lehet hogy jó.) Így a leégés esélyét is csökkenti és jobban lehet neki tolni a lángot is. Ahogy olvastam, a főzővel kapcsolatban minden rendben van, kivéve a 23 literes hűtő. Számomra kicsit kicsinek tűnik (hamar felmelegszik a víz). Én is cserélem a hűtőben a vizet, de nekem egy 120-as hordó oldja meg a hűtést, szóval az bírja! (Igaz, hogy a főzőm is nagyobb, 25l-es.) :)
lehet, hogy érdemes volna ezen az oldalon egy tárhelyet regisztrálni, ez nekem igen stabilan működik sok éve, 500 mega tárhelyet ad ingyen, ftp feltöltési lehetőséggel statisztikával, ami manapság alap egy ilyen szolgáltatónál, meg van minden!
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Nahát életem első pálinkafőzése megtörtént ma 17literes főzőben (kuktás házikészítésű). Első adag siralmasan szarráégett és kifutott...nagytakarítás stb. Másodikba már kevesebbet raktam és ahogy a nagy könyvbe meg van írva 1 óra mulva elkezdett csepegni a nedű. A kérdés az, hogy ennek milyen gyorsan kell csepegnie? Rémesen lassan jött 1.5-2 óra mulva max fél liter alszesz gondoltam hogy valami nincs rendbe...mennyire kell ennek gyorsan lepárolódnia? Szerintem a gyenge pontja a főzőmnek a spirál hűtéseelég gyorsan felmelegedett a víz mert nem keringettem hanem cserélgettem. Meguntam és feltekertem a fűtést ami hatására már már csordolgált itt ott a cucc viszont a szine nem szép átlátszó hanem elsötétedett és elkezdett füstölni is, na ezt kibírtam röhögés nélkül. Szétkaptam a dolgot és elémtárúlt az ismételt leégés amit majd holnap kezelek...A főzőt snapszmester leírása alapján készítettem 17l üst rézcső 2.15m a hűtő spirál 1.35m a páracső. A hűtő kanna kb 23 literes. Szerintetek is a hűtés jelentheti a probémát? (A cefre bizti jó, igaz víz meg cukor nincs hozzárakva amúgy tiszta sárgabarack)
"Meglátok bármilyen gyümölcsöt, rögtön pálinkát tervezek belőle. Persze nem lehet/érdemes mindenből, de kísérletezni nem tilos!"
Emlékszem, mikor 1178-ban Pisában a harmadik emeletnél tartottunk, valaki felkiabált: Te Pisano! Biztos, hogy elég erős itt a talaj? Há má hogyne lenne elég erőőőőőősssss............
Csak egy üres oldal jön be nálam. Ha másnál megy a try.hu végű akkor a hiba nálam lesz. Mindenesetre a http://snapszmester.uw.hu/ működik, így én se maradok le semmiről. :)