Hát, a lábszárad nem éppen szép, de az szerencse, hogy minden remény megvan rá, hogy meggyógyuljon. Milyen lehetett, ha most szép? :)
Ez a behatolásos dolog (vagyis az "utóélete) megint pánikot kelt bennem, félek előre, hogy mit mond az orvos, mondtam anno, hogy jan. 3-ra kaptam időpontot a Városmajor utcába. Az idő közeleg..
Az öreglegény szobatársam a klinikán a megelőző időszakban már kapott sztentet, valamelyik érszakaszába. Azt persze nem tudom pontosan, hogy melyikbe, de azt hallottam, hogy a combhajlati ütüerén keresztül történt a "behatolás". annak a nyoma, maradványa vastagodott meg.
A lábamon az ekcéma "nagyon szép". Írtak fel rá Elocom nevű kenőcsöt. Három heti kencefice után kell visszamennem a bőrgyógyászatra. Bár érzéketlen bőrfelületen található, mégis éreztem, ahogy enyhén "megcsípte" a kencefice. Úgy látszik mégsem szörnyű fekély és nem kell nyű- kezelésre mennem.
"A Városmajor Utcai Klinikán volt egy szobatársam, 73 éves, vagy 74 éves férfi. cukorbeteg. Neki a combhajlatába tettek be egy sztentet, mert egy valamikori behatolás nyoma "megvastagodott"."
Sziasztok! Bár nem örülök neki, hogy másnak is súlyos problémái vannak, de örömmel üdvözöllek a körünkben Rita! A leírt alternatív gyógymódokkal kapcsolatban semmi információm nincs, még nem is hallottam róluk. Valószínüleg kerestem volna őket, ha szükség lett volna rájuk. Az, hogy egy láb mitől tud kisebesedni "rejtély'. Úgy olvastam, hogy a nyirokkeringés hiányosságától. A műtétem után a lábamon maradtak érzéketlen részek. A képen berácsoztam a leginkáébb érzéketlen területet. Fehér nyíl mutat oda, ahol elkeződött egy kisebesedés jellegű bőrjelenség. Valójában nem seb, hanem olyan, mint a pitiriázis. Természetesen megmutatom az orvosnak, mert hamarosan megyek hozzá. Nem érsebész, hanem háziorvos. Minden nap mégsem akarok odarohangálni.
Viccelődök vele itthon, hogy szörnyű fekélyek közepedte fogják lecsapni tőből és akkor hülyén mutat madj kipreparálva. (Ezért az asszonyka nagyon le szokott baxni) A feleségem művese osztályon dolgozik. Halmozottan beteg embereket látnak el. A vese elégtelenség mellé, vagy azt megelőzően cukorbetegsé is párosul. Megkérdeztem, nem fekélyes a lábuk és nem kell nekik lecsapni. Az érszűkület is egy "járuléka" a cukorbetegségnek, de semmivel sem súlyosabb formájú, mint a dohányosoké, vagy mint az én esetemben, amikor még érfal sérülés is megelőzte a "dugulást". (csak a bal lábamon, a jobbnak semmi baja)
Természetesen én is tartottam a műtéttől az enaurizmám ügyében. Tudtam, hogy előbb-utóbb meg kell csinálni, de valami "egyszerű kis lyukra" gondoltam, amin kiveszik a megvastagodott részt, és a kanyarokat felhasználva megnyújtják és összevarrják a két véget. Igen nagyot tévedtem. Utólag átgondolva a műtét nagyon logikusan történt és igen jó a végeredménye.
Faternak annak idején nagyon súlyos érszűkülete volt. Ő apró gyerekkorától fogva dohányzott. Valószínüleg hajlamai volt az érelmeszesedésre. Azt hiszem 55 éves kora körül kapott mindkét lábába mű eret. Az akkori honvéd kórházban végezték a műtétet. Ez olyan 1988. körül történt. Ennyivel előzött meg engem és neki is jól sikerült. Időközben elhunyt, de nem azért és nem abban.
A Városmajor Utcai Klinikán volt egy szobatársam, 73 éves, vagy 74 éves férfi. cukorbeteg. Neki a combhajlatába tettek be egy sztentet, mert egy valamikori behatolás nyoma "megvastagodott". Keetőnk között, a koron kívül annyi volt csupán a különbség, hogy kicsivel több gyógyszert és kifli helyett zsömlét kapott. (Ez utóbbit egyszer meg is reklamálta, hogy nekem miért kiflit hoztak. Ez legyen a legnagyobb problémánk, ha már betegek vagyunk.)
No, akkor megpróbálom idetenni a képeket, a lábam mostani állapotáról. előtte kicsinyíteni kell őket.
15 éve vagyok inzulinfüggő cukorbeteg. Mára aggasztóvá vált a lábaim állapota, érszűkület miatt. A Dopler UH a bal oldalon 0,64, a jobb oldalon 0,84. Rettegek. Még nem lila, még nem sebes, még nem fekélyes, de talán nemsokára az is eljön. Mindez a közelmúltban derült ki, azóta keresek tanácsot, segítséget, fórumot.
Most találtalak meg titeket.
Igazából azt sem tudom, milyen szakorvoshoz fordulhatnék, ki foglalkozik ezzel a problémával. Az érsebész azt mondta, akkor jelentkezzem nála, ha kisebesedik. Na persze! Ő sebész, nem a prevenció érdekli, nem abból él.
Alternatív gyógymódokat keresek. A műtétet szeretném elkerülni, vagy legalább késleltetni. Erre jó (pszichés) okom van. Az utolsó nagy műtétem után, „átszöktem a túloldalra”, onnan hoztak vissza, pedig akkor még jóval fiatalabb és egészségesebb voltam. Felborult a cukorháztartásom, leállt a légzésem. Lélegeztető-gépen ébredni nem felejthető élmény!
Van-e saját, vagy hozzátartozó kapcsán tapasztalata valakinek a Mofettával, Sonoterápiával, Nashwan-Parasound eljárással kapcsolatban. Esetleg bármi más lehetőség, amiről még nem is hallottam.
Nagyon örülök, hogy javultál és volt értelme a műtétnek. Csak úgy mentél folyamatosan, és nem merevedett le a lábad, ami miatt meg kellett volna állni időnként.. Ez számomra ad némi perspektívát.
Természetesen nem futottam, hanem csak úgy mentem...A futást régebben is utáltam. Most, hogy elhangzott a kulcs-kérdés, meg is kéne próbálnom. Persze nem utcán, hanem a gyakorló, 20 méteres folyosón, ahol az első tétova lépéseket megtettem.
Sziasztok! Régen írtam, mert nem történik semmi. Mármint a lábammal. Mint régebben említettem a Városmajori Klinikával kapcsolatban csak jókat mondhatok. Jelentkeztem a felülvizsgálat után a háziorvosnál. (Nyugdíjazás miatt a régi lapátra tett, ezért kellett civil orvost keresni.) Két havonta vérvizsgálatra kell mennem, nehogy a koleszterint szintetntartó gyógyszer mellékhatásai jelentkezzenek. Azaz jelenkezhetnek, de akkor más megoldás lesz. Mopet kollégának igaza volt! A meleg zokni itthon is, igen jó hatású.
Elvileg bármenníit tudok gyalogolni. Igaz, nem nagyon van rá szükség. Nemrég időre kellett menjek a honvédba, vérvételre. Reggel a ló nem indult. A féklámpa kapcsolómat nem érte el a pedál, mert a nyári forróságban beljebb pattintotta és lehülve "hiányzott" kb. 4 milliméter a kapcsoláshoz. Az akkumulátor lemerült, mert egész éjjel égett a féklámpa. no, futás gyalog, mivel oda nincs közvetlen BKV járat. Ami lenne, ahhoz is sokat kell gyalogolni. Régi szép időkben 20-26 perces gyalogutat sikerült ugyanannyi idő alatt megtennem. Megy ez...gyerekek.
Én is csak olvasgattam róla és azért írtam ide a fórumra, hátha van valakinek személyes tapasztalata. Nem húzzák ki az eret, hanem a lézerrel összetapasztják az érfalat. Így olvasva emberibb megoldásnak tűnik..-(
Ha rábukkansz valamire írj majd, mi a véleményed, hátha együtt okosabbak leszünk.:-)
Majd fogok beszélni egy érsebésszel, megkérdem, mi a véleménye a kétfajta műtétről és én is megírom.
Lehet, hogy igazad van, nem kéne halogatni, de nehéz....
A cigit én is abbahagytam 12 éve. Így, szó szerint. Amikor leszokási kísérleteim voltak, azok nem jártak tartós eredménnyel. Egyik nap elért a tudatom odáig, hogy nem akartam többé rágyújtani és függeni a nikotintól, kidobni rengeteg pénzt rá, hogy büdös bagó szagú legyek, és mindent megtegyek, ha fogytán a cigi..
Nagyon könnyű volt így, hogy tudatosult bennem, hogy egy szenvedély irányít engem, nem én saját magam.
Nem hiányzik. Napi két és fél doboz sophianet szívtam...
Én semmiképpen nem akarom halogatni, túl akarok esni rajta minél előbb. Sajnos a lézeres műtétet nem támogatja az OEP, 200 E Ft körül van a műtét ára, így marad a hagyományos.:-( Nem a hosszabb gyógyulási idő, vagy a műtét utáni kellemetlenebb dolgok riasztanak el, csak mind az altatással, mind a gerinces érzéstelenítéssel kapcsolatosan rossz emlékeim vannak.:-( A lézereset meg lehet úszni helyi érzéstelenítéssel.
Mindenképpen csak egynapos műtétet szeretnék, most hajlok az Ars Medica Lézerklinika felé.......ott is csak hagyományos műtétet végeznek /ha jól láttam/ de OEP által támogatott.
Megnéztem a neten az orvosod, nagyon szimpatikus. Ha lesz személyes tapasztalatod, kérlek, írj róla.
Szerintem ne halogasd. Tudom, hogy nehéz, de jobb túllenni rajta.Városmajorit nagyon ajánlon nagyon jó szakemberek vannak ott. Ami nehéz nekem letenni a cigit holnap reggelig, hogy anyát támotatni tudjam. :-)
Nekem is műtét árnya lebeg a fejem felett. Szeretném, ha minél később kerülne rá sor. De nem tudom, ki az az orvos, és milyen módszer ami/aki a legjobb. :(
A Dr. Szeberin Zoltánhoz vagyok beutalva, ha lesz róla tapasztalatom, "okosabb" leszek.
Sziasztok:-) Holnap hozom haza anyát, nagyon jól van, sétál egésznap és nem fáj a lába:-))) köszönöknektek mindent. Remélem holnap mát Ő ír nektek. Kitrtást mindenkinek, és jóbbulást kívánok.
Sajnos visszér műtétre lesz szükségem.:-( Az egyik lábamat már műtötték kb. 20 éve, akkor még a hagyományos módszerrel, azóta rendben van. Most a másik lábamon jött elő, a térdemtől a combom irányába, minden ezzel járó kellemetlen érzéssel.
Sokat utánaolvastam és most a dilemmám: hagyományos műtét vagy lézeres? Van valakinek tapasztalata a lézeres műtéttel kapcsolatosan? A másik kérdésem, tud valaki jó érsebészt ajánlani? Persze tudom, sok nagyszerű sebész van az országban, éppen ezért nagyon nehéz választani.
lábatlankodó hetente beszámolt a gyógyulásáról, de hónapokig tart, és azt írta egy helyen, hogy kb. amilyen lesz a javulás műtét után egy évre, az az állapot fog maradni.
Megjöttem:-) anya már nincs az intenzíven, jól van, sikeres volta műtét. 3 vágása van 1 a hason 1-1 a lágyéknál lefelé a combig. Jól nézett ki, holnap már felkelhet. Olyan nagyon aranyos ott mindeni (városmajor), holnap jelentkezem, remélem jólbírja majd ami ezután jön. Tényleg mennyi a gyógyulási idő? köszi Cimce
Együtt érzek veletek, anyukád még nagyon fiatal, remélhetőleg könnyen gyógyul.
A dohányzás abbahagyása az ő belső elhatározásából adódhat. Megtiltani nem tudod. Én napi két és fél doboz Sophiane után egyik nap nem gyújtottam rá többet, és nem is kívánom, ez 13 éve volt.
Így műtér előtt nehéz bármit is mondani. Ha eléggé visszaolvastál, akkor tudhatod, nekem hét évvel ezelőtt volt a nagy-műtétem, bifemorális bypass, az Y főverő ér cseréje, és még itt vagyok. Igaz, hogy már csak egy lábbal, de bizakodni kell. Nem tudom, hogy anyukád ilyen műtétre vár-e, de bízni kell az orvosokban.
Aggódó kíváncsisággal várom további beszámolódat, anyukádnak és Neked is sok lelkierőt kívánok.
Sokáig visszaolvastam mert aktuális a téma:-( Anyukámat holnap műtik, tegnap vitte be a mentő. Mályvénás trombozisa van, műtötték 3 éve, a hasánál vágtak át valami. Most elzsibbadt a lába, és hideg volt alábfeje. Érfestés volt és holnap Y ba vágják meg és műeret kap. Menni idáig is csak nehezen ment, pár méter és pihenés. Nagyon ideges vagyok, és félek.
Ebben van tapasztalat? 59-éves és dohányzik, de ha kijön nem engedem neki:-)