Régebben nagy kenyérsütős voltam. Panasonic géppel, álom volt. Most egy kis változás miatt moulinex géppel kellene sütnöm. Szeretnélem megkérdezni Benneteket, hogy erre a gépre
Karácsonyra vetem ezt a masinát , de most látom, a teteje között hézag van, ha lenyomom, az egyik felét akkor a másikoldalon van, úgy hogy elvan szerintem deformálódva . Visszaviszem szerviz. Régen volt nekem egy lapátos annál nem volt ez a probléma , hogy világos maradt volna a kenyér teteje szép barna volt az is nem kellett takargatni
Nekem is volt hasonló jelenség, azért ne add fel olyan könnyen.Lehet, hogy csak sokadikra jön össze a kívánt kenyér.
Az ablak belső részére ragasztottam alufóliát, a fényes oldalával a gép belső része felé. Ha teteje nem zár megfelelően, ott is elillanhat a hő. Gumirozott övvel szorítottam le a tetejét.
Örülök, hogy sikerlt szép kenyeret sütni. Az első sikerélmény a legfontosabb. A gép ilyenkor bizonyítja be a tulajdonosának, hogy megérte megvenni.
Jöhetnek a kísérletezések más kenyértípusokkal.
Szerintem ne szerezz be üstöt előre. Ha most kapni, akkor később is lehet majd.
A szegecselés leműtése necces, mert sérül az üst bevonata, és persze ez a vékony alumínium üst össze-vissza deformálódhat.
Ugyanaz a szegecs már nem tud visszamenni, az újon meg biztos nem lesz bevonat.
Ha hosszútávon bejön a kenyérsütés otthon, akkor meghibásodás után úgyis új kenyérsütőt veszel, és több pénzt fogsz kiadni rá, jöhet egy márkásabb.
Az üst két gyenge pontja az üst bevonata és a szimmering.
A bevonattal túl sokat nem tudsz tenni, előbb-utóbb karcolódik, kopik.
A szimmeringet meg lehet óvni. Vagy kimosod az üstöt minden sütés előtt különös tekintettel a szimmering mellett, vagy a folyadékot öntöd először az üstbe, ami feláztatja a tengelyelyre sült kenyértésztát.
A szimmering legnagyobb ellensége a tengelyre sült kenyértészta, ami rendesen koptatja.
A másik a hőhatás, de előbb kopik el, mint a hőtől tönkremegy.
Sajnos kicsit lehet, hogy elkapkodtuk, mert tegnap vettünk egy sencor-t, ami inox kivitel, és az első kenyerünk teljesen hibátlan lett benne, de az üst alja szegecselt, amit csak most láttam.
Bár, ahogy tájékozódom ezekben mind ugyanaz az üst van, képről legalábbis a clatronic, moulinex üstje egy az egyben ilyen.
A szimering meddig bírja általában? Erre van 2 gari ugyan, de azért jó lenne sokáig használni a gépet és nem eldobni egy 100 Ft-os alkatrész miatt.
Üstöt vajon lehet hozzá kapni évek múlva is, vagy érdemes már most beszerezni egyet?
Ha nincs sok időtök a kenyérsütésre, akkor mindenképpen érdemes gépet venni, mert a kenyértészta elkészítése időbe, energiába telik. Gyorsan elmenne a kedvetek tőle, ha minden nap, vagy másnap kézzel kellene kenyeret dagasztani.
Rengeteg kenyérstő gép van forgalomban. A mai világban megbízható márka? Nem is tudom.
Minden esetre sokan vannak,akik olcsóbb sütővel kezdik az otthoni kenyérsütést, és működik. Lehet, hogy az első néhány kenyér nem lesz olyan jó állagra, de hidd el, a kitartás itt is, mint mindenhol meghozza a gyümölcsét.
Nekem Panasonic van, az nem olcsó, de jó. Amit én tanácsolni tudok:
Csak olyat vegyél meg, amit a boltban áttapohattál, látatlanba netről ne rendelj olcsó sütőt.
Vedd ki az üstöt, nézd meg, hogy az üst keverő szerkezete (tengely-szimmering-csapágy) szegecselve van az üsthöz, vagy csavaros. Ha szegecselt, később nem tudsz szimmeringet cserélni. Nézd meg, hogy a fedél jól záródik-e. Ha rések vannak a ház és a fedél között, elmegy a meleg. Magyar nyelvű használati utasítás és receptkönyv nélkül ne vegyél kenyérsütőt. Vétel előtt tanulmányozd át a programozást. Ha nem érthető, bonyolult (általában nem szokott gondot okozni) akkor válassz más típust.
Az lenne a kérdésem, hogy érdemesebb gépet venni hozzá, vagy inkább a sütőben sütni? Mindketten dolgozunk, szóval nagyon sok idő nincs babrálni vele :)
A másik, hogy melyik az a márka, ami nem drága, de megvízható? Sencor vagy ilyesmi az jó lehet?
Nekem is H. gépem van, én 400 fehér + 160 teljes kiőrlésű lisztet használok, a fele-fele aránynál talán már teljes kiőrlésű progin kell sütni?? Nem tudom, mert az 50-50 százalékig még nem merészkedtem:-)
Bocsi, csak most jártam erre: nem szoktam programozni, de mivel korábban már többször olvastam, hogy sokan csak simán a tetejére morzsolják a friss élesztőt (futtatás nélkül szárazon), gondolom, hogy az előre beprogramozott sütésnél talán célszerűbb a szárazon rámorzsolod módszert választanod.
Én Hausmeister géppel sütök,bár már egy éve nem sütöttem,de régen mindig tökéletes volt a kenyér,most viszont fele fele arányban használtam a sima lisztet és a VitaMill sokmagvas rozsos kenyérmixet,és nem sül át rendessen,és nem jövök rá mi baja.Lehet hogy a rozsos liszt a baja,kevesebbel kellene megpróbálnom?!
ETNA azt szeretném kérdezni, hogy programozott sütésnél is felfuttatod az élesztőt ? Vagy ez attól függ, hogy hány órával elötte fog indulni a gép. Köszi a választ.
Ma reggel újraindítottam egy kovászt. 85-ös kenyérlisztből. Szerintem rajtam kívül nincs még egy marha, aki fűt a kovásznak.Mivel napközben leveszi a termosztát a lakás hőfokát, minimál melegítésre bekapcsoltam a sütőt :)) Melléraktam egy teavíz hőmérőt, 23 C.
Ja, és múltkor - ugyan nem rácsavarva- de a befőttes üveg kupakját (fém) raktam a tetejére. Most guszta kis sütőpapírt gumiztam rá. Ennél többet nem tehetek az Ügyért :)
A Haas Natural instant élesztője 11 gr-os, nem emlékszem, hogy mennyiért is szoktam venni, de valóban drága, viszont nem kell egy teljes zacsi egy kenyérhez (csak a recept szerinti 2 kiskanálnyit teszem bele), a maradékot lezárom csipesszel (vagy minek is hívjákkal) és megy a hűtőbe .... aztán a következő kenyérnél kipótolom és felhasználom.
Megnéztem az e-bay linken, a szállítási költség (Magyarországra 35 dollár) - szerintem - nagyon sok, de talán megkérem az Amerikában élő barátnőmet, hogy rendeljen nekem egyet és tegye majd bele a következő csomagomba:-) Ezt már alkalmaztuk egy-két más kinti csomagküldőtől rendelt termék, lakásdekoráció stb., esetében is korábban. Jobban jövünk ki, ha elküldi nekem a katalógust, kiválasztom, átutalom neki a pénzt és ő rendeli meg, aztán majd egyszer elküldi nekem:-) Lehet, hogy instant élesztővel is "lejátszuk" ezt:-) Köszi a javaslatot!
Teljes kiörlésű lisztet használtál, vagy fehér lisztet?
Én csak teljes kiörlésű liszttel készítettem kovászt. Fehér liszttel nem tudom milyen lesz, de a teljes kiörlésű keverékben beindultak a baktériumok.
Ha szobahőmérsékleten volt, akkor sem jött fel a kovász? Olyan szép levegősnek kell lennie.
Ha hűtőben tárolom, nekem is csak kicsit jön feljebb, de nem baj, a kenyérben működik.
Nekem az a tapasztalatom, hogy ha a kovásszal kel a kenyértészta, nagyon kényes a hely hőmérsékletére. Sokkal jobban, mint az élesztős kelt tészta, pedig az sem "piskóta".
Télen nem szabad ablak mellett lennie a sütőnek a kelés alatt, mert hideg lesz az üst.
Össze fog ez jönni, hidd el. Élesztőt meg ne keverj hozzá, mert akkor pont azt veszted el, ami a lényeg, hogy természetes kenyeret süss.
Látod, pont így csináltam :) Nem jött fel egyáltalán. Nézegettem képeket, ennek szépen fel kellett volna nőnie. Az enyém meg csak punnyadt a 8. napon a befőttes üvegben.
50g kenyérliszt 50gr vízzel indítottam
3 ugyanilyen kör után kicsit több lisztet, vizet kevertem bele.
Nem zártam le, csak leakartam.
Ma meg beleöntöttem az egészet a mosogatóba :((
Újra kezdem, csakazértis. Gondolom, fel kell jönnie legalább a duplájára.
Köszi a választ!
Amúgy élesztőt nem is akarok bele rakni, csak kovászt. az 1: 2 : 3 arányú kenyeret szeretném megsütni. :) És meg is fogom.
Dagasztás közben felnyílik, majd ha végez a dagasztással, néhányat fordul a keverő tengelye visszafele. Ekkor lehajlik a keverőlapát vízszintesbe. Így könnyebb kivenni a lapátot a kenyérből, vagy a kész kenyér kivételekor az üstben marad.
A fix keverőlapát a kész kenyérben természetesen nyomot hagy, de nem vészes a lyuk, nem kell megijedni tőle.
1. lépcső: 3 evőkanál teljes kiőrlésű búzaliszt vagy rozsliszt 3 evőkanál víz, kb. 40 ºC-os A vizet a liszttel elkeverjük és letakarva, meleg helyen (kb. 20-22 ºC-on) 1-2 napot állni hagyjuk.
2. lépcső: 3 evőkanál teljes kiőrlésű búzaliszt vagy rozsliszt 3 evőkanál víz, kb. 40 ºC-os Mindezt az 1. lépcsőben elkészített masszához keverjük, amely már kellemes, savanykás szagot áraszt, én cefreszagnak hívom, mert olyan, mint a pálinkának szánt anyag. Ezt egyébként a kész kenyéren nem lehet érezni, a kenyér viszont nagyon halványan savanyú lesz.
Ismét letakarjuk és 20 ºC-on 1 napot állni hagyjuk.
3. lépcső: 10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt vagy rozsliszt 1 dl víz, kb. 40 ºC-os Az előzőekkel összekeverjük és letakarva, 20 ºC-on 1 napig állni hagyjuk.
Sütésnél a kovászból minden esetben pontosan csak 20 dkg-ot használj el a kenyér készítéséhez úgy, hogy a recept szerinti kisméretű (40 dkg-os) Fehér alapcipó hozzávalóihoz adod hozzá.
…………………………………………………………………………………………………………………………………
Fehér alapcipó recept:
40 dkg kenyérliszt BL-80
1 teáskanál cukor (Nekem a kenyérsütőhöz adott kis mérőkanál)
1 teáskanál só (szintén a kenyérsütőhöz adott kis mérőkanál)
3/4 teáskanál élesztő
15-20 gramm vaj, vagy a RAMA margarin. Mindkettővel finom, én nem tapasztaltam a két kenyér között különbséget
280 ml víz
A tésztához adhatsz magokat: lenmag, szezámmag, napraforgó, tökmag, stb. Én 1-1 evőkanállal teszek a tésztába, és mindig variálom.
Mivel hozzáadtál a fenti recepthez még 20 dekányi masszát (kovász), ezért még adni kell hozzá ¼ vagy 1/2 teáskanál sót és cukrot, hogy az egyensúly, az íz megmaradjon.
A kovászos kenyeret jóval tovább kell keleszteni, mint az élesztőset. Az általam ajánlott tésztát 2-2 ½ órát kelesztem.
Tehát én így készítem: gyorsprogrammal összekeverem a tésztát a gépben. Kikapcsolom a gépet. Hagyom kelni a fenti ideig.
Csak sütésre állítom a gépet, és 60 percig sütöm.
A dobozban maradt kovászhoz önts kb.110 gramm vizet és keverj hozzá kb. 100 gramm teljes kiörlésű búza vagy rozslisztet. Jól keverd össze, szobahőmérsékleten hagyd erjedni 1-2 órát, majd tedd be a hűtőbe.
A kovász készülhet egy literes, csavaros tetejű befőttesüvegben, vagy műanyag tartóedényben, lényeg, hogy zárható tetejű legyen, de nem szabad teljesen visszazárni, mert a fejlődő gáz szétnyomhatja az üvegedényt. Ezért jobb a műanyag.
Én ilyesmit használok, mert keskeny, magas, a hűtőben kevés helyet foglal el, gyakorlatilag bármi mellé bepaszírozható.
A kovász készítésénél figyelj oda, hogy keverésnél a kanállal a doboz oldaláról mindig kapard le a tésztát, mert ha az oldalán sokáig marad ugyanaz a tészta, hajlamos bepenészesedni.
Nálam ez még nem fordult elő, pedig már 6-8 hete használom a kovászt, a penészről én is úgy olvastam.
Akinek elege van az E-betűs adalékokból álló bolti kenyérből, ami még agyon is van sózva, az süssön magának kenyeret. A kenyérsütőgép segítségével 3 óra alatt elkészül 1 kg kenyér, és semmit nem kell vele csinálni! A kenyérgépben van egy sütőforma, átlaában [...] Bővebben!Tovább »
Sziasztok, tudnátok esetleg segíteni. e.margit receptje alapján szépen etetgetem 7. napja a kovászom. Hőmérséklet nagyjából megfelelő (20-21C), de valamiért nem "növekedett+ a kovász. Illata nem rémes, picit habos, de nem lett szép kifutós.