Kurzzeitkennzeichen - oder auch 5-Tages-Kennzeichen - sind Kennzeichen, die fünf Tage nach ihrer Anmeldung ihre Gültigkeit selbstständig verlieren. Diese Kennzeichen werden zur Überführung, für Probefahrten, sowie zur Vorführung bei TÜV oder Dekra für beliebige Fahrzeuge innerhalb Deutschlands verwendet.
Im Gegensatz zu den roten Kennzeichen, die ausschließlich für gewerbliche KFZ Händler bestimmt sind, sind die Kurzzeitkennzeichen auch für Privatleute verfügbar. Dabei ist zu beachten, dass ein Kurzzeitkennzeichen nur an einem Fahrzeug benutzt werden darf. Eine wechselnde Verwendung an mehreren Fahrzeugen ist nicht zulässig. Desweiteren ist zu beachten, dass für Fahrzeuge mit Kurzzeitkennzeichen keine bestandene AU und HU benötigt wird; auch die Regelungen hinsichtlich Abgasplakette finden keine Anwendung.
----
Amiből úgy tűnik, hogy
a sárga rendszám
- bemutató/próba vezetésre
- szervezeteknek
- német belföldre
a piros rendszám
- szállításra
- bárkinek, magánszemélynek is
teljes unió plusz még pár ország eltűri
----
Így szerintem a sárga, téynleg nem jó autó hazaszálíltásra.
Nem az a CÉLJA.... ezért nem is használható ilyen célra legálisan.
Itt azt írják, hogy 2007 óta az EU tagállamok kötelesek elismerni.
"Da die Zuteilung eines Kurzzeitkennzeichens ein nationaler Verwaltungsakt ist, ist es nicht gestattet, dieses für Fahrten ins oder aus dem Ausland zu verwenden (verbotene Fernzulassung). Da Kurzzeitkennzeichen und entsprechender Fahrzeugschein keine offiziellen Zulassungsdokumente darstellen, müssen diese im Ausland auch nicht akzeptiert werden. Allerdings existiert innerhalb der EU-Mitgliedstaaten seit 2007 eine Anerkennungspflicht für das deutsche Kurzzeitkennzeichen. Somit ist die Nutzung eines Kurzzeitkennzeichens auch über die deutschen Grenzen hinaus innerhalb der EU-Mitgliedstaaten möglich. Auch außerhalb der EU existieren Staaten, die das deutsche Kurzzeitkennzeichen tolerieren (ohne Rechtsanspruch). Dazu gehören:
Schweiz
Mazedonien
Weißrussland
Bosnien
Iran"
Persze simán lehet, hogy egy túlbuzgó EU tagország túlbuzgó rendöre beleköt.
Ha valaki ismerősöd hazajön egy sárga rendszámmal,és "véletlenül" nem töltötte ki akkor azzal hazahozhatod olaszból,mert az az unió területén érvényes.
Íme a brfk válasza a sárga rendszámra, ha vkinek kell az eredeti levél, küldjetek mail címet.Károly Tamás Virágh <viraghk@budapest.police.hu> 22:29 (13 perce)címzett: saját magam Állásfoglalásunk szerint a sárga jelzésű német forgalmi rendszámmal ami mint írta 5 napig érvényes valóban haza lehet közlekedni itthon azzal a megadott időtartamig közlekedni, mivel addig érvényes a kötelezőfelelősségbiztosítás a gépjárművön. Létezik "piros végződésű" német forgalmi rendszám ami 30 napig érvényes. A tisztán piros számos- és betűjelzésű rendszámmal viszont csak tartományon belül lehet közlekedni. Tisztelettel : Virágh Károly r. zls. BRFK Közlekedésrendészete
Na ahogy ígértem íme a 2 közlekedési rendőr válasza a sárgára:1. ember: "Az 5 napos ideiglenes sárga szélű német rendszám miért nem használható itthon, illetve ha megfogtok vele, mire számítsak?-Ha 5 nap leteltével úgy veszik, hogy nincs érvényes hatósági jelzése (rendszám) elveszik a forgalmit és feljelentenek. A pénzbüntetés van de pontosan nem tudom mennyi. Üdv: LaciKöszi a választ. Több rendőr azt mondja,hogy akkor is elveszik a forgalmit és feljelentenek ha érvényes még a sárga 5napos rendszám. Ha még érvényes akkor holnap mondjuk mehetek vele anélkül,hogy bajom lenne belőle?? Vagy lehet rendőr függő??-pill megkérdem a főnökömet. Azt mondja, hogy ha határidőn belül mész akkor nem lehet ezzel baj. Kereskedelmi céllal használható EGT belül."2. ember:"- Szia!Tudomásom szerint azért nem használható, mert az csak Németországban érvényes és elvileg nem hagyhatnád el vele az országot, de ugyebár az Eu miatt nincs határ. Csak a piros a jó, ha megfognak akkor rendszám le és feljelentés és bírság. Az összeget nem tudom.Esetleg egy törvényt nem tudsz erről? A német szerint érvényes,zöldkártyát is adnak ha kivitelre kérem.Pesten meg vadásznak rá,10-20ezer zsebbe és haladj.- Most nem tudom megmondani pontosan a számát de utána nézek és megüzenem majd."Na mindenki azt von le amit akar, én eddig is használtam ez után is fogom addig amíg érvényes. Egyébként ma igazoltattak Hajdúsámsonban, átnéztek, mehettem. De azért beparáztam...
Üdv. Intéz itt valaki Budapesten Svájci autó vámolását? Tehát a kérdés hogy mennyiért intézi el rá a vámolást? A többit,müszaki,regdij stb megcsinálom én!
Zulassungsstellét keresek (Németország természetesen), mindegy, milyen városban, egy megkötés van: az A3 mentén legyen (tulajdonképpen a teljes Passau-Emmerich szakasz érdekes lehet :D), a pályához minél közelebb, lehetőleg tréleres szerelvénnyel könnyen megközelíthető helyen.
Valójában nem is a Stelle az érdekes, csak a rendszámbolt, egy rendszámot szeretnék nyomatni.
Tud valaki konkrét helyet? Tudom, guglizzak, de hátha van gyorsabb tipp is :)