Ha a patikában még kiadják, az jobb, mert 10-15%-os töménységűre emlékszek, hogy valamikor volt. Az Obi-s ammónium-hidroxid meg csak 6%-os, de ez is elvégzi a dolgát, csak lassabban, 1 nap biztosan kell neki. A rézszulfáttal pl. lila színű komplexet ad, feloldja. A zöld rézhidroxidot is oldja, és a fekete színű réz oxidot is.
Használj mosószódát, olcsóbb és jobb is. 20%-os oldat elég lúgos. De a mechanikus megoldás jobb. Bele kell dugni egy acél szálat, rákötni egy madzagot és visszahúzni.
Próbálj meg szalmiákszeszt szerezni, ami ammónium-hidroxid. Patika, ha még kapható ott, vagy obi festékes-hígítós részlege, itt biztosan van, múltkor láttam. A rézsókat oldja, a rezet nem. Dugd be egy parafadugóval a spirál alját töltsd fel vele, 1 napig áztasd. Utána vízzel öblítsd jól ki.
Háááát, értem, de biztos, hogy a vízkő, ami emlékeim szerint kalcium sója, rokon a réz szulfátos dolgaival, ami inkább savas? A "teleönteném" dolgot hogy képzeled egy vékony, ám hosszú cső esetében?
Kérlek, bocsássatok meg, de úgy gondolom, rövid bemutatkozással illendő kezdenem itteni létemet. Úgy estem ebbe a történetbe, mint Pilátus a Credoba, kezdőként tavaly már elkönyvelhettem első sikereimet. Édesapám 90. évében eltávozott körünkből, rám örökül hagyva házilag készült berendezését: kukta, vasvödör, rézspirál kombót. Először még sikerült meglehetősen fogyasztható nedűt előállítanom, ám amikor most ismét megpróbáltam az lett a vége, hogy egy meglehetősen kék folyadékot sikerült előállítanom. Fölidézve tanulmányaimat arra jutottam, hogy a lepárlott folyadékan több a réz(gálic), mint az kívánatos lenne. Úgy gondolom, a (spirál)csövet kellene kitisztogatnom, de nincs rá ötletem, hogyan. Lehet, van olyan vegyszer, tisztítószer, ami ezt a problémát megoldja? Ma próbáltam forró vizes átmosást, de még az utolsó is igen szép - bár már világoskék - színű volt. Tudom, hogy a szervezetnek szüksége van bizonyos mennyiségű rézre, de ezt a szintet kicsit túlzónak találom. Kérem a hozzáértők szíves tanácsát!
Ez csak ilyen szedett-vett cefre volt, nem gondoltam, hogy a benne lévő kevés narancshéjtól milyen drasztikusan olajos lesz, és ha már olyan volt, kellett vele valamit kezdeni.
Nem is vitattam én ezt,de én hámozva csinálom,mert a környezetemben így jobban tetszett a kóstolóknak köztük nekem is,és ha többet veszel el,kevesebb is marad,én inkább dolgozom vele,a fölösleges illóolajokat meghagyom a Dior cégnek!XD
Nagyon is fontos a megkülönböztetés, mert más anyagok elválasztásáról van szó (illó olaj - kozmaolaj). Nem főztem még narancsot ugyan, de ajánlnám figyalmébe a narancsfőzőknek azt a leválasztási módszert amit a borókánál jónak találtam: a vízre folyatást (81905 hsz.).
Második lepárlásnál az előpárlat gyűjtő pohárkákba 10ml vizet készítünk elő és erre csurgatjuk az előpárlat részeket, de a zavartalanság miatt lehetőleg a pohár falán. Borókánál ilyenkor a vízbe oldódik az illóolaj jó része és a felső alkoholos réteg 45%-ig hígítható homályosodás nélkül. Ha ez a rész a középpárlathoz keverhető akkor meg még jobban elenyészik az illó olaj tartalom. Remélem narancsnál is hasonlóan működik majd.
Bocs, de mielőtt bármit keversz a cefrédbe, figyelj oda Snapszmesterre. Honnan gondolod, hogy nem forrt ki a cefréd? Csak az alkoholos illat hiánya nem jelent semmit, hidegben az amúgy sem érezhető. Továbbá szagolj csak meg egy kis tisztaszeszt, meg fogsz lepődni, mennyire visszafogott az alkohol illata. Amit "alkoholos illatnak" nevezünk, az sok esetben inkább valami etil-észter.
Kóstold meg a cefrédet, hogy édes-e, vagy sem. Ez az egyetlen, igazi perdöntő teszt. Ha nagyon édes, akkor lehet, hogy nem is az élesztő hiánya miatt nam forrt ki, hanem egyszerűen túlcukroztad.
Ha elmegyek egy hagyománzos, kátrányos villanyoszlop mellett, és megcsap az illata, rögtön gyerekkoromban érzem magam a Dunán, nagyszüleim ladikjában... Irigyellek. :)
A legutóbbi cefrémben kb 1/4 arányban voltak citrusfélék, részben héjastól, úgyhogy szembesültem én is a problémával.
Az illóolajok ugye főleg a héjban vannak (nekem is kedvenc mutatványom a megtört narancshéjból spriccelő olaj, ellenfényben nézve, ki fogom próbálni ezt a gyufásat is :-)).
A narancspálinka opálosságát szerintem döntően az illóolaj okozza (tehát nem a kozma-). Technikailag kb. ugyanaz a történet (hűtés, lefölözés, szűrés útján lehet tőlük megszabadulni), csak az eredetük más. A kozmaolajok (az etilnél hosszabb szénláncú alkoholok) az élesztők nitrogén-anyagcseréjének termékei, az illóolajok jelenléte pedig nem függ össze az erjedéssel, eleve benne vannak a gyümölcsben. Mindezt csak a pontosság kedvéért, bocs ha tudálékoskodásnak tűnt ;-)
Egyébként azt tapasztaltam, hogy a narancsolaj jóval nehezebben szeparálódik szét az alszesztől, mint a "rendes" kozmaolajok. Egy része kiül ugyan a felszínre, de bőven marad a tejszerűen fehér alszeszben is. Lepárláskor viszont az első 1-2-3 % párlatban lejön az illóolaj nagy része, így elég jól ki lehet küszöbölni az opálosságot, meg az intenzív, kesernyés ízt is. Nekem az első dl. párlat tele volt olajjal, érdekes gyöngy formában lebegtek benne az illóolaj cseppek, majd teszek fel róla fotót. Kóstolgatással meg hígítási próbákkal (opálosodás) végül a szokásoshoz képest kb. 3-szoros előpárlat elvétele mellett döntöttem. Úgy vettem észre, hogy nincs nagy aromaveszteség, a narancs íz még így is dominál, de a fanyar-csípős-kesernyés mellékíztől elég jól sikerült megszabadulnom.
Bizonyos Dinnyéknek akár 13 - 15 brix értékei is lehetnek. A kései fajták biztosan ebbe a csoportba tartoznak, tht akár cukrozás nélkül is lehet belőle vmi. Persze savazás nélkül felejtős az egész.
Egy olajtemető!!!Mellesleg keserűbb is lesz tőle a párlatod.Én is főztem már héjastól,a komám csinálta NEKEM!De a hámozott mindenkinek jobban tetszett Ízre!A hámozatlan valami borzasztó volt.
Ja!És előbb válts Up-ra!A kozmaolajra meg figyelj,mert lesz rendesen!!
A dinnye gyalázatosan kevés cukrot tartalmaz. Amiből még most is van cefre az nagyon késői érésü lehet. Cukor nélkül 1 hét alatt meg is romlik, persze ezek a hidegek hátráltatják.
Hello.Már csináltam narancsból pálinkát,héjjastól és héj nélkül is cefréztem,szerintem héjjastól jobb volt.Cukrot tettem bele 30kg-ba olyan 2kg-ot.Nagyon sok bene a kozmaolaj,tisztázás ellött a főzöt nagyon kikell mosni,a pálinkája elég jó, Üdv jó főzést
Hozzájutottam kb 30kg narancshoz, tudnátok segíteni hogyan cefrézzem? Kell-e hozzá cukor? Akinek volt már tapasztalata naranccsal és megosztaná velem azt megköszönném. Szép estét!
Ez nem tudományosság, honem koklerság. A népi megfigyelés, ami évszázados tapasztalat alapján kristályosodott ki azt mondja, hogy: "Alkoholista az, akinek a körme alja fekete!" Azonnali vizsgálattal megállapithatod, hogy mely tábort gyarapítod. Nézd meg (most azonnal) a körmöd alját. Voala! Tudod már, hogy hová tartozol?
Ui: A teszt hamis eredményt ad, ha gyorsan elszaladsz és kipuculkodsz, különös tekintettel a körmöd aljára. :-DDD
100 literbe nem kell több, mint egy csomag. Elvégzi a munkáját. Többet hiába teszel bele, felesleges pazarlás. Persze, bele kell keverni. Ha egy nap alatt nem indul be, önts a cefréhez vizet, élesztőt már nem kell többet utána. De egy napot adj neki.
250 ft-ért van felénk. De az utolsó fillérig megéri az árát. Éppen csak picit langyos vízben, de a hideg víz is jó. Meleg víz nem szerencsés, megöli az élesztőt. Nagyon erős cukortalmú cefrénél majdnem 1 napot gondolkodik, nem történik látszólag semmi, de aztán forrni fog.
Egy tasak 20 grammos és 100 liter cefréhez, a leírás szerint. Gyakorlatilag fél tasak is elég, de nem drága amúgy. Én előtte 30 perccel fel szoktam futtatni 1 liter cukros vízben, felszaporítom, megvárom, míg felhabzik, úgy öntöm a cefrébe. Ha több időm van, akkor a felszaporított élesztőhöz teszek egy keveset a cefréből is, amibe belemenne. Ezután várok még 30 percet, és megy a cefrébe.