Keresés

Részletes keresés

vasbicikli Creative Commons License 2012.11.08 0 0 79128

"Ez alapján igaz lehet az is, hogy az erős deflegmáció csökkenti a kozmaolaj tartalmat."


Igen, néhány ellentmondásos(nak tűnő) dolgot megmagyaráz a grafikon.

Van egy pár folyamatábra ugyanebben a ppt-ben az ipari szeszfinomítókról, amiken látszik, hogy a kozmaolajokat, meg a metanolt már a forrásponti viszonyoknak megfelelő helyen veszik el a rektifikáló tornyokból.

Ugyanez lehet azoknak a tapasztalatoknak a hátterében is, amiket kissé értetlenül fogadtunk itt a napokban, miszerint a soktányéros vagy erősítő feltétes, több fokozatú rendszereknél a kozmaolaj nem jön át a párlatba. Itt is az lehet, hogy a lepárló berendezés felső részében, a legfelső gőzfázissal egyensúlyt tartó folyadékfázis már elég tömény ahhoz, hogy visszaálljon a forráspont szerinti szétválási rend, így a kozmaolajok ebben a tartományban már nem a gőzzel, hanem a flegmával utaznak.

 

"Az ábrán az amil alkohol és izobutil alkohol kb. 42%-nál ugyanúgy párolog, mint az etil alkohol, tehát nem választható szét, viszont 20-25%-nál, ahol az alszeszeink vannak, illékonyabb. Ezért jó az alszeszt hígítani finomítás előtt."

 

Szerintem nem feltétlenül ezért hígítunk, hiszen a kozmaolajoktól végül nem a második desztillációval, előpárlati frakcióként szabadulunk meg, hanem a hígabb, vizes oldatban való korlátozott oldhatóságukat (és hűtésre való kiválásukat) használjuk ki.

Előzmény: Miklós1 (79124)
comad2 Creative Commons License 2012.11.08 0 0 79127

Szerintem a tálon kicsapódó és visszacsepegő pálinka hideg, lehűti annyira, hogy nem kell időnként kiönteni.

Előzmény: vasbicikli (79125)
akkorismindegy Creative Commons License 2012.11.08 0 0 79126

Szép napot mindenkinek!

Egy olyan kérdésem lenne,h a spirál hűtőt milyen vastag csőből érdemes csinálni?

Mert én lágy,hajlítható1mm falvastagságú, 22-es csövön vagy 18-ason gondolkozom 5m hosszúságban.

Vélemény?

Köszönöm

Attila

vasbicikli Creative Commons License 2012.11.08 0 0 79125

OK, de a tál a cefre feletti gőzben is percek alatt átmelegszik, és a kérdésem továbbra is fennáll, hogy csak a végén öntik ki belőle a produktumot, vagy részletekben :))

Előzmény: comad2 (79123)
Miklós1 Creative Commons License 2012.11.08 0 0 79124

Köszönjük az ábrát, néhány mondat a Sólyom könyvből ezáltal lett érthető (és bizonyított) számomra:

" Kozmaolaj. Hosszabb szénláncú alkoholok keveréke. Fő alkotórésze az izoamil-alkohol és az optikailag aktív amil-alkohol. Forráspontja 132°C, tehát nagyobb az alkohol, sőt a víz forráspontjánál. Ennek ellenére illékonyabb az alkoholnál (Kt > 1), abban az esetben, ha a lepárlandó folyadék alkoholtartalma kisebb 42 tf%-nál."

Az ábrán az amil alkohol és izobutil alkohol kb. 42%-nál ugyanúgy párolog, mint az etil alkohol, tehát nem választható szét, viszont 20-25%-nál, ahol az alszeszeink vannak, illékonyabb. Ezért jó az alszeszt hígítani finomítás előtt. Ez alapján igaz lehet az is, hogy az erős deflegmáció csökkenti a kozmaolaj tartalmat.

"Metil-alkohol. Tisztulási hányadosa, Kt=1, ezért az előpárlattal nem választható el."

A metil görbéje szinte párhuzamos az etil alkohollal, tehát bármilyen összetételű szesz lepárlása esetén együtt jön a metil és az etil. A pálinka  metil tartalma helyes cefrézéssel és azonnali lefőzéssel tartható alacsony értéken, nem a "jó sok" vagy kétszeri előpárlat elválasztással.

További tanulság, hogy az acetaldehid és az etil acetát könnyen szétválasztható, tehát az előpárlat főleg ezekből áll, a furfurol pedig jórészt az üstben marad, mert nem annyira illékony mint az etil alkohol.

A függőleges tengelyen a forralt folyadék összetétele van, nekünk a 20-25%-os tartomány érdekes, mert ide állítjuk be az alszeszt hígítás előtt.

Előzmény: vasbicikli (79113)
comad2 Creative Commons License 2012.11.08 0 0 79123

A tál nincs benne a cefrében, erre való a sámli!

Előzmény: vasbicikli (79121)
vasbicikli Creative Commons License 2012.11.08 0 0 79122

Beírod itt balról a keresés ablakba a "csipkebogyó" kulcsszót, nyomsz alatta egy Ok-t, és kigyűjti a csipkebogyóval kapcsolatban eddig leírt okosságokat, beleértve a cefrézést is.

Előzmény: kovasc (79081)
vasbicikli Creative Commons License 2012.11.08 0 0 79121

Köszi, eszembe se jutna így főzni :)  csak arra lennék még kíváncsi, hogy a párlatgyűjtő tálból időnként ki kellett-e önteni az összegyűlt lét, vagy azt csak a főzés végén ürítették?

Mert ha csak a végén, akkor a melegedő cefre mindig elforralja - kvázi keringeti - a tálban gyűlő párlatot is, ha meg szakaszosan ürítették, akkor a hűtő lavór emelgetésekor mindig kiszökött egy csomó göz.

Előzmény: gombászok (79120)
gombászok Creative Commons License 2012.11.08 0 0 79120

Kisszékes pálinkafőző leírása:

Üst=jó nagy fazék, lehetőleg zománcos vagy saválló, magassága és átmérője kb. 40 cm.

Hűtő=jó nagy lavór, ami befedi a fazék száját, de nem ér nagyon bele, hogy legyen hely a cefrének, a gőztérnek, no meg a kisszéken álló felfogóedénynek. Ferdén kell rátenni a fazékra, hogy a lecsapódó párák egy ponton csorogjanak le a gyűjtőedénybe. Hideg vizet kell benne cserélni, vagy jéggel, jégakkuval hidegen tartani.

Párlatgyűjtő edény=porcelántál, lehetőleg jó vastagfalú, hogy lassan melegedjen át.

Kisszék: bármiből lehet, nálunk egyszerű lécekből eszkábált háromszög, csúcsaira szegelve 3 láb lécből. Magasságát a fazékhoz kell igazítani, úgy, hogy induláskor is a cefre felszíne fölé emelkedjen, de a lavór alját ne érje el.

Tömítés: anno egy vizes törülköző volt, később ezt még egy mértes, ráfeszülő biciklibelsővel is rászorítottuk.

 

Na, jó szórakozást. Egyébként ez a módszer kicsiben jó lehet a Malligán-fokoló helyettesítésére is, cefreellenőrzésre.

Előzmény: vasbicikli (79116)
stapika Creative Commons License 2012.11.08 0 0 79119

Én értettem.Jókat is kuncogtam rajta,főleg a további fejleményeken.:-))

Előzmény: szilvakukc (79109)
kovasc Creative Commons License 2012.11.08 0 0 79118

Halli

Valaki csipkebogyó pálinka készitést leírná

 

Köszi

rézműves1 Creative Commons License 2012.11.08 0 0 79117

...pályinkás jó reggelt...

vasbicikli Creative Commons License 2012.11.08 0 0 79116

A párlat kiszedése hogy történt a "kisszékes" rendszernél? Időnként levették a hűtő tálat, és kiöntötték a párlatot, vagy egyszerre a végén?

Előzmény: gombászok (79115)
gombászok Creative Commons License 2012.11.08 0 0 79115

A kisszékes módszerrel készült "pálinka" rettenetes volt! Igaz, jóanyám kotyvasztotta a cukorcefrét, én csak felügyeltem a főzőberendezést. Úgy berúgtam tőle, mint az albánszamár, pár évig rá se tudtam nézni. (kb. 10 éves lehettem)

Jó gyümölcscefréből biztos jobbat ki lehet hozni, tudod, mit?? Pofon egyszerű, próbáld ki. Bár szerintem, mivel minden a fazékban belül van, nem ellenőrizhető a csordogálás, azért csodát nem várhatsz.

Előzmény: pedropolis (79102)
vasbicikli Creative Commons License 2012.11.08 0 0 79114

Bocs, kár hogy nem lehet módosítani a hsz-t.

A függőleges tengely mégis inkább a kiindulási folyadék alkoholkoncentrációja lehet (nem a párlaté), mert nem lenne sok értelme a 90 %-os utópárlatnak meg 10 %-os előpárlatnak.

 

Előzmény: vasbicikli (79113)
vasbicikli Creative Commons License 2012.11.08 0 0 79113

Találtam egy érdekes diagramot olasz66 oldalán egy letölthető ppt egyetemi oktatási anyagban (131-132 oldal), a különböző pálinka-komponensek elválaszthatóságáról.

Számomra újdonság volt, hogy a K' tisztulási hányados hogyan függ az egyes anyagok esetében az elegy alkoholtartalmától

Mivel elég sok a "hitvita" a kérdésben - gyakorta metanol, legutóbb meg kozmaolaj ügyben -  ezért hasznosnak tartom kiemelni ide, hogy mindenki elmélkedhessen rajta.

K’ > 1  előpárlat

K’ < 1  utópárlat

K’ ~ 1  nem választható el desztillálással

Feltételezem, hogy a függőleges tengelyen a párlat alkohokoncentrációja van (nem az üstben lévő folyadéké), bár ez nem egyértelmű számomra az ábrából.

vf1 Creative Commons License 2012.11.08 0 0 79112

Pálinkás jóreggelt! 

 

A tudás forrása

  

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok, videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

http://www.snapszmester.try.hu/         Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Szárított fajélesztők hatása                   Hagyományos kisüsti eljárás.

 

Miklós1 összegzései a ph beállításról      Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről

 

Előzmény: vf1 (78798)
vinik táltos Creative Commons License 2012.11.08 0 0 79111

Nabiti merre vagy?

szilvakukc Creative Commons License 2012.11.08 0 0 79110

Az attól függ, hogy matek tanár vagy egy középiskolában, és ez a holnapi dolgozat témája, vagy az ELTE logikai tanszékén dolgozol. Mert az első esetben természetesen kidolgoznám az átmérő logaritmikus függvényében értelmezhető trigonometriás magasságfüggvény deriváltját, a másik esetben meg megmérném a fokolód magasságát.:DD

Előzmény: pedropolis (79082)
szilvakukc Creative Commons License 2012.11.08 0 0 79109

Csak nem gondoltad, hogy tényleg jónak tartom azt a szűrőt? ha valaki venné a fáradtságot, és lefordítaná a végén az idézetet Galileitől, értené, hogy mirű van szó: Az úgy nem jó, de nem kő többet bizonyítani, hogy de. És mindenképpen hozzá kell tennem, hiszen így igazságos, ez csak egy vélemény. Azonban tapasztalatra épül. Téma lezárva.

Előzmény: Gasparius (79063)
Cipurró Creative Commons License 2012.11.08 0 0 79108

Nem a fagyasztóra:-)

Palackhűtőm van,és(most már) jó hideg vizem.Közel a bemenő víz hőmérsékletére tudom hűteni az alszeszt,ezen a hőmérsékleten véleményem szerint a kozmaolajok nagyrésze "kidermed",és nehezebben oldódik az alszeszben, így nehezebben jut át a szűrőn.Más ötletem nincs,miért nem opálosodik a pálinka.Mondjuk mindegy mi okozza,ez nekem tök jó:-)

 

Előzmény: rézműves1 (79106)
gebover Creative Commons License 2012.11.07 0 0 79107

Üdv  mindenkinek  én  sz edtem  kökényt  kb 80  kg-ot   lassan  főzöm  is  nem  akart  megindulni  forni  ezért  minimális  élesztővel  meggyógyítottam  igy már  tuti  lett  meg  tettem  bele  3  kg  cukrot  mert  ugye  igen  kevés  cukorfoka  van  gyárilag  kellemes  illata  van  meg   lekvár  állaga  remélem  ízletes  lessz  viszont  az  utóbbi  almámnál  minimális  kesernyés  utóízt  érzek  és  nem tudom  mitől lehet  esetleg  tanácsot  tud  nekem  adni  valaki ?  meg  a  főzőmön  minap átalakítást  akartam  végrehajtani   ill csak  a  sapkáján de  nem  tudtam  forrasztani  sárga rézzel  mert  a  vörösrézre  nem  tapadt   csak  a  vasra   azt  mondják  hogy  elhuzza  leadja  a  hőt   azért  nem  megy   azt  tanácsolták  hogy  perzselővel   melegíteni kell  az egészet  miközben  eggy  másik  ember  forassza  sárgarézzel  lehetséges  ez  ?

  aki ért  hozá  az    segitsen  kösz  üdv

rézműves1 Creative Commons License 2012.11.07 0 0 79106

...hogyan érted azt, hogy hatékony a hűtőd...hogy jön ez a szűréshez??...hűtöd a szűrőt??...

...vagy a fagyasztóra gondolsz??...

Előzmény: Cipurró (79094)
vasbicikli Creative Commons License 2012.11.07 0 0 79105

"a fórrkő vált be"

 

Örülök! :)

Még egy fontos dolog: mindig frisset, szárazat használj, csak úgy lesz hatásos.

Előzmény: Sulceeka (79068)
CefreTársaság Creative Commons License 2012.11.07 0 0 79104

inkább katalizátor.

Előzmény: pedropolis (79101)
pedropolis Creative Commons License 2012.11.07 0 0 79103
repel-felel
Előzmény: pedropolis (79102)
pedropolis Creative Commons License 2012.11.07 0 0 79102
Fözött már innen valaki, ezzel a kezdeti (Nagy fazék- benne kis szék- azon kis edény) pálinkát? Apám mesélte, gyerekkorában otthon úgy föztek, még rossz lekvárból is.
Gyakorlatilag egy lépcsösnek repel meg?
Kíváncsi lennék, ízre, zamatra mit tudtak kihozni ebböl az egyszerü szerkezetböl.
Miben volt az a pálinka más, a mostaniakhoz képest?
pedropolis Creative Commons License 2012.11.07 0 0 79101
A minap láttam egy nagyobb pálinkafözös weboldalon, réz gyürüket (csöböl darabolt, vagy hulladék) talán 200 db-os csomagolásban lehetett, pálinkafözöhöz hirdetve.
A sisakhoz használják talán töltetként, deflegmációs célra?
vasbicikli Creative Commons License 2012.11.07 0 0 79100

Az szép mennyiség! Én is szedtem vasárnap bringázás közben kökényt, de csak egy fél sapkára valót, eszegetni, és közben próbáltam extrapolálni, hogy mennyi idő alatt lehetne érdemi mennyiséget begyűjteni. Nekem kb. 4 kg/óra jött ki elméletben, egész jól megfelel a te 18 kg/délelőtt teljesítményednek.

Előzmény: benchmade (79077)
vasbicikli Creative Commons License 2012.11.07 0 0 79099

Jópofa (bár kicsit középkori).

naerreiszunk is linkelte már régebben.

Azért nem adnám oda érte a jó kis ágaprítót.

Előzmény: orient7 (79090)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!