Keresés

Részletes keresés

gombászok Creative Commons License 2013.02.24 0 0 83225

Nem feltétlen kell a rezet a rezet savállóval forrasztani, ha az olcsóbban megoldható, peremes kötést kell alkalmazni, szilikon tömítéssel.

Előzmény: benchmade (83204)
gombászok Creative Commons License 2013.02.24 0 0 83224

Anélkül, hogy utánanéztem volna, hogy műszakilag és egyéb paramétereiben mi a különbség a hőközlő olaj meg a tarfóolaj között, józan paraszti ésszel nézve mondok egyfajta véleményt:

 

Mindkettő célja a bevitt hőenergia átadása.

 

A hőközlőolajnak az a dolga, hogy a bevitt energiát minél kisebb veszteséggel adja át a melegíteni(vagy hűteni) szándékozott közegnek.

A trafóolajnak az a dolga, hogy a trafó üzemszerű hőtermelését segítse elvonni, és leadni a környezetének.

A két folyamat között én különösebb eltérést nem látok, lényeges a hatásfok, meg az, hogy ezt a feladatukat minél tovább tudják változatlan hatásfokkal elátni.

Előzmény: Babar66 (83205)
obsitos3 Creative Commons License 2013.02.24 0 0 83223

Nem tudsz hozzáférni egy leselejtezett olajradiátorhoz?

Előzmény: Szkajvolker Lajos (83210)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2013.02.24 0 0 83222

Igen gondoltam rá , hátha belülről megy kifelé, de forraltam benne ecetes vizet, akkor nem láttam bent olajnak nyomát. Szóval nem ereszt át. A bojler is tiszta volt.

Előzmény: héjja60 (83221)
héjja60 Creative Commons License 2013.02.24 0 0 83221

Emlékezetem szerint a külső részt 120 lit-es boylerből csináltad. Kérdezem ? Annak belsejét

kitakarítottad rendesen ? Bár nem hiszem , hogy a vízkő és az olajtalálkozása valtaná ki a 

habzást, inkább az lehet , hogy nagyon vízes az olaj , azért is pattog ! Ha elpárolog avíz,

akkor a elmulik a habzás , a pattogás. Persze ha pl. lyukas a belső hórdód és a cefrelé és az 

olaj össze tud keveredni akkor soha.

Előzmény: Szkajvolker Lajos (83213)
kovasc Creative Commons License 2013.02.24 0 0 83220

Ezek szerint az olaj a ludas.

Előzmény: Szkajvolker Lajos (83219)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2013.02.24 0 0 83219

Nem raktam tele, nem a tágulás miatt ment ki, hanem szószerint habzott az olaj kifelé a betöltő nyíláson.

Előzmény: kovasc (83216)
Tan-csi Creative Commons License 2013.02.24 0 0 83218

Szia!

 

Én fáradt olajat használok, nem is tiszta motorolaj, van benne lengéscsillapítóolaj, fékfolyadék is valamennyi. Biztos nem a legjobb hőátadó, de egyszer sem futott ki, vagy habzott vagy ilyesmi.

Előzmény: Szkajvolker Lajos (83210)
kovasc Creative Commons License 2013.02.24 0 0 83217

Ja és olaj hőmérsékletét  mérted?

Előzmény: Szkajvolker Lajos (83215)
kovasc Creative Commons License 2013.02.24 0 0 83216

Az nem olyan sok lehetne kevesebb is szerintem. Kell valamennyi hely tágulásra az olajnak. Nem szabad tele rakni a dupla falat.

Előzmény: Szkajvolker Lajos (83215)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2013.02.24 0 0 83215

Kb 2-2.5 centi.

Előzmény: kovasc (83214)
kovasc Creative Commons License 2013.02.24 0 0 83214

Üdv

Nem sok ez az olaj? Mert nekem soknak tűnik. Mekkora a falak közti hézag?

 

Előzmény: Szkajvolker Lajos (83212)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2013.02.24 0 0 83213

Most visszagondolva, hallottam néha, hogy rotyog,pattog az olaj, víztől lehetett?

Előzmény: Szkajvolker Lajos (83212)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2013.02.24 0 0 83212

45 litert tettem bele, 50-es söröshordóból van. Olaj kb 10liter volt benne.

Előzmény: pasig (83211)
pasig Creative Commons License 2013.02.24 0 0 83211

Nem lehet hogy a főző méretéhez képest kevés volt benne a cefre mennyisége?

Előzmény: Szkajvolker Lajos (83210)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2013.02.24 0 0 83210

Mikor töltöttem fel, figyeltem, tiszta volt az olaj, vizet sem láttam benne úszni, én sem értem a hiba okát. A cefrét nem bírtam párolgásig melegíteni, mert kis lángon nem habzott csak ki, ha kicsit ráadtam már jött is kifele, ezt játszottam vagy 1,5 órán át aztán ráuntam. Fritőz olajat talán tudok szerezni és azt rakom bele ,arról tudom, hogy biztos jó és nektek is bevállt.

Előzmény: Miklós1 (83208)
benchmade Creative Commons License 2013.02.24 0 0 83209

Miklós, köszönöm a választ, nem tudtam, hogy a bográcsokat lágyforrasztással rakják össze, így el kell vetnem ezt az ötletet, de mivel nagyon tetszene a dolog, keresem a lehetőséget, csak nem tudom hol tudnék csináltatni egy megfelelő darabot.

Előzmény: Miklós1 (83208)
Miklós1 Creative Commons License 2013.02.24 0 0 83208

Lehet keményforrasztani, de az drága ezüstforrasszal történik, itt pl. Fontargen A314:

A réz fedélnek van egy acél pereme ezüstforrasztva.

Lehet csavarozni, ha olyan az illesztési lehetőség, a csavarozott részek közé ilyenkor semleges szilikonpasztát teszel és örökre tömít. Egyébként aggályos a bográcsodon a lágyforrasztás (az ón és ólom) a savas cefréktől ki fog fogyni egy-két szezon alatt.

Itt még nincs kifúrva a sisak teteje és nincs tömítve sem

Szkajvolker Lajos

Ha kihabzik a motorolajad akkor valami nem stimmel (motorolajnak jónak kéne lennie):

-Túlfűtöd az olajat, de ezt hőmérővel tudod ellenőrizni (max. 130°C)

-Szennyezett az olaj, akkor tényleg ki kell cserélni, pl. a fritőzolaj nekem bevált. A Brigéciolos kitakarítás után vizes öblítés kell, emiatt a második olajadban pattogni, durrogni  fog a vízgőz egy-két főzésnél, aztán megszűnik.

szazhat1

Sokan főztek már narancsból, sokan meg is írták, ha visszakeresel okosabb lehetsz. A héján kívül még a fehér foszlányait is le kell szedni, és még akkor is keserű maradhat.

Előzmény: benchmade (83204)
pálinkaüst Creative Commons License 2013.02.24 0 0 83207

Meglátjuk majd pár év múlva.

Persze, ekkora méretben a pálinkafőzés pepecselés volna, nem véletlen, hogy ott inkább borpárlat, cukorcefre és alkohol ízesítés fronton mozog a főzés. Na meg a két kezüket összetennék, ha legalább fele olyan minőségű gyümölcsük volna, mint amilyen nekünk van.

Előzmény: Baracilin (83206)
Baracilin Creative Commons License 2013.02.24 0 0 83206

Nem hiszem, hogy nagyon nagy növekedésről lenne szó...3-5L-es főzővel még mindig nagy kihívás főzni, szerintem azok még inkább a dísz kategóriába tartoznak, ezért is tartom nevetségesen soknak azokat az árakat amikért ezeket kínálják. 10-15-nél nem adnék egyikért se többet.

~15 L amivel már lehetne valamit kezdeni. (bár ez csak egy magénvélemény)

Előzmény: pálinkaüst (83201)
Babar66 Creative Commons License 2013.02.24 0 0 83205

A legjobb a hőközkő olaj, ugyanis "hőközlésre" van kitalálva. Csak egyszer kell megvenni és valószínűleg örök élet (páran tudják itt igazolni). Nekem trafó olaj van, mert az volt "óccón" , az is jó, nincs vele gondom, de azért egy trafó mégsem radiátor, mások az elvárások. 

Egyébként egyik sem élelmiszer ipari termék, mert van akinél az is szempont lehet. De a pálma olaj, vagy fritőz olaj szintén nem  éveken át tartó hőátadásra van kitalálva.

A motorolajat talán a Brigéciol kihozza, de utána azt is ki kell öblíteni majd valami tiszta olajjal. (szerintem)

Üdv!

Előzmény: Szkajvolker Lajos (83199)
benchmade Creative Commons License 2013.02.24 0 0 83204

Segítségeteket kérem, saválló  a főzőm, csak a páracső réz, van egy réz kisbográcsom, ezzel szeretném javítani a készüléket a képen látható módon. Sajnos a fórum mesterei nem vállalnak ilyesmit. Kérdésem az lenne, hogyan lehet a savállót és a rezet egymáshoz rögzíteni? Lehet keményforrasztással, vagy szegecselni, esetleg csavarozni kell?

kovasc Creative Commons License 2013.02.24 0 0 83203

Helló

 

Teljesen meg kell pucolni le kell szedni a héja alatt lévő fehér hártyát és már is jó.

Előzmény: szazhat1 (83200)
kovasc Creative Commons License 2013.02.24 0 0 83202

Üdv

 

Trafó olaj, pálma olaj,  hidraulika olaj ezek jók .

Előzmény: Szkajvolker Lajos (83199)
pálinkaüst Creative Commons License 2013.02.24 0 0 83201

Úgy tudom, Németo.-ban 2016-ra ígértek valamilyen pozitív változást a főzők méretével kapcsolatban. Jelenleg akármennyi párlatot készíthetnek (nem csak pálinkát) bármennyi darab max. 0,5 liter üstméretű lepárlóval. Illetve mivel ott sem egységes a regionális szabályozás, attól függően, melyik vámhivatalhoz tartozol, kérhető és kapható engedély nagyobb lepárlók birtoklására is (ált. 3-5 literes méretet szoktak engedélyezni az engedékenyebb vámihivatalok).

Előzmény: Baracilin (83197)
szazhat1 Creative Commons License 2013.02.24 0 0 83200

sziasztok  valaki főzött-e már narancsból pálinkát,és nem lett-e keserű? Azt tudom,hogy meg kell pucolni. A lekvárja az kesernyés ízü.

 

Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2013.02.24 0 0 83199

A motorolaj hőközlőnek nem vállt be... Egyszerűen nem tudok alápörkölni rendesen mert kihabzik az olaj. Mit javasoltok? Fritőz is habzik? Motorolajat, hogy takarítsam ki maradéktalanul?

nemkezdő00 Creative Commons License 2013.02.24 0 0 83198

Tudomásom szerint nincs ilyen megengedő párlatkészítési törvény az eu-ban.

 

 

Kivonat kedvenc osztrák íronktól.

 

Előzmény: Baracilin (83197)
Baracilin Creative Commons License 2013.02.24 0 0 83197

Azért azt nézd meg hogy ami példákat felhoznak ott milyen méretű főzővel lehet főzni... a németeknél pl 0,5 L-es főzővel...ezt nem nevezném szabad főzésnek...(http://www.destillatio.de/)

 

Sajnos itt is megy a ferdítés mint mindenhol máshol...hozzák a  jólhangzó példákat, hogy ilyen olyan országban lehet csak azt felejtik el közöli hogy mivel és hogy.

 

Régen olvastam ezt alapot is:

http://www.naturalborndistiller.com/ itt külön cikk volt rólunk, hogy nekünk mennyire jó mert milyen óriási szabadságunk van...

(most már sajnos csak a fászbukos oldalt találom meg...itt ne lájkoljatok, hátha figyelik)

 

Előzmény: TINTUS (83191)
gombászok Creative Commons License 2013.02.24 0 0 83196

A fokhagymás szesz és citrom recepteket kipróbáltuk, alkalmaztuk, jelenleg is, attól még vannak meszes ereink meg magas vérnyomásunk. Sose fogjuk megtudni, milyen lenne anélkül.

Használni nem árt, vagy ártani nem használ!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!