Köszönöm. Majd még utánaolvasok mik ezek a fokozatok. A lakás adott. A hálózat 35 éves alumínium. Csak a kapcsolótáblán és a konnektoroknál tudok beavatkozni. Azt hittem hogy ez valamennyit segít.
Esetleg van valahol egy link ahol nem pilótavizsgásan le van írva, hogyan van felépítve egy lakás védelme?
Akkor abban maradok, hogy a 110ezer ár eltúzott Majd nyáron meglátom mi lesz beszerelve, mi a mennyi. Innen én sem akarok túl okos lenni, a srác meg nem tud felvilgositást adni Neki az jó amit a villanyász mond. Megjegyzem épitésztechnikus a szakmája, tehát annyit konyithat hogy mi az anyag és mi a számla róla, beazonositva
Apróságok max az a kábel, vezeték amivel elmegy az ember fia az elosztóig MKH 10 mm2 vezeték, a gyárilag szerelt mérőhelyeknél meg mindne bele van pakolva ami kell, kell még érvég az sk vezetékre, tipli sem kell az is a dobozban igaz én cserélem egy jobb minőségűre, de az sem tétel. 36-os vagy 40 es cső a mérőtől a biztosító dobozig.
A nyolcvanasokban az ELMŰnél ismertem a helyzetet.
Az elosztótábla nullasínjére jött a PEN vezető. A védővezető sínjére a csatlakozási pont földelése. A nullázó átkötést az elosztótáblán (tehát mért oldalon) kellett megcsinálni. Amúgy ezt az Érintésvédelmi rendszabály így is írta elő. Mármint, hogy a mérő után közvetlenül.
Előtte meg mindezt dobozban volt szokás elintézni. A földelővezető feljött egy dobozba, és innen indultak el a védővezetők. A nullát meg a mérő alatt leágaztatva elvitték ebbe a dobozba, és nullázás esetén összekötötték a nagy csomag pirossal. Egyébként ez még az MSZ 172 szerint így is volt előírva.
Persze ikerház, stb esetén, mikor a csatlakozó egy szekrénybe érkezett, akkor ott intézték a dolgokat.
Nem vagyok gyakorlott a mai előirásokban mérőhely ügyben, de anyagokban sem Én utoljára mérőhelyet akkor alakitottam ki, amikor még elfogadták a technikusi oklevelet Elég volt egy 100x100as doboz, később egy Hensel felrakása és annyi, különösen hogy , pár kivételtöl eltekintve,csak bp-i bérházban csináltam. Ez volt a 80as évek végén, 90es évek elején. Azóta lényegesen megváltoztak a technologiák és a vonatkozó szabványok, követelmények
Amit ajánlottak itt, kikerestem, azok árai irtam le Erre jön a szöveg, hogy a járulékos anyag több mint 20ezer. Mi ami még több 20ezernél? Késes aljzat 9ezer betét 3ezer
Vártam volna gyakorlott szakemberektöl egy anyag felsorolást árakkal Ennyi lett volna csak a kérésem
Én még élénken emlékszem arra beszélgetésre 1982-ből, amikor is beszélgetőpartnerem, aki akkor az ELMŰ kisfeszültségű ügyeiben az egyetlen hozzáértő volt (felette két főnök volt, akik szintén értettek hozzá, más nem), mondta: hát igen, a vidéki áramszolgáltatók a 70-es évek végére ki merték jelenteni, hogy áttértek a nullázásra.
De annyira, hogy 1981 környékén a győriek fennhatósága alatt már tényleg az első időszakos felülvizsgálatokat csinálták, hurokellenállás mérés és földelés ellenállás mérés, betétek ellenőrzése, stb.
ELMŰnél nem tudok másról információt, mint Franzstadtról, de ott biztos úgy volt, hogy a Haller utcától befelé nullázás volt már. Már 1977-ben.
Szerintem jóval több mint az általad említett 20 ezer forint.
Ha olyan "szagemberrel" hoz össze a sors, aki földelőszondát emleget, azt zavard el jó messzire, mert a munkájában valószínűleg ugyanolyan slendrián, mint a szóhasználatban.
Te esetleges anyagbeszerzési díjon kivül ráteszel az anyagra?
Jössz a hulyeséggel, hogy te 180-ért rendeltél szekrényt és nem nézted mennyi a kivetőpánt És ha olyat is eladtak volna neked amire nincs szükséged, azt is kifizeted?
Mert itt olyanrol van szó, hogy egyelőre nem érthető az anyagköltség magas összege
"Földelőszondára meg egyáltalán nincs, semmilyen csatlakozásnál sem !"
Mire gondolsz? Az utcánkban most csináltak egy fogyasztási helyet ,a keritésen egy helyen van az elosztóval ,ott alakitották ki a védőföldet is.A telken gazdasági épületek vannak elosztó nélkül, hova tették volna?A földkábeles szerelést hamar elvégezték ,de a bekötés hónapokig elhuzódhat (6 hónapos határidő),tapasztalat valakinek EON területen?
Az autószerelő szerződésben áll az alkatrész kiszállító cégekkel és kb fele annyiért kapja az alkatrészt, mint amennyiért adja. Ezért van az, hogy ha ő adja az alkatrészt, akkor Xft a beszerelés, ha meg te hozod akkor X+50%.
Régebben nagy divat volt, hogy jóval magasabb anyagárakat számoltak a szerelők és kisebb munkadíjakat, mert így könnyebben le lehetett nyomni a megrendelő torkán. Főleg a horgasorrúakén.
A rendelet mely szabályozza a légkábel, földkábel hosszakat és a feletti rész árát a 76/2011 NFM rendelet a közcélú villamos hálózatra csatlakozás pénzügyi és műszaki feltételeiről határozza meg földkábel esetén 15m-ig nem kell fizetni.
Ami kell egy kábeles mérőhelynél, minimálisan:
- vagy egybe épített gyárilag összerakott mérőhely vagy
- 1 vagy 3F mérőhely
- kábelfogadó
- 36 os védőcső a biztosító dobozig
- olyan méretű védőcső ami ha falon kívül van vezetve a földkábel védelmet biztosít szabadon hozzáférhető részen, általában KPE cső 60-as
Az előre összerakott rendszerek előnye hogy cakk pakk mindent tartalmaznak. Pld:
Ne xarakodjámán! Rendeld +, fizesd ki azt jónapot!
Én is rendeltem most 180e-ért 4db szekrényt. Most legyek annyira cigány, hogy kiszámolgatom, hogy mennyi volt a kivetőpánt ára, a fiókgörgő meg a fogantyú??? Kit érdekel....? Megrendelem oszt csá. Ennyi.