Keresés

Részletes keresés

Igazihori Creative Commons License 2013.02.25 0 0 83250

Hát igen, pont erre az egy és másra lennék kíváncsi, megy-e, vagy sem (vagy csak elhanyagolható mennyiségben). Sajnos nem vagyok vegyész, se kémikus. Viszont nem az alukanna védelmében, ez amúgy is csak szükségmegoldás, hanem tárgyilagosan akkor azt is ki lehet jelenteni, hogy egy rézüstből ilyen alapon rézvegyület is kikerülhet a párlattal, ami szintén nem túl egészséges.

Előzmény: Miklós1 (83248)
nemkezdő00 Creative Commons License 2013.02.25 0 0 83249

Lehet feszegetni a határokat, de tudomásul kell venni hogy a cefréző edény minősége is befolyásolja a pálinka ízét. Nem mind egy hogy vashordóban erjedt vagy műanyagban.

Előzmény: Miklós1 (83248)
Miklós1 Creative Commons License 2013.02.25 0 0 83248

Szívesen adnék én is tudományos tényekkel alátámasztott indoklást az alumínium kannához (meg úgy általában mindenhez), de eddig nem jutott el hozzám ilyen. Attól, hogy a desztillálás amolyan "jó megtisztító" folyamat, még egy és más átmehet, ezért abban sem lehetsz biztos, hogy a lepárlás során átmegy-e az alumínium. A rozsdamentes acélból, rézből nincs baj, az alumínium meg gyanús, nem ajánljuk a fórumon.

Előzmény: Igazihori (83243)
Tucso69 Creative Commons License 2013.02.25 0 0 83247

Senki nem fogja itt tanácsolni a használatát.Bár nem tudok alacsony forráspontú alumínium vegyületet ami átmenne a gőzökkel.

Az alumíniumot a savak és a lúgok is bontják.

A kanna arányai is teljesen rosszak 2 az 1 hez a jó arány (szélesség/magasság).

Előzmény: Igazihori (83243)
zsuzska60 Creative Commons License 2013.02.25 0 0 83246

egy idő után persze cserélni kell, de bírja.

Szerelj a cső elé belülről egy szitát, megfogja a durva felrepülő anyagot, nem tömődik el a csöved.

Előzmény: Szkajvolker Lajos (83244)
Cipurró Creative Commons License 2013.02.25 0 0 83245

Kis adalék a német-osztrák otthoni pálinkafőzésről:

http://www.borutazo.hu/hirek/a_snapsz_sorsara_jut_a_palinka_2012_06_27-h1712.html

Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2013.02.25 0 0 83244
22-es a páracsövem , ezzel az a baj hiába van fent a dugó ha alul dugul el ahol a páracső kezdődik a sisakban. Azért gondoltam a sisakra ezt a dugót.A parafa dugó bírja a gőzöket?
Előzmény: zsuzska60 (83242)
Igazihori Creative Commons License 2013.02.25 0 0 83243

Üdv mindenkinek!

Szeretnék hozzászólásokat, véleményeket kérni a 25 literes alumínium tejeskanna, mint üst használatáról. Régebben elég elterjedt volt a használata a háztájiban. Működik most is rendesen, ezzel nincs gond:) Mostanra gyakorlatilag leírták, mivel az alumínium származékok bizonyítottan egészségkárosodást okozhatnak. És itt a kérdésem: a párlattal hogyan kerülhetne át bármi egyéb a hűtőbe? Hiszen desztillálásról van szó. Lehet, hogy nem jól gondolom, ehhez szívesen vennék indoklásokat.

Igazihori

 

 

zsuzska60 Creative Commons License 2013.02.25 0 0 83242

A páracső első függőleges szakaszának a végére ne könyököt, hanem T-t tegyél és a függőleges részt felül dugd be a dugóval. A pára mehet tovább 90 fokban, vagy ahogy beállítod.

Persze figyelj oda, hogy mennyire nyomod bele a dugót, nehogy a pára útját is lezárd. Ez a legegyszerűbb biztonsági szelep.

Előzmény: Szkajvolker Lajos (83241)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2013.02.25 0 0 83241

Ilyen sisakom van. A csavarokhoz úgy terveztem, hogy rugót rakok alá az esetleges eldugulás miatt, hogy meg bírja emelni a fedőlemezt, viszont a rugók nem bírják eléggé lenyomni a lemezt és ereszt. Középen jön ki a páracsövem ami 22-es. Arra gondoltam, fúrok mellé egy furatot melybe parafa dugót teszek, ez mennyire jó megoldás eldugulás ellen?

 

  

vf1 Creative Commons License 2013.02.25 0 0 83240

Pálinkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 


 A tudás forrása

http://www.snapszmester.try.hu/   

       Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

Szárított fajélesztők hatása                             Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

Kationcserélő műgyanta használata                 Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: vf1 (83031)
rézműves1 Creative Commons License 2013.02.25 0 0 83239

...pályinkás jó reggelt....

zsuzska60 Creative Commons License 2013.02.25 0 0 83238

az olaj felveszi a levegő nedvességét is

Előzmény: kupeci (83232)
kupeci Creative Commons License 2013.02.25 0 0 83237

...mert hogy egy kicsit szigetelnie is kell:)

Előzmény: Babar66 (83234)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2013.02.25 0 0 83236

...mindenféle megerőltetés nélkül...

Előzmény: Szkajvolker Lajos (83235)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2013.02.25 0 0 83235

Egyébként a leeresztő csap nagyon bevállt, örülök, hogy ráraktam, 10 perc alatt egyedül kiürítem a 45 liter cefrét és még ki is mosom teljesen tisztára.

Babar66 Creative Commons License 2013.02.24 0 0 83234

A transzformátor olajnak nem CSAK és nem elsősorban a hőközvetítés (elvonás-átadás) a feladata. Az én alállomásomon csak 120000 V a legnagyobb feszültség, de Magyarországon előfordul még 220, 400, sőt 750 ezer Volt is.  De ebbe nem akarok belemenni, mert nem ennek a fórumnak a témája.

Üdv!

Előzmény: gombászok (83224)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2013.02.24 0 0 83233

Biztos volt valami, ha nem tudok fritőz olajat szerezni akkor megy bele ez.

Előzmény: kupeci (83232)
kupeci Creative Commons License 2013.02.24 0 0 83232

Lehet volt benne egy kis víz.

Előzmény: Szkajvolker Lajos (83231)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2013.02.24 0 0 83231

Nem hagyott nyugodni, egy rossz disznóvágásnál használatos üstbe feltettem kb 12 litert és alágyujtottam. Elkezdett rotyogni pattogni, és felhabzani, abba a nagy üstbe felmászott 5-6 centiméternyit a hab, majd egy idő mulva elkezdett visszamenni, és naggyából el is tűnt a hab, a pattogás rotyogás is megszűnt, valószinüleg jó lesz.

Előzmény: bujukcekmece (83226)
bujukcekmece Creative Commons License 2013.02.24 0 0 83230
mégjobb!
Előzmény: Szkajvolker Lajos (83228)
gombászok Creative Commons License 2013.02.24 0 0 83229

No, azért van még itt valami: az üzemi hőfok. Azaz, melyiknek mennyi a forráspontja, ugyanis, amennyiben pálinkafőzőbe akarjuk tenni, a forráspontjuknak legalább 150 celsius felett kell lennie, mert fel akarjuk nyomni kb. 120-130 fokra a külső üsthőmérsékletet.

Ami "habozik", az vagy önmagában is elérte a forráspontját, vagy a benne lévő alacsonyabb forráspontú alkótórész (pl. víz) forr ezen a hőfokon. Sőt, a nem tiszta, hanem elegy anyagok forráspontja lehet ám alacsonyabb, mint a tiszta alkotóik forráspontja!

Előzmény: gombászok (83224)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2013.02.24 0 0 83228

Nem melegítem többet, fritőzolajat rakok bele, a motor olaj szaga sem tul kellemes...

Előzmény: bujukcekmece (83226)
obsitos3 Creative Commons License 2013.02.24 0 0 83227

Ahol kihabzik,az gondolom a betöltőnyílás.Inditsd el üresen,csak az olaj legyen benne.Amg habzik,egy gumicsővel vezesd a habot egy edénybe.13-140 fokot simán ki kell bírnia.Ha az üst befelé lukas,észreveszed,ha nem,akkor egy idő múlva ki kell forrjon belőle a víz.

Előzmény: Szkajvolker Lajos (83222)
bujukcekmece Creative Commons License 2013.02.24 0 0 83226
Az olaj első ízben habzása, nem egyedi eset! Már többször előfordult itt a fórumon. Általában ez csak előszőr fordul elő, ezért javasolt a hőközlésre szánt olaj, hevítése mielőtt a duplikációba kerülne. Sokaknál ez csak 1-szer fordult elő! Feltehetően távoznak egykét olajadalékanyag. Amúgy az olaj mennyiség kielégítő, nekem a duplikációban 13 liter mekis olaj van. 1000 üzemóra után a felfűtési időm semmit sem változott! A hasonló vizkozitású olajok mindegyike hasonló hővezető, max eltérő hőtűrő képességű. A motorolajok számtalan adalékot tartalmaznak, hogy a korom részecskéket lebegtessék, me képezzen lerakódást. Valószínű ezek habzása volt a hiba oka. Hevítsd fel újra, majd öntsd vissza, ha nem habzik már.
Előzmény: Szkajvolker Lajos (83222)
gombászok Creative Commons License 2013.02.24 0 0 83225

Nem feltétlen kell a rezet a rezet savállóval forrasztani, ha az olcsóbban megoldható, peremes kötést kell alkalmazni, szilikon tömítéssel.

Előzmény: benchmade (83204)
gombászok Creative Commons License 2013.02.24 0 0 83224

Anélkül, hogy utánanéztem volna, hogy műszakilag és egyéb paramétereiben mi a különbség a hőközlő olaj meg a tarfóolaj között, józan paraszti ésszel nézve mondok egyfajta véleményt:

 

Mindkettő célja a bevitt hőenergia átadása.

 

A hőközlőolajnak az a dolga, hogy a bevitt energiát minél kisebb veszteséggel adja át a melegíteni(vagy hűteni) szándékozott közegnek.

A trafóolajnak az a dolga, hogy a trafó üzemszerű hőtermelését segítse elvonni, és leadni a környezetének.

A két folyamat között én különösebb eltérést nem látok, lényeges a hatásfok, meg az, hogy ezt a feladatukat minél tovább tudják változatlan hatásfokkal elátni.

Előzmény: Babar66 (83205)
obsitos3 Creative Commons License 2013.02.24 0 0 83223

Nem tudsz hozzáférni egy leselejtezett olajradiátorhoz?

Előzmény: Szkajvolker Lajos (83210)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2013.02.24 0 0 83222

Igen gondoltam rá , hátha belülről megy kifelé, de forraltam benne ecetes vizet, akkor nem láttam bent olajnak nyomát. Szóval nem ereszt át. A bojler is tiszta volt.

Előzmény: héjja60 (83221)
héjja60 Creative Commons License 2013.02.24 0 0 83221

Emlékezetem szerint a külső részt 120 lit-es boylerből csináltad. Kérdezem ? Annak belsejét

kitakarítottad rendesen ? Bár nem hiszem , hogy a vízkő és az olajtalálkozása valtaná ki a 

habzást, inkább az lehet , hogy nagyon vízes az olaj , azért is pattog ! Ha elpárolog avíz,

akkor a elmulik a habzás , a pattogás. Persze ha pl. lyukas a belső hórdód és a cefrelé és az 

olaj össze tud keveredni akkor soha.

Előzmény: Szkajvolker Lajos (83213)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!